Autor Wątek: Koszyk do metody Jaxon  (Przeczytany 11536 razy)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2224
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Koszyk do metody Jaxon
« Odpowiedź #15 dnia: 30.12.2015, 16:57 »
Bo obciążenie nie powinno być centryczne, tylko znajdować się na dwóch ramionach trójkąta. Wtedy wiemy, które ramię zawsze będzie do góry na dnie.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 186
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #16 dnia: 30.12.2015, 17:32 »
Michał masz 100 % racji :thumbup: Też według mnie to podstawa, przecież nie możemy dopuścić do tego by przynęta niefortunnie była przykryta podajnikiem. Tylko że w linku Macieja firma opisała, że w tych koszykach, obciążenie również znajduje się dodatkowo w jednym z ramion....przynajmniej tak to odczytalem... Niemniej jednak drugi wskazany przez Ciebie podajnik, ten drenanowski, dużo bardziej za mną przemawia. Zarówno pod względem ceny jak i całokształtu budowy. No cuż szykuje się mi kolejny rok testów, nie ukrywam , że to też przyjemna sprawa :) Dzięki za rady :thumbup:

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 30.12.2015, 20:18 »
Co wędkarz to opinia ja z mojej strony dodam ze nigdy nie wklejam przynety do tego typu koszy czy to z obciazeniem centrycznym lub na jednym skrzydle. Nie mam przekonania i uwazam ze jest duze prawdopodobienstwo nawet przy koszach z jednym obciazeniem na skrzydle ze zle spadnie i osiadzie przyneta w dol.
Dlatego zawsze przyneta na haku jest luzna (zestaw zapakowany nie placze sie przy przyponie 10cm)

Z moich obserwacji skrecanie sie kosza przy zwijaniu eliminuje 0,5mb odcinek rurki antysplataniowej karpiowej przed koszem oraz dobry kolowrot z szerokim kablakiem czysto karpiowe maszynki.
Maciek

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #18 dnia: 30.12.2015, 20:36 »
Podobnie jak Maciek zostawiłbym przynętę luźną . Po opadnięciu kosza na dno , po jakiś paru minutach wystarczy ruszyć koszem kilka centymetrów aby umieścić przynętę w zanęcie . Ten kosz to nie ''nasza'' metoda , zatopienie przynęty w/na zanęcie może się źle skończyć . Tak czy inaczej , mam zamiar wypróbować ten patent . Myślę też o dużych koszach ESP ale to inna bajka . Przyszły sezon to będzie okres testów , zwłaszcza , że zabierzemy się do tego we trzech  :D

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #19 dnia: 30.12.2015, 20:47 »
Ja właśnie sprawiłem sobie największe koszyki do metody z prestona z żółta foremka sporo towaru do nich wchodzi juz przy normalnym ladowaniu  ja jeszcze podwójnie ładuje to podwojnie  towaru wchodzi. W porownaniu z czerwona foremka do tej pory tylko ten rozmiar stosowalem to jest znaczna roznica.
Maciek

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #20 dnia: 30.12.2015, 20:47 »
Chyba widzę to podobnie Macieju, przy krótkim przyponie nasza przynęta i tak znajduje się w okolicy zanęty. Eliminujemy ryzyko zatopienia jej w mule czy zasłonięcia przez koszyk. Jędrek smaruj kołowrotki i wymień te pajęczyny na szpulach. Gwarantuje Ci, że przy odpowiednim podejściu karpiochy 10 + na tej wodzie są nam pisane ;)

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #21 dnia: 30.12.2015, 20:48 »
Jakie zyly dajecie w przyszlym sezonie na karpiszony.
Co do kosza  Jedrek , Maciek zgadzam sie z wami tez tak o tym rozwiazaniu mysle.
Maciek

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
« Odpowiedź #22 dnia: 30.12.2015, 20:51 »
Ja właśnie sprawiłem sobie największe koszyki do metody z prestona z żółta foremka sporo towaru do nich wchodzi juz przy normalnym ladowaniu  ja jeszcze podwójnie ładuje to podwojnie  towaru wchodzi. W porownaniu z czerwona foremka do tej pory tylko ten rozmiar stosowalem to jest znaczna roznica.

To właśnie miałem na myśli . Wkurza mnie jednak cena  :thumbdown: Mam nadzieję , że Jaxon albo Mikado coś wymysla na przyszły sezon w tej kwestii .

Chyba widzę to podobnie Macieju, przy krótkim przyponie nasza przynęta i tak znajduje się w okolicy zanęty. Eliminujemy ryzyko zatopienia jej w mule czy zasłonięcia przez koszyk. Jędrek smaruj kołowrotki i wymień te pajęczyny na szpulach. Gwarantuje Ci, że przy odpowiednim podejściu karpiochy 10 + na tej wodzie są nam pisane ;)

Już nasmarowane a nowe pajęczyny , prosto od spidermana już idą w paczce  :D

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #23 dnia: 30.12.2015, 20:52 »
Metoda na drgającej- 0, 25 i 0, 28 mm. jako główna.
Karpiówka min. 0.30 możliwe, że wzwyż ;)

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #24 dnia: 30.12.2015, 20:52 »

To właśnie miałem na myśli . Wkurza mnie jednak cena  :thumbdown: Mam nadzieję , że Jaxon albo Mikado coś wymysla na przyszły sezon w tej kwestii .

Już nasmarowane a nowe pajęczyny , prosto od spidermana już idą w paczce  :D

:thumbup:

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
« Odpowiedź #25 dnia: 30.12.2015, 20:56 »
Do feedera pod method 0.28 . Do karpiówek 0,35 . Do koszy przy method pewnie jakiś mix z Bait Techem . A pod karpiówki bez rozdrabniania się , sam pellet .

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #26 dnia: 30.12.2015, 20:59 »
Do feedera pod method 0.28 . Do karpiówek 0,35 . Do koszy przy method pewnie jakiś mix z Bait Techem . A pod karpiówki bez rozdrabniania się , sam pellet .

Już widzę te bukowskie karpiochy na macie :D Wolisz zdjęcie na wprost czy z profilu?? :D

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
« Odpowiedź #27 dnia: 30.12.2015, 21:02 »

Już widzę te bukowskie karpiochy na macie :D Wolisz zdjęcie na wprost czy z profilu?? :D

Mam taką nadzieję . Trzeba tylko dopracować ten mix . I znowu wkurza mnie cena Bait Techa  :( Ale za co zrobić , widać gołym okiem , że to konkret .

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #28 dnia: 30.12.2015, 21:06 »
Maciek

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #29 dnia: 30.12.2015, 21:10 »
Miks sam w sobie jest zabójczo skuteczny, zwłaszcza ten który najbardziej lubię a Ty stwierdziłeś, że pachnie frolikiem dla psów ;) Pozostaje kwestia ceny, faktycznie przesadnej na kieszeń statystycznego Kowalskiego. Jak wspomniałem w innym wątku, trzeba się dorobić młynka elek. do kawy. Mielone pellety, konopie prażone, kuku, tania zanęta jako wypełniacz, pieczywo i baza z baitecha. I z takiej paki 2 kg. zrobisz o wiele więcej wartościowego miksu.