Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2016  (Przeczytany 1966852 razy)

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 186
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Odp: Wyniki nad wodą 2016
« Odpowiedź #7095 dnia: 08.10.2016, 18:36 »
Dzisiaj razem z Jędrulą, postanowiliśmy zapolować na karpie czy inne leszcze i karasie, na naszej najefektywniejszej żwirowni.
Po ostatnich podbojach śląskich komercji, bardziej czy mniej udanych, nadeszła pora sprawdzić jak się rybek zachowuje o tej porze roku, na naszej wodzie. Pogoda nie była zachęcająca od samego początku, około 5 stopni, delikatny wiaterek, oraz w końcu drobny deszcz ::) Łowiliśmy na metodę w niemal identyczny sposób. Kosz 70 gram na jednym z kijów i 40 stka na drugim. Różnica polegała na tym, ze mój Kolega łowił na karpiówkę i feedera.

Ja oba kije karpiowe ustawiłem na sygnałkach. Łowię tak od tego roku i bardzo mi się ten sposób spodobał ;)

Miejscówki podnęciliśmy dosyć delikatnie, po kilka spombów. Ja miksem lorpio, plus pellecikiem i konserwową kuku, Jędrzej gotowaną kukurydzą z miksem oraz sosem wędzonym.
Od samego niemal początku rybki pojawiły się w polu nęcenia Jędruli. Najpierw mocne branie na feederze zakończone pudłem >:( Potem kolejne na karpiówce, delikatne drgnięcie swingera, oraz wolny podjazd pod kij. Zacięcie i znowu pudło...co jest ? Wspólnie stwierdzamy, że winowajcą będzie jakiś karaś raczej drobny. Kolega prawie stawał na głowie, zmieniał przypony, haki, przynęty. Niestety bez rezultatu :(
W między czasie odwiedza nas Mariusz- mariospin, biedak z powodu rodzinnej imprezy, nie mógł pozwolić sobie na dłuższą zasiadkę. Zabrał więc spina i postanowił wykorzystać wolne 2 godziny na krótki rekonesans po żwirowni. W końcu jego nick do czegoś zobowiązuję ;D ;) Chłopak się przywitał, pogadał chwilkę i poszedł obrzucać znajome miejscówki. Po około 30 minutach wrócił bezczelny, zagrać nam na nerwach ;D Sandacz bodajże 53 cm. na perłowego fishhuntera, po pięknym braniu z opadu, wynagrodził mu brak czasu na karpie ;D Muszę przyznać, że zazdroszczę mu niemiłosiernie, spina odstawiłem jakiś czas temu na rzecz feederków i karpiowych nauk. Ta rybka w jesiennej scenerii, pobudziła wspomnienia ;D

Najlepsze jest to, że Mariusz miał potem jeszcze jedno piękne branie po którym sandał obciął mu ogon w gumce i zostawił ślad po dwóch zębach :-X ??? Ewidentnie drapieżnik się uaktywnił, przynajmniej dzisiaj.
Wracając do naszej potyczki z karpiami na jesieni, to Jędrula może być dzisiaj nerwowy. Chłopina zacinał chyba z 5 razy brania, które niestety nie dały ryby. Najpewniej sprawcami były dosyć liczne na tym łowisku karasie. Najlepsze jest to, ze rybek był dzisiaj bardzo aktywny przy powierzchni wody. Co po chwilę dało się zauważyć spławy karpia czy wiry na wodzie. Pod koniec naszej sesji, nie wytrzymałem i jeden z zestawów rzuciłem nieco dalej od pola nęcenia, w miejscu gdzie zauważyliśmy spławiające się ryby. Miejscówka 4 metry głęboka, naiwnością byłoby uwierzyć, że coś pobierze z dna, kiedy ryba się rzuca przy powierzchni... No i było zdziwko, dwa rzuty, najpierw branie na pusto, delikatne raczej karasia. Następnie gdy byliśmy już niemal spakowani, fajne branie do brzegu i kaperek 51 cm :facepalm:

Złowiłem więc jesiennego mulaka, ale pozostaje mały niedosyt. Po pierwsze związany z faktem, że rybę namierzyłem na koniec łowienia, gdy musieliśmy się zwijać. Po drugie, że te cwane bestie po raz kolejny nas załadowały w banbuko ;)
Pozdrawiam.

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #7096 dnia: 08.10.2016, 19:31 »
Fajna relacja :)

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #7097 dnia: 08.10.2016, 19:37 »
Maćku, relacja świetna!

Pozdrowienia dla ekipy :)
Jacek

Offline zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 190
« Odpowiedź #7098 dnia: 08.10.2016, 20:09 »
W końcu ryby w ten zimny i deszczowy weekend. Gratulacje :bravo: :beer:
Zbyszek

Offline greg13

• Ekspert
  • Reputacja: 45
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #7099 dnia: 08.10.2016, 20:37 »
Hej,

Byłem wczoraj na łowisku Ostoja Górecka. 
Mimo fatalnej pogody przez cały tydzień zdecydowałem się na wypad na to łowisko bo to ostatni weekend gdy otwarte jest w tym sezonie (jeszcze tylko zawody Matrix).
Na łowisku zameldowałem się ok godziny 6,30 - czyli os świcie i tu niespodzianka szron na trawie czyli przymrozek i dość silny bardzo nieprzyjemny wiatr.  W związku z tym, że dopiero poznaję to łowisko postanowiłem testować nowe miejscówki, wybrałem północny brzeg licząc, że słonce ogrzeje wodę z mojej strony... Ok 7,30 rozpoczynam łowienie i bach 10 min. po zarzuceniu odjaz  i spinka :( kolejny zarzut i odjazd na 2 wędce i znowu spinka już przy podbieraku :(. A potem już bardzo żmudna walka sporo szarpania, wskazań, zero ryb. Po 2 godzinach pierwszy karp, a potem długo nic...
Pojawiło się słońce i przynajmniej było troszkę przyjemniej ale ryb brak.
Po 13 przeniosłem się na miejsce osłonięte od wiatru, i dalej walka - przynęty, smaki zanęt, szukanie ryb, a wyników brak...
Dopiero pod koniec zameldowały się 3 karpiki- więc honor uratowany :)
Muszę nadmienić, że wśród wędkujących kilku zblankowało wiec nie było tak źle :) Ale też dodam, że po przeciwnej stronie łowiska był "mistrzu" który zaliczył ponad 20 rybek - jako jedyny złowił tego dnia więcej niż 5 sztuk. Kolega łowił na tyczkę i feeder i pokazał klasę, techniką i strategią.

A oto jeden z moich wymęczonych karpi:

Grzesiek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #7100 dnia: 08.10.2016, 20:43 »
Jędrek, jakiego ty tego sosu wędzonego używasz?
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline skowron.krystian

• Ekspert
  • Reputacja: 135
« Odpowiedź #7101 dnia: 08.10.2016, 20:56 »
Fajna relacja    👍
Gratuluję Łowcom 

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #7102 dnia: 08.10.2016, 21:42 »
Jędrek, jakiego ty tego sosu wędzonego używasz?

Dwa świetne sosy, na zimną wodę polecam dodać łyżeczkę ostrej papryki albo cayenne.

http://www.alleceny.pl/produkt/272262/develey_sos_wild_bull_480g
http://www.alleceny.pl/produkt/141229/develey_sos_barbecue_480_g

Sos leję zwykle na dno kosza, potem do foremki towar, i dociskam takim uciapranym koszykiem. Drugi sposób wszyscy znają, normalnie leję po zatankowanym koszyku. Pierwszy wydaje się skuteczniejszy.

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #7103 dnia: 08.10.2016, 23:14 »
Gratulacja dla tych co połowili, i dla tych którzy spędzili czas nad wodą :bravo: :bravo: :bravo:

Jak to się mówi? Do trzech razy ;)

Jak mu obiecałem tak zrobiłem. Pewnie żeby nie zagościł mi pod nogami, bym go nie złowił. Chodził przy samym brzegu, penetrując przybrzeżne zarośla, przedzierając się pod pomostkami. Ja ze względu na wiatr, rzucałem dwa, trzy metry od trzcin, gdy go zauważyłem szybko zwinąłem zestaw ( bo akurat obrzucałem drugi brzeg) śpiesząc się żeby nie odpłynął. Zestaw naprowadziłem w przypuszczalne miejsce gdzie mógł się znajdować- uderzenie było natychmiastowe. Świeca około 5 minut holu i wylądował w podbieraku :)

93 cm 6 kg odnotować Pierwszy Holenderski i za razem życiówka

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #7104 dnia: 08.10.2016, 23:21 »
Albo farciarz, albo geniusz ;D
Wielkie gratulacje, Mariuszu :bravo:
Ludzie, kilka rzutów - kilkukilogramowy sandacz. Ponownie kilka rzutów - taki szczupak :facepalm:
Jacek

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #7105 dnia: 08.10.2016, 23:26 »
Obstawiam 1

Dzięki Jacku

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
« Odpowiedź #7106 dnia: 08.10.2016, 23:44 »
WTeam :thumbup:
;)

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #7107 dnia: 08.10.2016, 23:48 »
Piękny szczupak, Mariusz. Będzie co wspominać. :bravo:  :thumbup: 
Arek

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 186
    • Galeria
« Odpowiedź #7108 dnia: 09.10.2016, 01:49 »
Mariusz przepiękny zębaty :bravo: :bravo: Zazdraszczam krokodyla :-[ Kolegą dziękuję za lajki mojego wpisu :thumbup: :beer:

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #7109 dnia: 09.10.2016, 06:41 »
Dzięki Panowie :D :thumbup:

Arku -Przy kominku, w ciepłych bamboszach, gorącą herbatką z cytryną, z okularami na nosie i gazetą w rękach, a to wszystko okraszone ciepłym misiowatym szlafroczkiem ;D