Autor Wątek: Podbierak wyczynowy (kosz + sztyca)  (Przeczytany 117396 razy)

Offline promek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 18
Odp: Podbierak wyczynowy (kosz + sztyca)
« Odpowiedź #105 dnia: 20.01.2015, 20:09 »
Jeśli w łowisku pływają większe ryby to kosz powinien być dość spory i głęboki. Głębokość jest często pomijana w opisach koszy a to dość
ważny parametr. Ja kiedyś popełniłem ten błąd i kupiłem płytki i powiem, że w połączeniu z dość miękką sztycą podbieranie większej ryby to jest ekwilibrystyka. Ryba po prostu wypada zwłaszcza przy stromym brzegu. Dlatego radziłbym żebyś wybrał któryś z głębszych. No ale z obrazków trudno to ocenić. Być może można gdzieś doczytać albo dopytać jaka jest ich głębokość.

Offline jaco

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Jacek
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #106 dnia: 20.01.2015, 20:19 »
Jeśli w łowisku pływają większe ryby to kosz powinien być dość spory i głęboki. Głębokość jest często pomijana w opisach koszy a to dość
ważny parametr. Ja kiedyś popełniłem ten błąd i kupiłem płytki i powiem, że w połączeniu z dość miękką sztycą podbieranie większej ryby to jest ekwilibrystyka. Ryba po prostu wypada zwłaszcza przy stromym brzegu. Dlatego radziłbym żebyś wybrał któryś z głębszych. No ale z obrazków trudno to ocenić. Być może można gdzieś doczytać albo dopytać jaka jest ich głębokość.
właśnie miałem pytać o głębokość, te o średnicy 45 cm mają głębokość 40cm, ciekawią mnie trójniki przy koszach ze zdjęć nr 1 i 2 jakieś takie bardzo małe w koszu z fotki nr 3 jest większy i innej budowy. 
Pozdrawiam
Jacek

Offline kubator

• Ekspert
  • Reputacja: 79
  • Kuba
« Odpowiedź #107 dnia: 20.01.2015, 21:29 »
Jaco trzeba najpierw sobie odpowiedzieć na trzy podstawowe pytania:
Jakie ryby będziesz łowił (małe czy duże)?
Na jaki zestaw będziesz łowił( przypony z włosem i quickstopem czy bez)
Gdzie będziesz łowił (rzeka jezioro)?
Te odpowiedzi pozwolą dokonać lepszego wyboru.  Na małe ryby w wodzie stojącej można sobie pozwolić na płytszy kosz z drobniejszej siatki. W wodzie płynącej kosz z drobnej siatki się nie sprawdzi nurt będzie próbował urwać Ci rękę :) Promek ma rację głębszy kosz jest wygodniejszy bo ryby z niego nie wypadają.  Ja w mój worek z jaxona z drobnej siatki pakowałem karpie do 10kg i wytrzymał :) srednica kosza to 50cm. Na ten sezon dokupiłem matrixa 50cm z siatki mesh ale wygląda delikatniej i chyba nie odważe się pakować do niego takich kabanów. Drobna siatka ma jeszcze jeden plus ryby nie urywaja quickstopow a to ważny aspekt bo gotowce są drogie a jeśli wiązesz przypony sam to duża oszczędność czasu. Podbierki 1 i 2 napewno są delikatniejsze ze wzglegu na mocowanie ona napewno jest słabsze.
Jožin z bažin

Offline jaco

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Jacek
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #108 dnia: 20.01.2015, 21:44 »
łowisko to starorzecze o piaszczystym dnie z populacja dużego karpia,karasia ,lina. Może od czasu do czasu komercja i jeziora.Używam gotowych przyponów z quickstopami i włosa z gumką . Skłaniam się ku koszowi z fotki nr 3 ze względu na mocowanie, wygląda na solidniejszy od nr 1 i 2 .Jest jeszcze wersja z ogumowaną siatką ale ten może być cięższy >:(
opis producenta kosza z fotki nr 3

Ultra lekki i sztywny podbierak z siatką AquaDry.
Posiada ukrytą obręcz siatki.Impregnowana siatka Aqua Dry - prawie nie chłonie wody i absorbuje znacznie mniej rybiego śluzu.

Siatka nie raniąca ryb podczas podbierania. Impregnowana siatka Aqua Dry - prawie nie chłonie wody i absorbuje znacznie mniej rybiego śluzu
Kosz ma średnice 45cm. Głębokość kosza ok. 40m
Pozdrawiam
Jacek

Offline kubator

• Ekspert
  • Reputacja: 79
  • Kuba
« Odpowiedź #109 dnia: 20.01.2015, 22:20 »
Jeśli szukasz czegoś w miarę uniwersalnego to myślę, że ten podbierak będzie dobrym rozwiązaniem. Moim zdaniem jego jedyna wadą jest dość duży rozmiar oczek o które ryby będą zrywać quickstopy :( rozumie Twoje dylematy bo sam długo szukałem kosza. Dla mnie najważniejszym kryterium była drobna siatka i taki kosz kupiłem.  Jednak dokupię jakąś sztyce i przez pewien czas będę korzystał naraz z dwóch żeby nie narażać się na stres jak uwiesi się na haku coś co mogłoby zniszczyć mój nowy nabytek :) Mocniejszy podbierak ma jeszcze tą zaletę że bez problemu wyciagniesz nim i małą rybę i dużą. Słabszy nie zawsze może sprostać wyzwaniu :)
Jožin z bažin

Grendziu

• Gość

Offline Maro81

• Ekspert
  • Reputacja: 60
    • Drennan
« Odpowiedź #111 dnia: 19.02.2015, 09:58 »
Ten pokrowiec jest tylko usztywniany,nie jest to typowa sztywna tuba z plastyku.

Grendziu

• Gość
« Odpowiedź #112 dnia: 19.02.2015, 11:40 »
Jest sztywny od spodu i mega solidny :)

Grendziu

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: 19.02.2015, 11:41 »
Z tym, że to nie ten wątek jest...
Jak będzie sobie radził http://www.fishpoint.pl/fox-matrix-fine-mesh-net-50-x-40-p-16861.html z karpiem około 10kg?

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #114 dnia: 24.02.2015, 21:58 »
Dla zainteresowanych... 3-metrowa sztyca Prestona Absolute Match waży 182 gramy.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline gregorio

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #115 dnia: 25.02.2015, 01:14 »
Ja moge polecic sztyce firmy Maver model Bahia , jest to kompozytowa sztyca wiec waga jej nie jest tak rewelacyjna jak wspolczesne weglowe sztyce. Ale jej dobre  cechy to ze jest cholernie mocna, uzywam juz 8 sezon i nie do zdarcia sprzet. Tuleja z gwintem jest bardzo mocno osadzona, wiele razy byla narazona na spore obciazenia i nadal pozostaje na swoim miejscu. Jedynie odpryski farby na elementach teleskopowych , to sa typowe slady uzytkowe.Uzywam tej sztycy zarowno do klasycznego podbierania ryb jak i do kosy. Czasami na stanowiskach musimy troche wyciac zielska, trzcin itd i tutaj sprawdza sie ona wysmienice, nie ma strachu podczas wycinania ze cos strzeli.Kosze jakie uzywam sa to jaxony zylkowe, jeden z bardzo drobnym oczkiem a drugi z duzym. Uzywam jej do rekracyjnego lowienia jak i podczas zawodow, z tym jak wspominalem waga sztycy podczas dlubaniu malych plotek i walce o kazdy punkt (kazda ryba w podbieraku) potrafi zmeczyc i nie ma co sie oszukiwac.

Pozdrawiam
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #116 dnia: 10.03.2015, 20:34 »
A co możecie powiedzieć o sztycy milo tycoon? Chodzi mi o model 3m
Pozdrawiam
Marcin

Offline Suchotnik

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 21
« Odpowiedź #117 dnia: 10.03.2015, 21:30 »
Cześć,
zakupiłem taki oto kosz podbieraka Hair Net II . Kupiłem, a nie pomyślałem (nie będzie za płytki?) Łowię na wodach stojących, ryby to płoć, leszcz, lin, karaś oraz komercyjne karpiki (do 3kg). Teraz zastanawiam się nad sztycą. Myślałem o Milo Tycoon w długości 3m.

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
« Odpowiedź #118 dnia: 10.03.2015, 21:52 »
Cześć,
zakupiłem taki oto kosz podbieraka Hair Net II . Kupiłem, a nie pomyślałem (nie będzie za płytki?) Łowię na wodach stojących, ryby to płoć, leszcz, lin, karaś oraz komercyjne karpiki (do 3kg). Teraz zastanawiam się nad sztycą. Myślałem o Milo Tycoon w długości 3m.

Dobry wybór ! Do takich ryb jak piszesz kosz jest okej. Ja jednak do łowienia amatorskiego bardziej bym ci polecał sztyce teleskopową, jest z nią mniej problemów i jest tańsza
Pozdrawiam - Gienek

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #119 dnia: 10.03.2015, 21:57 »
Co znaczy "mniej problemów"?
Pozdrawiam
Marcin