Autor Wątek: Podbierak wyczynowy (kosz + sztyca)  (Przeczytany 117411 razy)

Offline Karolo

• Ekspert
  • Reputacja: 16
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Podbierak wyczynowy (kosz + sztyca)
« Odpowiedź #60 dnia: 04.01.2015, 17:06 »
Karolo ten drobny nylon to same problemy strasznie ciężki w prowadzeniu w wodzie ( mocno pije wodę). Bardzo długo schnie i strasznie smierdzi. Ja zrobiłem ten błąd i kupiłem podobny kosz jak ma Gienek. Teraz wiem, że to była pochopna decyzja. Na wiosnę kupuję kosz matrixa.

http://www.fishpoint.pl/fox-matrix-fine-mesh-net-50-40-p-16861.html

Rozsądna cena, drobna gumowa siatka, nie pije wody, nie chłonie zapachów i szybko schnie.

Może to głupie pytanie ale czy takie kosze da się składać ? :P Bo jakoś ciężko było by mi transportować...

Offline promek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #61 dnia: 04.01.2015, 17:14 »
Generalnie takie kosze są nie składane, ale raz czy dwa zetknąłem się z koszem składanym ale w tej chwili nie pamiętam co to za kosz i w
jakim sklepie, spróbuje poszukać ale nie obiecuję, że znajdę.

ps. ten ze zdjęcia na pewno się nie składa

Offline promek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #62 dnia: 04.01.2015, 17:16 »

Offline jaco

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Jacek
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #63 dnia: 04.01.2015, 19:00 »
nasadowe lepsze zdecydowanie :)
A jak wygląda system nasadzania ,czy sztyce są w tych miejscach wzmocnione,czy jest możliwość podczas podbierania,  że któryś element się rozłączy?

Pozdrawiam
Jacek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #64 dnia: 04.01.2015, 19:21 »
Najlepiej zainwestowac w dobra sztycę. Kiedys miałem teleskopową o jakiej pisał Gieniek. Jej plusem był mały rozmiar - była króciutka. Nie była tez słaba, chociaz mocowanie gwintu na końcu puściło - ale to z mojej winy bo źle podnosiłem rybę. Jednak minusem było często zapieczenie sie segmentów. Przy holu wielu ryb, woda jakośc dostawała się do środka, wysychała - i miałem czasami problemy z rozkręceniem jej - a mam raczej mocny ścisk i otwieram wszystkie słoiki ;) Ponadto troszeczkę trudniej sie operuje sztycą złożona z segmentów.

Mój znajomy ostatnio kupił Drennana - nową sztycę dwuelementową zaciskową do 3 metrów. Jak dla mnie piękna sprawa  bo można dopasowac sie do warunków na łowisku. Mając dobrą sztyce mozesz podbierać karpie i szczupaki. Kilku moich kumpli ma krótkie podbieraki 2 metry - i często sie męczą nad wodą.  Jeżeli szukasz jakieś sztycy - to wybierz minimum 2.2 metra - 2.5 to standard - a 3 to super wygoda.

Jak chcesz zainwestowac więcej kasy - kup cos porządnego - będziesz miał na lata i do wszystkich technik, jak mniejsze fundusze - kup sobie segmentówkę. Na początek może być. Pamiętaj tylko aby wycierać ją do sucha po sesji.
Lucjan

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
« Odpowiedź #65 dnia: 04.01.2015, 19:24 »
nasadowe lepsze zdecydowanie :)
A jak wygląda system nasadzania ,czy sztyce są w tych miejscach wzmocnione,czy jest możliwość podczas podbierania,  że któryś element się rozłączy?

Są zbudowane tak jak tyczka . Oczywiście trochę wzmacniane na złączach . Trzeba uważać by złącz nie zabrudzić piaskiem bo się porysują i w efekcie  zakleszczą tak samo jak wędzisko nasadowe. Nigdy mi się taka sztyca nie rozłączyła w czasie podbierania ryby ale trzeba pamiętać o dociskaniu elementów w czasie rozkładania. Używałem sztyc Colmic i Milo , jak się spisują inne tego nie wiem
UWAGA - jeśli mamy rybę w podbieraku i używamy takiej sztycy NIE WOLNO JEJ PODNOSIĆ DO GÓRY gdyż grozi to zniszczeniem sztycy. Po wprowadzeniu ryby do kosza ,,zamykamy'' go pociągając sztycę krotkim zdecydowanym ruchem do siebie a następnie odkładamy sztycę do tyłu ciągnąć ją po powierzchni wody , jeśli brzeg za nami pozwala na odłozenie tych kilku metrów w tył to nie rozłaczamy elementów. Rybę podnosimy z wody łapiąc rękami za krawędzie kosza, piszę tu o średnich i większych rybach
Pozdrawiam - Gienek

Offline jaco

• Ekspert
  • Jacek
« Odpowiedź #66 dnia: 04.01.2015, 19:39 »
Dzięki za informacje  ;) nigdy nie użytkowałem podbieraka na sztycy i nie chcę popełnić błędów przy zakupie i użytkowaniu.
Pozdrawiam
Jacek

Offline Druid

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #67 dnia: 04.01.2015, 19:48 »
Dzięki za informacje  ;) nigdy nie użytkowałem pdbieraka na sztycy i nie chcę popełnić błędów przy zakupie i użytkowaniu.

Dodam jeszcze że jeśli byś się zdecydował na sztycę nasadową to zwróć uwagę na jej ciężar . W większości przypadków sprzedawcy w sklepach czy aukcjach netowych nie podają informacji o tym. Jeśli sztyca jest podejrzanie lekka - oznacza to że ma cienkościenny blank - czyli będzie nam się mocno uginać pod ciężarem
Tu masz przykład dobrych sztycy nasadowych - ale też nie ma informacji o ich wadze, trzeba zadać pytanie sprzedawcy :

http://skleptrabucco.pl/sztyca-dream-exodia-netter-340-trabucco/

http://www.matchpro.pl/Sklep/2767_2514_produkty/Produkt/47883_sztyca-milo-tycoon-4-20m.aspx

Pozdrawiam - Gienek
Pozdrawiam - Gienek

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 04.01.2015, 19:51 »
Druid lub ktokolwiek inny jak ma może info na temat dobrego ciężaru takiej sztycy to podałbyś tak orientacyjnie  ;)
np.dla długości 3 i 4m lub innych

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #69 dnia: 04.01.2015, 19:57 »
Daniel! Ciężar sztycy nie jest takim problemem jak ciężar kosza ,jego nasiąkliwość i gęstość jeśli chodzi o nurt! Mam sztycę 3m teleskopową Daiwa i waga jej jest ok280g!!
Arek

Offline Druid

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #70 dnia: 04.01.2015, 20:02 »
Druid lub ktokolwiek inny jak ma może info na temat dobrego ciężaru takiej sztycy to podałbyś tak orientacyjnie  ;)
np.dla długości 3 i 4m lub innych

Dobrze wykonana sztyca długosci 4 metry waży około 450 - 550g
Pozdrawiam - Gienek

Offline Druid

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #71 dnia: 04.01.2015, 20:05 »
Arunio ma rację że ciężar sztycy w samym użytkowaniu jest mniej ważny. Chodziło mi tylko o to że gdy  jest dziwnie lekka jak na swoją dlugosć to będzie się mocno gięła co może być kłopotliwe
Pozdrawiam - Gienek

Offline Tomerr

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #72 dnia: 04.01.2015, 20:12 »
Arunio a jak ci się sprawuje  ta daiwa ?? bo i ja szukam czegoś w przystępnej cenie

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 04.01.2015, 20:17 »
Mnie to na razie nie potrzebne,ale kto wie,chodziło o to,żeby doprecyzować  ;)

Offline jaco

• Ekspert
  • Jacek
« Odpowiedź #74 dnia: 04.01.2015, 20:45 »
Pytanie dotyczące kosza ,czy pływaki przy koszu są pomocne?
Pozdrawiam
Jacek