Mnie mnie mix do metody od Dynamite baits jakoś nie podszedł. Pellet amino 3mm mają świetny, ale preferuję mmm od sonu. Próbowałem tapera truskawka-ryba na komercji jest słaba, za to na łowiskach pzw dawała radę. Wydaje mi się że jest tam mączka rybna, ale jakość jest slabiutka.
Prowadzę hodowle drobiu, i robię pasze dla zwierząt. Używam przy tym mączek rybnych. Głównym wyznacznikiem jest u mnie ilość białka od 64-70% i przyswajalność. Istotną różnica między tym co zamawiam do produkcji, a tym co można choćby na allegro kupić jest cena i co za tym idzie jakość. Sam kolor mączek jest inny. To samo dotyczy zapachu. Mączki 64% są ciemne, brązowe pachną słodko. Mączki nazwijmy to pierwszej jakości 70% białka, przychodzą z Danii i pachną rybą Samym kolorem zielono brązowym przypominają Match Method Mix od Sonubaits. Wspominałem o cenie. Mączki można kupić na allegro po 8zl za kg. Zapach to ma, ale jej właściwości są co najmniej średnie.
Method mix od tapera kosztował koło 14zl za kilogram jak pojawił na rynku. Teraz można kupić za 10. Mączka 64% kosztuje tyle za kg w cenie hurtowej(14zł przy 2 tonach). Mączka z Danii, ta podobna do MMM Sonubaits kosztuje w zależności od kursu złotówki od 17 do 20zł. Licząc w setkach ton cenę można zbić do 15-17zl. To więcej niż kosztuje mix od tapera. Więc jakości spodziewać się nie mozna. W zeszłym roku używałem mączki premium do własnego mixu, wraz ze śrutowanym zbożem. Skuteczność takiej mieszanki jest większa niż mix tapera, a nie dodałem żadnych aromatów.
Co można dodać... To tyle w temacie jakości i ceny