Autor Wątek: Nowa zanęta Lorenca do method feeder  (Przeczytany 88419 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Nowa zanęta Lorenca do method feeder
« Odpowiedź #135 dnia: 14.01.2016, 08:52 »
Wow, dobrze wiedzieć :) Czyli Jaxon i Traper to będą te same zanęty? Czy Traper coś zmienił? Może podajniki do Metody robi im Drennan i Preston?  :D
Lucjan

Offline Major

• SklepTrabucco.pl
  • Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
  • Żadna technika nie jest mi obca
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #136 dnia: 14.01.2016, 08:59 »
To nie będą tylko są od 2 lat te same zanęty , ziarna, dodatki  i to nie była jakaś tajemnica na rynku jaxon nie ma swojej fabryki spożywki.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #137 dnia: 14.01.2016, 09:08 »
Czyli ten Traper do Metody to zmielona spożywka? Czy są w nim jakieś mączki rybne?
Lucjan

Offline Matysekmm

• Ekspert
  • Reputacja: 55
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #138 dnia: 14.01.2016, 09:41 »
Po sezonie testów i prób w końcu pan Piotr dopracował 4 zanęty do łowienia metodą , jestem pod wrażeniem ich składu,  jakości i konsystencji najwyższa półka - przebiją angielskie gotowce, ale to tylko moje skromne zdanie.
Już na dniach zostaną wypuszczone do sprzedaży.

A jaki właściwie jest ten ,,cudowny" skład? Śledząc wątek jakoś nie znalazłem opisu, i czym ów ,,skład" przewyższa np. MMM?
Pozdrawiam

Marek

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #139 dnia: 14.01.2016, 09:51 »
Mnie mnie mix do metody od Dynamite baits jakoś nie podszedł. Pellet amino 3mm mają świetny, ale preferuję mmm od sonu. Próbowałem tapera truskawka-ryba na komercji jest słaba, za to na łowiskach pzw dawała radę. Wydaje mi się że jest tam mączka rybna, ale jakość jest slabiutka.
Prowadzę hodowle drobiu, i robię pasze dla zwierząt. Używam przy tym mączek rybnych. Głównym wyznacznikiem jest u mnie ilość białka od 64-70% i przyswajalność. Istotną różnica między tym co zamawiam do produkcji, a tym co można choćby na allegro kupić jest cena i co za tym idzie jakość. Sam kolor mączek jest inny. To samo dotyczy zapachu. Mączki 64% są ciemne, brązowe pachną słodko. Mączki nazwijmy to pierwszej jakości 70% białka, przychodzą z Danii i pachną rybą Samym kolorem zielono brązowym przypominają Match Method Mix od Sonubaits. Wspominałem o cenie. Mączki można kupić na allegro po 8zl za kg. Zapach to ma, ale jej właściwości są co najmniej średnie.
Method mix od tapera kosztował koło 14zl za kilogram jak pojawił na rynku. Teraz można kupić za 10. Mączka 64% kosztuje tyle za kg w cenie hurtowej(14zł przy 2 tonach). Mączka z Danii, ta podobna do MMM Sonubaits kosztuje w zależności od kursu złotówki od 17 do 20zł. Licząc w setkach ton cenę można zbić do 15-17zl. To więcej niż kosztuje mix od tapera. Więc jakości spodziewać się nie mozna. W zeszłym roku używałem mączki premium do własnego mixu, wraz ze śrutowanym zbożem. Skuteczność takiej mieszanki jest większa niż mix tapera, a nie dodałem żadnych aromatów.
Co można dodać... To tyle w temacie jakości i ceny
Marcin

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #140 dnia: 14.01.2016, 09:56 »
Mnie mnie mix do metody od Dynamite baits jakoś nie podszedł. Pellet amino 3mm mają świetny, ale preferuję mmm od sonu. Próbowałem tapera truskawka-ryba na komercji jest słaba, za to na łowiskach pzw dawała radę. Wydaje mi się że jest tam mączka rybna, ale jakość jest slabiutka.
Prowadzę hodowle drobiu, i robię pasze dla zwierząt. Używam przy tym mączek rybnych. Głównym wyznacznikiem jest u mnie ilość białka od 64-70% i przyswajalność. Istotną różnica między tym co zamawiam do produkcji, a tym co można choćby na allegro kupić jest cena i co za tym idzie jakość. Sam kolor mączek jest inny. To samo dotyczy zapachu. Mączki 64% są ciemne, brązowe pachną słodko. Mączki nazwijmy to pierwszej jakości 70% białka, przychodzą z Danii i pachną rybą Samym kolorem zielono brązowym przypominają Match Method Mix od Sonubaits. Wspominałem o cenie. Mączki można kupić na allegro po 8zl za kg. Zapach to ma, ale jej właściwości są co najmniej średnie.
Method mix od tapera kosztował koło 14zl za kilogram jak pojawił na rynku. Teraz można kupić za 10. Mączka 64% kosztuje tyle za kg w cenie hurtowej(14zł przy 2 tonach). Mączka z Danii, ta podobna do MMM Sonubaits kosztuje w zależności od kursu złotówki od 17 do 20zł. Licząc w setkach ton cenę można zbić do 15-17zl. To więcej niż kosztuje mix od tapera. Więc jakości spodziewać się nie mozna. W zeszłym roku używałem mączki premium do własnego mixu, wraz ze śrutowanym zbożem. Skuteczność takiej mieszanki jest większa niż mix tapera, a nie dodałem żadnych aromatów.
Co można dodać... To tyle w temacie jakiś i i ceny

Bardzo przydatne informacje Kolego  :thumbup: . A powiedz proszę , czy tą drogą mączkę z Danii można kupić gdzieś na Allegro ?

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #141 dnia: 14.01.2016, 09:59 »
Co można dodać... To tyle w temacie jakości i ceny

Super ifo :thumbup: . Do tej pory kupowałem coś takiego http://allegro.pl/maczka-rybna-koncentrat-rybny-pasza-karma-zaneta-i5886010756.html dodawałem do zanęt. Rozumiem że to słabizna?
Arek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #143 dnia: 14.01.2016, 10:01 »
Katmay :thumbup:
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #144 dnia: 14.01.2016, 10:07 »
Fajna informacja, ile tego dodawać do bazy czyli zwyklej zanęty na kg?
Krzysztof

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #145 dnia: 14.01.2016, 10:09 »
Stosujesz to Jędruś?
Arek

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
« Odpowiedź #146 dnia: 14.01.2016, 10:12 »
Fajna informacja, ile tego dodawać do bazy czyli zwyklej zanęty na kg?

Ja to bym zrobił tak :

-200 g mączki
-200 g  zmielonych płatków owsianych , mogą być prażone ( pachną pięknie ) ale wtedy mniej kleją
-500 gram taniej zanęty
- 100 konopi prażonych albo surowych
- atraktor , sól , melasa itp
- dodałbym jeszcze pelletu 2mm , tak ze 200 gram , kryl ,ochotka czy ryba

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
« Odpowiedź #147 dnia: 14.01.2016, 10:13 »
Stosujesz to Jędruś?

Nie Arek , ale jak widzisz mocno się przymierzam .

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #148 dnia: 14.01.2016, 10:15 »
Arunio tak to słabizna. Rozrobiona mączka rybna.
Tu masz skład

Tu opakowanie
Jędrula nie wydajemi się. Widziałem kiedyś oferty za śmieszne pieniądze tej właśnie mączki. Przynajmniej podejrzane oferty. Do Polski sprowadza to Brenntag w setkach tysięcy ton rocznie. Ja kupuje to w innej firmie, która pośredniczy tylko, bo Brenntag nie sprzedaje drobnicy. Ja zamawiam minimum paletę 1 tona w 50 kg workach. Jak się dogadam to pareset kilo.
Zdjęcie poglądowe :)
U góry tańsza mączka, na dole duńska
Marcin

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
« Odpowiedź #149 dnia: 14.01.2016, 10:17 »
I wszystko jasne . Nawet kolor podobny do Bait Techa i Sonu :D
Rodzi się pytanie , w jakich proporcjach te firmy to mieszają ?