A ja nie zauważyłem żeby świeżość wpływała na jakoś brań czy też ilość. Ale z drugiej strony każdy może inaczej rozumieć "świeżość".
Czy świeżością jest - świeża dostawa (zanęty) i taką kupujemy bo jest świeża (dzisiaj przywieziona) , czy też świeżością można nazwać zanętę która leży na półce pół roku i też jest świeża bo jest zamknięta .
Tutaj jeśli ktoś ma ograniczony dostęp do sklepów stacjonarnych i robi zakupy to zazwyczaj bierze czegoś więcej bo nie opłaca mu się jechać ( dajmy na to 30-40 km w jedną stronę np. za samą zanętą ) i kupuje zazwyczaj więcej a i tak mu leży to w domu. Tak też jest z zakupami przez internet, żeby nie płacić za koszty wysyłki , czasami zamawia się czegoś więcej i też to gdzieś tam leży i czeka na swój początek.
Kupując 2 kg zanęty i porównując wagowo zanętę Lorpio to musimy zakupić 3x700 g , i w obu przypadkach mamy świeżą zanętę . Ale w Lorpio mamy 3 paczki

czy otwierając jedną to pozostałe można nazwać świeże bo są nie otwarte ? W sklepie takie zanęty mogą leżeć prze kilka miesięcy a sprzedawca i tak powie że są świeże (bo nie otwarte??)
W moim sklepie stacjonarnym z pewnością sprzeda się szybciej zanęta z Lorpio niż z Sonu. czy Dynamite . Dlaczego? Bo będzie tania. W większości nie stać wędkarza żeby wydał ok 40 zł za zanętę . Ale porównując wagowo wychodzi to samo. Jak by Lorpio wypuściło zanętę 2 kg po ok. 40 zł to z pewnością mało kto by kupił taka zanętę w sklepie stacjonarnym. Sam sprzedawca powiedział mi że takie zanęty za ok. 40 zł/2 kg to sprzedadzą mu się może ze 2-3 sztuki w ciągu roku.
Jakby Sonu. czy DB sprzedawali zanętę do methody 700 g za 12-13 zł to nie wiem czy by się wyrobili z zamówieniami.
"Stara" cena zanęty do methody z Trapera kosztuje ok. 10-11 zł z Jaxona ok. 13 zł , a Lorpio znalazł się po środku.
Testując na tym samym łowisku Trapera, Jaxona, Sonu. i Dynamite , te dwie pierwsze zanęty wyrzuciłem do kosza, a o efektach nie ma co pisać.
To że na opakowaniu pisze Method nie zawsze do tego służy.
Cena Lorpio za 700 g jest kusząca i za pewne każdy chciałby ją wypróbować ale na to trzeba poczekać do wiosny.