Autor Wątek: Nowa zanęta Lorenca do method feeder  (Przeczytany 88238 razy)

Offline Dżamukka

• Garbolino Polska
  • Ekspert
  • Reputacja: 66
    • Paweł Zuziak Fishing
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Nowa zanęta Lorenca do method feeder
« Odpowiedź #195 dnia: 15.01.2016, 12:21 »
Ale zwróciłeś mi uwagę na pewien fakt... MMM u mnie wcale nie jest jakimś cudem, jest czymś takim jak Lorpio Magnetic w Polsce. Nawet nie wiedziałem, że może ktoś uważać, że jest to zanęta najwyższych lotów, zwłaszcza, że ekstra podajnik może sugerować uboższą mieszankę. To jest zanęta innego typu, na tle polskich spożywek na wskroś odmienna, ale w UK po prostu jedna z wielu. Myślałem, że to oczywiste, a tutaj wygląda na to, że mam uklad sponsorski z Sonubaitsem :D Może powinni mi odpalić jakaś działkę za sprzedaż MMM? :)

Ja tez niedawno zwróciłem na to uwagę, że MMM robi tu za coś co jest JEDYNE , NAJLEPSZE etc,etc. :) ale widzę , że mamy podobne zdanie i kamień z serca :) po napisaniu ( dla niektórych to były HEREZJE ) jak zwykły ,uniwersalny składnikowo nie za bogaty produkt to MMM. Tylko czekałem aż zostanę  dożywotnio zbanowany na forum :) no świata co niektórzy poza MMM nie widza i dla mnie to jest fenomen osiągnięty właśnie dzięki Twoim produkcją. :) zobacz chociażby na BIG ONE i na stoisko SB, gdzie tam jest MMM ? ;)

glizdziarz

• Gość
« Odpowiedź #196 dnia: 15.01.2016, 12:22 »
Tak czytam i czytam i czytam i zastanawiam się co Wam napisać. W sumie Lucjan już napisał, że nie ma idealnej zanęty. Każda woda ma swoją specyfikę i coś co zadziałało na jednym zbiorniku - choćby na tej samej rzece (tak mam) - nie oznacza sukcesu na drugim. Nie nastawiam się, że gotowe firmówki zdziałają cuda. Generalnie robię zanęty sam prawie od podstaw. Rzadko kiedy jako bazy używam gotowej firmówki. Dziś kupić w piekarni bułki tartej w większych porcjach niż 0,5 - 1 kg to żaden problem. To samo ze śrutami czy otrębami. Wystarczy ruszyć się do sklepu GS-u czy na rynek rolny. trochę problemu jest z mączkami rybnymi czy granulatami do karmienia ryb ale mając pod bokiem stawy hodowlane można pogadać z właścicielem i spokojnie odkupić np. 10 kg karmy o takich czy innych parametrach. Atraktory itp można kupić w sklepach lub necie w opakowaniach hurtowych. A reszta to kwestia naszej wiedzy o wodzie gdzie będziemy łowić.
Fakt takie zakupy na start nie są może najtańsze ale jak robi się to w dwie osoby lub rozliczy na cenę 1 kg gotowej zanęty to otrzymamy 1kg za 6zł lub mniej.

Splot

• Gość
« Odpowiedź #197 dnia: 15.01.2016, 12:23 »
Tak myślałem że w euro . No przy ich zarobkach to fakt , tanio. Ale u nas, jakbyśmy zarabiali ok 2 tys. to też by wychodziła tanio.
Dlatego nigdy tam nie przeliczam stosuję zasadę 1:1
Gdyby mix Lorpio był pakowany po 1 kg i puszczony za 12 zł zjedli by rynek.

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #198 dnia: 15.01.2016, 12:27 »
Ale zwróciłeś mi uwagę na pewien fakt... MMM u mnie wcale nie jest jakimś cudem, jest czymś takim jak Lorpio Magnetic w Polsce. Nawet nie wiedziałem, że może ktoś uważać, że jest to zanęta najwyższych lotów, zwłaszcza, że ekstra podajnik może sugerować uboższą mieszankę. To jest zanęta innego typu, na tle polskich spożywek na wskroś odmienna, ale w UK po prostu jedna z wielu. Myślałem, że to oczywiste, a tutaj wygląda na to, że mam uklad sponsorski z Sonubaitsem :D Może powinni mi odpalić jakaś działkę za sprzedaż MMM? :)

Ja tez niedawno zwróciłem na to uwagę, że MMM robi tu za coś co jest JEDYNE , NAJLEPSZE etc,etc. :) ale widzę , że mamy podobne zdanie i kamień z serca :) po napisaniu ( dla niektórych to były HEREZJE ) jak zwykły ,uniwersalny składnikowo nie za bogaty produkt to MMM. Tylko czekałem aż zostanę  dożywotnio zbanowany na forum :) no świata co niektórzy poza MMM nie widza i dla mnie to jest fenomen osiągnięty właśnie dzięki Twoim produkcją. :) zobacz chociażby na BIG ONE i na stoisko SB, gdzie tam jest MMM ? ;)

Grubo ......
a tak wracając do marketingu no cóż trzeba sprzedać wędke, kołowrotek, zyłke , haczyk , zanete , przynete i mnóstwo akcesoriów a zapomniałem trzeba jeszcze się w coś ubrać ....
- i dla tego tak przyjemnie ogląda się produkcję filmowe , foxa , kordy , baitecha , Prestona , matrixa , i wielu innych producentów - potem trza to kupować ...
Maciek

Offline Konrad

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #199 dnia: 15.01.2016, 12:47 »
Panowie a co polecacie z Sonu oprócz MMM, ktorego też sprawdze oczywiście ? W poprzednim sezonie jechałem na Bait-techu i najlepiej się sprawdziła krylowa z tuńczukiem. Chciałbym potestować coś innego. Wiadomo, że każda woda inna, ale całej oferty się nie łyknie.

@Dżamukka tego Ringersa dajesz czystego czy mieszasz z czymś ?

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #200 dnia: 15.01.2016, 12:48 »

Myślę, że MMM nie robi za 'jedyne', bardziej za uniwersalne. Cena plus podajnik robią swoje, drobny przemiał też. W przypadku polskich zanęt to produkt o niebo lepszy, ale w UK na pewno nie. Nie bez powodu dodawany jest tez podajnik 15 gramów, to mega sprytny zabieg, bo to najrzadziej używany z podajników. A chodzi o to aby wejść w Prestona i używać ich rozwiązania i systemu z foremką.

Ale stając w obronie samego MMM, żeby nie było - ja na wyniki nie narzekam, podajniki zaś zbieram (mam doklejane obciążniki). U siebie w sklepie nie mam dobrego wyboru jeżeli chodzi o zanęt podobne, jako baza. Szary kolor jest bezpieczny, drobny przemiał tez ważny. Mam alternatywę - droższego o połowę Swim Stima, lub Bait-techa, z obfitymi dodatkami mielonej folii i wrażeniem, że zanęta jest wyraźnie słabsza. Jedyną rozsądną alternatywą jest Method Mix z Dynamite'a - ale nie zawsze jest dostępny. Ochotek, pikantnych kiełbas, czy serowych czosnków zaś jako bazy wolę nie używać. Tak więc wcale wyboru nie ma wielkiego. Ringers czy Maryuku, to praktycznie nie do kupienia miksy w sklepach, są może w 'internecie'... Sklepy w UK z Ringersa mają w ofercie głównie przynęty.
Można zapytać, dlaczego innych zanęt nie ma na półkach. Czy to aby na pewno marketing? Ja uważam, że nie, wędkarze sami pokazują co schodzi a co nie :)
Lucjan

Offline Matysekmm

• Ekspert
  • Reputacja: 55
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #201 dnia: 15.01.2016, 15:00 »
Luk, czemu twierdzisz że Swim stim jest droższy o połowę, w Drapieżniku jest o złotówkę tańszy od MMM http://sklepdrapieznik.pl/sklep/zanety/12881-dynamite-baits-swim-stim-match-method-mix-2kg.html . Chyba ż masz na myśli jakiś inny Swimstim.
Pozdrawiam

Marek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #202 dnia: 15.01.2016, 15:41 »
Lucjan

Offline Major

• SklepTrabucco.pl
  • Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
  • Żadna technika nie jest mi obca
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #203 dnia: 15.01.2016, 18:56 »
Zanęta ryb nie łowi to chyba każdy wie ...więcej uwagi trzeba poświęcić na inne rzeczy jak zestaw,haczyk itd.. ja łowię bardzo dużo w sezonie jakieś 120 wyjazdów i ryby od 100 gr do 25 kg ,  łowię na wszystko co mam tylko pod ręką i powiem wam że nie wierzę już w nic totalnie w nic wszystko co nie jest względnej jakości  powiedzmy taka granica ok 8-9 zł za kg mieszanki jest super zanętą do łowienia a czy to firm,a x czy y nie ma znaczenia totalnie żadnego swojego czasu łowiłem na zanęty po 22-25 zł za kg i wyniki  na treningach były identyczne jak na zanęty producenta y w cenie 8-9 zł za kg a czasami zanęty po 20-25 zł na treningach przegrywały  z samą ziemią(some,argila itp.) + odrobina joka, i i to nie o 300 gr tylko np. 3 razy  więc z dystansem i bez podniety jeżeli chodzi o zanęty tym bardziej zachodnie czy angielskie pamiętajcie że ważniejsza czasami jest świeżość niż znaczek :thumbup:

Offline Matysekmm

• Ekspert
  • Reputacja: 55
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #204 dnia: 15.01.2016, 19:33 »
A no to inna zanęta, masz rację niestety drożej wychodzi Luk. :)
Pozdrawiam

Marek

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #205 dnia: 16.01.2016, 00:09 »
A ja nie zauważyłem żeby świeżość wpływała na jakoś brań czy też ilość. Ale z drugiej strony każdy może inaczej rozumieć "świeżość".
Czy świeżością jest - świeża dostawa (zanęty) i taką kupujemy bo jest świeża (dzisiaj przywieziona) , czy też świeżością można nazwać zanętę która leży na półce pół roku i też jest świeża bo jest zamknięta .

Tutaj jeśli ktoś ma ograniczony dostęp do sklepów stacjonarnych i robi zakupy to zazwyczaj bierze czegoś więcej bo nie opłaca mu się jechać ( dajmy na to 30-40 km w jedną stronę np. za samą zanętą ) i kupuje zazwyczaj więcej a i tak mu leży to w domu. Tak też jest z zakupami przez internet, żeby nie płacić za koszty wysyłki , czasami zamawia się czegoś więcej i też to gdzieś tam leży i czeka na swój początek.

Kupując 2 kg zanęty i porównując wagowo zanętę Lorpio to musimy zakupić 3x700 g , i w obu przypadkach mamy świeżą zanętę . Ale w Lorpio mamy 3 paczki :P czy otwierając jedną to pozostałe można nazwać świeże bo są nie otwarte ? W sklepie takie zanęty mogą leżeć prze kilka miesięcy a sprzedawca i tak powie że są świeże (bo nie otwarte??)

W moim sklepie stacjonarnym z pewnością sprzeda się szybciej zanęta z Lorpio niż z Sonu. czy Dynamite . Dlaczego? Bo będzie tania. W większości nie stać wędkarza żeby wydał ok 40 zł za zanętę . Ale porównując wagowo wychodzi to samo. Jak by Lorpio wypuściło zanętę  2 kg po ok. 40 zł to z pewnością mało kto by kupił taka zanętę w sklepie stacjonarnym. Sam sprzedawca powiedział mi że takie zanęty za ok. 40 zł/2 kg to sprzedadzą mu się może ze 2-3 sztuki w ciągu roku.

Jakby Sonu. czy DB sprzedawali zanętę do methody 700 g za 12-13 zł to nie wiem czy by się wyrobili z zamówieniami.

"Stara" cena zanęty do methody z Trapera kosztuje ok. 10-11 zł z Jaxona ok. 13 zł , a Lorpio znalazł się po środku.

Testując na tym samym łowisku Trapera, Jaxona, Sonu. i Dynamite , te dwie pierwsze zanęty wyrzuciłem do kosza, a o efektach nie ma co pisać.

To że na opakowaniu pisze Method nie zawsze do tego służy.

Cena Lorpio za 700 g  jest kusząca i za pewne każdy chciałby ją wypróbować ale na to trzeba poczekać do wiosny.
Z poważaniem Marcin

Offline Martinus

• Ekspert
« Odpowiedź #206 dnia: 16.01.2016, 01:39 »
Na stronie w sklepie u Majorka , macie jeszcze coś takiego :

- http://skleptrabucco.pl/method-mix-grenn-carp-gravity-1-kg-nowosc/

Jak widać występuje napis "method" czy ktoś ją testował do methody ?? Czy może w tym przypadku ów miks jest do methody ale karpiowej ? A jak karpiowej to do testowania w koszyczkach , a jak koszyczki to i może feeder ??

Na co ja zwróciłem uwagę przy zanętach do methody, i na co zwracam przy zakupie takiej zanęty ? Na strukturę mieszanki , czyli - w jakim stopniu jest ona zmielona ! im lepiej zmielona tym lepsza "dla mnie" przy przygotowaniu danego miksu lub samej zanęty. Drobno zmielona zanęta lepiej się rozrabia (jeśli ktoś nie używa sit) i łatwiej ją przygotować a co za tym idzie szybciej. W drugim stopniu patrzę na skład danej zanęty a później na cenę .

(denerwuje mnie , jak to jest w przypadku Trapera, że w zanęcie znajduje się popiół) nie po to płacę żeby kupować "popiół" !
Z poważaniem Marcin

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #207 dnia: 16.01.2016, 10:43 »
Po zdjęciu już widać, że ta zanęta ma grubsze frakcje, jest tez chyba ordynarnie barwiona. Coś takiego należy omijać łukiem, i to szerokim...
Lucjan

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #208 dnia: 16.01.2016, 10:47 »
Mi to wygląda identycznie jak zaneta lin karas zielona marcepan jednej z firm na polskim rynku tylko z napisem method :-X

Offline Martinus

• Ekspert
« Odpowiedź #209 dnia: 16.01.2016, 11:22 »
Po zdjęciu już widać, że ta zanęta ma grubsze frakcje, jest tez chyba ordynarnie barwiona. Coś takiego należy omijać łukiem, i to szerokim...

Rzeczywiście widać to gołym okiem . Zanętę zauważyłem kilka miesięcy temu i zwróciła na mnie uwagę napisem "method" ;) Ale ona nie ma nic wspólnego z methodą , napis jest jedynie naklejony , nie ma napisu na opakowaniu "Method Feed czy tez Feeder" .

Mi to wygląda identycznie jak zaneta lin karas zielona marcepan jednej z firm na polskim rynku tylko z napisem method :-X

Mi również kojarzy się ona z zanętą ale z  Dragona - linową .

Bardzo mnie ciekawi skład tej nowej zanęty Lorpio Method Feeder oraz jaką ma strukturę .Tak se myślę że można samemu zrobić sobie taką zanętę z pelletów Lorpio.

Zmielić opakowanie Basic (700g) + red halibut / lub black (300-400g) + konopie + odrobinę boostear i pellety 2 mm i gotowe (dla zwiększenia zanęty można dodać popiół :))

Zresztą red/black halibut oraz betaina są już dawno dostępne w formie "skruszonej"
Z poważaniem Marcin