Autor Wątek: Feeder do dużej metody (ESP 70 g); rzuty do 60 m, woda stojąca, do 400 zł  (Przeczytany 10038 razy)

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 186
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Na dzień dzisiejszy mam następującą opinię:
1. Do rzutów na odległość 60 m +, nie używałbym w ogóle podajników 70 g i większych, myślę że wystarczające są 56 g. Ze względu na całkowity ciężar koszyka z towarem (były tu kiedyś na forum takie informacje) oraz na to, że nie wydaje mi się że miałoby to wpływ na większa ilość brań (na podstawie swoich doświadczeń).
2. Koszyka 70 g używałbym tylko do polowania na duże karpie stosując wywózkę zestawu.
 ;)

Właśnie duże karpie będą moim celem na jednej ze żwirowni w tym sezonie :) Ponieważ moje sesje nad wodą należą do stosunkowo krótkich, oraz nie mam łódki zdalnie sterowanej, będę łowił z rzutu. Sam mam obawy o to czy przy tej masie zanęta z podajnika dojdzie w całości do dna, dlatego planuję eksperymenty z siatką PVA.

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
1. Do rzutów na odległość 60 m +, nie używałbym w ogóle podajników 70 g i większych, myślę że wystarczające są 56 g. Ze względu na całkowity ciężar koszyka z towarem (były tu kiedyś na forum takie informacje) oraz na to, że nie wydaje mi się że miałoby to wpływ na większa ilość brań (na podstawie swoich doświadczeń).
2. Koszyka 70 g używałbym tylko do polowania na duże karpie stosując wywózkę zestawu.
 ;)

Właśnie duże karpie będą moim celem na jednej ze żwirowni w tym sezonie :) Ponieważ moje sesje nad wodą należą do stosunkowo krótkich, oraz nie mam łódki zdalnie sterowanej, będę łowił z rzutu. Sam mam obawy o to czy przy tej masie zanęta z podajnika dojdzie w całości do dna, dlatego planuję eksperymenty z siatką PVA.

Planujemy , planujemy ! :D :beer:

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Ja bazuję na podajnikach 56 gramów i faktycznie, na 60 metrów starczają, ale to już jest  blisko skrajnej granicy, zwłaszcza jak wiał wiatr. Plusem 70tki jest większy rozmiar i większa ilość towaru, większy zasięg. Faktycznie - to jest sprzęt do połowu dużych ryb - karpi, leszczy, amurów czy linów... Można dociążyć podajnik z Prestona XL, zrobić z niego 60 gram, i wtedy łowić normalnie feederem na takim dystansie...

Ale zawsze może być tak, że zobaczymy spław ryby 20 metrów dalej (ja tak czasami mam). Na feederach już nie sięgam (z kołowrotkiem 4000). Ale na 'big pitach' spokojnie... Dużo tu robi kołowrotek właśnie, ważne jest tez aby zarzucać bez maksymalnego 'napięcia', powinien być luz. Bo jeżeli nam coś nie wyjdzie i podajnik ląduje 20 metrów bliżej, to jest porażka. Wielkie przelotki karpiówek pomagają daleko miotać zestawy...
Lucjan

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
    • Galeria
 ;)

Planujemy , planujemy !
:D :beer:

Faktycznie ;) planujemy wspólnie ;D :beer:

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
To widzę, że mamy podobne plany. Moja żwirownia też czeka, jeszcze ze dwa miesiące i się zacznie :D Też ESP i PVA, dodatkowo dociążony Hybrid z torebkami PVA. Leszcze i liny już drżą... :D
Lucjan

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
To widzę, że mamy podobne plany. Moja żwirownia też czeka, jeszcze ze dwa miesiące i się zacznie :D Też ESP i PVA, dodatkowo dociążony Hybrid z torebkami PVA. Leszcze i liny już drżą... :D

Tak jest :D Z Maćkiem i Mariuszem dociśniemy pewną żwirownie jak się patrzy . Dopracujemy jeszcze na maxa sprawy związane z zanętą i drżyjcie rybiszony :D

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
    • Galeria
Obyś był dobrym prorokiem ;)

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Jaką macie głębokość tej żwirowni?
Maciek

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
    • Galeria
Jaką macie głębokość tej żwirowni ?

W większości 3,5 do 4 metrów. Najlepsze miejscówki ( wyspa, cypel, wypłycenia) całorocznej oblegane przez karpiarzy ;D Czyli jak to zwykle bywa łatwo nie będzie, jednak planujemy po walczyć ;)

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
Tego smoka co złowiłeś w lecie to na tej wodzie ???
Maciek

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
    • Galeria
Dokładnie z początkiem września 11 kg. a w listopadzie ponad 13 :) Już wiesz co nas motywuje do działania ;)

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
Rozumiem was życzę powodzenia w tym sezonie i samych pięknych  :fish:
Maciek

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
    • Galeria
Rozumiem was życzę powodzenia w tym sezonie i samych pięknych  :fish:

Dzięki Macieju :thumbup: Jedno jest pewne, będziemy się starać ;D

Offline Major

• SklepTrabucco.pl
  • Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 28
  • Żadna technika nie jest mi obca
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
Na twoim miejscu szukał bym raczej wędki Long cast bo klasyczny feeder słabo wypada przy łowieniu na duże podajniki 70 czy 85gr

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
kucus22:
czy karpiarze z opisanego przez Ciebie zbiornika zabierają ryby czy wypuszczają? Bo u mnie w okolicy łowią i "wypuszczający" i "zabierający" duże egzemplarze karpi i amurów.
;)