Autor Wątek: Książki  (Przeczytany 79294 razy)

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Książki
« Odpowiedź #90 dnia: 06.10.2017, 09:20 »
Też mam to przerobione+ jeszcze kilka książek Kirsta.
Arek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #91 dnia: 06.10.2017, 12:22 »
Obłęd' 44 Zychowicza to dla fanów historii lektura obowiązkowa. Jest to jakby nowe ujęcie naszej historii w pryzmacie II Wojny Światowej, dotyczące naszego ruchu oporu i wielkiej tragedii jaką było Powstanie Warszawskie. Jest to odkłamanie prawdy, celnie wyważone oceny osób, czynów, idiotyzmów w jakie wplątano Polaków, czyli o tym jak wielkie błędy popełniały nasze rządy (sanacyjny i na uchodźstwie) oraz ludzie polityki, jak bardzo inwigilowani byliśmy przez obce wywiady, które sterowały nami jak chciały, i używały nas do własnej gry, w której nigdy nie byliśmy niczym więcej niż pionkami.

Ta książka to zimny prysznic dla tych, co karmieni propagandą zarówno komunistyczną jak i obecną, uważają AK, Sikorskiego i rząd w Londynie za 'wspaniałe', zaś Powstanie Warszawskie za bohaterski wyczyn. Takie pokazanie historii, bardzo smutne, zmusza do refleksji i do zastanowienia się, czy romantyzm Polaków nie powinien zostać zastąpiony innym podejściem, zdroworozsądkowym.  Książka jak najbardziej na czasie, bo zanosi się na kolejne skakanie w przepaść :D
Lucjan

Offline grych

• Ekspert
  • Reputacja: 53
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #92 dnia: 06.10.2017, 12:56 »
Obłęd' 44 Zychowicza to dla fanów historii lektura obowiązkowa. Jest to jakby nowe ujęcie naszej historii w pryzmacie II Wojny Światowej, dotyczące naszego ruchu oporu i wielkiej tragedii jaką było Powstanie Warszawskie. Jest to odkłamanie prawdy, celnie wyważone oceny osób, czynów, idiotyzmów w jakie wplątano Polaków, czyli o tym jak wielkie błędy popełniały nasze rządy (sanacyjny i na uchodźstwie) oraz ludzie polityki, jak bardzo inwigilowani byliśmy przez obce wywiady, które sterowały nami jak chciały, i używały nas do własnej gry, w której nigdy nie byliśmy niczym więcej niż pionkami.

Ta książka to zimny prysznic dla tych, co karmieni propagandą zarówno komunistyczną jak i obecną, uważają AK, Sikorskiego i rząd w Londynie za 'wspaniałe', zaś Powstanie Warszawskie za bohaterski wyczyn. Takie pokazanie historii, bardzo smutne, zmusza do refleksji i do zastanowienia się, czy romantyzm Polaków nie powinien zostać zastąpiony innym podejściem, zdroworozsądkowym.  Książka jak najbardziej na czasie, bo zanosi się na kolejne skakanie w przepaść :D

Z historią tak jest, że wykorzystywana jest w różnych celach, najgorzej jak do polityki i kiedy traktuje się ją wybiórczo. Studiując historię nasłuchałem się różnych rzeczy, od różnych ludzi na te same tematy, co dało mi do myślenia, że nic nie jest czarne ani nie jest białe (tak jakby niektórzy chcieli). Mimo, że uwielbiam średniowiecze polskie (szczególnie jego schyłek), a dawno nie czytywałem książek historycznych, to widzę że trzeba będzie wrócić  :thumbup: :thumbup:

Wiem, że to nie miejsce na to - ale odnosząc się tylko i wyłącznie do jednego zdania @Luka - Powstanie Warszawskie, mimo iż było zrywem bohaterskim, to jednak było wielkim błędem (powtarzam to od zawsze i zdania raczej nie zmienię)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #93 dnia: 06.10.2017, 13:28 »
I na tym kończymy rozmowę o powstaniu w temacie o książkach.
Bo będę gryzł... :D
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline grych

• Ekspert
« Odpowiedź #94 dnia: 06.10.2017, 16:50 »
Nie chcę zostać pogryziony ;) :-X

Offline iras-m66

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 13
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #95 dnia: 06.10.2017, 16:52 »
Ocena P.W. nigdy nie będzie jednoznaczna...
Złów i wypuść (choćby po to, by mieć co łowić w przyszłości)
Irek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #96 dnia: 06.10.2017, 17:35 »
Iras... :D
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline didek_b

• Ekspert
  • Reputacja: 73
« Odpowiedź #97 dnia: 06.10.2017, 19:09 »
Czytałem  Kirsta po to właśnie, aby zobaczyć wojnę z drugiej strony. Mój zmarły już dziadek nigdy nie chciał opowiadać o wojnie. Gdy z kuzynem zadawaliśmy mu pytania jak bardzo źli byli Niemcy zawsze odpowiadał : "Bardzo źli.Ale Polacy po głowie nie głaskali." Chcąc dowiedzieć się więcej zacząłem szukać także z trzeciej strony. I tak przerobiłem niemal całego Suworowa. Ale widzę, że nie odnalazłem wszystkiego. Teraz gdy skończę "Cmentarz w Pradze" Umberto Eco biorę się za całego Zychowicza. Dzięki Luk - nie wiem dlaczego nie natrafiłem wcześniej na tego autora.
"...Ryby pływają na niby..."
     Pozdrawiam:  Dawid.

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: 06.10.2017, 19:13 »
Zychowicz często powołuje się na Cata-Mackiewicza i jego też można przeczytać ale Zychowicz pisze bardziej przystępnym językiem dla dzisiejszych czasów :)

Offline didek_b

• Ekspert
« Odpowiedź #99 dnia: 06.10.2017, 19:16 »
Zychowicz często powołuje się na Cata-Mackiewicza i jego też można przeczytać ale Zychowicz pisze bardziej przystępnym językiem dla dzisiejszych czasów :)

I właśnie dla tego (dla takich ludzi) warto być na tak zacnym forum. :)

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #100 dnia: 06.10.2017, 19:21 »
I właśnie dla tego (dla takich ludzi) warto być na tak zacnym forum. :)

Nie pisz mi tak bo się zarumienię ;D Sporo książek czytam lub słucham audiobooków tylko jak chcecie jakieś to podajcie mniej najwięcej gatunek.

Dobrą książką ukazującą co to była Armia Czerwona to Zapiski oficera Armii Czerwonej.

Offline didek_b

• Ekspert
« Odpowiedź #101 dnia: 06.10.2017, 19:38 »
Dopisuję do listy "Do przeczytania".

Offline grych

• Ekspert
« Odpowiedź #102 dnia: 07.10.2017, 15:48 »
Jeśli ktoś nie wie, po co sięgnąć - a chciałby zabić czas czytając, to polecić mogę: "Dallas'63" S. Kinga - książka na pierwszy rzut oka zniechęcić może swoją grubością, ale poza "Panem Mercedesem" uważam, że jest to najlepsza pozycja autorstwa tego Pana :) Z trochę innej beczki - pewnie każdy z Was oglądał przynajmniej raz w swoim życiu "Ojca Chrzestnego" - jakiś miesiąc temu, dość niespodziewanie wpadła mi książka, na podstawie której nakręcono ten film (nie zdawałem sobie do tej pory, że film miał swój pierwowzór w postaci książki) Mogę powiedzieć, że książka jest dużo lepsza niż film - polecam :D

Jeśli ktoś jednak woli literaturę o innej tematyce i nie boi się, że będą mu się śniły koszmary, polecam wspomnienia doktora, któremu udało się przeżyć Auschwitz - Miklos Nyiszli "Byłem asystentem doktora Mengele"

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #103 dnia: 07.10.2017, 16:25 »
Jeśli ktoś nie wie, po co sięgnąć - a chciałby zabić czas czytając, to polecić mogę: "Dallas'63" S. Kinga - książka na pierwszy rzut oka zniechęcić może swoją grubością, ale poza "Panem Mercedesem" uważam, że jest to najlepsza pozycja autorstwa tego Pana :)

"Pan Mercedes" - nie mylić z "Buick 8" tego samego autora ;)
Byłem tak podekscytowany, gdy zaczynałem czytać tę drugą, że bałem się sam siebie. Po przeczytaniu też się bałem, jednak tylko tego, że inne jego książki będą jeszcze gorsze. Nie były.

Wiadomo, "Ojciec chrzestny" Mario Puzo to klasyka warta polecenia. Lektura obowiązkowa.
Jacek

Offline grych

• Ekspert
« Odpowiedź #104 dnia: 07.10.2017, 16:51 »
"Buick 8" leży i czeka na swoją kolejkę ;)