Fajnie to wygląda Fishhunter Jesli chodzi o mnie dodałbym jeszcze śrucinę dociążającą 4-5 cm za hakiem, aby przywalić przypon do dna np: za pomocą "Fox Edges Pop - up Weights". Co do rurek antysplątaniowych na końcu zestawu, to ja osobiście daję krótsze - 3 cm. Wg mnie przypon ma lepszą mechanikę i jest lepiej zasysany przez rybę.
Co do Twoich zestawów - rzuć okiem na "Slip D Rig" - ciekawy patent, wymyślony przez Alana Blaira z Nash'a. Cały ten zestaw, czyli, haki, wkręty, stopery, kickery i plecionka Skinlink Kevlar Core były na Rybomanii w pakiecie za stówkę. Wg mnie bardzo korzystnie, bo normalnie wołają za taki pakiet ok. 160zł. Oczywiście kupiłem i gotowce mam już w portfelu. Film poniżej.
Seba myślałem nad pastą dociążającą, choć próby w pojemniku z wodą pokazały, iż przypon leży na dnie, pomimo przynęty balansującej/lekko unoszącej się nad dnem. Rurki antysplątaniowe oczywiście będą krótsze, te założyłem tylko poglądowo. Slipa widziałem, ale jak to ja, muszę coś pokombinować, dodać od siebie...
. Założeniem głównym, było unoszenie się (wafter/mini pop-up) przynęty nad dnem bez podnoszenia haka z dna, jak na poniższym filmie Kordy, ale z zastosowaniem blowback-riga po lekkim tuningu. Chyba wyszło jak trzeba
.
Fishhunter z ciekawości ile holi ten przypon wytrzymuje za nim zostanie zdemolowany...
Bardzo starannie wykonane .
Maciek jeśli zdemoluje go porządny karpiszon, to bardzo proszę śmiało, nawet po jednym holu. Z moim brakiem czasu, każdy skuteczny hol fajnej ryby, na własnoręcznie zrobione przypony sprawia mi wielką satysfakcję. Pierwszy wykon tego riga zajął mi prawie 20-30min
(trzęsące się łapy i
dla równowagi
), następne nie więcej niż 5min
. Jeśli chodzi o typowe blowback-rigi to co najwyżej tępiły się haki, więc max po dwóch ostrzeniach leciały do kosza i tyle. Dodam, że w moim łowisku, nie trafiły mi się na razie ryby powyżej 14,5kg więc jeszcze wiele przede mną. Oby...