Autor Wątek: Odtwarzanie gier  (Przeczytany 8517 razy)

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odtwarzanie gier
« dnia: 18.01.2016, 09:30 »
Gracz ze mnie żaden,ale swego czasu w prezencie dostałem płytę "Most Wanted." co ja kiś czas pobawiłem się nią na Laptopie, bo parcia na taką zabawę nie mam zbytniego. Po pewnym okresie gra zaczęła się z lekka przycinać, ostatnio coraz mocniej i dłużej ,aż wczoraj wyłączyło mi laptopa. Pytałem syna co z płytą,on twierdzi że płyta nie ma nic do tego bo jedynie wgrywa gierkę. I dla tego zapytuję , co to może być? Czy można coś tu samemu ogarnąć ? A może to jakaś usterka systemu? Jeśli już to prosił bym o łopatologiczne wyjaśnienia. Moja znajomość kompa jest na poziomie podstawowym minus. Chciał bym to wyjaśnić z ciekawości, bo w codziennym użytkowaniu  nic złego się nie dzieje. Na tą chwilę wyjąłem płytę i oczyściłem lapka z plików gry(tak mi się wydaje)
Arek

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Odtwarzanie gier
« Odpowiedź #1 dnia: 18.01.2016, 10:15 »
To ja ci powiem tak. Wyłącz komputer, wyjmij baterie. Weź odkurzacz i przeleć solidnie wszystkie dojścia i wyjścia od chłodzenia. Pomoże także sprężone powietrze za parę złotych kupisz i przeczyść komputer.
Marcin

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #2 dnia: 18.01.2016, 10:20 »
Dzięki wypróbuję. :thumbup:
Arek

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #3 dnia: 18.01.2016, 10:22 »
Jak katmay pisze. Najpierw włącz grę i po jakimś czasie normalnej gry sprawdź (obmacując wylot powietrza) czy komputer nie jest gorący, mnie mój lapek przy bardziej wymagających gierkach potrafi oparzyc lekko. Wtedy będziemy wiedzieli że wina leży po stronie chłodzenia i powinien pomóc przedmuch radiatora (wylot powietrza chłodzącego procesor). Jeśli reszta procesów (poza grą nic nie zwalnia) zobacz czy płyta nie jest jakoś bardzo porysowana, może to powodować zacinanie sie gry, jednak nie powinno wyłączyć komputera..

Wysłane z moje Huawei P8 Lite przy użyciu Taptalka

Dawid

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #4 dnia: 18.01.2016, 10:25 »
Obmacywałem kompa,co prawda jedynie po wierzchu. Był ciepły ale nie gorący. Płyta nie jest porysowana.
Arek

Offline Fluffy

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #5 dnia: 18.01.2016, 10:28 »
Jak kolega wyżej zauważył, najprawdopodobniej lapek jest zapchany kurzem, ma kłopoty z chłodzeniem i się po prostu przegrzewa. Nie od parady byłoby lekkie przetrzepanie systemu, np CC cleanerem, też trochę poprawi wydajnosć. I ostatnia sprawa, częstym przypadkiem spowolnienia pracy komputera jest też zapchanie dysku, na którym zainstalowany jest system (zwyczajowo C:) do ostatniego bajta. System musi "oddychać", na dysku systemowym powinno zostać, w zależności od systemu, ok > 1-2 GB wolnego miejsca.

Pozdrawiam
Michał

Offline DvD

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 18.01.2016, 10:28 »
A na chwilę przed wyłączeniem może komputer zapiszczal i/lub pojawił się niebieski ekran? Czy było to raczej podobne do odłączenia starego telewizora od prądu, cyknięcie i od razu wyłączony komputer?

Dawid

Offline DvD

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 18.01.2016, 10:32 »
Arek, jak Fluffy pisze, najpierw otwórz 'mój komputer', kliknij prawym na dysk c i poszukaj opcji 'defragmentacja dysku', proces potrwa kilka minut, czasem dłużej zależy od kompa, a lapek powinien przyspieszyć. CC cleaner też jest ok, możesz go pobrać z kilku miejsc, po prostu w Google wpisz. Tam obsługa jest prosta, wszystko wyczytasz z opcji :)

Dawid

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #8 dnia: 18.01.2016, 10:32 »
CC c. komp jest czyszczony co kilka dni,na dysku też mam nie wiele na 111 GB 72 są wolne. Gra jest raczej stara więc chyba niezbyt wymagająca. Dysk D już w ogóle niemal pusty. Jak pisałem jakoś nie zbyt się grzeje, ale dziękuję za podpowiedzi że wam się chciało.
Arek

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
« Odpowiedź #9 dnia: 18.01.2016, 10:32 »
To może od początku sprawdź za pomocą tego programu http://www.dobreprogramy.pl/Core-Temp,Program,Windows,20716.html temperaturę  komputera np po godzinie użytkowania w normalny sposób później odpal gierkę i pograj powiedzmy 30 min i sprawdź jaką pokazuje temperaturę ten program bo to wcale nie musi być spowodowane grzaniem się procesora dzięki temu programikowi biedzisz tego pewny sprawdź także w necie maksymalną temperaturę dla twojego procesora     
Krzysztof

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #10 dnia: 18.01.2016, 10:33 »
A na chwilę przed wyłączeniem może komputer zapiszczal i/lub pojawił się niebieski ekran? Czy było to raczej podobne do odłączenia starego telewizora od prądu, cyknięcie i od razu wyłączony komputer?

Zgasł nagle. Chyba że coś przeoczyłem
Arek

Offline Fluffy

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #11 dnia: 18.01.2016, 10:35 »
Można jeszcze sprawdzić sterowniki, szczególnie graficzne, czy się nie wysypały. Najlepiej je przeinstalować.
Michał

Offline DvD

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 18.01.2016, 10:35 »
Wygląda to na awaryjne wyłączenie. Najbardziej pasuje właśnie przegrzanie. Nie jestem informatykiem ale w każdej innej sytuacji, z którą się spotkałem, jeśli to był błąd jakiegoś procesu, przez co komputer musiał się uruchomić ponownie, zawsze pojawia się komunikat o zaistniałej sytuacji.

Dawid

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 18.01.2016, 10:36 »
Jak DVD. Awaryjne wyłączenie spowodowane przegrzaniem. Inaczej prawie zawsze albo komputer się zawiesza albo informuje, że coś się stało. Może informować przy ponownym uruchomieniu.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Greg

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 27
  • Ulubione metody: mucha
« Odpowiedź #14 dnia: 18.01.2016, 10:38 »
Powodów może być kilka. Tak jak kol. Katmay pisze  może być zakurzony układ chłodzenia, słaba karta graficzna w laptopie, przegrzanie i w następstwie wyłączenie komputera. Jeżeli tak jest, to zalecam nie grać, gdyż prawdopodobne jest spalenie grafiki, lub płyty głównej.
Minimalne wymagania sprzętowe tej gry (NFS MW2012r):
Procesor: 2 GHz Dual Core (Core 2 Duo 2,4 GHz lub Althon X2 2,7 GHz)
RAM: 2 GB
Karta graficzna AMD: kompatybilna z DirectX 10.1, 512 MB RAM (ATI Radeon serii 3000, 4000, 5000 lub 6000, z wydajnością równą lub wyższą od ATI Radeon 3870
Karta graficzna Nvidia: kompatybilna z DirectX 10.0, 512 MB RAM (NVIDIA GeForce serii 8, 9, 200, 300, 400 or 500, z wydajnością równą lub wyższą od NVIDIA GeForce 8800 GT
Zalecana:
Procesor: Quad-core
RAM: 4 GB
Grafika:kompatybilna z DirectX 11, 1024 MB RAM (NVIDIA GeForce GTX 560 lub ATI Radeon 6950)

Ponadto zwróć uwagę aby podczas używania laptopa nie były zatkane otwory doprowadzające i odprowadzające powietrze do chłodzenia. Więc nie używasz laptopa na pościeli, na kocu, na grubej wykładzinie, dywanie, oraz z dala od kaloryfera.
Nic wystarczająco głupiego nie przychodzi mi do głowy