Autor Wątek: Kołowrotek Korum KMR Method  (Przeczytany 3300 razy)

Offline andre1975

• Ekspert
  • Reputacja: 46
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Kołowrotek Korum KMR Method
« dnia: 21.01.2016, 17:48 »
Witam,
Zamierzam kupić ten kołowrotek i proszę o opinie.

Z góry dziękuję.
Andrzej

anonim

• Gość
Odp: Kołowrotek Korum KMR Method
« Odpowiedź #1 dnia: 21.01.2016, 17:57 »
Mało prawdo podobne by na ten temat było wiele wypowiedzi. Kołowrotek nie jest tak popularny jak inne marki. Na pewno patrząc po rynku angielskim, ma bardzo dobre opinie. Nie narzekają. Doskonała relacja ceny do jakości i to jest podstawowy atut.

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #2 dnia: 21.01.2016, 18:14 »
Witam,
Zamierzam kupić ten kołowrotek i proszę o opinie.

Z góry dziękuję.
Porozmawiaj z użytkownikiem fish007  pewnie będzie wiedział co i jak najlepiej  http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2847.0
Krzysztof

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #3 dnia: 22.01.2016, 01:50 »
Mało prawdo podobne by na ten temat było wiele wypowiedzi. Kołowrotek nie jest tak popularny jak inne marki. Na pewno patrząc po rynku angielskim, ma bardzo dobre opinie. Nie narzekają. Doskonała relacja ceny do jakości i to jest podstawowy atut.

Anonim, na rynku angielskim też nie jest popularny, przegrywa zdecydowanie z Baitrunnerem. Korum nie ma niestety tradycji robienia kręciołów, jest młoda firmą i raczkuje w tym temacie, więc jeszcze wiele błędów popełni, KXi miały też z niby dobre opinie, ale okazało się w praniu, że są fatalne poprzez skręcanie żyłki i zniknęły z rynku.  Dlatego ryzyko jest, opinii też brakuje, zazwyczaj są to sklepowe - a więc wiadomo -zachwalające.

Andre - pomyślałbym o Baitrunnerze ST FB - kosztuje tyle samo, a jest to sprawdzony kręcioł. Takie ma kop3k i porównywaliśmy je do moich DL ek, różnica wcale nie jest taka duża, a za tę cenę to dobry i bezpieczny  deal. Ma bardzo dobre opinie.
Lucjan

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 22.01.2016, 17:35 »
A jak lubisz pomajsterkować (i masz taką potrzebę) to możesz zrobić tunning tego ST (ma ten sam napęd co DL).
Wyrzuć tulejki, kup komplet odpowiednich łożysk (od 15 do 80zł-za ceramiczne ) i kilka podkładek dystansujących ;) 
Czesiek

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #5 dnia: 22.01.2016, 19:12 »
A jak lubisz pomajsterkować (i masz taką potrzebę) to możesz zrobić tunning tego ST (ma ten sam napęd co DL).
Wyrzuć tulejki, kup komplet odpowiednich łożysk (od 15 do 80zł-za ceramiczne ) i kilka podkładek dystansujących ;)
Z tym, że st 4000 waży 355 g a dl 4000 410 g, waga ta nie wynika tylko z różnicy w łożyskach i materiału z jakiego wykonana jest szpula.
Różnica też tkwi w tym, że DL ma jeden system więcej :o

Posiadam 4 Baitrunnery ST i jednego DL.
Różnica w cenie jest warta tych dwóch łożysk i dodatkowej szpuli.
Tylko w DL występuje problem w zbijaniu kabłąka.
Mimo, że rozebrałem obydwa to i tak dalej nie mogę znaleźć przyczyny.
A wracając do tematu to myślę że baitrunner shimano jest najbardziej odpowiednim zakupem w tym przedziale cenowym.

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #6 dnia: 22.01.2016, 19:18 »
Kamil, czy ST też używasz przy gruntówkach?
Arek

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 22.01.2016, 19:32 »
Z tym, że st 4000 waży 355g a dl 4000 410g, waga ta nie wynika tylko z różnicy w łożyskach i materiału z jakiego wykonana jest szpula.
Różnica też tkwi w tym, że DL ma jeden system więcej :o

Posiadam 4 Baitrunnery ST i jednego DL.
Różnica w cenie jest warta tych dwóch łożysk i dodatkowej szpuli.

Tylko w DL występuje problem w zbijaniu kabłąka.
Mimo, że rozebrałem obydwa to i tak dalej nie mogę znaleźć przyczyny.
A wracając do tematu to myślę że baitrunner shimano jest najbardziej odpowiednim zakupem w tym przedziale cenowym.

Przepraszam,że tak pociągnę temat ;) Ale jestem b.zainteresowany gdzie tkwi ta różnica w napędzie? Bebeszyłem obydwa modele,ale nie jednocześnie,i własnych też nie posiadam.Nie mam możliwości rozebrać obydwu i położyć obok siebie.Gdzie ta różnica? Bo mnie ciekawość zeżre :P
Czesiek

Offline kop3k

• Ekspert
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
« Odpowiedź #8 dnia: 22.01.2016, 19:43 »
Kamil, czy ST też używasz przy gruntówkach?
Jak najbardziej mój  DL jeszcze nie był nad wodą. Mam 3 ST w wersji FA i jednego w wersji FB zero różnicy.

Przepraszam,że tak pociągnę temat ;) Ale jestem b.zainteresowany gdzie tkwi ta różnica w napędzie? Bebeszyłem obydwa modele,ale nie jednocześnie,i własnych też nie posiadam.Nie mam możliwości rozebrać obydwu i położyć obok siebie.Gdzie ta różnica? Bo mnie ciekawość zeżre :P
W niedzielę mogę je położyć obok siebie rozebrane i zrobic zdjecie jak chcesz, ale odpowiedź znajdziesz też w tych dwóch linkach :P
http://www.ukmatchangler.com/carp/articles/tackle/shimano/dlfa.php
http://www.wyeangling.co.uk/ourshop/prod_2685235-Shimano-Baitrunner-ST-4000-FA-Fishing-Reel.html

Tak naprawdę to mam tylko kolowrotki Shimano reszta sprzedana. Poszła do Żyda..
Od baitrunerków przez ultegry po stelle. Często przeplacając ale lubię mieć pewność, że dam rade sam naprawić jeżeli coś się zepsuje i łatwo znaleźć części zamienne to jest dla mnie duży plus bo taki sprzęt służy na lata.😉

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 22.01.2016, 20:05 »
Hehe,nie rozbieraj ,niech mają trochę prywatności :P

Chyba wiem gdzie tkwi różnica - wałek pływający (?)
Jeśli tak ,to warto dołożyć do DL'a ,mimo że różnica w cenie nie taka mała.

Ale przysiągł bym ,że nie różniły się niczym,hmm
Czesiek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #10 dnia: 22.01.2016, 20:06 »
Wonski, a na ile oceniasz żywotność tych STek a na ile DLek? Czy podkładki ceramiczne są tak istotne tutaj?
Lucjan

Offline kop3k

• Ekspert
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
« Odpowiedź #11 dnia: 22.01.2016, 20:10 »
:bravo: :thumbup:
Biorąc pod uwagę cenę w tym sklepie przed zniżką
http://www.fostersofbirmingham.co.uk/product-list&Text=Shimano%20baitrunner
ST 50 funtów
DL 72 funty z zapasową szpulą, dwoma dodatkowymi łożyskami i dodatkowym rozwiązaniem technicznym.

Sama szpula kosztuje 11 funtów...
Trzeba pokalkulować sobie. :P

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 22.01.2016, 20:55 »
Wonski, a na ile oceniasz żywotność tych STek a na ile DLek? Czy podkładki ceramiczne są tak istotne tutaj?
Podkładki nie są ceramiczne,tylko z różnych metali,te dystansujące/ustalające(zwał jak zwał) służą do niwelacji luzów napędu.
Wspominałem natomiast o ceramicznych łożyskach(są też zwykłe- stalowe,bądź ze stali nierdzewnej),które są używane w b.drogich kołowrotkach,a które to można kupić i we własnym zakresie założyć we własnym kołowrotku ,praktycznie w każdym - stąd sugestia "tunningu" ST'ka ,który na nadmiar łożysk nie cierpi.

Żywotność tych ST a DL wg mnie może być porównywalna,z niewielką przewagą w stronę DL.
DL ma napęd wsparty na dodatkowych łożyskach ,jeśli te łożyska są sensownej jakości, to zagwarantują mniejsze luzy mechanizmu w perspektywie dłuższego czasu, w stosunku do ST gdzie są tuleje ślizgowe z tworzywa (w miejscu łożysk),i które to będą miały tendencje do ścierania się.A mniejsze luzy to pewniejsze zazębianie się przekładni,co przekłada się na trwałość,moc.

Na korzyść DL'a przemawia też wałek pływający (jeśli to faktycznie różni te modele) - wzmacnia to moim zdaniem napęd. Jakby to wyjaśnić...Jeśli przykładowo zapniesz zaczep (kupa zielska,jakiś drąg,konar-ryba jest złym przykładem bo szarpie) i zaczniesz go holować, nie (!) pompując kijem,to różnica między ST a DL może być taka ,że ST będzie szedł bardzo ciężko i kręcenie korbką będzie sprawiało spory kłopot,tymczasem DL będzie kręcił łatwiej ,z mniejszym wysiłkiem. To nie musi być prawda,być może aby to zweryfikować potrzebne by było extremalne obciążenie ,ale doświadczenie podpowiada mi,że przekładnia wsparta na wałku jest mocniejsza (inne firmy mają również podobne rozwiązania).

Shimano mają niepodważalną zaletę,nawet w dość tanich,prostych modelach (począwszy może nawet od takiego Alivio) można je łatwo serwisować,regenerować.Elementy napędowe są b.twarde i ich zużycie jest dość małe,za to regulacje podkładkami,wymianę łożysk można przeprowadzić dość sprawnie,bo stosuje się w nich standardowe wymiary,nie ma potrzeby ściągania drogich części od producenta przykładowo.
Mimo,że to już nie te piękne czasy Aero z lat 90-tych, to nadal warto się nad Shimano pochylić.
Czesiek

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 22.01.2016, 20:58 »
:bravo: :thumbup:
Biorąc pod uwagę cenę w tym sklepie przed zniżką
http://www.fostersofbirmingham.co.uk/product-list&Text=Shimano%20baitrunner
ST 50 funtów
DL 72 funty z zapasową szpulą, dwoma dodatkowymi łożyskami i dodatkowym rozwiązaniem technicznym.

Sama szpula kosztuje 11 funtów...
Trzeba pokalkulować sobie. :P

No jeśli tak,to faktycznie warto. Nie wiem jak się te ceny kształtują na pl rynku. Coś oglądałem jakiś czas temu,wydawało mi się że ta różnica między DL a ST była jednak bardziej zauważalna.
Czesiek

Offline andre1975

• Ekspert
  • Reputacja: 46
    • Galeria
« Odpowiedź #14 dnia: 22.01.2016, 21:26 »
Więc wybór padł na Baitrunnera ST, już zamówiony. :)
Andrzej