Wonski, a na ile oceniasz żywotność tych STek a na ile DLek? Czy podkładki ceramiczne są tak istotne tutaj?
Podkładki nie są ceramiczne,tylko z różnych metali,te dystansujące/ustalające(zwał jak zwał) służą do niwelacji luzów napędu.
Wspominałem natomiast o ceramicznych łożyskach(są też zwykłe- stalowe,bądź ze stali nierdzewnej),które są używane w b.drogich kołowrotkach,a które to można kupić i we własnym zakresie założyć we własnym kołowrotku ,praktycznie w każdym - stąd sugestia "tunningu" ST'ka ,który na nadmiar łożysk nie cierpi.
Żywotność tych ST a DL wg mnie może być porównywalna,z niewielką przewagą w stronę DL.
DL ma napęd wsparty na dodatkowych łożyskach ,jeśli te łożyska są sensownej jakości, to zagwarantują mniejsze luzy mechanizmu w perspektywie dłuższego czasu, w stosunku do ST gdzie są tuleje ślizgowe z tworzywa (w miejscu łożysk),i które to będą miały tendencje do ścierania się.A mniejsze luzy to pewniejsze zazębianie się przekładni,co przekłada się na trwałość,moc.
Na korzyść DL'a przemawia też wałek pływający (jeśli to faktycznie różni te modele) - wzmacnia to moim zdaniem napęd. Jakby to wyjaśnić...Jeśli przykładowo zapniesz zaczep (kupa zielska,jakiś drąg,konar-ryba jest złym przykładem bo szarpie) i zaczniesz go holować, nie (!) pompując kijem,to różnica między ST a DL może być taka ,że ST będzie szedł bardzo ciężko i kręcenie korbką będzie sprawiało spory kłopot,tymczasem DL będzie kręcił łatwiej ,z mniejszym wysiłkiem. To nie musi być prawda,być może aby to zweryfikować potrzebne by było extremalne obciążenie ,ale doświadczenie podpowiada mi,że przekładnia wsparta na wałku jest mocniejsza (inne firmy mają również podobne rozwiązania).
Shimano mają niepodważalną zaletę,nawet w dość tanich,prostych modelach (począwszy może nawet od takiego Alivio) można je łatwo serwisować,regenerować.Elementy napędowe są b.twarde i ich zużycie jest dość małe,za to regulacje podkładkami,wymianę łożysk można przeprowadzić dość sprawnie,bo stosuje się w nich standardowe wymiary,nie ma potrzeby ściągania drogich części od producenta przykładowo.
Mimo,że to już nie te piękne czasy Aero z lat 90-tych, to nadal warto się nad Shimano pochylić.