Autor Wątek: Krzesło Cuzo Feeder Method - nowość Elektrostatyka!  (Przeczytany 456869 razy)

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Krzesło Cuzo Feeder Method - nowość Elektrostatyka!
« Odpowiedź #285 dnia: 19.02.2016, 21:37 »
Ale po złożeniu tylnych wychodzi się podobnie.
Różnica w cenie nie przekonuje mnie do zakupu Koruma czy Prestona.
Fakt, że ja wędkuję w innych warunkach. Ale jeśli chodzi o wygodę siedzenia to bardziej podchodzi mi FR5 niż Korum.
Żeby była jasność ilość złotówek będąca różnicą w cenie dla mnie jest symboliczna a po prostu nie lubię przepłacać.
Być może w Twoim przypadku różnica tylko kilku centymetrów jest bardzo znacząca i dlatego Korum wygrywa. Każdy z nas jest również inaczej zbudowany i lubi zajmować inną pozycję przy siedzeniu.
Szacuneczek ;-)

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #286 dnia: 19.02.2016, 21:37 »
Na płaskie brzegi gdzie pasą się np.krowy :D jest idealny,warty na pewno zainteresowania
Stasiu, ja nie powiedziałem, że nie masz racji. Po prostu mam inne zdanie i pogląd na sprawę niż Ty wynikający z mojego doświadczenia i tyle. Na moim łowisku też jest spadek i nie mogę przybliżyć się do brzegu tak jak bym chciał bo brakuje regulacji w moim fotelu. Ustawiam więc fotel dalej i tyle. Czy Korum dał by radę, pewno tak ale nie wydam tyle kasy żeby się o tym przekonać.
Ale ten fotel nie rozwiąże Twojego problemu,nie spełni Twoich oczekiwań,poczekaj jak zrobią nózki regulowane z tyłu
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #287 dnia: 19.02.2016, 21:58 »
Każdy ma tu sporo racji. I ten fotel na pewno nie zaspokoi oczekiwań każdego wędkarza. Niestety,sprzęt do zadań extremalnych swoje kosztuje. I ci koledzy którzy oczekują zastosowań w każdych warunkach,muszą wydać ok. 6 stówek w droższe konstrukcje. Ale dla większości z nas rozwiązanie Cuzo,szczególnie w tej cenie,jak najbardziej się sprawdzi. Nie liczmy na cuda w cenie 200 pln. Cuzo to kompromis jak dla mnie.
Arek

Offline alexart

• Ekspert
  • Reputacja: 22
« Odpowiedź #288 dnia: 19.02.2016, 21:59 »
Dajcie spokój ten fotel jest i tak skokiem o lata świetlne jeżeli chodzi o polskie produkty w branży wędkarskiej.
Cieszmy się, że mamy takie "cuzo" z Polski. Elektrostatyk :thumbup: :beer: i na :fish:
Artur

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #289 dnia: 19.02.2016, 22:01 »
Ja też się cieszę,to spostrzeżenia osobiste- rzeczniaka
Staś
Klasyczny Feeder

Offline DarekJ71

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 26
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #290 dnia: 19.02.2016, 22:01 »
Puki co to nie jestem zainteresowany kupnem bo w tym sezonie przesiadam się na kosz. Chciałem tylko wrzucić do dyskusji swoje 3 grosze. Myślę jednak, że kluczową rolę będzie tu miała cena bo mimo pewnych wad które zauważyłeś to na większości łowisk ten fotel się sprawdzi, a za różnicę w cenie między Korumem czy Prestonem można sobie kupić niezłe wyposażenie do tego fotela. Poza tym te droższe fotele też mają wady o których pisali użytkownicy na forum. Podsumowując i Twoje i moje uwagi będą miały jakiś wpływ na decyzję osób zainteresowanych tym produktem a o to przecież chodzi na tym forum  by dzielić się doświadczeniami i poglądami mimo różnic zdań.

Offline carrek

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 7
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #291 dnia: 19.02.2016, 22:12 »
Nie ma co gadać jest interesujący,tylko kiedy będzie dostępny w wersji finalnej i za ile?

Offline alexart

• Ekspert
« Odpowiedź #292 dnia: 19.02.2016, 22:12 »
Staszek ja co prawda na rzekach nie łowię (daleko mam ;)) ale tak sobie myślę, jeśliby nie rozkładać tylnych nóżek w tym fotelu to czy nie osiągniemy w ten sposób poziomu koruma ze "schowanymi" nogami ?

Myślę jak wielu pewnie z nas, że w tej półce cenowej wymagamy zbyt wiele.
Parafrazując jak powiedział Hendryk : "jeśli nie rozłożę tylnych nóg to czy cena wtedy będzie niższa ??" ;)

Tak mi się skojarzyło:
Artur

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #293 dnia: 19.02.2016, 22:19 »
Panowie nie neguję przydatności Cuzo ,neguję wpis Luka tylko cenowo Korumy i Prestony chowają się przy Cuzo, nic więcej
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Maciek

• Ekspert
  • Reputacja: 74
  • Dzień bez wędkowania jest dniem straconym.
« Odpowiedź #294 dnia: 19.02.2016, 22:33 »
Panowie nie neguję przydatności Cuzo ,neguję wpis Luka tylko cenowo Korumy i Prestony chowają się przy Cuzo, nic więcej
Panie Stanisławie -jak długo używa pan krzesła Korum i Prestona  że wystawia pan taką ocenę?

Z tego co się oriętuje na forum krzesełko(Korum) kupił pan kilka tygodni temu ,a z wypowiedzi pana wniosukję że używa pan tego fotela dość długo _mylę się ?
Ja  używam krzeseł Daiwy -jednak te krzesełka Cuzo są naprawde ładnie wykonane i nie w wystawił bym opini na nich do puki ich nie przetestuję :)
Maciek

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #295 dnia: 19.02.2016, 22:38 »
Korum owszem oryginalne krótko,ale ala Korum od bardzo dawna działa na tej samej zasadzie,Polecam sprawdzić dział rękodzieło temat ala Korum ,zrobiony na wzór orginałów na rzeczne spadki ,wiem co mówię.
Staś
Klasyczny Feeder

Offline alexart

• Ekspert
« Odpowiedź #296 dnia: 19.02.2016, 22:39 »
Zgadzam się z Maćkiem.
Za wcześnie na opinię. Ja używam F5R od roku i teraz wiem, że jest super solidny, wytrzymały
może trochę ciężki, może trochę trzeszczy ale jest móóóóójjjjjjj :P i JUŻ 8)
Artur

Offline stas1

• Ekspert
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #297 dnia: 19.02.2016, 22:47 »
Jak mawia wieszcz Róbta co chceta.
Staś
Klasyczny Feeder

Offline alexart

• Ekspert
« Odpowiedź #298 dnia: 19.02.2016, 22:54 »
A tak z innej beczki pytanie do cuzo. Czy da się coś zrobić aby materiał w F5R tak nie "trzeszczała" ?
Byłbym wdzięczny za odpowiedź.
Artur

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #299 dnia: 19.02.2016, 23:07 »
Panowie, myślę, że nie ma sensu tutaj drzeć kotów. Jednemu krzesło zapasuje, drugiemu nie. Dla jednego będzie wygodne (zwłaszcza dla tych co dosiadają koszy), dla innego twarde...

Na obronę tego Cuzo powiem, że nie ma sensu mieć dłuższych nóg. Bez podnóżka wypoziomowanie oznaczać będzie siedzenie zbyt wysoko, to jest niewygodne, krzesło blokuje uda od spodu, nogi drętwieją, jest to niezdrowe. Krzesła bez podnóżka nie używa się po prostu do wielkich spadów, to i tak ma regulowane nogi, dwa razy dłuższe niż zwykły karpiowy fotel ( a więc sporo).

Plusem Cuzo jest inna konstrukcja. W tańszych Korumach mocowanie nóg jest kiepskie, powoduje bujanie się całości, droższe zaś nie ma bocznych ramion :)

Jeżeli ktoś powie, że Cuzo jest mało wygodne - to ja zapytam, czy kosze są wygodne? Na pewno mniej...

To co może działać na niekorzyść, to powłoka metalu, wizualne wrażenie, w Korumach jest to metal malowany na czarno,  plastiki z pokrętłami - tutaj metalowe wykończenia, dośc prymitywne pokrętła, na oko 'gorsze'. Ale co z tego, skoro dają takie możliwości? Przy Cuzo, czterech ramionach z rurkami z gwintem, możemy zrobić strasznie dużo, mamy masę opcji, nie musimy mieć nawet ramion do feedera, wystarczą podpórki wbite przed krzesłem. To sprawia, że i najlepszy Korum  czy Preston 'Monsta' daje nam mniej opcji.

Ja tez jestem rzeczniakiem, łowię z kosza i ustawiam go na spadach. Na pewno Cuzo tutaj ma wiele do zaoferowania, regulacja jest dość spora.

Lucjan