Autor Wątek: Krzesło Cuzo Feeder Method - nowość Elektrostatyka!  (Przeczytany 456701 razy)

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Krzesło Cuzo Feeder Method - nowość Elektrostatyka!
« Odpowiedź #885 dnia: 24.04.2016, 20:54 »
Podstawą jest wyregulowanie nóg względem podłoża, tak aby krzeslo nie bujało się nam. Wtedy też mamy mniej drgań przenoszonych na szczytówkę.
Krzysztof

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #886 dnia: 25.04.2016, 07:31 »
Dokładnie. Aby zmniejszyć bujanie się fotela, trzeba bardzo dokładnie ustawić wszystkie nogi.Jak usiądziemy, nie powinno być dużego bujania, jeżeli coś jest nie tak, to może pod wpływem ciężaru ciała są nogi co zapadają się bardziej względem innych. Im lepiej to skorygujemy tym mniejsze będą drgania szczytówek.
Lucjan

Offline Mario1988

• Ekspert
  • Reputacja: 123
  • Niemożliwe nie istnieje
    • Galeria
    • Mapa forumowiczów SiG
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #887 dnia: 28.04.2016, 19:14 »
Drodzy koledzy, odnośnie akcesoriów, w jakie według was warto się wyposażyć. Nie chodzi mi konkretnie o firmy (jaxon, trapper lub inne) chociaż jeżeli ktoś posiada, może wypowiedzieć się o ich jakości i atrakcyjności (stosunek jakość/cena). Właśnie oczekuję na moje Cuzo (powinno być jutro ;D) i przymierzam się do uzbrojenia fotela w najprzydatniejsze akcesoria :) Tu strona ze stosunkowo tanimi akcesoriami do kombajnów: http://shark.sklep.pl/kosze-podesty-c94.html 
Łączy nas pasja :) No i zloty SiG :D

Mapka forumowiczów<= Link do mapki :)

Offline Kafarszczak

• Ekspert
« Odpowiedź #888 dnia: 28.04.2016, 19:17 »
Tutaj kolego są akcesoria do Cuzo, tanie i te droższe w Dziale Preston/Korum :) Osobiście póki co posiadam do mojego Cuzo fajkę neoprenową firmy Jaxon, nie mam jej nic do zarzucenia. cena 30 parę PLN

http://sklepdrapieznik.pl/sklep/2913-proponowane-akcesoria-do-krzesla-cuzo
Krzysztof

Offline Mario1988

• Ekspert
    • Galeria
    • Mapa forumowiczów SiG
« Odpowiedź #889 dnia: 28.04.2016, 19:31 »
Tutaj kolego są akcesoria do Cuzo , tanie i te droższe w Dziale Preston/Korum :) . Osobiście póki co posiadam do mojego Cuzo fajkę neoprenową firmy Jaxon , nie mam jej nic do zarzucenia. cena 30 pare PLN

http://sklepdrapieznik.pl/sklep/2913-proponowane-akcesoria-do-krzesla-cuzo

Kafarszczak, oczywiście zapoznałem się z ofertą Drapieżnika i proponowanymi przez nich akcesoriami (brawa za to) i jestem pewny, że znajdą nabywców :) Różnice cenowe w różnych sklepach będą zapewne niewielkie i nie w moim zamiarze jest promocja jakiegokolwiek sklepu, ale jeżeli komuś się to przyda - będzie miał mniej szukania :P

Wracając do mojego pytania: w jakie akcesoria warto się na początek wyposażyć ? Oczywiście fajkę dopisuję do listy :-[

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
« Odpowiedź #890 dnia: 28.04.2016, 20:02 »
Może jakaś tacka? Karuzela? :)
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline Kafarszczak

• Ekspert
« Odpowiedź #891 dnia: 28.04.2016, 20:22 »
Feeder arm, tacka, parasol się przyda również :)
Krzysztof

Offline FilipJann

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #892 dnia: 28.04.2016, 20:23 »
Mario, a najlepiej? Poczekaj na akcesoria od Cuzo! :D
Have fun.
Do what makes you happy.

Offline Mario1988

• Ekspert
    • Galeria
    • Mapa forumowiczów SiG
« Odpowiedź #893 dnia: 28.04.2016, 20:49 »
Mario, a najlepiej? Poczekaj na akcesoria od Cuzo! :D

W sumie to chyba najlepszy pomysł :D

Kafarszczak, FilipJann Oczywiście co do karuzeli i tacki z kuwetą się zgodzę - rozmyślałem nad tym :) Parasol mam,więc myślałem i o uchwycie do niego, ale to dopiero jak Cuzo przyjdzie :D Feeder arm - hmm chyba jedna z przydatniejszych rzeczy jak i w niektórych przypadkach wręcz niezbędna :) Czytałem na forum opinie forumowiczów co do drgań przenoszonych na szczytówkę i myślę, że warto zainwestować, pytanie - czy każdy feeder arm (chodzi o firmy) będzie wystarczająco sztywny (stabilny) po przymocowaniu do fotela, czy niektóre (tanie) będą niczym galareta i będą tak jakby sprężynowały po położeniu wędki (chyba wiecie co mam na myśli ? :P).

Btw karuzelę montujemy do fajki? Bo widziałem z nóżką, a także montowane bezpośrednio do siedziska, tyle że stosunkowo drogie (FilipJann masz rację tu warto poczekać na akcesoria do Cuzo ;) )

Offline Kafarszczak

• Ekspert
« Odpowiedź #894 dnia: 28.04.2016, 20:55 »
Co do drgań przenoszonych na szczytówkę :
Przede wszystkim musimy ustawić odpowiednio nogi (wyregulować je względem podłoża). Jeśli to zrobimy dokładnie, nasze szanse na przenoszenie drgań obniżą się o stokroć.
Krzysztof

Offline Mario1988

• Ekspert
    • Galeria
    • Mapa forumowiczów SiG
« Odpowiedź #895 dnia: 28.04.2016, 21:03 »
To na pewno, tak jak wcześniej pisał Lucjan. Zastanawiałem się nad tym, czy w przypadku np ramienia Trapera ( http://sklepdrapieznik.pl/sklep/kosze-wyczynowe-i-wyposazenie/17776-ramie-traper-8040cm.html ) użyte materiały nie będą powodowały właśnie tego efektu sprężystości. Pytam, bowiem korzystam z takich podpórek jak na zdjęciu i pomimo naprawdę mocnego umocowania do podłoża, przy odkładaniu wędziska występuje właśnie ten efekt...

Wiem, że nie ma co porównywać tego typu sprzętów, ale jakieś doświadczenia człowiek posiada i pewnych niepożądanych efektów chciałby uniknąć ;)

Offline FilipJann

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #896 dnia: 28.04.2016, 21:07 »
Mario - to ramię z Trapera, jest ponoć solidne.
Któryś z forumowiczów kupił i zachwalał ;)
Have fun.
Do what makes you happy.

Offline Chaotic

• Ekspert
  • Reputacja: 103
« Odpowiedź #897 dnia: 28.04.2016, 21:13 »
Mario
feeder arm - przydatny gdy chcemy być jak najbliżej wody. Każdy buja , czy preston czy tubertini czy matrix  (te wg mnie są najlepsze) jeśli siedzisko nie jest stabilne

czy niezbędny? wg mnie przy zestawach z samozacięciem - niekonieczny, za to przy klasycznym feederze - bardzo pomaga dobrać odpowiedni kąt

karuzele wystepują w 2 rodzajach: z gwintem - te montujemy na fajkę lub na sztyce od podpórki i takie z gotowym mocowaniem na nogę.

wg mnie przy odpowiednio dużej półce bocznej karuzela jest zbędna

chwyt do parasola - najlepiej zdublować , jeśli pojedynczy to kupić coś do mocowania parasola do ziemi, podparcie w 1 punkcie to za mało ....  jeśli już musi być pojedynczy to tylko taki, który trzyma na większej długości niż 4cm

reasumując - wygoda zaczyna się od dużej półki bocznej - to podstawa (ja jako wywrotowiec używam 2 karuzeli spiętych ze sobą bo tak mi łatwiej utrzymać ład i odnajdywać przedmioty bez odrywania wzroku od wskaźników brań hehe) następnie arm a skoro arm to i butt rest (choćby długa fajka z neop.); dla mnie nieodzowny jest też chwyt na miskę i miska. To wystarczy by było komfortowo przy jednym kiju .. przy 2ch przydaje się jeszcze rod rest z regulowanym kątem. Mi tyle wystarczy

co mogę polecić - z tańszych a dobrych: karuzele trapera, rod rest mistrala, miska z obręczą - jaxon/mistrall, arm prestona (tu może nie jest tak tanio), fajki jaxona/mistrala
Pozdrawiam
Olo

Offline Mario1988

• Ekspert
    • Galeria
    • Mapa forumowiczów SiG
« Odpowiedź #898 dnia: 28.04.2016, 21:26 »
Mario
feeder arm - przydatny gdy chcemy być jak najbliżej wody. Każdy buja , czy preston czy tubertini czy matrix  (te wg mnie są najlepsze) jeśli siedzisko nie jest stabilne

czy niezbędny? wg mnie przy zestawach z samozacięciem - niekonieczny, za to przy klasycznym feederze - bardzo pomaga dobrać odpowiedni kąt

karuzele wystepują w 2 rodzajach: z gwintem - te montujemy na fajkę lub na sztyce od podpórki i takie z gotowym mocowaniem na nogę.

wg mnie przy odpowiednio dużej półce bocznej karuzela jest zbędna

chwyt do parasola - najlepiej zdublować , jeśli pojedynczy to kupić coś do mocowania parasola do ziemi, podparcie w 1 punkcie to za mało ....  jeśli już musi być pojedynczy to tylko taki, który trzyma na większej długości niż 4cm

reasumując - wygoda zaczyna się od dużej półki bocznej - to podstawa (ja jako wywrotowiec używam 2 karuzeli spiętych ze sobą bo tak mi łatwiej utrzymać ład i odnajdywać przedmioty bez odrywania wzroku od wskaźników brań hehe) następnie arm a skoro arm to i butt rest (choćby długa fajka z neop.); dla mnie nieodzowny jest też chwyt na miskę i miska. To wystarczy by było komfortowo przy jednym kiju .. przy 2ch przydaje się jeszcze rod rest z regulowanym kątem. Mi tyle wystarczy

co mogę polecić - z tańszych a dobrych: karuzele trapera, rod rest mistrala, miska z obręczą - jaxon/mistrall, arm prestona (tu może nie jest tak tanio), fajki jaxona/mistrala

Chaotic co do Twojego zdania to się w zupełności zgadzam. Niezbędny - miałem na myśli sytuacje, w których rozkładasz się blisko brzegu (jak w przypadku kombajnów) :P Co do karuzeli to nie wiedziałem jaki jest dokładnie sposób montażu, ale sam fakt, że sztyca może robić za nóżkę daje kolejne możliwości rozbudowy swojego stanowiska :)

Co do fajki to chyba koniecznie z neopranem? :P Jest to na pewno wygodne aby położyć sobie wędkę i o wiele lepsze niż http://shark.sklep.pl/jaxon-uchwyt-do-wedki-ak-kze011-uchwyty-akcesoria-do-kosza-wedkarskiego-p1353.html (przepraszam za taką ilość linków). Ale zastanawiam się na ile swoje zadanie w roli fajki spełniłoby to: http://www.sandacz.nysa.pl/osprzet-kosza-jaxon/1108-grzebie-8-gniazd-ak-kze016.html czyli grzebień ;P

Offline Chaotic

• Ekspert
  • Reputacja: 103
« Odpowiedź #899 dnia: 28.04.2016, 22:02 »
Mario - za but rest może służyć prawie wszystko - sam do podpierania dolników przez jakiś czas używałem długiego ramienia od parasola. Zalinkowany uchwyt (niebieski) to tzw. "łapa" - jest super pod metodę, bo pewnie trzyma dolnik - przy łapaniu na 1 feeder to w zupełności wystarczy (też używam, łowiąc np. na feeder i bata jednocześnie). Największym plusem fajki z neo. - jest "tępość", np. przy ustawieniu kija mocno w dół dolnik się mniej ślizga i kij nie jedzie w dół no i fakt, że można na niej oprzeć 2 kije. Zupełnie nie polecam za to czarnego grzebienia - no chyba że zgodnie z przeznaczeniem - do odkładania zapasowych wędzisk z boku/tyłu stanowiska.
Pozdrawiam
Olo