Autor Wątek: Krzesło Cuzo Feeder Method - nowość Elektrostatyka!  (Przeczytany 456896 razy)

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Krzesło Cuzo Feeder Method - nowość Elektrostatyka!
« Odpowiedź #1995 dnia: 12.04.2018, 23:56 »
Panowie przy takiej regulacji dodatkowej nóg fotel dalej będzie niestabilny. Nie może to być blaszka która trzyma rurkę tylko porządny skręcany zacisk.
Pisałem Ci gdzie mógłbyś kierować uwagi i kasować wynagrodzenie za rozwiązania które proponujesz. Poważnie mówię.
Jeśli chodzi o stabilność to może mniejsze ale również znaczenie mają tu również ruchome stopki.

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #1996 dnia: 13.04.2018, 00:06 »
Wygląda zacnie. Jedyne co mnie martwi (jak pisałem u Ciebie Dawid na FB) to wysokość nóg. Pewnie zaraz ktoś napisze, że nie ma potrzeby, żeby były dłuższe, ale patrząc na całość po złożeniu myślę, że te 7-10 cm więcej nikomu nie zawadzi, a zawsze można obciąć. Warto zwrócić na to uwagę, bo nie zawsze łowimy z podestów, czy płaskich brzegów, a chyba stabilniej mieć zapas 7-10cm niż jeździć tymi teleskopami. Zawsze można dłuższe nogi wsadzić do podestu w razie czego albo na tył krzesła, a uniwersalność wzrasta znacząco.

PS. Generalnie, to mamy 12.04... podobno miało być w sprzedaży w kwietniu :D

Też wolę nogi dłuższe. Przy krześle z podnóżkiem, problem zbyt wysokich nóg można zlikwidować bardzo prosto, podnosząc całość do góry (podnieść podnóżek i krzesło). Dlatego lepsze są dłuższe nogi niż krótsze, gdyż dają więcej możliwości. Dlatego taka opcja jest idealna do podnóżka. Krzesło zaś z którego łowimy bez niego, powinno mieć nogi krótsze - jak Cuzo F2 :)
Lucjan

Offline Dawid Moska

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 42
    • Jedziemy na ryby
« Odpowiedź #1997 dnia: 13.04.2018, 07:18 »
Wygląda zacnie. Jedyne co mnie martwi (jak pisałem u Ciebie Dawid na FB) to wysokość nóg. Pewnie zaraz ktoś napisze, że nie ma potrzeby, żeby były dłuższe, ale patrząc na całość po złożeniu myślę, że te 7-10 cm więcej nikomu nie zawadzi, a zawsze można obciąć. Warto zwrócić na to uwagę, bo nie zawsze łowimy z podestów, czy płaskich brzegów, a chyba stabilniej mieć zapas 7-10cm niż jeździć tymi teleskopami. Zawsze można dłuższe nogi wsadzić do podestu w razie czego albo na tył krzesła, a uniwersalność wzrasta znacząco.

PS. Generalnie, to mamy 12.04... podobno miało być w sprzedaży w kwietniu :D

Też wolę nogi dłuższe. Przy krześle z podnóżkiem, problem zbyt wysokich nóg można zlikwidować bardzo prosto, podnosząc całość do góry (podnieść podnóżek i krzesło). Dlatego lepsze są dłuższe nogi niż krótsze, gdyż dają więcej możliwości. Dlatego taka opcja jest idealna do podnóżka. Krzesło zaś z którego łowimy bez niego, powinno mieć nogi krótsze - jak Cuzo F2 :)
Podnóżek powinien znajdować się jak najbliżej podłoża, nie polecam podnoszenia. Im wyżej jest podnóżek oddalony od podłoża tym gorzej I trudniej się na to wchodzi. Regulacja poprzez podnoszenie podnóża to raczej nie rozsądny pomysł. Nóżka powinna być dłuższą niż jest ale nie taka włócznia jak byla.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #1998 dnia: 13.04.2018, 08:14 »
Dawid, mowa o kilkunastu centymetrach góra :) Nie przesadzajmy, że wchodzenie na coś takiego jest trudne jak na wierzchowca w biegu, ile razy wchodzimy na krzesło? Natomiast na spadkach mamy odpowiednią długość za to, dlatego dobrze jest coś wypośrodkować.

Ja Wam powiem, że dobrą rzeczą byłyby przedłużki. Normalnie nogi mogłyby się kończyć gwintem wewnętrznym jakiego używa się w wędkarstwie, i do tego możnaby dokręcać kawał rurki, tak aby w sytuacjach gdy mamy spadek, dodać sobie odpowiednią wysokość. Wtedy krzesło mogłoby być sprzedawane ze standardowej długości nóżkami, a przedłużki możnaby dokupować :)
Lucjan

Offline Dawid Moska

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 42
    • Jedziemy na ryby
« Odpowiedź #1999 dnia: 13.04.2018, 08:45 »
Dawid, mowa o kilkunastu centymetrach góra :) Nie przesadzajmy, że wchodzenie na coś takiego jest trudne jak na wierzchowca w biegu, ile razy wchodzimy na krzesło? Natomiast na spadkach mamy odpowiednią długość za to, dlatego dobrze jest coś wypośrodkować.

Ja Wam powiem, że dobrą rzeczą byłyby przedłużki. Normalnie nogi mogłyby się kończyć gwintem wewnętrznym jakiego używa się w wędkarstwie, i do tego możnaby dokręcać kawał rurki, tak aby w sytuacjach gdy mamy spadek, dodać sobie odpowiednią wysokość. Wtedy krzesło mogłoby być sprzedawane ze standardowej długości nóżkami, a przedłużki możnaby dokupować :)
A nie po to mamy właśnie wydluzana nogę ?  to w zupełności wystarczy.

Offline pawciolbn

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
    • Feeder Fishing Lublin
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2000 dnia: 13.04.2018, 09:11 »
Myślę, że lepiej mieć te 10cm zapasu niż wysuwać nogi. Nie wiem jak to w tej wersji wygląda, ale jeżeli jest to tak jak mam w F5R to lipa, bo o ile jeśli w F5R noga jest pod kątem to samo z siebie jest stabilne. Ale jeśli tam jest tylko ta blaszka, to w pionie może być słabo, jeśli będzie potrzeba wysunąć np o te 15cm. Co do wychodzenia za fotel, to też nie chodzi o to żeby noga miała 1 metr, ale żeby jedynym rozwiązaniem nie było tylko jej wysuwanie. Jeśli ma teraz 48 i dojdzie do tego montaż tacy, arma i fajki, np na jednej nodze bo może tego wymagać sytuacja, to jest słabo. Wysunięty niestabilny teleskop doprowadzi do dramatu 😂 oczywiście mowa tu o skrajnej sytuacji bez użycia podnóżka.

Myślę że spokojnie można wprowadzić po dwie nogi 50 i dwie 65. Jeśli 65 będą za długie na płaskim to bez problemu mogą trafić na tył fotela, jak gdzieś chyba u Dawida na zdjęciach widziałem.
Feeder Fishing Lublin - mój blog na FB
Feeder 'owy Lublin i Lubelszczyzna - Lubelska Grupa Feederowa na FB

Offline makaro

• Ekspert
  • Reputacja: 77
  • Rybki moje rybki, gdzie jesteście.
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #2001 dnia: 13.04.2018, 09:38 »

Właśnie chciałem to zaproponować aby nogi kończyły się gwintem i byłyby przedłużki.
Marek

Offline Ostap

• Ekspert
  • Reputacja: 149
  • Chciałeś Panią? Zapie.... na nią!
« Odpowiedź #2002 dnia: 13.04.2018, 11:50 »
Takie rozwiązanie też będzie niestabilne, niestety.

Łukasz

Mazovia Fishing Team

Offline makaro

• Ekspert
  • Reputacja: 77
  • Rybki moje rybki, gdzie jesteście.
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #2003 dnia: 13.04.2018, 11:53 »
Czemu tak twierdzisz?
Marek

Offline pawciolbn

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
    • Feeder Fishing Lublin
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2004 dnia: 13.04.2018, 11:54 »

Też mi się właśnie tak wydaje. No zobaczymy czy ktoś weźmie lesie długości nóg pod uwagę. Patrząc na całokształt, to dla mnie tylko to jest do poprawy. Umówmy się, te teleskopy to nic fajnego, a brzegi bywają różne.

A co z tą torba? Jeszcze jakaś inna jest?
Feeder Fishing Lublin - mój blog na FB
Feeder 'owy Lublin i Lubelszczyzna - Lubelska Grupa Feederowa na FB

Offline Ostap

• Ekspert
« Odpowiedź #2005 dnia: 13.04.2018, 14:40 »
Czemu tak twierdzisz?
Każde dodatkowe połączenie osłabia. Noga powinna być z solidną regulacją a nie regulacją z blaszki.
Główna noga okrągła dodatkowa regulacja też bo przecież do czegoś podnóżek trzeba zapiąć. I oczywiście podnóżek jak najniżej tylko się da.

Łukasz

Mazovia Fishing Team

Offline Wiecho

• Ekspert
  • Reputacja: 402
  • Nie znoszę chamstwa i prostactwa
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2006 dnia: 13.04.2018, 21:08 »
Mnie się pomysł z teleskopowymi nogami nie podoba.  Blokada musi być bardzo solidna a to dodatkowy element  do popsucia się. Myślę że znacznie lepiej i taniej będzie zastosować 2 dłuższe nogi które gdyby w konkretnej sytuacji przeszkadzały to można przełożyć je na tył.  Ewentualnie dać możliwość dokupienia dłuższych nóg  i po sprawie.
Proponowana dokręcana przedłużka musi być mocna i pewna.  Pamiętajmy że łączymy aluminiowe rurki, a nie stalowe.  Wszystko musi być ciasno pasowane aby nie było luzu bo się prędko rozleci. Było nie było bywają wędkarze słusznej wagi  do których tez się zaliczam. Zatem trzeba rurki wewnątrz obrobić, wytoczyć pasowane i dosyć długie (aby dobrze siedziały) mosiężna rdzenie z odpowiednimi gwintami, wprasować do środka i zabezpieczyć.  Przykręcać  trzeba oczywiście "na fest"  co może wymagać dodatkowego narzędzia nad wodą  jeśli ktoś nie ma imadła w łapach.  Oczywiście cenę krzesła  to wszystko podniesie bo to sporo precyzyjnej roboty. 
To tylko mój głos w dyskusji.
Wiesiek

Offline Ostap

• Ekspert
« Odpowiedź #2007 dnia: 13.04.2018, 23:21 »
Oczywiście, że najlepsze nogi są bez regulacji ;)

Mam takie w podnóżku i stosuję inny patent ;)

Podnóżek ma 4 nogi a ja prawie zawsze mam 6 ;)
Dłuższe i krótsze ;)

Jeśli wiem gdzie będę łowił i znam teren to biorę odpowiednie nogi ;)

W krześle natomiast moim zdaniem nogi powinny mieć dodatkową regulację ale nie z blaszki ;)

Łukasz

Mazovia Fishing Team

Offline Logarytm

• Ekspert
  • Reputacja: 184
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #2008 dnia: 13.04.2018, 23:43 »
Oczywiście, że najlepsze nogi są bez regulacji ;)
[...]
Jeśli wiem gdzie będę łowił i znam teren to biorę odpowiednie nogi ;)
No, ba!

W krześle natomiast[....]

A kogo by tam wtedy krzesła interesowały ... ;) ;) ;)
Darek
Złów i wypuść, jeśli chcesz.
Lub po polsku:
catch and release, if you want.

Offline MarcinD

• Ekspert
  • Reputacja: 279
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2009 dnia: 16.04.2018, 16:07 »
Siedziałem na nowym Cuzo z podnóżkiem, wersja lżejsza, muszę przyznać że robi wrażenie. Przede wszystkim jest całkiem zgrabne, po zdjęciach spodziewałem się kolosa a tak nie jest, wszystko jest fajne i kompaktowe. Samej wagi zestawu nie dane mi było sprawdzić bo komplet był już rozłożony. Jako że przez ostatnie lata nie próżnowałem i podnosiłem swoje kwalifikacje wagowe muszę powiedzieć że dla takiego kloca jak ja fotel jest bardzo wygodny a mocowania trzymają się pewnie, w dodatku nie siedziałem na nim jak na komunii tylko próbowałem dać fotelowi wycisk.