Autor Wątek: Krzesło Cuzo Feeder Method - nowość Elektrostatyka!  (Przeczytany 456871 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Krzesło Cuzo Feeder Method - nowość Elektrostatyka!
« Odpowiedź #2010 dnia: 21.04.2018, 11:13 »
Nowe Cuzo - w wersji z aluminiową ramą przeszło testy :) Dość pomyślnie.

Przede wszystkim można uzyskać naprawdę świetną organizację i zasięg operacyjny w ten sposób. Po raz pierwszy dane mi też było łowić na krześle z oparciem. Wygoda. W ogóle nie myślałem o plecach lub o bólu tyłka (co ma miejsce po przerwie w łowieniu z kosza). Dostęp do stolików jest rewelacyjny, aż się prosiło o zamontowanie trzeciego stoika pod krzesłem, tym razem z głęboką szufladą.

Co do zsuwania się krzesła. Moje 110 kilo spokojnie było utrzymane, nic się nie zsuwało. Uchwyty trzymają bardzo dobrze, aczkolwiek nie skakałem na krześle. Regulacja dodatkowa nóżek jest super, bo można łatwo wypoziomować krzesło na samym końcu, bez potrzeby kręcenie pokrętłami i męczenia się.

To co ważne to wysokość nóżek. Zamontowałem podnóżek na krótszych nóżkach, na pomoście. Okazało się, ze o ile pierwsza nózka ma dobra wysokość, to środkowa już nie. Tutaj więc z pomocą przychodzi regulacja nóżek, pozwalająca lekko podnieść słupek, tak aby zamontować kilka gadżetów.

Co do stabilności - z ręką na sercu przyznaję, że kosz się bardziej buja niż to krzesło. Wynika to z większej powierzchni podnóżka oraz krzesła (jego podstawy) - jest naprawdę dobre podparcie. Problemem na pewno byłby podnóżek dostawiany do krzesła z łącznikami. Wg mnie byłby zbyt duży, już teraz sięgnięcie do regulacji ramion sprawia mały kłopot. Łowiłem feederem i wagglerem, i zarzucałem bardzo często, przez co miałem wgląd czy coś się rusza podczas zarzutów czy też nie. Było super.

Minusem na pewno jest montaż całości. Jeżeli nie ma się wprawy i nie wie na jaką wysokość wszystko ustawić, zajmuje to około 5-10 minut, z poziomowaniem. Jednak ten czas ulegnie skróceniu gdy się wie co i jak. Ja jeszcze nie wiedziałem. Rozkładanie całości to szybka piłka już. Zastrzeżenia można też mieć do nóg aluminiowych i obaw z tego wynikających, że są zbyt słabe. Jednak po rozpoczęciu łowienia zapomina się o tym kompletnie, gdyż wszystko jest stabilne.

Waga krzesła to ponad 5.5 kilo, ponad 6 z pokrowcem. Nawet z podnóżkiem jest to spokojny ciężar (do zaakceptowania - niiesie się to wygodnie), co ważne do pokrowca można włożyć tacki, stoliki i inne gadżety. Pokrowiec sam w sobie sprawia wrażenie bardzo mocnego i nie widzę szans aby coś się tam miało urwać. Strasznie solidna rzecz!

Na pewno trzeba poprawić aspekt wizualny krzesła - mowa o białych uchwytach rurek. Pomalowane w kolorze ramy będą się prezentować o wiele lepiej. Zastanawiam się w ogóle czy są potrzebne. Wg mnie nie do końca jeżeli się ma pokrowiec. Na pewno dobrze jest sobie wyznaczyć na jakiej wysokości ma być krzesło w stosunku do podnóżka, tak aby plecy i uda oraz uda i łydki tworzyły 90 stopni. Wiedząc ile to jest, czas montażu skróci się znacząco.

Na tym zdjęciu pokazane są nogi krótsze oraz dłuższe (tył krzesła) Zobaczcie jaka jest różnica między nimi. Wg mnie noga dłuższa o 10 cm Załatwia sprawę krzesła uniwersalnego. Pamiętajmy, że zawsze krzesło można podnieść do góry. Słupek tej długości z przodu podnóżka sprawiałby problemy, jednak co ze spadkami? Dlatego dobra opcją byłaby możliwość kupienia nóg dłuższych jako dodatku do sytuacji 'specjalnych'. Polecam też wszystkim poziomicę i korzystanie z niej. Wg mnie zapewnia ona stabilność całości i gwarantuje wygodę, sprawia też, ze stoliki się nie przechylają. Ja swojej nie zabrałem :) Stąd też więcej czasu potrzebnego przy montażu.

Oto inne zdjęcia. Wczorajsze sesja to był taki wypadzik nad wodę, na pewno można się rozbudowac o wiele mocniej :)

Lucjan

Offline pawciolbn

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
    • Feeder Fishing Lublin
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2011 dnia: 21.04.2018, 11:43 »
Samo w sobie nie wygląda źle. Jednak nadal opieramy się o testy na pomoście. Chętnie bym dzisiaj przetestował ten zestaw na tym brzegu, gdzie w F5R przednie nogi mam na maksa, tył na minimum i nadal zjeżdżam w kierunku wody. Luk czy jest szansa na taki test? To że na pomoście jest spoko, wiele nie wnosi. Już na sucho wnoszę, że te teleskopy i ich blokada na 90% spadków ok. 45 stopni po sezonie, góra dwóch będzie o kant D. Więc, jeżeli czyta to osoba mająca wpływ na produkt finalny, to myślę że inny sposób blokady wysunięcia nogi oraz, jak widać te +10cm do długości może znacznie poprawić spokój sumienia przyszłych użytkowników, z których większość i tak łowi na wodach bez podestów.
Feeder Fishing Lublin - mój blog na FB
Feeder 'owy Lublin i Lubelszczyzna - Lubelska Grupa Feederowa na FB

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2012 dnia: 21.04.2018, 12:03 »
Te teleskopy od lat się sprawdzają i nie było powodów do narzekań.
A nogi już są dłuższe :-)

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #2013 dnia: 21.04.2018, 12:08 »
Takie testy raczej zrobię w czerwcu, po otwarciu sezony na rzekach, ewentualnie na mojej zaporówce. Obecnie uważam, że 6 punktów podparcia nawet na spadkach dadzą stabilność, jednak wymagane jest użycie poziomicy. Bardzo często wydaje się nam, ze jest 'równo', kiedy najnormalniej w świecie nie jest.

Krzesło nie jest w sprzedaży więc niech ktoś nie myśli, ze robię reklamę. Na pewno trzeba kilku testów aby się wypowiedzieć, może i kilkunastu. To jak z samochodami. Jeden z drugim dostają świetne noty od rzeczoznawców, ale w praniu okazuje się, ze są awaryjne. I nagle samochody co tak nie zachwyciły w aspekcie użytkowania mają się całkiem inaczej. Tak mam z moja wysłużona Mazdą. Nie dostała najlepszych not, czepiano się wykończeń, surowości, jakiś tam braków. Ale pod względem niezawodności bije większość modeli z tej samej półki na głowę.  Z Cuzo powinno być podobnie. Wg mnie chodzi o produkt co zapewnić ma idealne warunki do wędkowania, ma być trwały. Piękno to inna rzecz. Bo można malować nogi proszkowo na czarno, ale co z tego, kiedy wszystko się obsuwa w dół z powodu 'śliskości' farby? Dobre jest to, że mamy wpływ na to jak Cuzo będzie wyglądało :) Póki co ta forma z dołączonymi nóżkami zdaje egzamin, ale to dopiero początek. Na pewno ten sposób instalacji i sześć nóżek z podnóżkiem to idealne rozwiązanie. Można wiele rzeczy tu rozbudować, dodać.

Lucjan

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2223
  • MFT
« Odpowiedź #2014 dnia: 21.04.2018, 12:29 »
Pawcio, spróbuj w przednie nogi włożyć drewniane kliniki (między ramę, a rozkładające się nogi), by rozłożyły się tylko odrobinę szerzej niż 90 stopni. Od razu będziesz mógł normalnie usiąść i nie będziesz zjeżdżał.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2015 dnia: 21.04.2018, 13:38 »

Samo w sobie nie wygląda źle. Jednak nadal opieramy się o testy na pomoście. Chętnie bym dzisiaj przetestował ten zestaw na tym brzegu, gdzie w F5R przednie nogi mam na maksa, tył na minimum i nadal zjeżdżam w kierunku wody.

Idź do sklepu metalowego i kup tulejki metalowe oraz bolce śledzie lub inne cuda jak do namiotu.

Jak na zdjęciu możesz zrobić 2 dziury w nodze.

Lub po przeciwstawnych ćwiartkach. W wywiercone dziury dopasujesz tulejki, a przez nie wbijasz śledzie lub kolce. I już nie zjeżdża. Proponuję po 2 dziury na nogę.

To tylko pomysł, bo nie miałem nogi od cuzo w ręce i nie wiem jakiej jakości jest plastik. Czy wytrzyma oceńcie sami.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Marcin

Offline pawciolbn

• Nowy użytkownik
  • *
    • Feeder Fishing Lublin
« Odpowiedź #2016 dnia: 21.04.2018, 14:03 »
Panowie spokojnie. Mi nie chodzi o to że sobie nie radzę z ustawieniem stanowiska, tylko piszę o tym, na jakim brzegu chociażby dzisiaj przyszło mi łowić. Spadek tak duży, że wysunięcie przednich nóg i tylne na zero i tak nie dają siedziska w poziomie. Fotel nie zsuwa się tylko nie ma szans na poziom, o to chodzi. Więc jeśli będziemy mieli test w takich warunkach i będzie pozytywnie to spoko.

@MarioG nie mam jak tu wstawić filmu ale może masz dam możliwość wysunąć nogę na 3/4 i sprawdzić jak ta g*wno-blaszka to blokuje. Nie powiesz mi, że jest idealnie, jak chociażby w zaciskach na nogach Matrixa czy tym podobnych.

Offline MarioG

• Ekspert
« Odpowiedź #2017 dnia: 21.04.2018, 14:34 »
Nie bardzo wiem o czym konkretnie piszesz ale dość mocno wysuwałem nogi od podnóżka w Zyrardowie i nie opadalo i trzymało.

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline pawciolbn

• Nowy użytkownik
  • *
    • Feeder Fishing Lublin
« Odpowiedź #2018 dnia: 21.04.2018, 14:41 »
Nie chodzi mi o wysuwanie. Chodzi mi o ruch na boki, jak luźno wysunięty element wedki teleskopowe. Nie wiem jak to opisać... To że blokuje przed wysuwaniem to ja wiem bo to chyba ten sam patent co w F5R. Mi chodzi o ruch elementu wysuwanego na boki względem rury zewnętrznej, czego test na płaskim nie uwzględni aż tak jak kilka wyjazdów na brzegu ze spadkiem.

Mam nadzieję że rozumiesz, o co mi chodzi.

Offline MarioG

• Ekspert
« Odpowiedź #2019 dnia: 21.04.2018, 14:53 »
Ni cholery nie czaje :-)
Chodzi o to czy sie buja na nogach po ich wyciagnieciu?

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline pawciolbn

• Nowy użytkownik
  • *
    • Feeder Fishing Lublin
« Odpowiedź #2020 dnia: 21.04.2018, 14:54 »
Bingo

Offline MarioG

• Ekspert
« Odpowiedź #2021 dnia: 21.04.2018, 15:37 »
Tak.
Po wyciagnieciu mocno nóg można odczuć lekkie chybotanie. Mowię w tej chwili o podnóżku bo sprawdzałem tak podnóżek. Z racji że to takie same nogi to będzie to również pewnie czuć na krześle.
Nie spadłem. Nie przewróciło się ale czuć że nogi są rozłożone.
Jednak na podnózku stałem wiec może na siedzeniu bedzie inaczej.

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline pawciolbn

• Nowy użytkownik
  • *
    • Feeder Fishing Lublin
« Odpowiedź #2022 dnia: 21.04.2018, 15:58 »
#kurtyna

PS. i właśnie dlatego zacisk  śrubowy i ciasne spasowanie a nie jakieś blaszki-pierdziaszki. Wiem co się dzieje z F5R i CUZO F2, więc testy na podestach mnie nie przekonują. Nie chcę się upierdliwy przy rozwiązaniu jednej konkretnej firmy, ale niech ktoś weźmie pod lupę np. blokadę w nogach Matrixa. z 25milimetrowej nogi okrągłej wychodzi prostokątny profil przedłużki a całość nawet nie drgnie po wysunięciu. Ja rozumiem, że podniesie coś podobnego koszt, ale odpowiedzmy sobie na jedno pytanie: ile osób coś kombinuje z ustabilizowaniem nóg w F2, a właśnie na blokadzie teleskopa jest największy problem? I czy na  prawdę tak trudno zaaplikować bardziej stabilne, mocniej spasowany teleskop i blokadę? W F5R to się może i sprawdza bo nogi rozchodzą się na boki, ale tu?

Mała podpowiedź fotel Flagman i jego nogi. A jeśli chodzi o śruby docisku wchodzące w wysuwaną cześć nogi... YT i proste rozwiązanie z kawałkiem blaszki przed czołem gwintu.

Żeby było jasne. Nie szukam dziury w całym, tylko oceniam jak osoba która czeka na ten produk już jakiś czas. W szufladzie leży nawet odłożona gotówką, a w piwnicy taca itp. Nie oczekuję fotela konkretnie pod moje oczekiwania, ale wiem jakich oczekiwań to testowane nie spełnia (i to już na podstawie relacji chłopaków testujacych, którym za dzielenie się ogromne dzięki - inaczej pewnie nawet nogi by zostały krótkie).

Będę temat śledził, pytał i wnioskował, bo Flagmana miałbym już dawno, ale czekam na kolejny rodziny produkt, który, jak kiedyś F5R trafi do mnie i będzie służył kilka ładnych lat.

Offline MarioG

• Ekspert
« Odpowiedź #2023 dnia: 21.04.2018, 23:13 »
Uwagi słuszne.
Przekażę i może chlopaki coś wymyślą.

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #2024 dnia: 21.04.2018, 23:30 »
Mam fotel z takim rozwiązaniem i jestem średnio zadowolony. Czuć jak najbardziej chybotanie, nie jest jakoś strasznie upierdliwe i można z tym żyć. Jeżeli masz taką możliwość to przekaż chłopakom, że warto pomyśleć o czymś innym.