Autor Wątek: Ile macie wędek?  (Przeczytany 66245 razy)

Offline Gabriel

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 10
Odp: Ile macie wędek?
« Odpowiedź #270 dnia: 17.01.2026, 22:26 »
A ja kilkanaście razy, specjalnie gdy kwitną rzepaki..jeździłem z Rzeszowa na zatokę na belony - fantastyczne łowienie na muchę, doprawdy fantastyczne.
Kilka razy próbowałem sił z trocią na Rozewiu, raz zakończyło sie to szczupakiem ponad 90.
Najpiękniejsze lipienie łowiłem na Łupawie. Obłędne jest tamtejsze lowienie pod baldachimem z koron drzew. Fenomenalne miejsce
Ale ..
San i Dunajec tez maja swoje uroki .... No I są 1.5h od domu...
Vah ..I lowienie w środku fabryki ... abstrakcyjne doznanie  ...
No i Jętka na Lubelszczyźnie....
To zupełnie co innego niż zanurzający się spławik czy wyginająca szczytówkami ....

.G

Offline Ben

• Ekspert
  • Reputacja: 73
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #271 dnia: Dzisiaj o 08:55 »
[...]

To zupełnie co innego niż zanurzający się spławik czy wyginająca szczytówkami ....

Nie chcę być nie miły ale ... spławik ma również swoje uroki. Zwłaszcza jak się łowi bardzo delikatnie tak (cirka) 1g z żyłką główną 0,16 i przyponem 0,15, a na haczyku masz lina ~ 1,5kg :P
pozdrawiam Benon

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 211
« Odpowiedź #272 dnia: Dzisiaj o 10:15 »

Mi najbardziej w "muchowaniu" podobają się rzuty bo brania takiego klenia lub brzany na wędzisko gruntowe to nic nie przebije. Mógłbym co prawda jechać na Koprzywiankę lub na Łęg z muchówką ale w tak małych i zakrzaczonych rzeczkach to byłby kolosalny przerost formy nad treścią. Wydatków kupa a porównywalne o ile nie lepsze wyniki można osiągnąć spiningiem lub spławikówką.
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline Gabriel

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #273 dnia: Dzisiaj o 11:44 »
[...]

Nie chcę być nie miły ale ... spławik ma również swoje uroki. Zwłaszcza jak się łowi bardzo delikatnie tak (cirka) 1g z żyłką główną 0,16 i przyponem 0,15, a na haczyku masz lina ~ 1,5kg
Ależ absolutnie się z tobą zgadzam.
Uwielbiam gładką tafle wiosennego jeziora i delikatnie bujające splawiczkiem płocie.
Liny podskubujace przynętę czy to na splawik czy z gruntu.
Monstrualne odjazdy czy skoki jesiotrów przy łowienie z gruntu.
Każda Metoda ma swoje niezaprzeczalne uroki i każda jest wyjątkowa.
Ja miałem na myśli tylko, że zupełnie inne emocje i odczucia towarzyszą mi przy łowieniu na muchę- szczególnie sucha, czy Jętki...jak przy metodach splawikowo - gruntowych.

.G

Offline Gabriel

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #274 dnia: Dzisiaj o 11:47 »

Mi najbardziej w "muchowaniu" podobają się rzuty bo brania takiego klenia lub brzany na wędzisko gruntowe to nic nie przebije. Mógłbym co prawda jechać na Koprzywiankę lub na Łęg z muchówką ale w tak małych i zakrzaczonych rzeczkach to byłby kolosalny przerost formy nad treścią. Wydatków kupa a porównywalne o ile nie lepsze wyniki można osiągnąć spiningiem lub spławikówką.
Jedno z nielicznych miejsc, gdzie do dziś w Polsce można połowić na klasyczną suchą na Jętke  majową- okolice Bychawy. I są piękne odcinki gdzie spokojnie rozwijam 15m sznura. Karpie z powierzchni na godarty... Amury na im8tacje trzciny.
Wszędzie mozna połowić na muchę, nie tylko pstrągi i lipienie na Sanie.

.G

Offline TOmaSZ93

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 38
« Odpowiedź #275 dnia: Dzisiaj o 13:16 »
10 sztuk :D

2 spinn
1 spławik
2 feedery reszta pozostałych 5 sztuk do ciężkiej gruntówki :)

C&R

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2285
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #276 dnia: Dzisiaj o 13:21 »
Już nie pamiętam, czy tu wcześniej pisałem...

2 pickery
2 feedery lekkie
2 feedery ciężkie
4 spinningi
2 surfcasty (w sumie trzy, jeden uszkodzony)
1 do PW
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!