Autor Wątek: Pojemnik z przegródkami na przynęty  (Przeczytany 11988 razy)

Offline Robcio

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 10
  • Genetycznie obciążony - wędkarstwem.
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Pojemnik z przegródkami na przynęty
« Odpowiedź #30 dnia: 23.05.2016, 14:11 »
Do Chaotic - a czy z uwagi na asymetryczność pojemnika tego z kulkami , nie możesz ich ustawiać pionowo , na przemian , raz zakrętką do góry raz do dołu ?
Wędkarstwo uzdrawia duszę.
Rob.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2241
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 23.05.2016, 14:14 »
Odradzam wszelkie pojemniczki nieszczelne. Np. te organizery na śrubki, które tu prezentujecie. Przerabiałem takie patenty i pojemniczki do kulek i dumbellsów muszą być szczelne. Koniec i kropka. Nieszczelność nie szkodzi pelletom za bardzo, ale też z tych aromatycznych zapach powoli uchodzi.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Chaotic

• Ekspert
  • Reputacja: 103
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #32 dnia: 23.05.2016, 14:17 »
@Robcio w praktyce jak dostawisz do tego 3ci i 4rty obok (by tworzyły kwadrat z góry) to już się problem robi, ułożyłem na maksa w pojemniku stonfo 1.8l i jak wyjmiesz 1 to już reszta się trzymać kupy przestaje - nie ma lekko :)

Pozdrawiam
Olo

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 179
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
« Odpowiedź #33 dnia: 23.05.2016, 14:53 »
Odradzam wszelkie pojemniczki nieszczelne. Np. te organizery na śrubki, które tu prezentujecie. Przerabiałem takie patenty i pojemniczki do kulek i dumbellsów muszą być szczelne. Koniec i kropka. Nieszczelność nie szkodzi pelletom za bardzo, ale też z tych aromatycznych zapach powoli uchodzi.

Jeśli używasz to w metodzie to ja nie wiem czy jedna kulka będzie wstanie przebić zapach tej ilości pelletu jak znajduje się w koszyku :P Także raczej obstawiam że kolor rybę zaciekawi a nie zapach :)
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline Nedia

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 25
« Odpowiedź #34 dnia: 23.05.2016, 15:00 »
Dziś w Auchan obcziłem pudełeczko, które moim zdaniem nadaje się na krótkie wypady na ryby. Pudełko to o wymiarach 11,5 x 9 x 2 cm posiada 8 komór a wieko jest tak wyprofilowane, że w miarę szczelnie dociska komory. Jakość wykonania pudełka nie jest co prawda najlepsza, szczególnie plastikowe zawiasy ale za 2 złote z groszami czego by oczekiwać. W ofercie było kilka rodzajów pudełek w różnych rozmiarach.
Zrobiłem zdjęcia, zmniejszyłem do wymagalnego rozmiaru załącznika, są formatu JGP jednak nie mogę ich zapodać. Pozostaje zatem chętnym udać się do Auchan i zobaczyć samemu.

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #35 dnia: 23.05.2016, 15:02 »
Ja nie znalazłem takiego pojemnika, za to znalazłem torbę z dużą ilością przegródek w które pasują pojemniki z peletami itp. Wygląda to właśnie tak jak na zdjęciach. A w bocznych kieszonkach mieszczą się wszystkie pozostałe akcesoria :) spakowana czeka gotowa na kolejny wyjazd na rybki, może uda się w nadchodzący długi weekend :)
Taką torbę to ja mam na cały majdan. ;D A ten tylko na przynęty! ??? Szacun! ;) :thumbup:
Arek

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #36 dnia: 23.05.2016, 15:22 »
Cześć !

Podobają mi się wasze rozwiązania pakowania kulek w oddzielne pojemniki , ma to sens bo , otwieramy tylko pojemniki z których korzystamy. Mam takie pudełko jak stas1 , kupione w jakimś cośtam-markecie ale moje chyba jest mniejsze , na zdjęciu ciężko rozpoznać proporcje , szczególnie że nie posiadam takich pojemników na kał. Mój ma wymiary z etykiety 148x97x85 mm i pojemność do odczytania od spodu pojemnika 0,7L. Stas1 - jeśli to nie problem podaj pojemność ew. wymiary swoich pojemników - to dużo wyjaśni.

Z małych pojemników bardziej mi pasuje ten który pokazał Pyza , tylko czy jest zakręcany , jaką ma pojemność i czy to ten http://allegro.pl/pojemnik-do-pobierania-kalu-20-ml-niejalowy-i6017305783.html . Pyza jeśli możesz to napisz ze dwa słowa.

Wszystkim WIEKIE Dzięki i pozdrawiam , Rob.
jeżeli chodzi o pojemnik główny ten z nalepkami to wymiar jest 148-97-85 czuli taki jak Twój,,a małe pojemniczki jałowe mają 22mm-79mm i wchodzi do pudełka 18szt do każdego pojemniczka wchodzi kilkanaście sztuk
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Kornel

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 10
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #37 dnia: 23.05.2016, 17:17 »
Dlategp według mnie dobre są małe pojemniki, bo w krótkim czasie wykorzystasz to co będziesz tam miał,  jak kupisz taki że wsypiesz w każdą przegródke 3/4 pudełka to pewnie ze zwietrzeje jak będzie leżeć rok.

Offline Rafal_Rafal

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #38 dnia: 24.05.2016, 01:37 »
Ja nie znalazłem takiego pojemnika, za to znalazłem torbę z dużą ilością przegródek w które pasują pojemniki z peletami itp. Wygląda to właśnie tak jak na zdjęciach. A w bocznych kieszonkach mieszczą się wszystkie pozostałe akcesoria :) spakowana czeka gotowa na kolejny wyjazd na rybki, może uda się w nadchodzący długi weekend :)
Taką torbę to ja mam na cały majdan. ;D A ten tylko na przynęty! ??? Szacun! ;) :thumbup:

Arunio masz rację, tam oprócz przynęt jest cały majdan do metody. W brew pozorom ta torba nie jest aż taka duża (35/20/20). Dla porównania wielkości załączam zdjęcie z paczką zanęty sonu ;) Jej plusem jest duża ilość przegródek, dzięki czemu nic w niej nie lata i nie zmienia swojego miejsca. Za każdym razem dokładnie wiem co gdzie jest i nie tracę czasu nad wodą na szukanie.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2241
  • MFT
« Odpowiedź #39 dnia: 24.05.2016, 06:07 »
Dlategp według mnie dobre są małe pojemniki, bo w krótkim czasie wykorzystasz to co będziesz tam miał,  jak kupisz taki że wsypiesz w każdą przegródke 3/4 pudełka to pewnie ze zwietrzeje jak będzie leżeć rok.
Ja tak właśnie robię. Kupiłem sobie zakręcane pojemniczki 20 ml na aledrogo. Dostarczane są z uszczelkami, które wsadza się w nakrętkę. Wsadzam tam po kilka sztuk wszystkiego, całość do grubego kartonu po butach mego dziecka i gotowe. Nad wodą otwieram karton, stawiam na stoliku i mam wszystko pod ręką.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #40 dnia: 24.05.2016, 06:49 »
A to mój niezbędnik :)

Taki niezbędnik jest dobry ale chyba na akcesoria wędkarskie. Proszę mi powiedzieć czy jak swoje kulki czy też pelet w takim oto np. pojemniku będę przechowywał czy nie stracą przynęty swoich walorów smakowych ?
Podobne pojemniki  nie są zbyt szczelne jak oryginalne opakowania drenana czy tez sunu jakie ja akurat posiadam wiec wydaje mi się że  przynęty wypadało by przechowywać w tym co nam przesłał producent

Offline Chaotic

• Ekspert
  • Reputacja: 103
« Odpowiedź #41 dnia: 24.05.2016, 07:06 »
Jurek a sprawdzałeś te pojemniki Drenka/Sonu ? super szczelnością też nie grzeszą; na dodatek bardzo lubią pękać pod naciskiem
Pozdrawiam
Olo

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #42 dnia: 24.05.2016, 07:39 »
Olo tak zgadzam się z Tobą oryginalne opakowania producenta też nie zapewniaja pełnej szczelności ale mi chodzi o walory smakowe przynęty. Jak trzymasz w pudełku jakie  dostarczył producent to nawet ten plastik już w jakiś sposób delikatnie preszedł zapachem a do tego zapach może być podtrzymywany przez  większą ilość przynety w pojemniku a uwalniać się szybciej może wtedy gdy w pojemniku jest już jej  końcówka. Na forum wyczytałem że kulki pelet lub dumbelsy można  długo przetrzymywać i się nie psują

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #43 dnia: 24.05.2016, 08:37 »
Ja dodam coś od siebie... Teraz nie trzymam przynęt w organizerze, bo mam ich zbyt dużo. Ale jeżeli ktoś takiego używa - to polecam wyciąć kawał grubej folii z bąbelkami i przykleić do wieczka (od strony spodniej). Ważna aby powodowało to szczelne zamykanie się. Nie wystawiajcie przynęt na słońce, bo się zaczynają pocić i tracą swą miękkość - to taka mała uwaga.

Ale żeby było łatwiej - polecam nie wyrzucać pudełek po pelletach i dumbellsach -  i robić sobie miksy. Z pelletów spokojnie można pomieszać pikantną kiełbasę 8 i 12 mm oraz kryla w takich rozmiarach - i trzymać w jednym pudełku. W drugim halibuta i cheesy garlica - tak aby kolory się nie mieszały. Mieszanie się zapachów nie zaszkodzi. Podobnie można zrobić z dumbellsami. Tak naprawdę w czterech pudełkach takich jak po dumbellsach można zmieścić sporo rzeczy.

W ten sposób kupując cztery pudełka pelletów można zrobić sobie cztery porcje ;)

Lucjan

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 179
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
« Odpowiedź #44 dnia: 24.05.2016, 09:09 »
A to mój niezbędnik :)

Taki niezbędnik jest dobry ale chyba na akcesoria wędkarskie. Proszę mi powiedzieć czy jak swoje kulki czy też pelet w takim oto np. pojemniku będę przechowywał czy nie stracą przynęty swoich walorów smakowych ?
Podobne pojemniki  nie są zbyt szczelne jak oryginalne opakowania drenana czy tez sunu jakie ja akurat posiadam wiec wydaje mi się że  przynęty wypadało by przechowywać w tym co nam przesłał producent

Na akcesoria to pudełko jest tylko częściowo, bo zabieram czasem niezbędne minimum zamiast skrzynki :) Kulki wsadziłem tam tylko pokazowo, bo trzymam jej na ogól cały czas w oryginalnych pojemnikach a na czas wyprawy lądują w tym pudełku :) Bardziej staram się korzystać z naturalnych przynęt i zazwyczaj jak zawiodą wtedy sięgam po sztuczne :) A jak widać wiele ich nie mam :P
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43