Autor Wątek: Kulki proteinowe własnej produkcji  (Przeczytany 160026 razy)

Offline tench

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Kto czegoś CHCE szuka sposobów...aby to osiągnąć😉
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Kulki proteinowe własnej produkcji
« Odpowiedź #60 dnia: 13.05.2019, 19:49 »

Polecam do produkcji kulek komponenty od Marcina Krajewskiego.   Wszystkie komponenty, które przychodziły do mnie w paczce były prima sort!    Mój kolega - karpiarz - kula już z dziesięć lat i zawsze zaopatruje się w komponenty u Marcina.  Na sezon przygotowuje 40, 50kg kulek.  I co najważniejsze łowi piękne miśki - czasami na komercji ale głównie wody PZW.  Nigdy się nie zawiódł na jakości tych komponentów.   Z czystym sumieniem polecam!   Marcin to "stary", doświadczony karpiowy wyjadacz, który nie oszukuje ludzi wciskając im chłam!

Kompendium wiedzy dla kulaczy kulek:

http://www.fishfood.com.pl/
C'est la Vie

Offline Ytr

• Ekspert
  • Reputacja: 94
  • Ryb, ryb Hura!!!
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #61 dnia: 13.05.2019, 20:46 »
A ja polecam mączkę rybną od naszego forumowego kolegi katmay :D.
Bartek

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 412
« Odpowiedź #62 dnia: 13.05.2019, 20:58 »
Typowego birdfooda nie kupuje tylko produkty komponenty które go zawierają. Dużo tego jest na rynku TTcarp, Fishfood.

Offline bula20_00

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #63 dnia: 13.05.2019, 23:16 »
A czy może to być zmielona zwykła karma dla ptaków?

Offline bula20_00

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #64 dnia: 14.05.2019, 11:02 »
dobra, już sobie sam odpowiedziałem na to bezsensowne pytanie :)

Offline łowca

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 26
« Odpowiedź #65 dnia: 15.05.2019, 21:09 »
Robiłem kulki z Aqua Aller i były skuteczne. Kiedyś wyszły 4 numery pisma Sekrety Wędkarstwa i tam anglicy to opisali. 70% zmielonego peletu Aqua Aller , 30% mąki kukurydzianej i jajek na tyle by wyszła z tego plastyczna masa. Rolujemy i gotujemy do wypłynięcia. Najepiej suszyć na słońcu. W zeszłym sezonie miałem tak zrobiony pellet 8 i 10mm i połowiłem. Anglicy piasli że jest skuteczny bez wstępnego nęcenia i to się sprawdziło.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Pasta z tego peletu też była skuteczna. Robiłem kluche z kaszy mannej i dodawałem mielonego peletu. Na komercji w pl pięknie na te kulki i paste łowiłem. Tym peletem kroczki są karmione i karp nie zapomni nigdy tego smaku.

Zgodzę się z powyższym. Sam podobnie robie kulki 11mm które potem używam jako jeden ze składników do nęcenia i łowienia leszczy.

Jak ktoś chce wierzyć, że kilogram dobrych kulek musi kosztować kilkadziesiąt złotych to niech sobie dalej w to wierzy.
Pasze dla ryb, które są produkowane w dzisiejszych czasach, są doskonale zbilansowane i jesli chodzi o wartości odżywcze kulek zrobionych z takich pasz to żadna kulka się nie umywa, no chyba, że też jest tak samo zrobiona.

Zapotrzebowanie na białko u ryb z wiekiem malej także wykorzystując startery o zawartości białka 50-55% wystarczy 60% takiej paszy w mieszance i mamy doskonały pokarm dla karpi czy leszczy. Koszt gotowych kulek doskonałej jakości powinien się zamknąć w okolicach 10 złotych za kilogram.

A kaszę mannę z pelletem stosowałem 20 lat temu łowiąc karpie w osadniku poniżej gospodarstwa pstrągowego.

Offline Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #66 dnia: 15.05.2019, 21:21 »
Możesz podać link lub nazwę tej "paszy" o zawartoiści białka 50-55%?

Offline łowca

« Odpowiedź #67 dnia: 15.05.2019, 21:23 »
Możesz podać link lub nazwę tej "paszy" o zawartoiści białka 50-55%?

Chociażby https://www.coppens.pl/advance-0-2-0-3-56-15-20kg,3,87,298

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Panowie, policzmy głosy:

Offline łowca

« Odpowiedź #69 dnia: 15.05.2019, 21:28 »
Kazdy tak zwany starter bedzie miał dużą zawartość białka.

Offline booohal

• Ekspert
  • Krzyś
« Odpowiedź #70 dnia: 15.05.2019, 21:32 »
Chyba najczęściej nazywają to starter/grower/pregrower.
Prawda?
Panowie, policzmy głosy:

Offline łowca

« Odpowiedź #71 dnia: 15.05.2019, 21:37 »
Chyba najczęściej nazywają to starter/grower/pregrower.
Prawda?

Starter, pregrower i grower to kolejne po sobie frakcje stosowane wraz ze wzrostem ryby.  Oczywiście zawartość białka i tłuszczu bedzie też zależć od tego pod jaki gatunek są te pasze skomponowane ale stopniowo maleje.

Jako ciekawostkę podam, że pasze dla takich ryb jak pstrągi, łososie czy sum afrykański sa opracowane do tego stopnia, że współczynniki pokarmowe taki pasz są poniżej 1. Czyli np po skarmieniu 1kg paszy uzyskujemy 1.2 kg przyrostu masy ryby.

Offline booohal

• Ekspert
  • Krzyś
« Odpowiedź #72 dnia: 15.05.2019, 21:41 »
Jako ciekawostkę podam, że pasze dla takich ryb jak pstrągi, łososie czy sum afrykański sa opracowane do tego stopnia, ze współczynniko pokarmowe taki pasz są poniżej 1. Czyli np po skarmieniu 1kg paszy uzyskujemy 1.2 kg przyrostu masy ryby.
No czytałem sobie wcześniej różne opisy do np. Allera i masz rację. Zdziwiło mnie to trochę.
Panowie, policzmy głosy:

Offline Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #73 dnia: 15.05.2019, 21:43 »
Zwartość białka to nie wszystko. Pytanie jaka jest jego jakośc, rozpuszczelnośc w wodzie oraz przyswajalność. To takie kupowanie kota w worku bo nie masz pojęcia z czego to jest zrobione. Mączke rybną tzn odpad też można kupic za grosze np. https://www.olx.pl/oferta/maczka-rybna-60-CID757-IDy6ofH.html#9b37f26c92
Tylko pytanie czy o to w tym wszystkim chodzi? Przy takich produktach nigdy nie będziesz pewien jakości kulek które otrzymasz. Dobre kulki na sprawdzonych komponentach można spokojnie zrobic za 15 zł/kg. Jesli ktoś prowadzi firme musi doliczyć do tej ceny wszystkie podatki, opłaty, wynajem lokalu itp. A do tego każdy chce zarobic jeden więcej drugi mniej. Dlatego kupując dobre kulki proteinowe musimy zapłacić 35-40 zł/kg.

Offline łowca

« Odpowiedź #74 dnia: 15.05.2019, 21:48 »
Zwartość białka to nie wszystko. Pytanie jaka jest jego jakośc, rozpuszczelnośc w wodzie oraz przyswajalność. To takie kupowanie kota w worku bo nie masz pojęcia z czego to jest zrobione. Mączke rybną tzn odpad też można kupic za grosze np. https://www.olx.pl/oferta/maczka-rybna-60-CID757-IDy6ofH.html#9b37f26c92
Tylko pytanie czy o to w tym wszystkim chodzi? Przy takich produktach nigdy nie będziesz pewien jakości kulek które otrzymasz. Dobre kulki na sprawdzonych komponentach można spokojnie zrobic za 15 zł/kg. Jesli ktoś prowadzi firme musi doliczyć do tej ceny wszystkie podatki, opłaty, wynajem lokalu itp. A do tego każdy chce zarobic jeden więcej drugi mniej. Dlatego kupując dobre kulki proteinowe musimy zapłacić 35-40 zł/kg.

Kiepska jakość nie przejdzie w przypadku pasz przemysłowych bo wtedy hodowcom nie opłaciło by się hodować ryb. Popatrz to co napisałem wyżej o współczynniku pokarmowym, który jest w pewnym stopniu wyznacznikiem przyswajalności białka z paszy.
Jak chcesz wierzyć, że istnieja jakieś cudowne mączki lepsze od tego co jest stosowane w najlepszych paszach uzywanych w hodowli to nie zabronię.