Myślałem, ze chodzi o normalnego allera. Przy cenie 15 zł/kg za tego "infa" to czy nie lepiej kupic np mączke lt94, łososiową lub ze szproty?
Podałeś trochę skrajności dla tego ja też.
Te kosztujące 8-10zł/kg też są bardzo dobre wg. mnie. I dają możliwość taniej kuli za bardzo rozsądne pieniądze. Może nie w pierwszym rzędzie taniej co łatwej w przygotowaniu.
Jasne, dobra mączka, trochę roślinnych, przyprawy i mamy bardzo fajne kule za nieduże pieniążki. Aller to tylko jedna z możliwości. Sam wolę robić kule bez jego udziału i mieć 100% pewności co do udziału procentowego poszczególnych składników.
Ale nie zgadzam się, że nawet te podstawowe Allery to śruta z odpadem z ryb.
Oczywiście, że allery to śruta z odpadam z ryb. I to nie najlepszej jakości (z ryb). Odpowiedni poziom białka uzyskiwany jest z "mączki z krwi" świń. Hemoglobina to 95% białka. Można podbić tym skład procentowy niewielkim kosztem. Nagle zrobi Ci się z 30% białka 56%.
Problem jest w tym, że każdy organizm przyswaja karmę w inny sposób. Weźmy mączkę LT94. Czemu jest ona taka dobra? Ponieważ w żywieniu np świń, czy krewetek, jej przyswajalność oscyluje w granicach 94%. Są to proste białka, które niskim kosztem energetycznym są wchłanianie przez konsumenta. Mniejszą ilość jest wydalana z organizmu pod postacią niestrawionych odchodów. Teraz opłacalność. U świń bardzo niska. Świnka rośnie długo, więc więcej śmiecia potrzebujesz, aby uzyskać masę. W przypadku organizmów, które z natury są małe, stosowanie LT94 jest opłacalne, bo skraca przyrost masy o połowę. Takie krewetki na przykład.
Stąd moje twierdzenia, kto chce może przeszukać internet, że koszt wytworzenia karmy która była by szczytem naszych możliwości jest nieopłacalna względem przyrostów zwierząt.
Sam produkuje karmę dla zwierząt hodowlanych we własnym zakresie. Różnica jaką osiągam to od 50 do 200zł za tonę karmy, gdzie w ciągu dnia konsumpcja jest na poziomie 3-3.5 tony pod koniec cyklu hodowlanego. Idealna karma kosztował by mnie jakieś 1500zł więcej, ale.to poprostu nie ma sensu.
Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka