Autor Wątek: Kulki proteinowe własnej produkcji  (Przeczytany 159490 razy)

Offline Cygnus

• Ekspert
  • Reputacja: 65
Odp: Kulki proteinowe własnej produkcji
« Odpowiedź #300 dnia: 27.01.2021, 17:49 »
Wszystko rozumiem ale to temat o produkcji kulek a do tego nie używa się delikatnych zapachów i słabo skoncentrowanych.

:thumbup:
"Nie można więc głosować za demokracją i wiecznie przeciwstawiać się gustom większości. To jest zakłamanie. Grzeszyć na ziemi i zgłaszać jednocześnie pretensje do nieba?!
Ale ja osobiście jestem szczery: zawsze głosowałem za kontrrewolucją"

Offline Deviljin84

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #301 dnia: 29.01.2021, 18:02 »
Witam serdecznie,

Zalogowałem się tutaj bo w końcu znalazłem temat o kulkach z ludzmi którzy mają pojęcie co robią i co piszą.
Chciałbym zrobić własne kulasy na karpiszony. Nie chce żeby to były kulki budżetowe... chcę żeby to były dobre jakościowo kulki, takie że jak ryba weźmie je do pyska to wroci po wiecej...

Wiadomo jako że nigdy wcześniej nie robiłem moich własnych kulek najpierw dużo poczytałem. Chciałbym zrobić miks taki jak się kupuje 50/50 i wymyśliłem sobie taką mieszankę:

Aller Futura 0,5-1mm pellet mączka z kryla 25%
KASZA MANNA NESTLE SMAKOWA 20% (zastąpię tym semolinę i serwatkę, a dodatkowo sa skladniki mineralne jak i witaminy oraz smak)
MĄKA SOJOWA 20%
GLM 10%
ROZDROBNIONE ZIARNA DLA PTAKOW ZE SLONECZNIKIEM 10%
ZARODKI PSZENNE 10%
PV1 5%

Jednak nie wiażne ile by się nie czytało to jednak praktyka robi swoje i wiele rzeczy weryfikuje i chciałbym poznać wasze zdanie na temat tego miksu...
ile jajek liczyć na kilogram takiego miksu? 12?

Przeczytałem temat i zauważyłem że część krytykuje mąkę sojową i chciałbym się dowiedziec czemu tak jest?
Przecież mąka sojowa w odróżnieniu od rybnej posiada w składzie cysteinę którą bardzo lubią karpie...

Mam pytanie jeszcze skąd bierzecie smaki do waszych kulek? tak jak śmierdziuchy łatwo zrobić tak np kulki truskawkowe już nie są takie oczywiste...
jak widać wyżej użyłbym np kaszke manna truskawkową ale taka proporcja przecież nie nada kulce wystarczającego smaku i zapachu...
czy stosujecie np dodatkow smakowych jak Fishamino Complex? czy możecie jakieś polecić?
i jeśli dodajecie przyprawy np pieprz cayene to ile go sypiecie?

z góry dziękuję i pozdrawiam

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 412
« Odpowiedź #302 dnia: 29.01.2021, 18:10 »
Mix który sobie wymyśliłeś jest dziwny.  Musisz jeszcze dużo poczytać. Piszesz, że chcesz zrobić mix 50/50 (czyli mix bazowy) a to co przedstawiłeś można zaliczyć raczej do gotowego mixu. Dołącz do grupy na Facebooku "roller klub" tam dużo się dowiesz.

Offline Deviljin84

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #303 dnia: 29.01.2021, 19:01 »
Mix który sobie wymyśliłeś jest dziwny.  Musisz jeszcze dużo poczytać. Piszesz, że chcesz zrobić mix 50/50 (czyli mix bazowy) a to co przedstawiłeś można zaliczyć raczej do gotowego mixu. Dołącz do grupy na Facebooku "roller klub" tam dużo się dowiesz.
Czemu miks który sobie wymyśliłem jest dziwny Twoim zdaniem?

moze zle sie wyrazilem. chodzi mi o to że do tego bede dodawał właśnie dodatki smakowe (zmiksowana wedzona szprota, powidła, wiórki czekoladowe itd) + jajka i olej rybny.
chodzi mi czy taki miks bedzie dobry? czy nie wyjdzie z tego jakis beton?
i co z resztą moich pytań? :P

pozdrawiam

Offline Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #304 dnia: 29.01.2021, 19:16 »
Piszesz, że chcesz zrobić dobrą kulkę a dajesz niskiej jakości składniki. Zamiast pelletu daj mączkę rybną np lt94, pre digested itp w zależności jaki profil kulki chcesz uzyskać. Nie masz w mixie składników poprawiających pracę ani też dobrze rozpuszczalnych w wodzie. Z tego może i wyjdzie kulka ale napewno nie będzie ona dobra jakościowo. Jajka dajesz w zależności od mixu i użytych innych płynnych składinków, standardowo 6-10 na kg mixu. Mąke sojowa można zastąpić ciekawszymi produktami, ale to jak kto uważa. Flavoury do kulek dostaniesz w każdym dobrym sklepie karpiowym np z ccmoore. Odpuść wszystkie kaszki smakowe i inne cuda a już napewno powidła czy czekoladę...

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2218
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #305 dnia: 29.01.2021, 19:20 »
Kozi, absolutnie tutaj nie chcę podważać Twojej wiedzy - Ty się na tym znasz, ja nie - natomiast zerknij sobie, co to jest AA Futura. Uważam, że to jest świetny produkt i nie raz już go stosowałem w zanętach. Wydaje mi się, że to świetny dodatek do kulek. I budżetowy to on bynajmniej nie jest.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #306 dnia: 29.01.2021, 19:30 »
Widziałem ten pellet, ale praktycznie w tej samej cenie jest mączka lt94 która będzie o wiele bardziej wartościowa i aromatyczna lub poprostu maczki krylowej. Aller według mnie ma bardzo dobre pelletu, ale chcąc zrobić wysokiej jakości kulki raczej skupiamy się na maczkach rybnych a nie pellecie. Taki pellet z allera np Bronze sprawdzi się bardzo dobrze w kulkach budżetowych, da fajny aromat i podbije trochę białko a dodatkowo sklei mix.

Offline Deviljin84

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #307 dnia: 30.01.2021, 10:18 »
Kozi możesz mi polecić jakieś dodatki właśnie polepszające pracę kulki w wodzie? :beg:

Jeśli chodzi o pelet allera... już tłumaczę czemu on a nie zwykła mączka rybna...
Ten pelet to przecież nic innego jak mączka rybna ale z dodatkiem mączki kryla, wzbogacona o niezbędne minerały i witaminy i jest już odżywczo zbalansowana nie to co sama mączka rybna. Tym ryby były karmione za małego i do takiego pokarmu przywykły i mu ufają... dlatego wolę tą pasze zamiast samej mączki rybnej...

Poza tym sama mączka rybna zawiera duże ilości aminokwasów egzogennych: lizyna, metionina, treonina, tryptofan, arginina. A karpie nie lubią tych aminokwasów...
Rozumiem że mączka lt94 jest wysokiej jakości i daje dobry przyrost masy ciała karpia bo ma przyswajalność na poziomie 94% jednak robiąc kulke nie chcę układać rybie diety tylko chcę żeby jej smakowało i żeby z chęcią jadła... Dlatego właśnie stosuję mączkę sojową ponieważ mączka sojowa (a dokładnie sama soja) zawiera duże ilości cysteiny która jest ulubionym białkiem karpia.
Dlatego nie rozumiem czemu zarzucasz że mąka sojowa jest słaba jakościowo... bo jest tańsza? Po prostu proces wytwórczy mąki sojowej jest dużo tańszy niż mąki rybnej.
Jesli skupialibyśmy się na jak najlepiej przyswajalnym białku to zamiast lt94 czemu nie użyć aminokwasów dla sportowców? Przecież to są najwyższej jakości białka komplementarne z wyizolowanymi aminokwasami rogałęzionymi z najwyższą przyswajalnością, a to dlatego bo białka jakie występują w tych odżywkach to nie są białka które lubi karp... albo przynajmniej białka do jakich przywykł jak np podczas karmienia za młodu tak jak wlasnie jest z pelletem z allera.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 551
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #308 dnia: 30.01.2021, 10:48 »
Nie wiem czy coś ci to pomoże ale jest ciekawy artykuł o robieniu kulek  https://swiatkarpia.com/blogs/przepisy-na-kulki-proteinowe-domowa-produkcjaAp3klHjl/255 :beer:

Offline Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #309 dnia: 30.01.2021, 10:51 »
Niestety nie mam takiej wiedzy żeby móc coś mądrego napisać, sugeruje się tym jakich komponentów używają topowi producenci. Nie odbierz tego źle ale jeszcze nic "nie ukulałeś" a tworzysz nowe teorie. A co do składinków po polepszających prace kulki to np ptasie pokarmy jajaczne, grubsze frakcje w kulce i te składniki które się w wodzie oczywiście rozpuszczają.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2218
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #310 dnia: 30.01.2021, 10:52 »
Zobacz też cykl (chyba 3 filmy) o produkcji kulek na kanale YT Supertopnik.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Deviljin84

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #311 dnia: 30.01.2021, 11:11 »
ze składników polepszających pracę właśnie założyłem:
ROZDROBNIONE ZIARNA DLA PTAKOW ZE SLONECZNIKIEM 10%
ZARODKI PSZENNE 10%
PV1 5%

czy 25% skladu miksu to w takim razie za mało? jak byś zalecał wtedy zmienić skład procentowo zeby to lepiej pracowało?

załączam link do pdf z publikacja badań nad preferencjami smakowymi ryb. polecam tą lekturę jest bardzo ciekawa.
https://drive.google.com/file/d/1gFpkTx9cXZybkhbyl0AOdgM7JdJMTASe/view?usp=sharing

Offline Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #312 dnia: 30.01.2021, 11:21 »
Nie wiem co to pv1, ale zarodnik pszenny ani typowy birdfood raczej znacząco pracy nie poprawi według mnie. Kulaj, testuj bez tego to wróżenie z fusów. Ja ci napisałem to co myślę, ale jeśli wiesz lepiej to niewiele mogę pomóc 🙂.

Offline Deviljin84

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #313 dnia: 30.01.2021, 11:33 »
Pv1 to mieszanka paszowa dla bydła i koni, bogata w proteiny, zawiera około 20 proc. cukru w postaci melasy używana jest jako słodzik i klej wiążący do zanęt. pod wpływem wody powoli się rozpuszcza i rozkleja.

Oczywiście wiem że u mnie na papierze wyglada to zapewne inaczej niż w rzeczywistości dlatego postanowiłem tutaj napisać żeby skonfrontować to co mi się wydaje z praktyką i przedyskutować to. Nie chcę tutaj podważać nikogo doświadczenia.

Ogólnie to kulaniem kulek zainteresowałem się ponieważ nigdzie nie mogłem znaleźć dobrych kulek ziemniaczanych. Co mnie zdziwiło ponieważ wszędzie piszą jaką to ziemniak był cudowną przynętą przed nastaniem ery kulek, a również do teraz jest bardzo skuteczną metodą polowu karpii...
dlatego chciałbym ukulać dobre kulki ziemniaczane. Czy ktoś próbował już takie coś kulać?

Czytałem również o kulkach śliwkowych... zastanawiałem się dlatego też czy dodanie powideł śliwkowych do miksu jest dobrym pomysłem... pisałeś żeby sobie to odpuścić czy mogę wiedzieć czemu? mi się wydaje taki dodatek wielce atrakcyjny ale mogę sie mylić.

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 577
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #314 dnia: 30.01.2021, 11:51 »
A może kluski albo knedle? :D :beer:
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,