Autor Wątek: Kulki proteinowe własnej produkcji  (Przeczytany 159479 razy)

Offline Mleczny96

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 14
Odp: Kulki proteinowe własnej produkcji
« Odpowiedź #675 dnia: 13.06.2024, 07:42 »
Cześć!
Ostatnio zrobiłem kuleczki w zasadzie wiem że są łowne bo stestowałem je na dość ciężkim łowisku
Więc wrzucam przepis:
Przepis:
Składniki suche:
Maczka kukurydziana 25%
Semolina 10%
Sojowa pelnotlusta 5%
Clo 10%
squid 15%
Mączka squid liver 10%
Pre digest 5%
Robin red 5%
Birdfood 7%
Plazma 3%
Drożdże 5%
Sól 20g/kg
Składniki płynne:
Bulk Amino - Bolsena squid 60ml
CSL 60 ml
Konserwant 100ml
Salmon Protein 60ml
Może komuś się przyda a dla tych którzy kręcą kulki pytanko mam jaki miks aminokwasów polecacie?

Offline Ben

• Ekspert
  • Reputacja: 72
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #676 dnia: 13.06.2024, 08:00 »
Mam pytanko do znawców tematu ;) Ponieważ mam maszynkę do rolowania kulek postanowiłem ponownie trochę po rolować. Kupiłem gotowy miks rozrabiał będę na jajkach. Zapach jaki zamierzam użyć to TUTTI-FROTTI, booster "PROFESS" - ile go dodać?
pozdrawiam Benon

Offline Cobi92

• Ekspert
  • Reputacja: 171
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #677 dnia: 13.06.2024, 10:02 »
Majstry : ile ml glikolu na kilogram suchego miksu ? Jajek pójdzie 10-11 w rozmiarze M albo 9-10 L

Moje pierwsze kulki spleśniały mi w 24h po "wysuszeniu" , nawet nie zdążyłem ich użyć :(
Lepiej 3 razy złowić i wypuścić niż raz zjeść ;)

Offline Majki

• Ekspert
  • Reputacja: 104
« Odpowiedź #678 dnia: 13.06.2024, 10:07 »
na mięsnym miksie dawałem 100ml, ze szprotką 120

na mączkach roślinnych 60-80ml

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 412
« Odpowiedź #679 dnia: 13.06.2024, 11:00 »
Mam pytanko do znawców tematu ;) Ponieważ mam maszynkę do rolowania kulek postanowiłem ponownie trochę po rolować. Kupiłem gotowy miks rozrabiał będę na jajkach. Zapach jaki zamierzam użyć to TUTTI-FROTTI, booster "PROFESS" - ile go dodać?
Booster się nadaje, tym możesz zalać gotowe kulki. Do nadania aromatu potrzebujesz czysty aromat "flavour".

Offline Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #680 dnia: 13.06.2024, 11:02 »
Majstry : ile ml glikolu na kilogram suchego miksu ? Jajek pójdzie 10-11 w rozmiarze M albo 9-10 L

Moje pierwsze kulki spleśniały mi w 24h po "wysuszeniu" , nawet nie zdążyłem ich użyć :(
Tyle jajek ci nie wejdzie na kilogram suchego mixu. Ja używam 50ml glikolu na kg mixu. Ważne jest dobre wysuszenie w niskiej wilgotności.

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #681 dnia: 13.06.2024, 19:21 »

Bartek, na kilogram miksu...

Tu masz moje uwagi/spostrzeżenia z ostatniego rolowania kulek na zawody:

Do kulek poszło tylko 1465gr. suchego miksu, dodane 12 jaj. Do tego płynne składniki: glikol 90ml, płynne drożdże 36ml, CSL 54ml. Ilość dobrana dla 1800gr., ciasto wyszło nieco za luźne. Tą samą ilość płynnego zrobić dla suchego miksu w ilości 1600gr.
Po parowaniu waga kulek to 2382gr., samo ciasto przed rolowaniem to waga 2376gr.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline Ben

• Ekspert
« Odpowiedź #682 dnia: 15.06.2024, 09:02 »
Mam pytanko, czy do konserwacji kulek używa się glikolu propylenowego? Gdzieś w necie spotkałem taką informację że na kilogram suchego miksu powinno się dodać 50ml glikolu. Prawda to czy nie?
pozdrawiam Benon

Offline Mleczny96

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 14
« Odpowiedź #683 dnia: 15.06.2024, 09:03 »
Mam pytanie odnośnie kulek zanętowych "Eco"
Co o nich uważacie? czy warto robić samemu kulki "Eco" ?
Co one dają ?
I jak taki miks na kulki "Eco" Miałby wyglądać ?
25% Mąki kukurydzianej
15% Semoliny
10% Sojowej PT
10% Mleka w proszku
10% Birdfood
10% Mielonej Konopii
10% Żółtego Pokarmu jajecznego
7% Drożdzy piwnych
3% Plazmy

Z płynnych to konserwant, CSL, słodzik i dowolny słodki aromat, czy takie kulki mają racje bytu?
Można taki miks na ECO bardziej uprościć?
Chciałbym zrobić Ananasowe i myślę czy dać zamiast mąki sojowej 10% Mąki kokosowej do tego konkretnie mixu, ma to racje bytu ?

Offline Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #684 dnia: 15.06.2024, 09:06 »
Mam pytanko, czy do konserwacji kulek używa się glikolu propylenowego? Gdzieś w necie spotkałem taką informację że na kilogram suchego miksu powinno się dodać 50ml glikolu. Prawda to czy nie?
Prawda 50-100ml/kg suchego mixu.

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #685 dnia: 15.06.2024, 09:13 »
Mam pytanie odnośnie kulek zanętowych "Eco"
Co o nich uważacie? czy warto robić samemu kulki "Eco" ?
Co one dają ?
I jak taki miks na kulki "Eco" Miałby wyglądać ?
25% Mąki kukurydzianej
15% Semoliny
10% Sojowej PT
10% Mleka w proszku
10% Birdfood
10% Mielonej Konopii
10% Żółtego Pokarmu jajecznego
7% Drożdzy piwnych
3% Plazmy

Z płynnych to konserwant, CSL, słodzik i dowolny słodki aromat, czy takie kulki mają racje bytu?
Można taki miks na ECO bardziej uprościć?
Chciałbym zrobić Ananasowe i myślę czy dać zamiast mąki sojowej 10% Mąki kokosowej do tego konkretnie mixu, ma to racje bytu ?

Z sojowej kompletnie bym zrezygnował na rzecz 2% soli, powiększyć o 5% zawartość kukurydzianej, albo zamiast niej dodać 8% CSL.
W swoim miksie, w założeniach wychodziłem od wersji ekonomicznej, używałem mączki sojowej. Jednak w miarę, gdy miks ten ewoluował, zwykłą "dziadowską" mączkę rybną zastąpiłem LT-94, wywaliłem sojową i w jej miejsce dodałem m. in. mączkę pre-digested, WPC-80. Nie używam pokarmu jajecznego i plazmy. Za to dodaję betainę. No, ale mówiłeś o ekonomicznej wersji, moja jest już "nieco bogatszą" wersją wyjściowego towaru.

Przyznam się, że mam "na tapecie" tylko dwa miksy, czasem sięgam po trzeci - ale to bardzo rzadko. W zasadzie to sprawdza mi się bardzo dobrze (zarówno w zimnej jak i ciepłej porze) jeden miks i na nim bazuję. Nie mam po prostu czasu na tworzenie i eksperymentowanie z całkowicie nowymi przepisami. Te które mam są sukcesywnie udoskonalane. Jeden, nazwany przez Cobi92, "Cojonez Martineza" o smaku/aromacie rybno anyżowym, drugi to mleczno-kokosowy.

[EDIT]
Aaa i jeszcze jedno: nie rozgraniczam kulek zanętowych i haczykowych. Po prostu tym czym nęcę, to zakładam na włos.

(...)
Do kulek poszło tylko 1465gr. suchego miksu, dodane 12 jaj. Do tego płynne składniki: glikol 90ml(...)

Można powiedzieć, że na kilogram suchego miksu wychodzi circa 50 ml glikolu.
Jednak muszę zaznaczyć, że nie było w nim żadnych "mięsnych części" typu wędzona szprotka, itp, itd. Po prostu sam suchy miks. Kulkom nic się nie dzieje. Zakładając jednak, że będę trochę dłużej je przechowywał (bez zamrażania) to dla "spokojności głowy" dodałbym nawet i 90 ml/kg.

Offline Ben

• Ekspert
« Odpowiedź #686 dnia: 15.06.2024, 09:32 »
Dzięki koledzy za szybką odpowiedź. Więc można bardzo łatwo aromatyzować kulki. Używam glikolu propylenowego, zwanego też gliceryną roślinną, do robienia dipów. W zapasach mam dwa najczęściej prze zemnie stosowanych, nostrzykowo-miodowy i tutti frutti. Konserwujemy dipem domowej roboty. Moja produkcja to Dwa jajka + miks do uzyskania odpowiedniej gęstości i rolowanie kuleczek 8mm ;) Przeważnie "poluję" na lina i karasia, a jak złowię to daruję im życie :)
pozdrawiam Benon

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #687 dnia: 15.06.2024, 09:45 »
Glikol propylenowy a gliceryna roślinna to dwa różne produkty:

Cytat: naturalniezdrowe
"(...)W przemyśle spożywczym gliceryna często służy do słodzenia likierów, podczas gdy glikol propylenowy jest stosowany jako dobry rozpuszczalnik tłuszczów. W przemyśle farmaceutycznym glikol i gliceryna są wykorzystywane do tworzenia skutecznych leków i preparatów.(...)"
Źródło: https://naturalniezdrowe.pl/kosmetyki-naturalne/841-gliceryna-roslinna-i-glikol-propylenowy-2l.html

Dlatego należy rozgraniczyć oba produkty.
Na bazie gliceryny robi się dipy wszelakiej maści, jednak producenci często skłaniają się ku zastosowaniu syropu glukozowo-fruktozowego z uwagi na to, że jest on tańszy od gliceryny, zwłaszcza gliceryny farmaceutycznej, której czystość to 99,5%. Osobiście na bazie tejże gliceryny farmaceutycznej buduję swoje zalewajki.

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #688 dnia: 15.06.2024, 11:09 »
Glikol propylenowy a gliceryna roślinna to dwa różne produkty

Gliceryna i tyle. Słowo roślinna oznacza źródło pochodzenia a to bez znaczenia w naszym przypadku.

Offline Martinez

• Ekspert
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
« Odpowiedź #689 dnia: 15.06.2024, 14:48 »
Nie będę negował. Sam używam takiego określenia, bo to jeszcze "zboczenie" z czasu studiów, gdy wpajali nam pewne zasady :) Chyba się nie zmienię w kwestii nazewnictwa ;)