Mam pytanie odnośnie kulek zanętowych "Eco"
Co o nich uważacie? czy warto robić samemu kulki "Eco" ?
Co one dają ?
I jak taki miks na kulki "Eco" Miałby wyglądać ?
25% Mąki kukurydzianej
15% Semoliny
10% Sojowej PT
10% Mleka w proszku
10% Birdfood
10% Mielonej Konopii
10% Żółtego Pokarmu jajecznego
7% Drożdzy piwnych
3% Plazmy
Z płynnych to konserwant, CSL, słodzik i dowolny słodki aromat, czy takie kulki mają racje bytu?
Można taki miks na ECO bardziej uprościć?
Chciałbym zrobić Ananasowe i myślę czy dać zamiast mąki sojowej 10% Mąki kokosowej do tego konkretnie mixu, ma to racje bytu ?
Z sojowej kompletnie bym zrezygnował na rzecz 2% soli, powiększyć o 5% zawartość kukurydzianej, albo zamiast niej dodać 8% CSL.
W swoim miksie, w założeniach wychodziłem od wersji ekonomicznej, używałem mączki sojowej. Jednak w miarę, gdy miks ten ewoluował, zwykłą "dziadowską" mączkę rybną zastąpiłem LT-94, wywaliłem sojową i w jej miejsce dodałem m. in. mączkę pre-digested, WPC-80. Nie używam pokarmu jajecznego i plazmy. Za to dodaję betainę. No, ale mówiłeś o ekonomicznej wersji, moja jest już "nieco bogatszą" wersją wyjściowego towaru.
Przyznam się, że mam "na tapecie" tylko dwa miksy, czasem sięgam po trzeci - ale to bardzo rzadko. W zasadzie to sprawdza mi się bardzo dobrze (zarówno w zimnej jak i ciepłej porze) jeden miks i na nim bazuję. Nie mam po prostu czasu na tworzenie i eksperymentowanie z całkowicie nowymi przepisami. Te które mam są sukcesywnie udoskonalane. Jeden, nazwany przez
Cobi92, "Cojonez Martineza" o smaku/aromacie rybno anyżowym, drugi to mleczno-kokosowy.
[EDIT]
Aaa i jeszcze jedno: nie rozgraniczam kulek zanętowych i haczykowych. Po prostu tym czym nęcę, to zakładam na włos.
Mam pytanko, czy do konserwacji kulek używa się glikolu propylenowego? Gdzieś w necie spotkałem taką informację że na kilogram suchego miksu powinno się dodać 50ml glikolu. Prawda to czy nie?
(...)
Do kulek poszło tylko 1465gr. suchego miksu, dodane 12 jaj. Do tego płynne składniki: glikol 90ml(...)
Można powiedzieć, że na kilogram suchego miksu wychodzi circa 50 ml glikolu.
Jednak muszę zaznaczyć, że nie było w nim żadnych "mięsnych części" typu wędzona szprotka, itp, itd. Po prostu sam suchy miks. Kulkom nic się nie dzieje. Zakładając jednak, że będę trochę dłużej je przechowywał (bez zamrażania) to dla "spokojności głowy" dodałbym nawet i 90 ml/kg.