W NL ja opłacałem kartę w sklepie zoologicznym gdzie również były rzeczy wędkarskie , ale dało radę tam wszystko załatwić.
Najpierw musiałem wypełnić druk ze swoimi danymi oraz adresem w NL, na który przychodziła karta wraz z książeczką ( fajna sprawa, wszystko w niej było zawarte) wtedy płaciłem za rok wędkowania 38 euro , teraz chyba jest ok 45 euro .
Pozwolenia a raczej karta w postaci karty do bankomatu

Ale co najważniejsze , przy kontroli trzeba mieć i kartę i tą książeczkę . Za brak nawet tej książeczki przy kontroli można dostać mandat .
Jeśli ktoś wybiera się wędkować w NL to radzę dobrze zapoznać się z regulaminem ( z książeczkę ) bo można nieźle się zaskoczyć .
Mimo że miałem opłaconą kartę za cały rok wędkowania w NL , to nie wszędzie mogłem łowić . Przy wyjazdach do innego miasta dodatkowo trzeba płacić 5 euro za wędkowanie na danych wodach.
Na następny rok druk do wpłaty za wędkowanie przychodzi sam na podany wcześniej adres.
W NL panuje zasada :"złap i wypuść" dlatego można pobić swoje rekordy , oraz jest całkowity zakaz brania karpia , ów ryba jest karpiem królewskim.
I czasami w kanałach przy ładnej pogodzie można dostrzec gołym okiem Mega Duże Byki