Autor Wątek: Wyważenie matchówki - proszę o pomoc  (Przeczytany 5957 razy)

Offline Skand

• Ekspert
  • Reputacja: 19
  • Ulubione metody: feeder
Wyważenie matchówki - proszę o pomoc
« dnia: 31.01.2016, 13:01 »
Jako że jestem zainteresowany zakupem matchówki FIUME VARADERO 420, cw 5-20 g; mam pytanie, gdzie powinien być punkt podparcia aby ją jak najlepiej wyważyć?
Janusz

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Wyważenie matchówki - proszę o pomoc
« Odpowiedź #1 dnia: 31.01.2016, 13:03 »
Idealnie byłoby na środku przedniej części rękojeści, ale jak wywazysz do 5 cm przed nią, na blanku to będzie się łowić komfortowo :)
Dawid

_luwro

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 31.01.2016, 13:46 »
Dla mnie idealnie jest tak :

Offline dalglish7

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 31.01.2016, 13:58 »

Matchówki 420 a tym bardziej 450 nigdy tak nie wyważysz , bo byś musiał użyć kołowrotka 450-600 g a to mija się z celem.
Do matcha używa się lekkich kołowrotków do 300 g , tak jak na zdjęciu to można wyważyć spinning lub matchówkę 360
Takie jest moje zdanie. :)
Zbyszek

Offline Skand

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 31.01.2016, 14:03 »
Czyli jak? lepiej żeby leciała na przód? Machówki chcę używać głównie do wagglera, łowienie na wiekszych odległościach mnie nie interesuje.
Janusz

_luwro

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 31.01.2016, 14:12 »
Idealnie by było tak jak na zdjęciu które Ci pokazałem, wtedy nie odczuwasz tak ciężaru wędki. Wędka może ważyć 100 gram i być źle wstępnie wyważona i będzie się wydawało że jest cięższa niż 250 gramowa dobrze wyważona. Działa tu zasada dźwigni. Gdy wędka leci na pysk musisz ją utrzymywać w prawidłowej pozycji napięciem nadgarstka.

Matchówki 420 a tym bardziej 450 nigdy tak nie wyważysz , bo byś musiał użyć kołowrotka 450-600 g a to mija się z celem.
Do matcha używa się lekkich kołowrotków do 300 g , tak jak na zdjęciu to można wyważyć spinning lub matchówkę 360
Tu się nie zgodzę. Kołowrotek wyważa wędkę - ale nie w 100 procentach. Dlatego założenie 450-600 g kołowrotka nic nie da gdy wędka jest wstępnie źle wyważona. Kołowrotek musiałby się znajdować z tyłu wędki na końcu dolnika aby ją wyważać. Tak właśnie działa dźwignia.

Offline dalglish7

• Ekspert
  • Reputacja: 87
« Odpowiedź #6 dnia: 31.01.2016, 14:13 »
Myślę że jak będzie miała środek ciężkości do 10 cm -15 cm od środka stopki kołowrotka to nie będzie źle i ręka nie powinna się zbytnio męczyc.
Zbyszek

Offline DvD

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 31.01.2016, 14:44 »
Moim zdaniem dużo też zależy od tego jak kto trzyma wędkę. Są ludzie, którzy całą dłoń trzymają na przedniej części rękojeści i wtedy środek ciężkości może być dalej od stopki kołowrotka.
Ja osobiście trzymam kij tak, że stopka kołowrotka znajduje się między palcami wskazującym i środkowym, lub środkowym i serdecznym. Im bardziej "cofnięta" ręka na rękojeści tym bardziej środek ciężkości powinien być przesunięty w stronę dolnika.
Dawid

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #8 dnia: 31.01.2016, 16:08 »
Jak najbardziej.
Ja mam jedną z najlżejszych wędek spławikowych obecnie dostępnych na rynku. Właśnie o długości 420 cm.
Gdybym chciał dopasować kołowrotek, który wyważyłby ją tak, jak wyważa się spinning, to musiałbym naprawdę ciężki kołowrotek założyć.
Spławik to zupełnie inne wędkowanie i nie ma co zwracać uwagę, że wędka "leci w dół".
Żeby to sobie zobrazować, to weźmy zawodnika łowiącego na tyczkę i trzymającego wędkę za sam koniec. Lub na bata. Gdyby wyważanie było tu istotne, to zawodnicy montowaliby jakieś wielkie ciężary na końcu.
W wędce spinningowej do jigowania jest to istotne, bo łowienie polega na ciągłym podbijaniu przynęty i ruszaniu wędką w górę i w dół.
przy spławikówce, feederze, karpiówce nie można przywiązywać takiej wagi do wyważania.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #9 dnia: 31.01.2016, 16:19 »
:P :P :P przez chwilę chciałem to sobie wyobrazić...
Wyważenie przy karpiówce z Ultegra 12 000 z mokrą plecionką to coś koło kilograma :-[

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #10 dnia: 31.01.2016, 16:34 »
Bardzo fajne były starsze odległościówki .Fajne w tym sensie ,że można było je łatwiej wyważać.
Mam nawet taką ,z lat 90-tych. Na dłuższej (niż aktualnie się stosuje) rękojeści pierścienie były przesuwne i można było kołowrotek umiejscowić w takim miejscu ,by było jak najbardziej komfortowo i w sumie "każdy" kołowrotek można było dopasować. Co prawda te pierścienie "super świetnie" nie trzymały kołowrotka,ale były na to różne triki.
Generalnie ja mam takie spostrzeżenie ,że im dłuższa wędka tym trudniej ją zrównoważyć. Przy 4,2 i 4,5 faktycznie kołowrotki po 500 g mogłyby być potrzebne,ale takie praktyki nie wchodzą raczej w grę .
Czesiek

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #11 dnia: 31.01.2016, 16:52 »
Możesz przerobić w prawie każdej pracowni

Fajny stary patent.

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #12 dnia: 31.01.2016, 17:08 »
Jak najbardziej.
Ja mam jedną z najlżejszych wędek spławikowych obecnie dostępnych na rynku. Właśnie o długości 420 cm.
Gdybym chciał dopasować kołowrotek, który wyważyłby ją tak, jak wyważa się spinning, to musiałbym naprawdę ciężki kołowrotek założyć.
Spławik to zupełnie inne wędkowanie i nie ma co zwracać uwagę, że wędka "leci w dół".
Żeby to sobie zobrazować, to weźmy zawodnika łowiącego na tyczkę i trzymającego wędkę za sam koniec. Lub na bata. Gdyby wyważanie było tu istotne, to zawodnicy montowaliby jakieś wielkie ciężary na końcu.
W wędce spinningowej do jigowania jest to istotne, bo łowienie polega na ciągłym podbijaniu przynęty i ruszaniu wędką w górę i w dół.
przy spławikówce, feederze, karpiówce nie można przywiązywać takiej wagi do wyważania.
Cholera. Nie żebym się czepiał .Ale jeśli to takie pióro? To nawet ogarniając długość ? 350 g powinno go doważyć. Mat? ile i przy jakiej wadze masz punkt wyważenia?
Arek

Offline Skand

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 31.01.2016, 17:19 »
Ta Fiume waży 210 g, no nic będę kombinował w sklepie co tu podpiąć aby w reku dobrze leżała ;D
Janusz

Offline DvD

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 31.01.2016, 17:20 »
Jak nie do do dolnika taśmę ołowianą przykleić :D
Dawid