Cześć,
na ten sezon chciałbym wzbogacić swoją kolekcje wędek. Myślałem, aby zakupić pickera ok 3 metrów długości i z ciężarem wyrzutu ok 40 gramów. Wyłącznie łowie na wodach stojących.
Wędkę jaką wytypowałem do zakupu jest
Picker Colmic Next Adventure Power Feeder 3m/10 ft cw. 35 g. Wybór swój kierowałem na podstawie recenzji forumowiczów.
Do tego zastanawiam się nad zakupem kołowrotka. Za bardzo nie wiem czym mam się kierować przy wyborze odpowiedniego kołowrotka.
Co się orientuje to najlepiej jak by miał wolny bieg.
Na obecna chwile posiadam wędzisko Mitchell Elite feeder 3,93 metra 60-120 gram wyrzutu i do tego kołowrotek z wolnym biegiem Mitchell Avocet III Silver 4000 FS
Parametry kołowrotka:
Waga : 312 gram
Przełożenie :5.0:1
Ilość łożysk :3
Dwie szpule: Aluminiowa 0,28/185m ; Polimerowy 0,28/145m
Wolny bieg i tylni hamulec.
Zauważyłem, że klips w aluminiowej szpuli posiada wadę fabryczną, a mianowicie coś w nim haczy i przy odpinaniu żyłki powoduje jej uszkodzenie do tego stopnia, że raz odhaczając żyłkę 0,25 , pękła.
Próbowałem nożykiem to naprawić, trochę pomógło, ale nie ryzykuje i używam drugiej szpuli.
Mój budżet nie jest za duży i zastanawiam się czy kołowrotek, który mam będzie pasował do nowej wędki ?
Na wędkę chciałbym wydać ok 300-400 zł.
Na kołowrotek do 250 zł.
Jeśli ktoś ma lepsza propozycje na wędkę, byłbym wdzięczny za propozycje i na pewno ją przeanalizuje i rozważę.
Z góry dziękuje za pomoc.