Autor Wątek: Kołowrotek do picker'a (średnie ryby; woda stojąca; do 250 zł)  (Przeczytany 5489 razy)

Offline email

• Ekspert
  • Reputacja: 30
  • Ulubione metody: method feeder
Cześć,
na ten sezon chciałbym wzbogacić swoją kolekcje wędek. Myślałem, aby zakupić pickera ok 3 metrów długości i z ciężarem wyrzutu ok 40 gramów. Wyłącznie łowie na wodach stojących.
Wędkę jaką wytypowałem do zakupu jest Picker Colmic Next Adventure Power Feeder 3m/10 ft cw. 35 g. Wybór swój kierowałem na podstawie recenzji forumowiczów.
Do tego zastanawiam się nad zakupem kołowrotka. Za bardzo nie wiem czym mam się kierować przy wyborze odpowiedniego kołowrotka.
Co się orientuje to najlepiej jak by miał wolny bieg.

Na obecna chwile posiadam wędzisko  Mitchell Elite feeder 3,93 metra 60-120 gram wyrzutu i do tego kołowrotek z wolnym biegiem Mitchell Avocet III Silver 4000 FS
Parametry kołowrotka:
Waga : 312 gram
Przełożenie :5.0:1
Ilość łożysk :3
Dwie szpule: Aluminiowa 0,28/185m ; Polimerowy 0,28/145m
Wolny bieg i tylni hamulec.

Zauważyłem, że klips w aluminiowej szpuli posiada wadę fabryczną, a mianowicie coś w nim haczy i przy odpinaniu żyłki powoduje jej uszkodzenie do tego stopnia, że raz odhaczając żyłkę 0,25 , pękła.
Próbowałem nożykiem to naprawić, trochę pomógło, ale nie ryzykuje i używam drugiej szpuli.

Mój budżet nie jest za duży i zastanawiam się czy kołowrotek, który mam będzie pasował do nowej wędki ?
Na wędkę chciałbym wydać ok 300-400 zł.
Na kołowrotek do 250 zł.

Jeśli ktoś ma lepsza propozycje na wędkę, byłbym wdzięczny za propozycje i na pewno ją przeanalizuje i rozważę.

Z góry dziękuje za pomoc.
Mateusz "Majcher"

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
Tutaj masz bardzo dobry kołowrotek za rozsądną cenę (żyłka gratis). Posiadam w rozmiarze większym i szczerze polecam.

http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=3363.0

Co do wolnego biegu to używałem kołowrotków zarówno z nim jak i bez. Brak wolnego biegu nie zdecydował nigdy o utracie ryby czy wędki.

Kwestia ustawienia hamulca przedniego i jego regulacji.
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Jeśli chodzi o kołowrotek, i koniecznie ma być to kręcioł z wolnym biegiem to pomyśl nad Okuma Travertine Baitfeeder, np. taką:
http://takaryba.com/4223,okuma-travertine-baitfeeder-trb-45.html?sLang=pl
Posiadam ten kołowrotek i używam go przy feederze 330 i jestem bardzo zadowolony, jedyny minus to ilość żyłki którą trzeba nawinąć na szpulę.

Jeśli chodzi o wędkę to ciekawą propozycją może być seria Reflex Tubertini, sam nigdy ani na nie nie łowiłem ani nie miałem z nimi styczności, ale te wędki zostały mi polecone jak szukałem zamiennika dla mojego Black Drafta.
Modele do "zwykłego" łowienia:
http://sport-fishing.pl/pl/p/Reflex-Feeder-Light-Action-9ft/2048
http://sport-fishing.pl/pl/p/Reflex-Feeder-Light-Action-10ft/2049
Model bardziej "komercyjny" - tak mi się przynajmniej wydaje.
http://sport-fishing.pl/pl/p/Reflex-Feeder-Medium-Light-Action-10ft/2050
Tylko tutaj budżet zostaje trochę przekroczony.

Jeśli chodzi o wędkę którą podałeś to niestety nic o niej nie wiem.
Pozdrawiam
Marcin

Offline beret_89

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 55
Polecam kołowrotek Okuma Travertine...mam cztery takie- dwa kupiłem dwa lata temu, kolejne dwa w minionym roku. Jak dla mnie urządzenie doskonałe.
Poza tym uważam, że PZW powinno zostać zniszczone

Offline MichalZ

• Ekspert
  • Reputacja: 38
    • https://posciel.to
Cześć ja mam dwa Travertine jeden maly do pickerka drugi duzy do żywcówki. Mały po 4 sezonach trochę ciężko chodzi, ale ma do tego prawo. Ja bym na Twoim miejscu szukał Ryobi :)
Michał

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
Tutaj masz opis co prawda ogólnikowy ale dający pewien obraz o kołowrotkach. Napisał go ktoś kto serwisował kołowrotki.

Całość dyskusji w temacie o Shimano Aero 4000.

Penny proste jak budowa cepa,i w tym ich siła,sam zamierzam kupić do "grubego" kija.

Okuma stosuje proste mechanizmy jak "zwykła" tandeta,ale używa b. dobrych stopów metali,i sprzęty są porządnie spasowane,to procentuje po latach używania.

Zauber nadal godny polecenia,chociaż zdarzają się drobne "wpadki" i niektórzy narzekają ,biegną do serwisu,zamiast otworzyć i dokręcić jedną śrubkę.Chyba jeden z lepszych sprzętów na rynku jeśli chodzi o stosunek jakość:cena.

Daiwy też uległy presji księgowości,ale bez obaw,modele które masz widuję rzadko,bo raz ,że droższe,a dwa,że prócz smarowania dużo tam nie można zdziałać.Ładne napędy,dopracowane,wysokiej jakości łożyska,śpij spokojnie.

Ja do Daiwy mam takie podejście,że owszem,dobre ma produkty.Podobnie jak w Shimano,to dobre  zaczynają się od pewnej kwoty.Również ma swoje rozwiązania techniczne,które w innych markach ciężko spotkać.Ale kombinuje z lekkimi materiałami,ażurowymi obudowami,rotorami,trochę dziwna jest też wielkość modeli np 2000 albo 3000.

Na pewno mógłbym ,może nie zrecenzować, co wymienić kilka modeli z różnych marek, które zasługują na uznanie. Takich raczej z tych tańszych i średnich półek.
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: feeder
Do 250 zł to bym brał Ryobi Arctica jeśli chodzi o wolnym bieg to Okuma tactic Baitfeeder model 30 wystarczy używam go do łowienia na rzece od trzech lat i radzi sobie a łowie dużo tak więc testy przechodzi ciężkie :)
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Do pickera nie potrzebujesz wielkich kołowrotków, jeżeli chodzi o wolny bieg to Shimano Baitrunner ST 2500 dobrze spełni swoją rolę. W UK już od 37 funtów, 10 więcej i już masz DL... ;D
Lucjan

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
Do pickera,który z reguły nie jest zbyt długi i ciężki chyba nie trzeba kołowrotka wielkości 4000 czy więcej.Sądzę,że wielkość 2500,3000 byłaby wystarczająca.
Z wolnym biegiem to faktycznie Shimano Baitrunner ST lub Dl może być sensownym wyborem (oraz rzadki i sporo droższy XT FA),także "mniejsze" Okumy : Tactic ,Travertine.
Jeśli kołowrotek może być bez wolnego biegu, to wybór jest o wiele większy,Spro,Ryobi,Okuma Trio...etc.
Czesiek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Co do Shimano - to mam DL w rozmiarze 4000 i przyznaję, że ich szpula pozwala na dalsze zarzuty (jak 5000 lub nawet 6000 w modelach innych firm), myślę, że i 2500 do pickera będzie idealny, nie jest to wcale takie maleństwo :)  Trzeba zresztą brać poprawkę na wielkości. Moja Daiwa Black Widow o rozmiarze 4500 jest tak naprawdę wielką kolumbryną...
Lucjan

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
Daiwy z jakiegoś powodu "wyłamują" się z tych standardów wielkościowych,które trzyma wielu producentów i przy zakupie warto porównać pojemności żyłki. Z reguły Daiwy są większe,4000 to z Daiwy spory już kręciołek ...ciekawe czemu?
Czesiek

Offline dfq

• Ekspert
  • Reputacja: 4
Równiez polecam Okuma Travertine - świetne kołowrotki. Mam ich trzy w różnych rozmiarach.
Do pickera to jednak raczej rozmiar 30 , no max 40.
Ostatnio porównywałem je (Travertine trb45) z Daiwą Emcast BR 4000A.
Okuma odrobinę delikatniejsza, lżejsza, mniejsza pojemność szpuli  ale kultura pracy po 2 sezonach nadal boska.
Znów jestem