Autor Wątek: Przystosowanie podajnika XL z Prestona do torebek PVA  (Przeczytany 35441 razy)

Offline Pyza

• Ekspert
  • Reputacja: 543
  • Wody PZW - po prostu Pyza na swojskich wodach ;)
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Odp: Przystosowanie podajnika XL z Prestona do torebek PVA
« Odpowiedź #30 dnia: 04.02.2016, 18:45 »
Witam
a ja myślę, po co takie zabawy, w czym to ma pomóc? szkoda niszczyć tylko podajnik, zwykły tani ciężarek, który chowamy do torebki PVA wraz z przynętą i z towarem do nęcenia jak używają tego karpiarze i problem z głowy lub ewentualnie kiełbaski i w środku przeciągnięty przypon ;) ale jak ktoś lubi zabawę to jego sprawa. myślę, że tam gdzie łowi Luk wystarczy zwykła sprężyna z ubitym towarem w środku, kawałek przyponu z przynętą i nie byłoby problemu z braniem na jego łowiskach. Ale to tylko moje zdanie. Nie ważne czy jest przynęta wewnątrz podajnika, z boku podajnika, na takich łowiskach ryby jednakowo reagują ;)

Pozdrawiam

PS. na wodach ogólnodostępnych takie kolorowe gumki, lakierowane ciężarki gruntowe trochę odstraszają ryby.
Koło PZW Iskra Kielce

Zapraszam na moje konto na YouTube:

https://www.youtube.com/channel/UC-WNdomDqMgACLhluPj8F6w

Sylwek

Offline zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 190
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 04.02.2016, 18:54 »
Sylwek na wiosnę sprawdzimy, czy podajnik z torebką zda egzamin. Ja już jestem gotowy do testów. Najchętniej to w domu już bym rzucał.
Zbyszek

Offline apotrap

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #32 dnia: 04.02.2016, 18:55 »
Witam
a ja myślę, po co takie zabawy, w czym to ma pomóc? szkoda niszczyć tylko podajnik, zwykły tani ciężarek, który chowamy do torebki PVA wraz z przynętą i z towarem do nęcenia jak używają tego karpiarze i problem z głowy lub ewentualnie kiełbaski i w środku przeciągnięty przypon ;) ale jak ktoś lubi zabawę to jego sprawa. myślę, że tam gdzie łowi Luk wystarczy zwykła sprężyna z ubitym towarem w środku, kawałek przyponu z przynętą i nie byłoby problemu z braniem na jego łowiskach. Ale to tylko moje zdanie. Nie ważne czy jest przynęta wewnątrz podajnika, z boku podajnika, na takich łowiskach ryby jednakowo reagują ;)

Pozdrawiam

PS. na wodach ogólnodostępnych takie kolorowe gumki, lakierowane ciężarki gruntowe trochę odstraszają ryby.
Uważam że modyfikacja Luk'a pozwoli wykorzystać skuteczność methody na większych głębokościach i usprawnia "ładowanie" koszyka. Przeciąganie przyponu przez kiełbaski to większa strata czasu niż założenie gumki i zaczepienie haczyka.
Takie jest moje skromne zdanie :):)

~Artur

Offline Pyza

• Ekspert
« Odpowiedź #33 dnia: 04.02.2016, 19:00 »
Witam
a ja myślę, po co takie zabawy, w czym to ma pomóc? szkoda niszczyć tylko podajnik, zwykły tani ciężarek, który chowamy do torebki PVA wraz z przynętą i z towarem do nęcenia jak używają tego karpiarze i problem z głowy lub ewentualnie kiełbaski i w środku przeciągnięty przypon ;) ale jak ktoś lubi zabawę to jego sprawa. myślę, że tam gdzie łowi Luk wystarczy zwykła sprężyna z ubitym towarem w środku, kawałek przyponu z przynętą i nie byłoby problemu z braniem na jego łowiskach. Ale to tylko moje zdanie. Nie ważne czy jest przynęta wewnątrz podajnika, z boku podajnika, na takich łowiskach ryby jednakowo reagują ;) a metoda to chyba na tym polega, że przynęta znajduje się w środku podajnika a nie gdzieś z boku...

Pozdrawiam

Uważam że modyfikacja Luk'a pozwoli wykorzystać skuteczność methody na większych głębokościach i usprawnia "ładowanie" koszyka. Przeciąganie przyponu przez kiełbaski to większa strata czasu niż założenie gumki i zaczepienie haczyka.

~Artur

Umieszczenie całego zestawu końcowego w torebce PVA FOX zajmuje mniej czasu niż zrobienie jednej takiej kiełbaski i zamontowanie tego w podajniku który przedstawił Luk. Na filmie FOX zajmuje to około 20 - 30 sekund i mamy gotowy towar do zarzucenia do wody, jeżeli chodzi o czas :) Ale nic nie będę udowodniał, to jest tylko moje jedno zdanie. Róbcie, łówcie co chcecie i jak chcecie ;)

Pozdrawiam :)
Koło PZW Iskra Kielce

Sylwek

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #34 dnia: 04.02.2016, 19:01 »
Luk,myślę o zastosowaniu dwóch gumek,szerzej rozstawionych.Mocowanie było by pewniejsze.
Poniekąd twoje obawy są uzasadnione, stosując hybrydę mamy burty utrzymujące siatkę w mirę stabilnie i bez testów się nie przekonamy czy twoje obawy nie są uzasadnione, więc trzeba zrobić testy. Koledzy też mają rację, że to tylko parę sekund, więc jak nie sprawdzisz to się nie dowiesz. ;)
Robert

Offline Pyza

• Ekspert
« Odpowiedź #35 dnia: 04.02.2016, 19:08 »
Witam

Pozdrawiam

~Artur

Umieszczenie całego zestawu końcowego w torebce PVA FOX zajmuje mniej czasu niż zrobienie jednej takiej kiełbaski i zamontowanie tego w podajniku który przedstawił Luk. Na filmie FOX zajmuje to około 20 - 30 sekund i mamy gotowy towar do zarzucenia do wody, jeżeli chodzi o czas :) Ale nic nie będę udowodniał, to jest tylko moje jedno zdanie. Róbcie, łówcie co chcecie i jak chcecie ;)

Pozdrawiam :)

Metoda polega chyba na tym, tak mi się zdaje, że podajnik do metody jest po to zrobiony, aby przynęta była w środku podajnika wraz z zawartością zanęty, peletu - jak go zwali tak go zwali. Niedługo będziemy mówić, że nie łowimy na metodę, tylko łowimy z gruntu z wykorzystaniem podajnika, a to jest różnica.
Koło PZW Iskra Kielce

Sylwek

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #36 dnia: 04.02.2016, 19:19 »
Co do tego co Sylwek napisał, a mianowicie, że co by za zestaw Lucek nie stworzył, a nawet i te najprostsze czyli sprężyna i haczyk , to i tak by łowił  co popadnie ! :) po prostu tam jest ryba i nie ma potrzeby starać się nie wiadomo jak o to jak ją podejść :P. U nas natomiast żadne techniki nie będą skuteczne jeśli ryb nie ma  w danym akwenie :D
Krzysztof

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 186
    • Galeria
« Odpowiedź #37 dnia: 04.02.2016, 19:35 »
Panowie nie chcę umniejszać rybostanu w UK ale dość niezrozumiale dla mnie kojarzycie wątki ??? :-X Wiadomo, że wyspiarze mają łatwiejsze wody ale jakby postęp nie był potrzebny to połowa z nas dalej by na kukurydzę na sprężynę łowiła ;) Ba, śmiem twierdzić, że Kol. Lucjan też by nie kąbinował ;) Wy gdybacie a ja widzę szanse dla takiej modyfikacji, zwłaszcza w głębokich żwirowniach, na których łowię ;D

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #38 dnia: 04.02.2016, 19:43 »
Maciek masz rację tak to sobie kombinujemy z tymi podajnikami właśnie, aby można je wykorzystać na głębszych zbiornikach :thumbup:
 Hybryda z PVA się nam sprawdziła teraz czas na coś nowego i większego.
Robert

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 186
    • Galeria
« Odpowiedź #39 dnia: 04.02.2016, 19:48 »
Maciek masz rację tak to sobie kombinujemy z tymi podajnikami właśnie, aby można je wykorzystać na głębszych zbiornikach :thumbup:

Wiem o tym ;) Po prostu popieram takie eksperymenty :thumbup:

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #40 dnia: 04.02.2016, 21:58 »
Sylwek, ten podajnik bierze dwa razy więcej towaru niż Hybrid, jest szybki w obsłudze, nie plącze się, świetnie się zarzuca. Zestawy z ciężarkami to sporo roboty, więcej splątań, gorsze zarzuty. Ponadto Metoda siada na zielsku i mule, ciężarek nie jest tak dobry. Karpiarze zarzucają rzadko, feederowcy często. Tu masz samozacięcie... Nie wiem czy muszę pisać więcej :)

Wg mnie warto iść tym tropem, zwłaszcza na trudniejszych łowiskach. Sprawdzałem podajnik Guru z gumką i łowił bardzo dobrze, dlaczego Preston miałby nie łowić? Łowiąc liny i leszcze takie proste zestawy są bardzo skuteczne.

Oczywiście będą testy :D Ja szukam rzeczy, która na dnie zawsze będzie dobrą pułapką, wiele zestawów nie jest,zwłaszcza nocą. Tutaj branie będzie na 90% pozytywne z rybą na haku...
Lucjan

Offline Pyza

• Ekspert
« Odpowiedź #41 dnia: 04.02.2016, 22:09 »
Witam Lucjan.Wiem,rozumiem dla mnie jest to niszczenie podajnika.Można to zrobić w inny sposób.Robię w tej chwili test....też sobie wybrałem porę :)...ale cóż już muszę skończyć.Dziś jeszcze wrzucę to na forum,tak jak ja to widzę,jak to  będę stosował i w 100 % jestem pewny  po moich jesienno-zimowych testach podajnik plus kiełbaski PVA ,że przynęta będzie w środku podajnika a nie na zewnątrz.Pozdrawiam.
Koło PZW Iskra Kielce

Sylwek

Offline jakub_wr

• Ekspert
  • Reputacja: 113
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #42 dnia: 04.02.2016, 22:22 »
Jak Sylwek testuje to spać nie idę...  Czekam i wierzę że będzie jakiś fajny patent. 

Offline zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 190
« Odpowiedź #43 dnia: 04.02.2016, 22:44 »
:D :D :D
Zbyszek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #44 dnia: 04.02.2016, 22:53 »
Sylwek, to ma łowić, tu nie chodzi o przynętę w środku. Testowałem na leszczach i brań było więcej na Hybrydzie. Rybom nie przeszkadzało położenie przynęty ani PVA. Grube frakcje to po prostu coś co zatrzymuje rybę.

A podajnik nie jest zniszczony tylko po tunningu ;)
Lucjan