Autor Wątek: Przystosowanie podajnika XL z Prestona do torebek PVA  (Przeczytany 35417 razy)

Offline scottie76

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 9
    • Galeria
Odp: Przystosowanie podajnika XL z Prestona do torebek PVA
« Odpowiedź #60 dnia: 17.03.2016, 16:31 »
Luk, to prawda, że ten sposób montażu amortyzatora powoduje wygięcie siateczki (robi się banan), ale myślę, że jak nie będziemy przepełniać siatki (upychać ile wlezie), to nie powinno być źle.
W końcówce maja startuje w 3 dniowych zawodach karpiowych i mam zamiar zastosować ten patent z podajnikami i PVA.
Kto wie, może będzie skuteczniejsze od tradycyjnych metod karpiowych.

Offline jakub_wr

• Ekspert
  • Reputacja: 113
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #61 dnia: 17.03.2016, 17:48 »
A jak będziemy upychać na maxa, to czy nam siatka nie eksploduje na dnie? Chodzi mi o to, że pellet namoknie, zrobi się w siatce ciasno i przez pierwsze rozpuszczone niteczki będą się chciały wydostać, i stanie  się to bardzo energicznie,  jest ryzyko, że nasz haczyk z przynęta znajdzie się w innym miejscu, niż zakładaliśmy. 

Offline scottie76

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 9
    • Galeria
« Odpowiedź #62 dnia: 17.03.2016, 18:22 »
No właśnie jak będziemy upychali na maxa, to eksploduje wg mnie z większym impetem, niż jak będzie miał w siatce luz.
Ale to takie moje założenie.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #63 dnia: 18.03.2016, 06:33 »
Dlatego Jakub ja zakładam, że lepszy będzie płaski podajnik, z wyciętymi żebrami. Wafters to przynęta zbalansowana, którą zatapia ciężar haka, jednak znajduje się lekko ponad dnem, na włosie. W takim przypadku powinien to być idealny cel dla ryby.

Hybrid jest wąski, tam to w ogóle ściska się torebkę. Jest OK do łowienia na zimnych wodach, ale jak się ociepli to trzeba czegoś więcej. Tam właśnie może być problem, bo burty są wysokie. Jednak co by nie mówić, tylko ten podajnik można nabijać normalnym miksem również...

Ja też będę eksperymentował w ten sposób, że pellety będe nasączał jakimiś atraktorami wcześniej, tak aby pakować już lekko wilgotne do siatki, aby nie było takego pękania i eksplodowania. Póki co trzeba zrobić kilka prób i porównać które podajniki lepiej się spisują.

Podajnik do białych robaków in-line z Drennana można pozbawić pokrywy, przez co można zrobić podajnik z burtami, o szerokiej powierzchni. To też muszę przetestować, czy taka wersja nie zadziała lepiej. Ogólnie jednak bazować chcę na Prestonach XL i na podajnikach ESP, które będa miały większą powierzchnię i ciężar. Te największe będą idealne do konkretnych torebek i polowania na karpia lub do użycia na wolnej rzece.
Lucjan

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #64 dnia: 17.07.2016, 13:09 »
Mam kilka podajników Preston z zanęty MMM i chciałem je przystosować do łowienia z PVA. Żeberka obciąłem na spód przykleiłem ciężarki do wywarzania kół, dziurki wywiercone gumka to kawałek wentyla rowerowego.  Nie wiem jaka średnica siatki będzie odpowiednia to podajnik large z Preston, średnica siatki jest podawana po rozciągnięciu czy jak siatka jest luźna. 
Paweł

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #65 dnia: 17.07.2016, 13:43 »
Najlepsza jest 32 do 40 mm. Nie martw się, jak siatka będzie większa od podajnika to się nic nie stanie. Zawartość torebki się rozsypuje ukazując przynętę i jest OK. U mnie i nie tylko to działa i daje ładne ryby. Będzie dawać jeszcze większe... :D
Lucjan

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 413
« Odpowiedź #66 dnia: 24.10.2016, 21:48 »
Coś nie działa link z pierwszego posta, mógłbym prosić o naprawienie?

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
Marcin

Offline Czarek

• Ekspert
  • Reputacja: 88
  • FKM
    • Galeria
    • FKM
« Odpowiedź #68 dnia: 25.10.2016, 17:33 »
Stosowałem z podajnikiem Browninga (bardzo tania wersja) i z Guru. Efekty identycznie przyjemne.
 ;D
Pozdrowienia
Czarek FKM

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 413
« Odpowiedź #69 dnia: 25.10.2016, 17:39 »
Jaki łącznik pasuje do koszyka Prestona żeby był on mocowany na stałe tak jak w Drennanie?

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 901
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #71 dnia: 25.10.2016, 22:01 »
Nawiązując do powyższych postów, chciałbym pokazać jak ostatnio na szybko przerobiłem znane podróbki podajników ESP z wykorzystaniem... dętki rowerowej. W moim przypadku jest to podajnik XL 60g o szerokości (w najszerszym miejscu) ok. 36 mm. A więc:

1. Wycinamy pasek dętki o preferowanej szerokości (u mnie dla pewności jest to ok. 5 mm)
2. Zakładamy go na podajnik w najszerszym miejscu
3. Miejsce styku dętki z obciążnikiem podajnika smarujemy klejem błyskawicznym (super glue, pattex itp.)
4. Dociskamy lekko i wycieramy nadmiar kleju
5. Pozostawiamy na jakiś czas (ja na kilkanaście godzin ;)) pod obciążeniem (miałem pod ręką młotek 0,5kg :P)
6. Montujemy zestaw i cieszymy się połowem :narybki:.

Na ostatniej zasiadce podajnik był w wodzie ok.7 godzin z przerwami na "przeładunek" i dętka nadal się trzyma.

Tak to wygląda:

Podajnik z siatką 25mm...

...oraz 32-40mm

W przypadku mniejszych/węższych podajników można oczywiście pasek dętki rozciąć, skrócić i przykleić oba końce tak jak w powyższym przykładzie, jeśli komuś ten sposób przypasi, ale ja póki co nie stosuję mniejszych podajników, więc nie wiem czy będzie to tak samo trwałe.

PS. Czy ktoś z Was zauważył wpływ koloru gumy (amortyzatora) mocującej PVA do podajnika na ilość brań? Przynęty stosujemy fluo, ale ten fluo pasek amortyzatora to jednak taka "nienaturalna linia" konkurująca z naszą przynętą (albo i wabiąca?) - no chyba, że to tylko moje fanaberie... :facepalm:
W moim przypadku jest to czarna guma, ale nie miałem na razie czasu i brań żeby to przetestować. Przyszły sezon chyba się już kłania... :'(
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2222
  • MFT
« Odpowiedź #72 dnia: 25.10.2016, 22:15 »
:thumbup:
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
« Odpowiedź #73 dnia: 10.02.2017, 15:35 »
Jakim węzłem najlepiej zawiązać gumkę przy podajniku? Moja gumka nie chce trzymać węzła i samoczynnie się rozwiązuje... Może to problem samej gumki? Mam Cenex Elastic 1.6 od Browninga.
Marcin

Offline zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 190
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #74 dnia: 10.02.2017, 15:44 »
Przyznam, że też chciałem o to zapytać. Mam gumę Preston. Zawiąże cholerę i po kilku kiełbaskach się rozwiązuje. Na węzeł dawałem klej, ale guma w tym miejscu pękała.
Zbyszek