Autor Wątek: Kołowrotki do feedera, metoda, do dalekich rzutów  (Przeczytany 33885 razy)

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Kołowrotki do feedera, metoda, do dalekich rzutów
« Odpowiedź #30 dnia: 07.02.2016, 10:18 »
Mam Fishmakera II. Faktycznie ma dużą szpulę. Mój model 25 ma większą szpulę niż Passion 740. Ładny nawój. Choć pracy maślaną bym nie nazwał, to dobry kołowrotek. 
Arek

Offline teamdragon

• Sklep TeamDragon.pl
  • Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #31 dnia: 07.02.2016, 10:21 »
Dragon ma kilka konstrukcji Ryobi i oficjalnie o tym mówi .Dla tego nie wszystkie modele Ryobi są w ofercie, te co występują jako Dragon nie ma ich podobnych odpowiedników Ryobi .
Oczywiście Ryobi je produkuje pod nazwą Dragona . A zmiany w nich są większości wizualne .
Z tego co wiem jest też kilka konstrukcji Spro co różnią się tylko nie znacznie od Ryobi a resztę można przełożyć i pasuje do Ryobi .

Offline sander

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 52
« Odpowiedź #32 dnia: 07.02.2016, 10:43 »
Przerabiałem temat dalekich rzutów i powiedziałbym, że osiąganie naprawdę dużych odległości feederem warunkują po równo trzy rzeczy: kij, kołowrotek i budowa zestawu. Na Daiwa Procaster heavy feeder 3.9, Shimano Ultegra 5500 xtc i koszyku Drennan feederbombs powtarzalnie rzucałem na odległości powyżej 100 m. Przypuszczam, że przy lepszym kiju można by poprawić jeszcze o jakieś 20-30 m. Niestety przy takich odległościach można zapomnieć o precyzji rzutów i dobrej sygnalizacji (łowię na żyłce). Brak precyzji - brak wyników i zaprzestałem tego typu prób. Może w tym sezonie jeszcze popróbuję :)

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #33 dnia: 07.02.2016, 12:42 »
Jest jeszcze jeden fajny model z Browninga warty uwagi black viper szpula typu long cast nawój 104 cm i waga poniżej 500 gr ten pierwszy brudny to Boba Nuda pozostałe to już mój.
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline damiannn1993

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #34 dnia: 07.02.2016, 13:10 »
Niestety ten Browning jest poza moim zasięgiem cenowym :( Pozostałe propozycje ciekawe. Wiecie może w jakim sklepie w okolicy września, poznań ewentualnie konin mógł bym znaleźć większość tych kołowrotków? Wiem teraz jest Rybomania ale raczej nie wyrobie z czasem żeby pojechać i tam wszystko obejrzeć.

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #35 dnia: 07.02.2016, 15:20 »
Parametry mające wpływ na długość rzutu
1. długość wędziska
2. praca wędziska
3. ciężar podajnika
4. grubość żyłki
5. ilość nawiniętej żyłki na szpule
6. czy wiecie że szpula typu Big Pit może spowodować spadek odległości rzutu w stosunku do klasycznego kołowrotka
jeżeli 1 przelotka od strony kołowrotka nie będzie wystarczająco daleko od kołowrotka i nie będzie miała wystarczającej średnicy
to schodząca żyłka dużą średnicą zacznie w nią uderzać i zdecydowanie skracać rzut. Oczywiście takie kołowrotki sprawdzają się przy karpiówkach bo tam przelotki są ogromne i oddalone, dlatego nie dajmy się nabierać na chwyty marketingowe     
7. a to i tak nic nie da jeżeli nie będziemy mieli odpowiedniej techniki rzutu :)

Krzysztof

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 07.02.2016, 16:55 »
Na moją "wiejską logikę" wysoka szpula jest przydatna przy oddawaniu dalekich rzutów relatywnie grubą żyłką.
Rzecz w tym, że przy schodzeniu kolejnych metrów ze szpuli żyłka w zasadzie odwija się z tej samej głębokości szpuli. A co za tym idzie napotyka niewielkie opory na krawędzi szpuli...Nie wiem czy potrafiłem to jasno wytłumaczyć.
Innymi słowy, żyłka nawinięta na niską szpulę w czasie dalekiego wyrzutu, będzie musiała odwijać się z coraz większej głębokości. A to musi skrócić odległość rzutu.

Jeżeli jednak łowimy cienkimi żyłkami, szpula raczej nie musi być wysoka. Ważne aby miała sensowną szerokość, no i oczywiście żyłka był nawinięta na full. No max 2mm poniżej krawędzi szpuli. Ale najlepiej prawie równo z krawędzią.

Bynajmniej nie chcę ironizować, ale jeżeli ktoś ma chęć, to niech spróbuje nawinąć żyłkę o średnicy powiedzmy 0,16 choćby na starego Rileh Rexa. Do krawędzi szpuli.
Oczywiście należy pamiętać o równym nawinięciu podkładu...Albo nakręcić kilkaset metrów tak cienkiej żyłki ;)
Myślę że będziecie bardzo zaskoczeni, jak daleko można zarzucić zestaw...
Jasnę że nie namawiam nikogo do używania Rileh Rex nad wodą. To kiepski kołowrotek :D

Mogę to zobrazować jeszcze inaczej: Spróbujcie nawinąć żyłkę na ołówek...

A długość wędziska, jego akcja itd. jest to oczywiście wszystko bardzo ważne. Ale to już trochę inny temat...

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #37 dnia: 07.02.2016, 17:04 »

"...czy wiecie że szpula typu Big Pit może spowodować spadek odległości rzutu w stosunku do klasycznego kołowrotka
jeżeli 1 przelotka od strony kołowrotka nie będzie wystarczająco daleko od kołowrotka i nie będzie miała wystarczającej średnicy
to schodząca żyłka dużą średnicą zacznie w nią uderzać i zdecydowanie skracać rzut. Oczywiście takie kołowrotki sprawdzają się przy karpiówkach bo tam przelotki są ogromne i oddalone, dlatego nie dajmy się nabierać na chwyty marketingowe
"     

:bravo: :bravo: :bravo:

Ufff, myślałem, że już nikt tego nie napisze.
Koledzy, kołowrotek karpiowy do patyczka o długości 300 cm (gdzie przelotka prowadząca jest w śmiesznie małej odległości od  stopki kołowrotka) to nie jest sposób na zwiększenie odległości rzutów. Można się mocno zdziwić ;)
Dyzma, dziękuję :) :thumbup:
Jacek

Offline damiannn1993

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #38 dnia: 07.02.2016, 17:51 »
czyli nie ma sensu kupować kołowrotka z dłuższą szpulą? Bo już się pogubiłem :( W jesień siedziałem na pewnym łowisku gdzie trzeba rzucać dosyć daleko. Łowiłem wędką Trabucco Selektor XS Activ feeder 3,9 m z kołowrotkiem Ryobi Proskyer Nose power. Założyłem go z czystej ciekawości właśnie do sprawdzenia jak daleko rzucę takim zestawem w porównaniu gdy miałem na tym Trabucco, Shimano Aero super 3000 gtm. Żyłka na jednym i drugim młynku ta sama o grubości 0,22. Zestaw końcowy to metoda Drennan 35 g. Jak się okazało z kołowrotkiem Ryobi rzuty wydłużyły się o dobre 20m i mogłem łowić tam gdzie chciałem.  Dlatego też wpadłem na pomysł z tymi kołowrotkami. Wiadomo nie chce takich dużych jak ten Ryobi. Myślałem o czymś mniejszym ale żeby była szpula trochę dłuższa.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #39 dnia: 07.02.2016, 18:04 »
Damianie, na kiju o długości 390 cm odczułeś różnicę, tutaj nie ma dyskusji.
Wyższa szpula ma sens, ale nie kosztem wielkości kołowrotka (szpula znajduje się daleko od rękojeści), masy, bezwładności... co kolidowałoby z feederkiem stosunkowo krótkim. Ideałem byłby Shimano Aero 4000 - jak dla mnie. Wspomniałeś jednak, że chcesz kupić więcej sprzętu, więc wyszłoby drożej ;)
Wybierzesz Ty, nikt inny. Ja jednak nie pchałbym się w stosunkowo duży i ciężki kołowrotek. Zestaw specjalny zbudowałbym sobie na kiju 390 - 420 cm. Wtedy poszalałbym. Kiedyś utopiłem pieniądze, idąc tropem, który Cię dręczy. Nigdy więcej :)
Jacek

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #40 dnia: 07.02.2016, 18:11 »
W takim razie fajne kreciolki które sprostają twoim wymogom to model z firmy Spro Cresta feeder budżet około 250 zl.
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline damiannn1993

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #41 dnia: 07.02.2016, 21:44 »
To czyli tak:
-do drennana pudle chuckera kupuje normalny kręcioł typu Spro Cresta feeder wersja 4000?czy może 5000?
-do drugiego kija (albo pudle chucker 3,3m albo mikado Black Stone 3,5m) kupuje coś typu Mikado Extend i w razie potrzeby zakładam go do trabucco selektor xs activ 3,9m i mam zestaw na long distance
Lepiej było by kupić trzeci młynek jednak w tym momencie nie wydołam z kasą. Jeszcze mam dużo do kupienia innych rzeczy :D  Dobry pomysł czy zaproponujecie coś innego?

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
« Odpowiedź #42 dnia: 07.02.2016, 21:59 »
Z czystej ciekawości rzuciłem okiem na Spro Cresta Feeder i zgłupiałem. Model 4000 waży 398 g, a model 5000 waży... 393 g. Bądź tu mądry człowieku. Bez zapytania o średnicę rantu szpuli raczej nie zdecydowałbym się na zakup. Fajnie byłoby pokręcić, przymierzyć... Wiem, wiem, łatwo się mówi :)
Jacek

Offline damiannn1993

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #43 dnia: 07.02.2016, 22:24 »
Też mnie to zdziwiło bo przed chwilą na to patrzyłem ;p Chyba pojadę na tą rybomanie tylko kurde i tak tam nie będzie firmy Spro ;/

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #44 dnia: 07.02.2016, 22:32 »
a może taki tylko nie patrz na ceny bo można je kupić o 90 zł taniej ja taki posiadam w rozmiarze 4000 na sucho praca super na testy nad wodą muszę poczekać http://www.wedkarskisprzet.pl/product_info.php?products_id=4518
Krzysztof