SB to debilizm Angoli czyli brexit. To oficjalna wersja. W praktyce zabrali fabrykę skrettinga z uk to sobie podnieśli.a i Tak pewnie kupują za 7-8pln kg. No i co rok sobie podnoszą po 10-15% jako jedyny dostawca z uk. Reszta trzymala ceny do tego roku. Wychodzi na to ze w praktyce kupując sb finansuje sie pensje des shippa i Kerry'ego
Ale miksy trzeba im oddać mają dobre nawet bardzo.
Dość ciekawa teoria. Sonu nie ma wiele wspólnego ze Skrettingiem, to po pierwsze, po drugie firmę kupili Amerykanie kilka lat temu (grupę Preston z Sonubaitsem). Nie wiem też jak to jest z tymi podwyżkami, bo 5-7 lat temu paczka kosztowała 6 funtów, teraz zbliża się do 7. Gdyby podnosili cenę co 10-15% co roku, to kosztować powinna ponad 10 funtów już

Myślę, że o wiele bardziej na cenę ma wpływ stosunek euro do funta, większe koszty transportu z powodu pandemii. Funt teraz mocno traci, a zanęta prawdopodobnie jest z europejskich składników i robiona na kontynencie. Kolejna rzecz to cena złotówki, tu też są wahania.
A na koniec - dziwne aby Sonu dopasowywało się do rynku polskiego

Według mnie mają wiele rzeczy i tak w bardzo dobrych cenach i nie są różni od Dynamite'a lub Bait-techa. Podatki zaś rosną w Polsce, i tutaj często należy upatrywać wzrostów cen

Nie sądzę tez aby biznes jaki prowadzi grupa Preston miał wiele wspólnego z brexitem. Dla nich to nic dobrego, bo sprzedają w całej Europie, mają siedzibę w UK i Holandii bodajże, i wyjście UK z UE im jest nie na rękę.