Autor Wątek: Łubin  (Przeczytany 16138 razy)

Offline Rybson

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: waggler method
Łubin
« dnia: 11.02.2016, 20:11 »
Witam wszystkich Wędkarzy!
Jest to moj debiut, pierwsze forum pirwszy wpis ,słaba znajomość klawiatry tak że nie jest łatwo. :D Ale do rzeczy, chciałem zapytać czy ma ktoś z was doswiadczenie z łubinem, dokładnie chodzi mi o to jakie haczyki stosujecie i w jaki sposòb zakładacie ziarno na haczyk. W zeszłym roku używałem tej przynety i jest dobra, ale nie jest łatwo zaciąc, ziarno łubinu jest twarde i sekret napewno jest w doborze haczyka i sposobie zakladania ziarna.

Offline zajcu

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 8
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Łubin
« Odpowiedź #1 dnia: 11.02.2016, 23:05 »
Witam,
Ja na Łubin łapałem, ale tylko poprzedni sezon .
Poczekaj ,aż się wypowie Geniu (Druid) myślę, że będzie miał sporo do powadzenie w temacie.
Pozdrawiam Paweł.
„Nie oczekuj lepszych rezultatów, jeśli wciąż robisz to samo”
Albert Einstein

Offline Rybson

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #2 dnia: 11.02.2016, 23:07 »
Dzięki bardzo.

Offline Geo

• Ekspert
  • Reputacja: 102
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 12.02.2016, 03:20 »
Poszukaj też na YouTube filmików Bogdana Bartona on stosuje dużo łubinu, o haczykach chyba dużo nie znajdziesz ale warto
Sebastian

Offline zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 190
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 12.02.2016, 05:43 »
Druid ma chyba największe doświadczenie z ziarnami. Ja jak łowię, to zakładam łubin za łupinę, lub na włos. Haczyk nr 10, 12, 14 w zależności, co i jak będziesz łowił.
Zbyszek

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
« Odpowiedź #5 dnia: 30.03.2017, 18:15 »
Tak wygląda suchy łubin żółty :

Tak wygląda ten sam łubin po ugotowaniu :

Tak zakładam łubin na haczyk, używam haków z cienkiego drutu nr 10, jeśli ma być tylko jedno ziarno wtedy hak nr 12 :
Pozdrawiam - Gienek

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2241
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 30.03.2017, 18:37 »
Dziękuję :thumbup:
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 30.03.2017, 18:45 »
Nie będę się upierał, ale mi to wygląda na łubin Biały(w linku). Jego ziarna są ciut drobniejsze od żółtego. Oczywiście odmian jest sporo i mogę być w błędzie. Dla mnie łubin żółty to bardziej ten ciapkowaty. http://krosno.all.biz/lubin-bialy-g227526#.WN01sdlSDIU 
Łubin żółty
http://zlotarybka24.com/lubin_zolty_slodki-_dotlen_swoja_glebe_1_kg,84,851.html Ja stosuję obie odmiany.
Arek

Offline basp28

• Ekspert
  • Reputacja: 97
« Odpowiedź #8 dnia: 30.03.2017, 18:50 »
Obydwa łubiny to łubiny żółte, ten biały z zewnątrz jak na zdjęciu kolegi druida to też łubin żółty - decyduje środek :), a ja osobiście wole łowić na ten ciapkowaty / szary - to też łubin żółty mimo tego, że szary :), a jest jeszcze taki ciemny jak bobik z mała ilością plameczek.

Offline Tench_fan

• Ekspert
  • Reputacja: 476
    • Galeria
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 30.03.2017, 19:19 »
Obydwa łubiny to łubiny żółte, ten biały z zewnątrz jak na zdjęciu kolegi druida to też łubin żółty - decyduje środek :), a ja osobiście wole łowić na ten ciapkowaty / szary - to też łubin żółty mimo tego, że szary :), a jest jeszcze taki ciemny jak bobik z mała ilością plameczek.

A na co konkretnie się nastawiasz łowiąc z łubinem ?
Mi sprawdzał się na płocie, inne rybki się nie trafiły, choć jestem przekonany że biorą na niego i leszcz i lin, generalnie gruba ryba.
Natomiast w zanęcie stosuję stale, zarówno ten w ciapki jak i ten kropek pozbawiony.
Radek

Wędkarstwo - namiastka szczęścia gdy życie nie rozpieszcza.

Offline basp28

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 30.03.2017, 19:29 »

A na co konkretnie się nastawiasz łowiąc z łubinem ?
Mi sprawdzał się na płocie, inne rybki się nie trafiły, choć jestem przekonany że biorą na niego i leszcz i lin, generalnie gruba ryba.
Natomiast w zanęcie stosuję stale, zarówno ten w ciapki jak i ten kropek pozbawiony.

NA moim łowisku Łubin jest uwielbiany przez krąpie - to ryba nr 1den, poza tym łowię Leszcze, trafi się Jaź, linek (ale dużego na łubin nie złapałem) no i płoć - ale jak już się złapie to powyżej 25 cm. Mimo tego, że Łubin to niby typowa przynęta płociowa u mnie uwielbiają ją krąpie i dlatego rzadko ją stosuje, wole łowić na Groch.
Na pojezierzu Drawskim gdzie bywam na Łubin biorą płocie i tam to ryba nr 1den.
Ten biały mam 25kg bo mnie oszukali w sklepie wysyłkowym, dlatego go mam ale wrzucam po garści jak gotuje ten mój ulubiony :)

Offline Tench_fan

• Ekspert
  • Reputacja: 476
    • Galeria
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 30.03.2017, 19:37 »
Tak, na branie płoci wtedy trzeba trochę poczekać, ale jak już biorą to "fajniusie" .
Ja na jeziorach gdzie łowiłem jakoś nie miałem problemów z krąpiami, na rzece łubinu nie stosowałem.
Kto wie czy tam, nie pozwoliłoby mi złowić jazia lub klenia.
Bez wątpienia to przynęta selektywna, a dla tego klenia z jego silnymi zębami gardłowymi to pestka.
Radek

Wędkarstwo - namiastka szczęścia gdy życie nie rozpieszcza.

Offline basp28

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 30.03.2017, 19:44 »
Tak, na branie płoci wtedy trzeba trochę poczekać, ale jak już biorą to "fajniusie" .
Ja na jeziorach gdzie łowiłem jakoś nie miałem problemów z krąpiami, na rzece łubinu nie stosowałem.
Kto wie czy tam, nie pozwoliłoby mi złowić jazia lub klenia.
Bez wątpienia to przynęta selektywna, a dla tego klenia z jego silnymi zębami gardłowymi to pestka.
No właśnie nie napisałem - łowie głównie na rzekach, a "moje" wody są "zakrąpione", płoć u mnie na rzece, na wiosnę zbiera się w olbrzymie stada - znam 2 takie miejsca. Wtedy duża płoć powyżej 25 cm najbardziej lubi kukurydze z puszki ale tak z dzień, dwa moczoną z cukrem waniliowym, aż nabierze mocnego zapachu wanilii - na taką biorą te powyżej 25 cm. Cudów nie ma - na godzinę łowi się 2, 3 duże sztuki, - dla porównania na pinki łowi się płotkę co minute takie 10 - 20 cm. 

Offline Druid

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #13 dnia: 30.03.2017, 20:17 »
Nie będę się upierał, ale mi to wygląda na łubin Biały(w linku). Jego ziarna są ciut drobniejsze od żółtego. Oczywiście odmian jest sporo i mogę być w błędzie. Dla mnie łubin żółty to bardziej ten ciapkowaty. http://krosno.all.biz/lubin-bialy-g227526#.WN01sdlSDIU 
Łubin żółty
http://zlotarybka24.com/lubin_zolty_slodki-_dotlen_swoja_glebe_1_kg,84,851.html Ja stosuję obie odmiany.

Gwoli ścisłości
To że łubin nazywa się białym czy żółtym wcale nie oznacza koloru ziarna lecz kolor kwiatów rośliny
oto np łubin żółty :
  https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81ubin_%C5%BC%C3%B3%C5%82ty

Dla nas wędkarzy nie tyle kolor ziarna ma znaczenie co zawartość trujących i gorzkich alkaloidów , potocznie mówi się łubin słodki lub łubin gorzki. W wędkarstwie mają zastosowanie tylko i wyłącznie  odmiany słodkie !
Na przykład łubin wąskolistny jest gorzki i niejadalny, ma zastosowanie tylko do użyźniania w azot gleb ubogich jako poplon :
https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81ubin_w%C4%85skolistny

Łubin w ciapki to łubin trwały , bywa i gorzki i słodki dlatego kupując można się natknąć na minę :
https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81ubin_trwa%C5%82y

Kupując łubin biały czy żółty ( ziarno wygląda identycznie ) trzeba wiedzieć czy to odmiana słodka (paszowa) czy gorzka (na zielony nawóz)

Niestety kupując łubin na targu czy w sieci można niechcący kupić łubin gorzki i wtedy nie nadaje się absolutnie . Radzę kupować ze sprawdzonego źródła i wręcz pytać sprzedawcę ( jeśli nie ma takiej informacji w opisie ) czy to łubin słodki
Jeśli mamy wątpliwości - kupmy niewielką porcję, ugotujmy i spróbujmy - gorzki jest gorzki jak cholera, słodki nie ma żadnej goryczki

Pozdrawiam - Gienek

Offline Druid

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #14 dnia: 30.03.2017, 20:19 »
Łowiłem na łubin karpie, leszcze, krąpie, płocie, jazie, klenie, liny i japońce.
Pozdrawiam - Gienek