Autor Wątek: Montaż zestawu Prestona  (Przeczytany 7720 razy)

Offline iAhribban

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Think Different
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Montaż zestawu Prestona
« dnia: 15.02.2016, 19:57 »
Witam, w tym sezonie chciał bym zacząć przygodę z feederem. Jako że lód jeszcze nie odpuścił siedzę w domu i uczę się montować zestawy i mam pewien problem. Mianowicie zakupiłem foremkę + koszyk z Prestona oraz szybo złącze quick change bead. Chciałbym na tym zmontować zestaw na stałe tzw. samo zacinający się. Robię to w taki sposób że przekładam żyłkę przez koszyk, otwieram szybko złącze nawlekam na żyłkę potem przywiązuję drugą część i wszystko składam. Tutaj pojawia się problem, te szybko złącze wchodzi lekko w koszyk i przy lekkim pociągnięciu wychodzi z koszyka. Zastanawiam się czy tak ma być, czy po prostu koszyk mam dodatkowo zblokować śruciną lub stoperem.
Łukasz

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Montaż zestawu Prestona
« Odpowiedź #1 dnia: 15.02.2016, 20:09 »
Nie musisz niczego blokować. Zestaw zacina bez problemu, ryba zasysa przynętę, ta wędruje 'do góry', do pyska, ale zanim dotrze na zęby gardłowe następuje odbicie w przeciwną stronę, i hak wbija się w dolną wargę ryby. Przy napiętej żyłce (czyli wygiętej szczytówce) - taki efekt powinien mieć miejsce zawsze praktycznie. Preston robi idealne łączniki, bo wchodzą nie za mocno i nie za słabo do środka. Jeżeli masz rybę w podbieraku, to wtedy dobrze jest usunąć podajnik z niego (jeżeli siedzisz na koszu lub krześle feederowym). Zablokowane na stałe nie dają się usunąć, czasami ryba się może pokaleczyć przez to.

Tak więc wszystko gra!
Lucjan

Offline iAhribban

• Nowy użytkownik
  • *
  • Think Different
« Odpowiedź #2 dnia: 15.02.2016, 20:13 »
Bardzo ślicznie dziękuję za szybką odpowiedź, teraz tylko czekać aż lód zejdzie i można testować/uczyć się

Pozdrawiam
Łukasz

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #3 dnia: 15.02.2016, 21:02 »
Ja mogę też dodać, że jeśli masz kilka tych podajników i łączników, to zobaczysz, że nie zawsze łącznik siedzi tak samo. Pewnie zależy to od minimalnych różnic w grubości łączników. Czasem łącznik siedzi ciut mocniej, a czasem nieco słabiej. Ale ogólnie również uważam, że siła osadzenia łącznika jest w tym zestawie idealna.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
« Odpowiedź #4 dnia: 15.02.2016, 22:44 »
Zauważ, że rzadko kiedy ryba będzie ciągnąć w kierunku idealnie od szczytówki podczas brania. Łącznik siedzi w podajniku, jeśli nawet luźno, to naprężenie żyłki pod kątem do żyłki głównej spowoduje jego zablokowanie się podobnie jak w przypadku dźwigni. W takiej sytuacji cały ciężar podajnika spowoduje samozacięcie. ;)
Dawid

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #5 dnia: 15.02.2016, 23:08 »
Pierwszy raz testowałem koszyki, łącznik i foremki Prestona w ten weekend. Mocowanie nie zawiodło. Niby luźno trzyma i koszyczek ma tendencje do zsuwania się nażyłce, ale przy zacinaniu ryb spisuje się wyśmienicie. Trochę wiało, zanęta wyschła w pewnym momencie musiałem domaczać, ale foremka lux.
Marcin

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #6 dnia: 15.02.2016, 23:31 »
Katmay, a masz już tę nową foremkę?
Lucjan

Offline iAhribban

• Nowy użytkownik
  • *
  • Think Different
« Odpowiedź #7 dnia: 16.02.2016, 09:02 »
Katmay, a masz już tę nową foremkę?

Ja mam już tą nową foremkę (bynajmniej tak mówił sprzedawca) ale niestety lód na wodzie i nie mam kiedy przetestować. Jutro chyba w domu rozrobię trochę mixu i poćwiczę
Łukasz

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #8 dnia: 16.02.2016, 10:20 »
Numer polega na tym,że zwykła foremka świetnie się sprawuje przez kilka godzin, po czym zaczyna sklejać miks i czasami rozrywać nabity podajnik. Nie rozumiem tego, czy coś sie elektryzuje czy co? Namaczanie miksu wcale nie pomaga tak bardzo, namaczanie foremki już tak.
Ta nowa właśnie ma być już inna - jeżeli kupiłes ostatnio to powinna być już z tych poprawionych  :)
Lucjan

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #9 dnia: 16.02.2016, 16:12 »
Niestety załapałem się na starą wersję. Ulepiłem z 20-25 koszyków nic się nie kleiło. Zobaczymy jak będzie w sezonie przy 60-70 rzutach.
Foremka jest jakby chropowata i myślę, że tłuszcz z zanęty się tam może zbierać. Jak dojdzie do tego upał będzie się lepić.
Marcin

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #10 dnia: 16.02.2016, 21:08 »
Co do samego montażu zestawu, to godnym polecenia jest założenie na żyłkę główną stopera powyżej podajnika.
Zapobiega to przypadkowemu zsunięciu się podajnika w stronę szczytówki wędki i tym samym chroni przed jej uszkodzeniem.
Dodatkowo, jeśli umieścimy taki stoper niedaleko podajnika, zapewni nam to lepsze samozacięcie, w razie gdyby to na łączniku nie wystarczyło.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline maciej1970

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #11 dnia: 16.02.2016, 21:30 »
Luk coś w tym jest ,że ta stara foremka od Prestona się skleja po jakimś czasie.Zabieram się za zakupy u znanego na naszym forum sklepu D.Dziękuje za sugestie Lucek :bravo: Bo myślałem,że jak tak tylko mam.

Offline adams

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 6
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 16.02.2016, 22:04 »
Numer polega na tym,że zwykła foremka świetnie się sprawuje przez kilka godzin, po czym zaczyna sklejać miks i czasami rozrywać nabity podajnik. Nie rozumiem tego, czy coś sie elektryzuje czy co? Namaczanie miksu wcale nie pomaga tak bardzo, namaczanie foremki już tak.
Ta nowa właśnie ma być już inna - jeżeli kupiłes ostatnio to powinna być już z tych poprawionych  :)

Luk mam te nowe foremki i jezeli chodzi o przyklejanie i "rozrywanie" mixu zanetowego po kilkunastu/kilkudziesieciu koszykach, to niestety jest tak, jak bylo i nic sie w tej kwestii nie zmienilo... Jednak foremki sa duuuzo bardziej wygodniejsze niz v1 ;)

Offline iAhribban

• Nowy użytkownik
  • *
  • Think Different
« Odpowiedź #13 dnia: 16.02.2016, 22:11 »
Luk coś w tym jest ,że ta stara foremka od Prestona się skleja po jakimś czasie.Zabieram się za zakupy u znanego na naszym forum sklepu D. Dziękuje za sugestie Lucek :bravo: Bo myślałem,że jak tak tylko mam.

Przepraszam a mogę się dowiedzieć co to za sklep ? Brakuje mi sporo sprzętu i chciał bym niedługo pozamawiać troszkę.
Łukasz