Wbiłeś mi klina
faktycznie ta Xiaomi kamerka rewelacja jakość/ cena . Tylko gdzie kupić ? U nas czy u Chińczyka ?
Ja kupiłem u Polaka na allegro (sklep). Dostałem pisemną gwarancję. Wolałem dołożyć i w razie czego szybko odesłać, zwrócić. Ważna jest wersja tej kamerki, te "nowsze" mogą kręcić już w 2k i podobno nie mają problemu z ostrością (te pierwsze wersje podobno taki miały). Jeśli chodzi o baterie, to zamienniki kosztują 17-19 zł, to raptem 2 paczki papierosów z wysyłką. Dokupiłem dwa aku i w razie czego będę zmieniał. Czas pracy mocno zależy od trybu nagrywania, włączonego wifi, załączonych diod led (te można wyłączyć z poziomu aplikacji) a nawet temperatury otoczenia. Jak przedstawia się to w praktyce na pewno napiszę. Sam jestem ciekaw bo muszę wiedzieć czego mogę się spodziewać na rybach, żeby nie było niespodzianek.
To co mi się podoba, to kamerka ma pod spodem gwint 1/4 i można ją zabudować na dowolnym statywie aparatu. Można dokupić śrubę 1/4 lub plastikowy łącznik i zamontować kamerkę.
Trzeba dodać, że do pełnej kontroli nad kamerką, żeby skorzystać z wszystkich opcji, które ona oferuje trzeba mieć smartfona. Oczywiście dzisiaj już większość osób posiada takie telefony, jednak myślę, że warto o tym wspomnieć. Dopiero odpowiednia aplikacja, która nazywa się Yi Action pozwala sterować ustawieniami i opcjami kamerki. Jest to na pewno jakaś niedogodność.
Mimo to, uważam, że kamera jest warta swojej ceny, szczególnie na jakość obrazu, którą nie ustępuje nawet GoPro Hero4. Różnice są w detalach, odcieniach. Wydaje się, że GoPro ma kolory bardziej żywsze, Xiaomi są naturalniejsze po prostu.
Kamera obsługuje podobno karty do 64Gb, spotkałem się jednak z opiniami, że 128Gb również działają. Oni tam robią ciągłe aktualizacje softu, którego również za pomocą aplikacji możemy pobierać. Za zestaw 2 kamer, dodatkowych baterii, kart pamięci, dwóch obudów wodoszczelnych zapłacimy jakiś 1000 zł. Za tą kwotę nie kupimy nawet jednej, nowej Gopro Hero 4.
Oczywiście, gdybym był bogaczem pewnie kupił bym sobie 2 Gopro Hero 4 Black, no ale nie jestem