Ciekawa informacja z pudełka żyłki Guru Pulse : żyłkę trzeba nawijać na mokro i godzinę przed nawijaniem moczyć w wodzie. Szkoda tylko że zobaczyłem to już po nawinięciu hehe. Plus za to że jest instrukcja w języku polskim

Mam nadzieję, że nie traktujesz poważnie tych zaleceń.
Zalecenie 3. z informacji na pudełku żyłki Guru jest dla mnie zaskakujące i podważa nieco zaufanie do firmy, chociaż być może tylko do dystrybutora.

Wielu wędkarzy po przeczytaniu z punktu 3. instrukcji nawijania tej żyłki zdania : „Jeżeli żyłka zawinie się wokół przelotki startowej, odkręć szpulę żyłki w drugą stronę i nawiń ją ponownie”

będzie głowić się o co chodzi.
Prawdopodobnie niejasność zdania wynika z nieprawidłowego przetłumaczenia tekstu.
Jedyna możliwa zmiana ze szpulą umieszczoną swobodnie w wodzie, to odwrócenie jej o 180 stopni. Wtedy zmienimy kierunek odwijania się żyłki z dołu szpuli na kierunek z góry szpuli lub odwrotnie.
Jednak taka zmiana nie ma żadnego wpływu na sugerowane w przytoczonym zdaniu skręcanie się żyłki i nie wpłynie na zawijanie się lub nie wokół przelotki startowej.
Przy nawijaniu z obracającej się wokół osi szpuli nie ma znaczenia czy żyłka schodzi z góry, czy z dołu. W każdym przypadku zachowany jest stan skręceń lub ich brak (najczęściej) w stosunku do tego co jest na szpuli.