Autor Wątek: Kołowrotek do Feedera - koszyk max 35-40 g  (Przeczytany 6577 razy)

Offline gilala

• Ekspert
  • Reputacja: 36
  • Ulubione metody: method feeder
Kołowrotek do Feedera - koszyk max 35-40 g
« dnia: 17.02.2016, 10:23 »
Panowie

Mam mętlik w głowie, bo tyle tego jest, że już sam nie wiem co jest dobre, a co lepsze, a co najlepsze. Na Rybomanii chciałem zobaczyć, dotknąć, wybrać, to o mało nie oszalałem od możliwości wyboru. Najpierw zużyłem ogrom energii aby dopchać się do stanowiska, a następnie moje zmysły poznawcze dostawały tylu doznań, że nie wiedziałem po co przyszedłem. Ale do rzeczy.
Szukam kołowrotka do feedera jak w tytule. Wybrałem kilka propozycji - linki poniżej. Oczywiście jak ktoś z Was ma lepszą propozycję w tej półce cenowej, to również chętnie się z nią zapoznam. A oto moje dylematy:

1.Kołowrotek Daiwa Revros EA
http://www.wedkarski.com/kolowrotki-przedni-hamulec/11888-kolowrotek-revros-ea-daiwa.html
2. Kołowrotek Okuma Avenger
http://www.wedkarski.com/kolowrotki-spinningowe/10584-kolowrotek-avenger-okuma.html
3. Kołowrotek Ryobi ECUSIMA Surf FD 7500
http://www.wedkarski.com/kolowrotki/11941-kolowrotek-ecusima-surf-fd-7500-ryobi.html
4. Kołowrotek Spro Passion FD
http://www.wedkarski.com/kolowrotki/3552-kolowrotek-passion-fd-spro.html

Kolejność jest zgodna z moimi preferencjami. Czekam na Wasze opinie i rady.
Robert

Offline dominik9166

• Ekspert
  • Reputacja: 31
  • Tylko C&R!
Odp: Kołowrotek do Feedera - koszyk max 35-40 g
« Odpowiedź #1 dnia: 17.02.2016, 10:35 »
Ja bym brał Daiwe :)
Wygląda na solidny kołowrotek i zapewne tak jest :thumbup:
~Dominik

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 17.02.2016, 10:43 »
Polecę to co mam.
Na pewno nie rozczarujesz się Passionem. I tu bierz rozmiar 740. To nie są duże kołowrotki.
Ryobi Arctica 4000. Niemal idealny nawój żyłki. Dobry hamulec, płynna praca, idealny stosunek cena /jakość! Ciekawy wygląd.
Arek

_luwro

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 17.02.2016, 10:53 »
A nie lepiej dołożyć do Zaubera?

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #4 dnia: 17.02.2016, 11:17 »
Lepiej. Ale przy takich wymaganiach sprzętowych nie widzę potrzeby.
Arek

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #5 dnia: 17.02.2016, 12:02 »
Jasne, że lepiej kupić Zaubera tylko po co ?
Idąc tym takim myślenia każdy powinien dokładać aż to TP JDM?

Raz zakręcisz i zestaw na brzegu.

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 17.02.2016, 13:27 »
W tej półce cenowej też bym brał Passion 740. Mam go od zeszłego roku ale jakoś od września. Oczywiście nic się z nim nie dzieje :) Hamulec działa świetnie, ma dużą tolerancję do błędów - jeden skok pokrętła mało zmienia. Jest to albo zaleta albo wada, zależy kto czego oczekuje.
Na Rybomani bawiłem się jakimś nowym SPRO (nie pamiętam nazwy) i tam pełen obrót pokrętła to była wielka różnica w sile hamowania. Może to być jednak ryzykowne jak przypadkiem za mocno przykręcisz.
Żyłkę nawija poprawnie, nie jest to nawój równy jak od linijki ale w tej klasie kołowrotków chyba nie ma takiego.

Dodatkowo Passion ma prostą budowę i można go łatwo wyczyścić i nasmarować, a to też jest zaleta.

Ogólnie wielu forumowiczów go chwali więc jest to taki "pewniak" :)

ps. jest jeszcze Drennan Red Range ale o nim jest stosunkowo "cicho".
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

_luwro

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 17.02.2016, 14:34 »
SPRO uniwersalny zawsze mozesz pózniej dokupić szpulę Matchowa i podpiąć kreciolek do odległościówki.

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #8 dnia: 17.02.2016, 15:53 »
Zamiast Daiwy ,którą wymieniłeś ja bardziej skłaniałbym się ku Daiwie Legalis (cena zbliżona,ten sam napęd,korpus metalowy,minus to większe przełożenie-dla mnie to minus) ,można ją też jeszcze gdzieniegdzie dostać w limitowanej edycji , - znacznie mniejsze przełożenie!(dla mnie to +),ma srebrny kolor z niebieskimi wstawkami.

Spro Passion,tak jak koledzy piszą to w miarę "pewny" zakup,zwłaszcza wielkość 40, do której można płytką szpulę dokupić.

Jak lubisz być "inny" to zobacz jeszcze "czarnego konia" ;) - Quick Calyber FD,tylko wersja 30,do kupienia tylko na allegro -leżak magazynowy. Recenzja :
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2968.120  - warto oprócz ostatniej strony poczytać też pierwszą
Czesiek

Offline gilala

• Ekspert
  • Reputacja: 36
« Odpowiedź #9 dnia: 17.02.2016, 16:16 »
ps. jest jeszcze Drennan Red Range ale o nim jest stosunkowo "cicho".

Michał, ponieważ uwielbiam się wyróżniać, oczywiście w granicach rozsądku ;) , zerknąłem sobie na opis kołowrotka, który wskazałeś i oto co znalazłem:
"Najtańszy z kołowrotków marki Drennan oferowany w dwóch wersjach: do metody gruntowej (głębsze szpule) oraz spławikowej. Każdy z nich posiada dwie szpule o róznych pojemnościach wykonane z kompozytu. Dodatkowo do kołowrotka dostarczane są klipsy do oznaczania średnicy nawiniętej żyłki.

Producent: Drennan
Przełożenie: 5.1:1
Ilość łożysk: 5+1
Pojemność szpuli: 100m/0.22mm, 100m/0.18mm
2 kompozytowe, płytkie szpule o różnej pojemności w komplecie
Klipsy do oznaczania średnicy nawiniętej żyłki w komplecie"

Nie miałem jeszcze doczynienia z kołowrotkami Drennana... może sprawię sobie taki komplecik - wędka Red Range + Kołowrotek Red Range :D
Robert

Offline bartek_wola

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 40
« Odpowiedź #10 dnia: 17.02.2016, 16:19 »
Na Rybomani bawiłem się jakimś nowym SPRO (nie pamiętam nazwy) i tam pełen obrót pokrętła to była wielka różnica w sile hamowania. Może to być jednak ryzykowne jak przypadkiem za mocno przykręcisz.
Żyłkę nawija poprawnie, nie jest to nawój równy jak od linijki ale w tej klasie kołowrotków chyba nie ma takiego.

Dodatkowo Passion ma prostą budowę i można go łatwo wyczyścić i nasmarować, a to też jest zaleta.

Pamiętam, byliśmy przecież razem na Rybomanii :D
Ten kołowrotek, o którym piszesz to był SPRO Custom. Nowość 2016. Dodatkowo powiem, że miał ciekwy wystający uchwyt pokrętła, którego trudno nie złapać. Ciekwa konstrukcja, jednakże cena także odpowiednio wyższa.

http://allegro.pl/spro-custom-fd-4000-nowosc-2016-i5742621732.html

Swojego Pasiona rozkręcałem w tym roku celem ogólnego serwisu po kontakcie z wodą.
Konstrukcja prosta jak budowa cepa :) Rozłożyłem wyczyściłem, wybrałem resztki wody oraz nasmarowałem.

Ze swojej strony polecam również Passion 740 FD.
Sam przymierzam się  tego Customa.

Offline meteo76

• Reputacja: 15
« Odpowiedź #11 dnia: 17.02.2016, 16:50 »
Ja proponuję Ryobi Zauber 3000, dzisiaj zakupiłem do feederka właśnie i muszę powiedzieć że jestem pozytywnie zaskoczony przez ten młynek, nawija ładnie, chodzi płynnie, jest "masywny", no i 5 lat gwarancji!

http://allegro.pl/kolowrotek-ryobi-zauber-3000-fd-gw-5lat-wys-0zl-i5978942072.html
Wojtek

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #12 dnia: 17.02.2016, 16:52 »
Jeśli chodzi o Spro Custom mam w ręce fajny kołowrotek będzie dobry do lekkiej feederki jeśli natomiast szukasz coś mocnego to z twoich podanych najmocniejszy jest Ecusima surf ale od razu mówię że to nie jest mały kołowrotek wybór oczywiście pozostawiam tobie
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #13 dnia: 17.02.2016, 16:55 »
ja proponuję Ryobi Zauber 3000, dzisiaj zakupiłem do feederka właśnie i muszę powiedzieć że jestem pozytywnie zaskoczony przez ten młynek, nawija ładnie, chodzi płynnie, jest "masywny", no i 5 lat gwarancji!

http://allegro.pl/kolowrotek-ryobi-zauber-3000-fd-gw-5lat-wys-0zl-i5978942072.html
Kupiłeś ale czy uzywales go na feedera ja miałem go przez rok i zaliczył padake pierwsze co zaczęło szwankowac to hamulec  wiemy jak ważny przy łowieniu na feedera, a nie lowilem ciężko bo koszyki były 40-50gr tak więc w moim przypadku się nie sprawdził może dlatego że lowie dosyć dużo i potrzebuje mocniejszego sprzętu :)
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline meteo76

• Reputacja: 15
« Odpowiedź #14 dnia: 17.02.2016, 17:02 »
Jeszcze nie używałem, dopiero dzisiaj zakupiłem, trochę mnie zasmuciłeś bo wydaje mi się że większość opinii ma pozytywnych.
Wojtek