Autor Wątek: Wycinaki Guru  (Przeczytany 22740 razy)

Offline aro

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 7
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Wycinaki Guru
« dnia: 18.02.2016, 08:20 »
Orientuję się ktoś czy wycinaki z guru które używał Luk w ostatnim filmiku można nabyć w Polsce ?

35:00 min

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Wycinaki Guru
« Odpowiedź #1 dnia: 18.02.2016, 08:24 »
Z poważaniem Marcin

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 162
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 18.02.2016, 08:26 »
Cena jest dość duża. Pewnie samo pudełko stanowi 40% ceny 😃
Krzysztof

Offline aro

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 18.02.2016, 08:46 »
Dzięki, cena jest faktycznie zaporowa, a można kupić gdzieś same wykrojniki, Nie koniecznie z guru, ale chodzi mi o to żeby była ta sama zasada działania czyli możliwość wyciskania przynęty

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #4 dnia: 18.02.2016, 08:53 »
Dzięki, cena jest faktycznie zaporowa, a można kupić gdzieś same wykrojniki, Nie koniecznie z guru, ale chodzi mi o to żeby była ta sama zasada działania czyli możliwość wyciskania przynęty

Ano orientuje. Idziesz do apteki, kupujesz strzykawki o różnych średnicach, obcinasz je z przodu. Chcesz wykroić krażek, to cofasz tłok np o 0,5 cm, trzymasz z góry, wykrajasz sobie krążek a na końcu wypychasz go tłokiem na zewnątrz. Proste i tanie ;) :P
Grzegorz

Offline aro

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 18.02.2016, 08:55 »
Dzięki, super patent :beer:

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2060
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #6 dnia: 18.02.2016, 09:02 »
Nie chcę tutaj wystąpić jako ktoś reklamujący towar - ale tez zestaw jest 'kompletny'. Aby wycinać przynęty, potrzeba czegoś twardego. Dodatkowo chleb czy mielonka szybko się psują wystawione na warunki 'zewnętrzne'. Przerabiałem wiele wykrojników - i to rozwiązanie jest po prostu idealne. Na dodatek chroni przynęty i sprawia, że jest tutaj i oszczędność i wygoda. A sam wygląd tego zestawu wzbudza zachwyt. Nie wspominam o samych wykrojnikach i innowacyjnym tłokom. Są o wiele bardziej ostre niż Korum, mają cienkie ścianki. Można robić dumbellsy z kulek proteinowych, pomniejszać przynęty w ten sposób.

Pomyślcie o takiej inwestycji w przyszłości, dla grunciarza to fajny gadżet. Zwłaszcza użycie chleba tostowego jako przynęty ma sens, bo to przynęta 'zbalansowana' - łatwo zasysana przez rybę, nawet unosząca się w wodzie. Ryby znają smak pieczywa i reagują na nie bardzo dobrze. Pudełko chroni właśnie taka kromkę i zapobiega jej wysuszaniu, to poważny problem nad wodą - zwłaszcza jak pada czy świeci słońce (wysuszony chleb traci swe właściwości, staje się kruchy).

Można też taki zestaw wykrojników z Korum trzymać w jakimś pudełku z mocnym dnem, razem z przynętami, tez jest to sposób, o wiele tańszy. 

Ano orientuje. Idziesz do apteki, kupujesz strzykawki o różnych średnicach, obcinasz je z przodu. Chcesz wykroić krażek, to cofasz tłok np o 0,5 cm, trzymasz z góry, wykrajasz sobie krążek a na końcu wypychasz go tłokiem na zewnątrz. Proste i tanie ;) :P

Panowie - aby wycinać przynęty wykrojnik musi być bardzo ostry. Strzykawki nadają się do robienia wałków zanęty, ale nie wytną dobrze przynęty, nie ma szans aby w sprasowanym chlebie tostowym coś wyciąć! Chleb jest gumowaty i trudny do przecięcia. To muszą być wykrojniki z metalowymi końcówkami.

Lucjan

Offline Martinus

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 18.02.2016, 09:14 »
Mi również się podobają te wykrojniki, ale no cóż cena robi swoje i wstrzymałem się z zakupem. Jeśli ktoś będzie używał tych wykrojników non stop albo bardzo często to można się pokusić o zakup, ale jeśli ktoś będzie używał ich sporadycznie albo od czasu do czasu to patent ze strzykawką jest super , można i również wycinać mielonkę nożykiem w kosteczki (kwadraciki) gorzej już z chlebem czy miękkimi pelletami.

Do zabarwienia tudzież dodania "smaku" można mielonkę posypać jakimś atraktorem w proszku i pozostawić na chwilkę bądź też użyć coś takiego :

- http://rajwedkarski.istore.pl/pl/ringers-red-liquid-250ml.html

tak jak pisze : "może być stosowany do zmiany koloru zanęty, pelletu, mięsa i kukurydzy, a także jako czysty liquid w małych ilościach, aby utworzyć chmurę która przyciąga ryby"

Ale panowie , czy u nas w Polsce byłby takie lokalizacje z "takimi" rybami jak pokazane w filmiku ?? Marne szanse , tydzień i wszystkie ryby wyłapane :narybki: Tak więc mnie to nie dziwi że Luk wyciąga rybę za rybę , bo tam są ryby a u nas ?? Jakby w naszym środowisku można było by powyciągać piękne "karpinosze" to tych filmów w necie było by od groma :P

Z poważaniem Marcin

Offline zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 189
Zbyszek

Offline Martinus

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 18.02.2016, 09:18 »
A tak po za tym te te wykrojniki z Guru na pewno bardzo solidnie i pięknie są zrobione, i za pewne to kwestia czasu żeby trawiły do mojego zbioru :P
Z poważaniem Marcin

Offline rococo1234

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #10 dnia: 18.02.2016, 09:28 »

Potwierdzam,polecam  strzykawki i inne ozwiązania. Dla mnie to wywalanie kasy (chyba że dla kogoś to nie problem) strzykawka jest ok, ja to nawet w palcach kulkę  z chleba utoczę - jak za dzieciaka. A mielonkę  to nożem pokroję jak chcę (chleb też)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2060
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #11 dnia: 18.02.2016, 09:31 »
Panowie - tutaj ważna rzecz jeżeli chodzi o mielonkę. Dumbells z jakiegoś powodu jest kształtem idealnym. Po kilku latach łowienia zauważam, że kostka jest najsłabsza, kulka jest dużo lepsza, najlepszy jednak jest dumbells. Z kilku powodów (możliwość zakładania wzdłuż i wszerz, ryby go lubią bardziej). Co istotne - przy mielonce o wiele lepiej trzyma się ona zestawu.

Ja będę robił na bieżąco próby z chlebem i mielonką, więc będę szukał słabych stron tego zestawu, może się coś pojawi? Jednak czuję, ze to jest dobra droga do szukania życiówek w roku 2016 :D  Mam pomysły na robienie krążków tymi wykrojnikami z kukurydzy pływającej, i robienie kanapek - taki krążek z chlebem, z chlebem i mielonką, z krążkami dumbellsów czy kulek. Teraz można się ładnie pobawić. Jeżeli połączy się kolor kukurydzy pływającej, z zapachem mielonki i kolorem i zapachem chleba tostowego (który można barwić na czerwono) - można uzyskać przynęty działające na kilku płaszczyznach na rybie zmysły. Strasznie mnie ciągnie nad wodę aby to sprawdzić, zwłaszcza na jakieś trudniejsze łowisko ;)
Lucjan

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 162
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #12 dnia: 18.02.2016, 09:31 »
Jakość wykonania tych wykrojników jest genialna, co widać na filmie Lucka, ale jak ktos ma zamiar rzadko używać ich a wybulić ponad stówkę to trzeba się zastanowić dobrze nad tym zakupem...
Krzysztof

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 18.02.2016, 09:41 »
Abo ciś se po ćmoku pod lazaret znojdz hasiok posznupaj i mosz naszporowane :D :P
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline rococo1234

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #14 dnia: 18.02.2016, 09:45 »
Nie chcę tutaj wystąpić jako ktoś reklamujący towar - ale tez zestaw jest 'kompletny'. Aby wycinać przynęty, potrzeba czegoś twardego. Dodatkowo chleb czy mielonka szybko się psują wystawione na warunki 'zewnętrzne'. Przerabiałem wiele wykrojników - i to rozwiązanie jest po prostu idealne. Na dodatek chroni przynęty i sprawia, że jest tutaj i oszczędność i wygoda. A sam wygląd tego zestawu wzbudza zachwyt. Nie wspominam o samych wykrojnikach i innowacyjnym tłokom. Są o wiele bardziej ostre niż Korum, mają cienkie ścianki. Można robić dumbellsy z kulek proteinowych, pomniejszać przynęty w ten sposób.

Pomyślcie o takiej inwestycji w przyszłości, dla grunciarza to fajny gadżet. Zwłaszcza użycie chleba tostowego jako przynęty ma sens, bo to przynęta 'zbalansowana' - łatwo zasysana przez rybę, nawet unosząca się w wodzie. Ryby znają smak pieczywa i reagują na nie bardzo dobrze. Pudełko chroni właśnie taka kromkę i zapobiega jej wysuszaniu, to poważny problem nad wodą - zwłaszcza jak pada czy świeci słońce (wysuszony chleb traci swe właściwości, staje się kruchy).

Można też taki zestaw wykrojników z Korum trzymać w jakimś pudełku z mocnym dnem, razem z przynętami, tez jest to sposób, o wiele tańszy. 

Panowie - aby wycinać przynęty wykrojnik musi być bardzo ostry. Strzykawki nadają się do robienia wałków zanęty, ale nie wytną dobrze przynęty, nie ma szans aby w sprasowanym chlebie tostowym coś wyciąć! Chleb jest gumowaty i trudny do przecięcia. To muszą być wykrojniki z metalowymi końcówkami.
Lucjan, z całym szacunkiem- nożyczkami , nożem czy strzykawką można zdziałać wiele.Może krążki nie są idealne , ale rybą to nie powinno przeszkadzać (zresztą ja przygotowuję to w domu) .Polskie realia i poziom zarobków wielu wedkującym na taki wydatek nie pozwala. Osobiście zakup wykrojników nie uważam za zakup  pierwszej potrzeby ani niezbędny. Wolałbym  np zainwestować w dobry podbierak ,  fotel,dołożyć do wedziska...Jak mam wszystko - to ok . A chleb mielonkę trzymam w pudełku i jest dobrze.