Autor Wątek: Nowy koszyczek z nóżkami na rzekę  (Przeczytany 21241 razy)

Offline marcopolo

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 36
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
Odp: Nowy koszyczek z nóżkami na rzekę
« Odpowiedź #45 dnia: 14.11.2016, 15:11 »
Mnie ten koszyk w ogóle się nie sprawdził.

Używałem go na Wiśle dno płaski, piaszczyste, bez zaczepów i kamieni, zwykły koszyk o gramaturze 80g trzymał zestaw w miejscu.
Założyłem koszyk 60g z kolcami (jak na zdjęciu) i niestety zestaw spływał do momentu aż został zniesiony na spokojniejszą wodę, spłynął jakieś 20m.

Z ciekawości zrobiłem próbę na płytkiej wodzie w nurcie i zauważyłem, że koszyk jest lekko uniesiony, kolce nie zatapiały się całe w piasku, a koszyk jechał po piasku jak na płozach zostawiając płytki ślad dwóch kresek. Powierzchnia styku koszyka z dnem była dużo mniejsza niż w przypadku tradycyjnego rozwiązania.

Nie miałem koszyka 80g z kolcami bo jestem sam ciekaw czy też by spływał w tych warunkach.

Próbowałem potem jeszcze kilka razy w różnych miejscach  stosować ten koszyk i zastępować zwykły 60g koszyk  40-ką z kolcami i efekt był ten sam.

Może w innych okolicznościach zadziała lepiej ale na toruńskim wiślanym  piaszczystym dnie to rozwiązanie się nie sprawdziło :)

Offline Tomek81

• Ekspert
  • Reputacja: 120
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #46 dnia: 14.11.2016, 15:15 »
Mnie ten koszyk w ogóle się nie sprawdził.

Używałem go na Wiśle dno płaski, piaszczyste, bez zaczepów i kamieni, zwykły koszyk o gramaturze 80g trzymał zestaw w miejscu.
Założyłem koszyk 60g z kolcami (jak na zdjęciu) i niestety zestaw spływał do momentu aż został zniesiony na spokojniejszą wodę, spłynął jakieś 20m.

Z ciekawości zrobiłem próbę na płytkiej wodzie w nurcie i zauważyłem, że koszyk jest lekko uniesiony, kolce nie zatapiały się całe w piasku, a koszyk jechał po piasku jak na płozach zostawiając płytki ślad dwóch kresek. Powierzchnia styku koszyka z dnem była dużo mniejsza niż w przypadku tradycyjnego rozwiązania.

Nie miałem koszyka 80g z kolcami bo jestem sam ciekaw czy też by spływał w tych warunkach.

Próbowałem potem jeszcze kilka razy w różnych miejscach  stosować ten koszyk i zastępować zwykły 60g koszyk  40-ką z kolcami i efekt był ten sam.

Może w innych okolicznościach zadziała lepiej ale na toruńskim wiślanym  piaszczystym dnie to rozwiązanie się nie sprawdziło :)

U mnie to samo.
Wisła z piaskowym dnem, koszyk 100g z kolcami był ściągany przez nurt.
Łowiłem z lukiem na plecionce 0.12, niestety nie miałem innego koszyka do porównania wiec może nie byłoby wcale lepiej.
Tomek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #47 dnia: 14.11.2016, 16:26 »
To teraz wyobraźcie sobie, jak na takim podłożu zachowałby się ten z nóżkami...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline mario997

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 6
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #48 dnia: 14.11.2016, 18:20 »
Jest odmiana bodajże jaxona z takimi kolcami, ja bym nie próbował takich udziwnień bo to generuje tylko większą ilość splątań zestawu. Fajny patent podał na unieruchomienie lekkich koszyków w ostrym nurcie Martin z MRK.

>>> I lepszego patentu nie ma!!! :thumbup: Martin wie co robi. Sprawdza się w 100 % i nie plącze zestawu.

Offline mario997

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: 14.11.2016, 18:27 »
Mnie dziwi to rozwiązanie. Sam koszyk nie powinien mieć denka, bo to znosi go jeszcze bardziej (dokładają do każdego - rozumiem), te nóżki skierowane do góry zaś są po prostu dziwne... Może jakoś się rozkładają?

W UK stosuje się prosty patent - jakim jest wsadzenie do koszyka kawałka drewnianego patyczka do grillowania. Przekłada się go w poprzek koszyka, aby wystawał z 3-5 cm z każdej ze stron, co blokuje go i zapobiega okręcaniu. Martin używał opasek elektrycznych, łączył dwie ze sobą, przeplatał przez koszyk i obcinał, uzyskując ten sam efekt. Tutaj zaś nóżki są skierowane do góry, niczym jakieś monstrualne rogi - może czegoś nie rozumiem?

>>> Dokładnie tak Jak Piszesz, te nóżki nie spełniają swojej roli jeśli by przylegały do dna no to ok... ale w tej pozycji nie ma szans utrzymania się w dużym nurcie. Ja zrobiłem sobie kilka koszyków na wzór Martina z MRK, łowie na Wiśle na naprawdę dużych uciągach, nie raz 100 g ściągał nurt, przy zastosowaniu opasek wystarczy 60 gr., co daje szybsze oderwanie koszyka od dna co za tym idzie pewne zacięcie.

Offline shmuggler

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #50 dnia: 14.11.2016, 18:33 »
Jest odmiana bodajże jaxona z takimi kolcami, ja bym nie próbował takich udziwnień bo to generuje tylko większą ilość splątań zestawu. Fajny patent podał na unieruchomienie lekkich koszyków w ostrym nurcie Martin z MRK.

>>> I lepszego patentu nie ma!!! Martin wie co robi. Sprawdza się w 100 % i nie plącze zestawu.
Czy udostępnić możesz link do tego filmu?

Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka

Offline mario997

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: 14.11.2016, 18:39 »

>>> I lepszego patentu nie ma!!! Martin wie co robi. Sprawdza się w 100 % i nie plącze zestawu.
Czy udostępnić możesz link do tego filmu?

Wysłane z mojego Nexus 5X przy użyciu Tapatalka

>>> Jest link w tym temacie chyba na drugiej stronie.

Offline vito222

• Reputacja: 21
  • na luzie
« Odpowiedź #52 dnia: 14.11.2016, 18:47 »
Kolega niech się nie gniewa, znam ten film ale podjąłem się namalować ten patent z mrk :-D proszę o łaskawy wymiar kary

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #53 dnia: 14.11.2016, 21:54 »
Kolega niech się nie gniewa, znam ten film ale podjąłem się namalować ten patent z mrk :-D proszę o łaskawy wymiar kary

Na filmiku widać, że MRK zastosował dwie połączone opaski tylko w górnej części koszyka (bliżej krętlika), natomiast vito222 według twojego "szkicu" użyłeś opasek w obu końcach koszyka. Może jeszcze jeszcze jedna para na środku i opatentujemy nowy koszyk "Tarantulla Feeder" :P (może to nie takie głupie... :facepalm:).
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline vito222

• Reputacja: 21
  • na luzie
« Odpowiedź #54 dnia: 14.11.2016, 22:20 »
Ja zrobiłem koszyk wg. tego patentu i działa. 

Offline piotrrd

• Ekspert
  • Reputacja: 81
« Odpowiedź #55 dnia: 06.04.2019, 21:12 »
Odgrzeję kotleta.

Szukam szukam i nic mnie nie satysfakcjonuje w temacie koszyków.

Warunki są takie, że koszyk 160g fruwa na dnie do tego stopnia, że wysuwa się żyłka( wolny bieg) Filmiki LUKa z wielkich rzez z UK wygląda niczym komercja z porównaniu z rzeką Ren.

Po przepłynięciu barki fala dochodzi do pół metra wysokości (na oko)

Zna ktoś koszyki na takie warunki ?
W okolicznych sklepach max 160g :( a i tak wydaje mi się, żę te dodatkowe 40g nic by nie zmieniło.
Chodzi o patent na kotwiczenie zestawu do dna.

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
« Odpowiedź #56 dnia: 06.04.2019, 22:33 »
Sprawdź w sklepie haldorado.pl bo widziałem w nim koszyki z kolcami które miały 210 gr i więcej.

Wysłane z mojego ASUS_X00TD przy użyciu Tapatalka

FEEDER KLUB MAZOWSZE

Offline lucasosik

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #57 dnia: 09.04.2019, 19:33 »
Odgrzeję kotleta.

Szukam szukam i nic mnie nie satysfakcjonuje w temacie koszyków.

Warunki są takie, że koszyk 160g fruwa na dnie do tego stopnia, że wysuwa się żyłka( wolny bieg) Filmiki LUKa z wielkich rzez z UK wygląda niczym komercja z porównaniu z rzeką Ren.

Po przepłynięciu barki fala dochodzi do pół metra wysokości (na oko)

Zna ktoś koszyki na takie warunki ?
W okolicznych sklepach max 160g :( a i tak wydaje mi się, żę te dodatkowe 40g nic by nie zmieniło.
Chodzi o patent na kotwiczenie zestawu do dna.

Chcesz łowić z ustawionym wędkami poziomo i z wolnego biegu tak jak w karpiowaniu? Powiem Ci coś dopóki na odcinkach Wisły nie zaczęto budować zbiorników retencyjnych i nie zaczęto manipulować stanem Wisły we Włocławku rzeka ta 10-25(więcej nie pamiętam bo nie jeżdziłem na ryby)lat temu utrzymywała dość wysoki stan wody przez cały rok zwłaszcza w okresie wiosennym. Obecnie mogę Ci powiedzieć, że obecny stan wody gdzie łowię od kilku lat na wiosnę jest niższy o 150cm -250cm niż kiedyś(zależało od opadów deszczu i śniegu) Dziadki którzy jeżdzili wtedy na ryby łowili ciężarkami 200g-300g a znałem takiego co miał cięzarek 400g. Wszyscy wędki mieli ustawione na sztorc a i tak zmagali się z prądem wody. Odlewali ręcznie ołowiane ciężarki do tego mocowali przelotowo telewizorki i wyrzucali zestawy ręcznie. Podkreślam, że łowienie 15-30m od brzegu w rynnie było trudne ze względu na nurt ale opłacalne. Jednym słowem spróbuj ustawić kąt wędki poziomo tak aby prąd stawiał najmniejszy opór boczny żyłce, zmień metodę na łowienie z poziomej na sztorc lub po prostu zainwestuj w ciężarki do surfcastingu z kolcami wąsami itd. Raczej takich koszyków w tak dużej gramaturze ciężko Ci będzie znależć. Możesz sam pokombinować jak masz troszkę wprawy i umiejętnośći technicznych aby coś samemu skombinować. Jest jeszcze jedna możliwość jeśli dno jest kamieniste to żadne kolce i duża gramatura Ci nie pomoże więc może trzeba byłoby się przyjrzeć jakie jest dno bo tutaj może być problem ;)

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
« Odpowiedź #58 dnia: 09.04.2019, 21:31 »
Bo sklepowe koszyki z kolcami można do kubła wrzucić,kolce robi się z drutu miedzianego.długość czasami to i 8-10cm.Dzięki temuu można je zastosować do dowolnego kosza
Staś
Klasyczny Feeder