Autor Wątek: Sztyca podbieraka MVDE - zakupię  (Przeczytany 3343 razy)

Offline Lug (Darek Jagodziński)

• Ekspert
  • Reputacja: 137
  • Ulubione metody: slider
Sztyca podbieraka MVDE - zakupię
« dnia: 25.02.2016, 09:21 »
Cześć

Chcę zakupić nową sztycę podbieraka no i już postawiłem na model MVDE jednak nigdzie nie jest dostępna, przynajmniej w tych źródłach gdzie sprawdzałem. Czy może ktoś z Was drodzy Forumowicze posiada taką sztycę i opowie coś o niej? Lub ewentualnie gdzie mogę ją zakupić?

Chodzi dokładnie o model 4 m (ewentualnie 4,3 m). Wszystko jak na załączonej grafice.

Darek

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
Odp: Sztyca podbieraka MVDE - zakupię
« Odpowiedź #1 dnia: 25.02.2016, 13:50 »
W razie czego to jest ciekawe (raczej bezpieczniejsze jakościowo od Robinsona) rozwiązanie dostępne u Górka i w Sport-Fishingu:

Mam krótszą sztycę Tubertini (Serial 2000 3.4 m) - bardzo starannie wykonana, znacznie solidniejsza od używanych wcześniej sztyc Trabucco i Mavera o podobnej długości.

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 25.02.2016, 13:56 »
No i o to mi chodziło. Troszkę cięższa bo VDE 250 g przy 4 m ale ta jak mówisz solidniejsza. A co myślisz o sztycy 4 m Acolyte Drennana? (także 310 g) ale 680 zł (w przyszłym tygodniu w Drapieżniku).

Za poradę :thumbup:
Darek

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #3 dnia: 25.02.2016, 14:41 »
Źródło firmowe podaje wagę 272 g dla 4-metrowego Elevatora, który podobno został zaprojektowany przy udziale znanego belgijskiego wyczynowca firmującego serię zanęt MVDE.

Nie sądzę, by sztyca Drennana oferowała coś więcej pod względem użytkowym, a w razie złamania wymiana sekcji będzie pewnie bardziej kłopotliwa i czasochłonna. Oczywiście Acolyte ma niebagatelne walory wizualno-prestiżowe, ale to insza sprawa :)

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 25.02.2016, 15:34 »
Większość źródeł (w tym firmowe) podaje wagę 272 g dla 4-metrowego Elevatora, który podobno został zaprojektowany przy udziale znanego belgijskiego wyczynowca firmującego serię zanęt MVDE.

Nie sądzę, by sztyca Drennana oferowała coś więcej pod względem użytkowym, a w razie złamania wymiana sekcji będzie pewnie bardziej kłopotliwa i czasochłonna. Oczywiście Acolyte ma niebagatelne walory wizualno-prestiżowe, ale to insza sprawa :)

Krótko i na temat. Przekonałeś mnie do tego Elevatora :)
Darek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #5 dnia: 25.02.2016, 20:52 »
Ja obecnie użytkuję Prestona Absolute.
Widziałem, że Preston wypuścił ostatnio jakieś nowe sztyce z serii Competition, ale są znacznie tańsze niż te z serii Absolute, więc pewnie też mogą być cięższe.

https://www.prestoninnovations.com/Products/Nets-Brollies/Landing-Net-Handles/CPH-Competition-Pro-Landing-Net-Handles
Pozdrawiam
Mateusz