Masters, niestety, nie mam tego konkretnego kijka. Ale mam 2 dłuższe beastamastery, bx i cx. I myślę, że gdybyś się zdecydował na tego 2,40 m, to byłbyś... delikatnie mówiąc, zadowolony

Trzeba sobie jednak zdać sprawę, że wędka o takiej długości nie jest uniwersałem, by nie napisać, że to skrajność. O ile fajnie się łowi spod krzaka, o tyle ze stromego brzegu (albo za stromym spadem) gorzej, szczególnie że zamierzasz łowić blisko - nie zawsze da się tak ustawić stanowisko, żeby moczyć nogi w wodzie.
Długi czas łowiłem pickerkiem 2,70 m. To już było mniej skrajne i bardzo lekkie oraz poręczne. I dla mnie to takie minimum minimorum, ale ogarniające brzegowe niespodzianki.
Zapodałeś stronkę. Zauważ, że jest na niej pickerek Shimano Ultegra (wyższa seria niż BM), który w zależności od tego, czy zastosujesz dopałkę, czy nie, ma 2,40 lub 2,70 m. Co prawda waży katalogowo prawie 50 gram więcej(154 w stosunku do 106), ale z dopałką. Cw. taki sam, a cena tylko 10 eryków większa. Za to zyskujesz mobilność.
Ja bym celował w Ultegrę, bo jest jeszcze lepszym wyborem... Oczywiście, moim skromnym zdaniem...