Autor Wątek: Shimano Beastmaster CX Commercial Feeder 244 cm - opinie  (Przeczytany 2918 razy)

Offline masters

• Ekspert
  • Reputacja: 30
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Witam
Poszukuje opinie nt. ww kijka, bawiłem się nim jakiś czas temu w sklepie i śni mi się od tamtej pory po nocach, już bym go kupił tylko czy dł. pickerka 244 to trochę nie za mało- komfort holowania ryby, spinki??

Wędka do typowego łapania "pod nogami" max 20 m od stanowiska i głownie na trok boczny lub helikopter z małym koszykiem- płotka, leszczyk itp chodź czytałem ze ten kijek poradzi sobie z karpiami 6-8 kg na komercji- zresztą na komercje został stworzony.

http://www.nordfishing77.at/shimano-beastmaster-cx-commercial-244cm-40g-3040

Edycja administratora: Tytuł niezgodny z regulaminem forum.
Shimano Super Ultegra AX 12`+ Shimano Twin Power 4000HG, Shimano Super Ultegra AX 10,6` + Shimano Sustain 4000FG, Matrix Superbox S36.

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
Odp: Shimano Beastmaster CX Commercial Feeder 244 cm - opinie
« Odpowiedź #1 dnia: 25.02.2016, 16:57 »
Masters, niestety, nie mam tego konkretnego kijka. Ale mam 2 dłuższe beastamastery, bx i cx. I myślę, że gdybyś się zdecydował na tego 2,40 m, to byłbyś... delikatnie mówiąc, zadowolony  :)

Trzeba sobie jednak zdać sprawę, że wędka o takiej długości nie jest uniwersałem, by nie napisać, że to skrajność. O ile fajnie się łowi spod krzaka, o tyle ze stromego brzegu (albo za stromym spadem) gorzej, szczególnie że zamierzasz łowić blisko - nie zawsze da się tak ustawić stanowisko, żeby moczyć nogi w wodzie.

Długi czas łowiłem pickerkiem 2,70 m. To już było mniej skrajne i bardzo lekkie oraz poręczne. I dla mnie to takie minimum minimorum, ale ogarniające brzegowe niespodzianki.

Zapodałeś stronkę. Zauważ, że jest na niej pickerek Shimano Ultegra (wyższa seria niż BM), który w zależności od tego, czy zastosujesz dopałkę, czy nie, ma 2,40 lub 2,70 m. Co prawda waży katalogowo prawie 50 gram więcej(154 w stosunku do 106), ale z dopałką. Cw. taki sam, a cena tylko 10 eryków większa. Za to zyskujesz mobilność.

Ja bym celował w Ultegrę, bo jest jeszcze lepszym wyborem... Oczywiście, moim skromnym zdaniem... :beer:

Offline masters

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 25.02.2016, 18:52 »
Mam Shimano Super Ultegra Match Quiver, nie powiem kijek genialny. Nad tą 240-270 tez sie zastanawiałem tylko nie przekonuje mnie ten dodatkowy skład, nie wiem dla czego ale nie podoba mi sie to, wydaje mi sie ze wedka w tym miejscu nie będzie zachowywać sie "naturalnie", nie będzie tej paraboli.. Z chęcią kupił bym pickera Shimano 270cm ale takiego nie ma :/ poza vengeance którego mam...
Shimano Super Ultegra AX 12`+ Shimano Twin Power 4000HG, Shimano Super Ultegra AX 10,6` + Shimano Sustain 4000FG, Matrix Superbox S36.

Offline kALesiak

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 25.02.2016, 19:23 »
No to lipa z tą Ultegrą. Nie pomachasz, to się nie dowiesz.

Czy to musi być Shimano?

Offline masters

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 25.02.2016, 19:36 »
No to lipa z tą Ultegrą. Nie pomachasz, to się nie dowiesz.

Czy to musi być Shimano?

Bo lubię sprzęt tej firmy, mam do niej zaufanie i wszytko mam shimano, chodź nie powiem ze jak by sie znalazł kijek z innej firmy, cos naprawde super to bym sie gleboko zastanowil..

Offline kALesiak

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 25.02.2016, 19:54 »
Mam tak samo  :)  No to zostaje Ci Twoja propozycja. Ale jak to mówił Peresada w Siekierezadzie: "Pół litra? Pół litra pachnie mi malizną"  :P