Autor Wątek: Pudełko (portfel) na przypony  (Przeczytany 19517 razy)

MrProper

• Gość
Odp: Pudełko (portfel) na przypony
« Odpowiedź #60 dnia: 18.01.2017, 21:37 »
Panowie mam pytanie o te krążki na długie przypony np. Guru hook box:
Ile max przyponów wkładacie na jeden piankowy krążek żeby się przypony nie zaczęły plątać podczas ściągania?

Ja przepakowuję paczkę na jeden krążek. Czyli Maxi 10 Jak zostanie ze starego zapasu, jeden czy dwa. Nie robi to różnicy.

Lub kupuję kompletne krążki na których jest również ( ha :D chyba tez 10.)

Offline Hubert

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #61 dnia: 18.01.2017, 22:32 »
Panowie mam pytanie o te krążki na długie przypony np. Guru hook box :
Ile max przyponów wkładacie na jeden piankowy krążek żeby się przypony nie zaczęły plątać podczas ściągania?
Ja nawijam po 3 szt. na szpulkę ale spokojnie można ich dać więcej. Kwestia wielkości haków i długości przyponów.
Hubert

Offline Michal

• Ekspert
  • Reputacja: 95
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #62 dnia: 19.01.2017, 00:19 »
Polecam  materiał dużo lepszy niż pianka izolacyjna do rur. Nazywa się to makaron piankowy. Kosztuje grosze.

Dostępne m.in. w Decathlonie   http://www.decathlon.pl/makaron-piankowy-120-cm-id_8216134.html

Offline wkz

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 22
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #63 dnia: 19.01.2017, 07:51 »
Również z tego korzystam, można wyciąć sobie rowki, żeby żyłka nie była na wierzchu dzięki czemu jest dodatkowo chroniona :)

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
« Odpowiedź #64 dnia: 28.07.2020, 07:48 »
Odnośnie plastikowego piórnika na przypony do metody to który najlepiej się sprawdzi: Guru Rig Case (krótki), pudełko na przypony Ringers, Preston Hooklength Box (krótki), pudełko na przypony Milo Ami Pro?
Marcin

Offline Łuki

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • SiG
« Odpowiedź #65 dnia: 28.07.2020, 09:38 »
Wiążesz sam (wszystkie są równe ?) czy kupujesz gotowce ?
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline flowgrid

• Ekspert
« Odpowiedź #66 dnia: 28.07.2020, 09:52 »
Przypony wiąże sam, a z tą równością przyponów to różnie wychodzi ;)
Marcin

Offline Łuki

• Ekspert
  • SiG
« Odpowiedź #67 dnia: 28.07.2020, 10:01 »
Marcin, uważam, że śmiało można kupić pudełko z krążkami. Nie ma problemu jak przypon jest 0,5 - 1,0 cm krótszy bądź dłuższy.
Na krążkach opisujesz sobie średnicę żyłki, rozmiar haka i długość. (ewentualnie firma, model - najlepiej małe naklejki, które można potem zerwać jak zmienisz żyłki i haki na inne).
To jak, są opisane pudełka zig rig, chod, feeder, metoda nie ma to dla mnie znaczenia. 
Czy to będzie pudełko Mikado, Guru, NGT to już zależy od Ciebie ile chcesz na nie wydać.
Nie jeździsz na zawody i nie potrzebujesz pudła na przypony w ilości 300 szt.
Tam sobie wczepisz przypony do metody i do klasyka 60 - 100 cm. Połowa na metodę i druga połowa do klasyka lub do spławika. ;)( można pod siebie podzielić, ile, jakich, używasz )
Zauważ, że większość portfeli do przyponów jest reklamowana przez zawodników/zawodowców. Przeważnie korzystają z gotowców, tym samym powinieneś zakupić gotowce danej firmy aby pasowały idealnie do portfela. Nie zawsze jest to co nam odpowiada. Raczej, nie bawią się w idealne wiązanie w domu przyponów do metody.
https://allegro.pl/oferta/piornik-na-przypony-do-chod-zig-rig-ngt-950-9090741485
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline Łuki

• Ekspert
  • SiG
« Odpowiedź #68 dnia: 28.07.2020, 11:36 »
Dobrym rozwiązaniem są bagnety do przynęt. Nie bawisz się z gumkami różnych wielkości itd... Podpinasz waftersa, kulkę, kukurydzę, robaki.
Ważnym jest aby bagnet miał do końca zamknięte oczko - bez przerwy i najlepiej podwójny zadzior. Szybko i wygodnie.
Gdy bagnet jest za długi, to możesz go skrócić obcęgami i zostanie jeden zadzior(tniesz po skosie - ostrość)
Używam bagnetów Mustad, cienkie, mocne i z podwójnym zadziorem.
To co odróżnia bagnety od gumki to  - wielokrotnego użytku, praktycznie niezniszczalne.
Powinny być lekkie i twarde.
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline Hektor

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 11
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #69 dnia: 29.07.2020, 22:24 »
Odnośnie plastikowego piórnika na przypony do metody to który najlepiej się sprawdzi: Guru Rig Case (krótki), pudełko na przypony Ringers, Preston Hooklength Box (krótki), pudełko na przypony Milo Ami Pro?

Ja mogę polecić : https://sklepdrapieznik.pl/sklep/pozostale-akcesoria-map/40034-etui-na-przypony-map-dual-hook-length-box.html
W piórniku możesz regulować długość poszczególnych torów na przypony w zakresie od 2 do 15 cm.

Offline Zembro

• Ekspert
  • Reputacja: 66
« Odpowiedź #70 dnia: 30.07.2020, 07:41 »
Ja używam portfeli Prestona tego typu: https://sklepdrapieznik.pl/sklep/portfele-na-przypony-preston/22886-portfel-na-przypony-preston-hooklength-box-long.html
Solidne z dobrym zamknięciem, kompaktowe zajmują mało miejsca. Mam wersję krótką i długą.
-Paweł-

Offline Łuki

• Ekspert
  • SiG
« Odpowiedź #71 dnia: 30.07.2020, 08:19 »
Mam dwa piórniki Guru, długi i krótki. W długim piórniku, po jednym sezonie pękły plastiki na zawiasach. Jakość tego plastiku jest raczej słaba. Ilość zawiasów na długim portfelu, moim zdaniem, jest za mała lub powinna być solidniejsza. Obecnie jest spięty rzepem do wędek. Mały piórnik działa bez problemu.
Możliwe, że piórnik Preston jest solidniejszy - tego nie wiem. Już takich piórników nie kupie - nie potrzebuję. Mały piórnik, raczej sprzedam. ;)
Dbam o swoje rzeczy a piórnik był zawsze noszony w wewnętrznej kieszeni plecaka przy plecach.
...to królestwo...

Pozdrawiam.

Offline Zembro

• Ekspert
  • Reputacja: 66
« Odpowiedź #72 dnia: 30.07.2020, 09:47 »
Od przeszło dwóch lat używam tych portfeli Prestona i nic złego z się z nimi nie dzieje, ale czy są lepsze niż te Guru, trudno mi powiedzieć.
-Paweł-

Offline flowgrid

• Ekspert
« Odpowiedź #73 dnia: 30.07.2020, 09:52 »
Dziękuje wszystkim za informacje :beer:
Marcin

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #74 dnia: 30.07.2020, 23:14 »
Dla mnie do metody najlepszy jest jest ten od MAP https://makarfish.pl/pl/p/Pudelko%2C-etui-na-przypony-i-akcesoria-MAP-Dual-Hook-Lenght-Box-R1011/17124 ze względu na regulowaną długość przyponu i magnetyczny organizer pod spodem. Mam go ale prawdę mówiąc to używam głównie tego z Guru. Może przyzwyczajenie ale bardzo mi pasuje.
Pozdrawiam,
Tomek