Autor Wątek: Niezdrowa konkurencja  (Przeczytany 29594 razy)

Offline Opos

• Ekspert
  • Reputacja: 179
  • Uśmiechaj się w każdy dzień :)
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Niezdrowa konkurencja
« Odpowiedź #45 dnia: 01.03.2016, 13:58 »
Jeszcze warto wziąć pod uwagę jak wpływa takie obfite nęcenie na rozwój chorób u ryb. Przecież ta zanęta tam kiśnie w wodzie przez co słabsze ryby są podatne na łapanie różnego rodzaju chorób.
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #46 dnia: 01.03.2016, 14:42 »
jeszcze warto wziąć pod uwagę jak wpływa takie obfite nęcenie na rozwój chorób u ryb. Przecież ta zanęta tam kiśnie w wodzie przez co słabsze ryby są podatne na łapanie różnego rodzaju chorób.
To fakt, pH środowiska ma duży wpływ choćby na przepuszczalność powłok organizmu. W przypadku ryb więcej patogenów dostanie się do ustroju przez co ryby mogą chorować..

Poza tym głównym skutkiem takiego zakwaszania jest eutrofizacja czyli zarastanie zbiorników wodnych.
Dawid

Offline Opos

• Ekspert
« Odpowiedź #47 dnia: 02.03.2016, 13:16 »
Panowie proszę mnie źle nie odbierać, ale przy temacie tym postanowiłem wydać kilka zl i zakupić produkty polecane z omawianego kanału:) Zakupiłem 3kg zanęty uniwersalnej by sprawdzić jakie ona ma rzeczywiście walory :) Otworzyłem worek z zanęta i naprawdę ona jest bardzo drobno zmielona :) Pachnie jakby zupą mleczna (zapewne dodano tam mleka w proszku ) z gotowana kukurydzą :P Od razu zanęta poszła na sito. Oczy mnie nie myliły :) Z 1 kg zanęty na sicie (kuchenne ok 1,5 mm ) pozostało niewielka ilość zmielonych ziaren.

Jak widać coś musi być na rzeczy że konkurencja podjęła takie drastyczne kroki :) Przy najbliższej zasiadce postaram się wypróbować produkt

Uprzedzam pytania, że nie jestem związany z tym kanałem ani firma po prostu nic nie dzieje się bez przyczyny :)
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline wasiu13

• Ekspert
  • Reputacja: 16
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #48 dnia: 02.03.2016, 13:50 »
Strasznie niska cena za 1kg.Aż za niska.
Spławik i Grunt - od kołyski, aż po grób ;)
PB:Kleń 54cm, Płoć 36cm, Lin 43cm, Wzdręga 31cm, Leszcz 60cm, Szczupak 60cm, Okoń 35cm, Karaś 39cm, Karp 50 cm

Offline Opos

• Ekspert
« Odpowiedź #49 dnia: 02.03.2016, 14:30 »
No ja nie wiem :) u mnie za 2,5 kg uniwersalnej stilla place 9 zł :) Jak widać komuś się też nie podobało ze 1 kg zanęty może kosztować tak mało, bo nie wypada płacić połowę taniej za to samo ... Właśnie jesteś przykładem typowego marketingu, gdzie wpojono Ci, że to musi tyle kosztować...
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 02.03.2016, 14:51 »
Panowie, popatrzcie ile kosztują różne produkty na giełdach rolnych...kilogram 1zł, 2zł..Zależy. A kupując kilka ton można się pewnie ładnie potargować.
Wspominał też ktoś na tym forum że część zanęt to często odpady z cukierni...czyli prawie za darmo.
Myślę że wyprodukowanie kilograma zanęty z tzw. średniej półki to koszt w granicach 2zł.

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #51 dnia: 02.03.2016, 14:55 »
Myślę że wyprodukowanie kilograma zanęty z tzw. średniej półki to koszt w granicach 2zł.

Myślę, że nie masz racji. Koszt wyprodukowania czegokolwiek to nie tylko składnik czy tam materiał. A gdzie koszt prowadzenia firmy? Zatrudnienia pracowników lub po prostu siebie (jeśli to firma jednoosobowa)? Gdzie koszt dostawy, transportu, opłat związanych z wodą, energią etc? Gdzie koszt zakupu urządzeń? Gdzie koszt opakowań? A reklama? Ona też kosztuje. Można by tak wymieniać i wymieniać. 2 zł to bardzo mocno zaniżona cena.

Moim zdaniem te ceny, które są obecnie, są odpowiednie. Pamiętajcie też, że cena zanęty w sklepie to już jest cena z marżą dystrybutora + marżą sklepu. Te marże też nie są wcale małe, tak więc cena zanęty - jakiejkolwiek - u producenta - wcale nie jest wygórowana moim zdaniem.

Kupując zanętę Sensasa, Marcela - a te zaliczane są już do zanęt z górnej półki - płacę średnio 15-18 zł za paczkę. Dystrybutor i sklep narzucają swoją marżę, która moim zdaniem wynosi tą końcówkę czyli 5-8 zł.
Grzegorz

Offline Opos

• Ekspert
« Odpowiedź #52 dnia: 02.03.2016, 15:00 »
Dokładnie Grzesiu :) tak trudno iść do cukierni i kupic za grosze kilkudniowe pączki i drożdżówki i to zmielić i ma się gotowy dodatek do zanęty :) U mnie śruta kukurydziana grubo mielona to ok 2zl za 1kg Za tak niewielki koszt mam dodatek do zanęty na kilka dobrych zasiadek :) Mieszanka zbóż dla gołębi tyle samo kosztuje, wystarczy młynek uruchomić i dalej pomyślcie sami :P
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #53 dnia: 02.03.2016, 15:03 »
Jeśli robisz to sam, znasz się na tym i jest to skuteczne to z pewnością.

Ale nie mówicie mi chłopaki, że ktoś będzie coś robił za 2 zł bo moim zdaniem to lekka przesada.
To nie jest marketing, to jest życie. Prowadzenie firmy kosztuje.

Gdybym ja robił zanętę sam dla siebie - okej, koszt może wynieść nawet 0 zł. Pozbieram pieczywo, przejdę się po cukierniach i git. Mogę mielić w młynku do kawy.

Ale gdybym miał to robić w celach zarbokowych to przypuszczam, że taniej jak za 7-10 zł bym tego nie sprzedał.
No nie ma bata. Jeśli miałbym z tego żyć, legalnie prowadzić działalność, płacić podatki, zatrudnić ludzi, kupić maszyny...
Grzegorz

Offline wasiu13

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #54 dnia: 02.03.2016, 15:09 »
PB:Kleń 54cm, Płoć 36cm, Lin 43cm, Wzdręga 31cm, Leszcz 60cm, Szczupak 60cm, Okoń 35cm, Karaś 39cm, Karp 50 cm

Offline wasiu13

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #55 dnia: 02.03.2016, 15:11 »
No nie wiem co może być tej zanęcie. Ile może kosztować kilogram bułki tartej hurtowo??

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
« Odpowiedź #56 dnia: 02.03.2016, 15:17 »
Po kliknięciu w zanętę widać jej skład.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Opos

• Ekspert
« Odpowiedź #57 dnia: 02.03.2016, 15:19 »
może początkowe zarobki są na niskim poziomie i może nawet wychodzi na 0 :) producent czeka aż popularność wzrośnie i podbije lekko cenę a póki co zarabia na kosztach przesyłki bo 15 zl to nie mało. Większość tak robi przy wysyłkowej sprzedaży.

Patrząc na skład to robiona zanęta z odpadów zbóż i temu tak niski koszt za kilo :)
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 02.03.2016, 15:32 »
Oj, gdyby pokombinować, to dałoby radę taką budżetową zanętę zrobić nawet w kosztach 1zł/kg. Mowa tylko o składnikach. Choćby tona otrąb pszennych to 500-600zł. Czyli 50-60gr/kg, trochę zmiotek z cukierni i można się zmieścić w cenie około 1zł.
Zdecydowanie nie twierdzę że wszyscy producenci jadą tak po taniości.
Najpewniej są zanęty produkowane z kilkakrotnie droższych składników.

Co do samych kosztów produkcji...Jak zawsze, kluczowa jest ilość.

Offline Opos

• Ekspert
« Odpowiedź #59 dnia: 02.03.2016, 15:49 »
 tak na końcu te produkty weryfikują nasi wodni przyjaciele :) Ja od zawsze łowię na tanie zanęty i zdecydowanie się da :) Łowiłem kilka razy na te "lepsze" polecane przez sprzedawce po 20 zł za opakowanie 2kg i różnica znikoma
Rafał
Sandacz 52 cm
Jesiotr 115 cm
Karp 75 cm
Leszcz 59 cm
Lin 40 cm
Karaś 43