Autor Wątek: Ciekawostka  (Przeczytany 7446 razy)

Offline Koczownik

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 42
  • Ulubione metody: bat i feeder
Ciekawostka
« dnia: 02.03.2016, 16:20 »
W numerze 4/1992 Esoxa, na stronie 32 można przeczytać, że "Krew młodych ryb podnieca okonie, sandacze oraz inne drapieżniki. Jednocześnie należy zwrócić uwagę aby nie uszkodzić wnętrzności rybki używanej na przynętę. "Smak" nadtrawionej już treści pokarmowej jest doskonale przez ryby wyczuwalny. Stanowi to coś tak nienaturalnego, że już nawet minimalne przecięcie wnętrzności (woreczka żółciowego w szczególności) powoduje całkowity spadek zainteresowania "zdobyczą". W przeprowadzonych przez mnie doświadczeniach, podczas karmienia okoni zmielonym mięsem rybim stwierdziłem, że oczyszczone z wnętrzności mięso było chętnie przez nie przyjmowane, natomiast nieoczyszczone zostawało po prostu odrzucane."

Pytanie czy pellet rybny i wszelkie rybne zanęty są robione z czego popadnie? Bo jeśli mieli się wszystko, to wychodzi na to, że te rybne zanęty byłyby o niebo skuteczniejsze gdyby je robić z mięsa bez treści pokarmowej.

Co sądzicie?
Tomek

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Ciekawostka
« Odpowiedź #1 dnia: 02.03.2016, 16:27 »
Faktycznie ciekawe! Nigdy się pomyślałem o tym, żeby patroszyć ryby, które mają być przynętą, chociaż z drugiej strony Anglicy łowią na filety. 

Pozdrawiam
Marcin

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #2 dnia: 02.03.2016, 16:49 »
Bardzo ciekawe zagadnienie!  :thumbup:

Na pewno ryby przeznaczone na mączkę nie są patroszone. Z drugiej jednak strony dostępu do innych nie mamy.. chyba że sami zaczniemy suszyć i mielić ryby..
Do trupka jednak bardzo przydatna uwaga!
Dawid

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #3 dnia: 02.03.2016, 17:31 »
Krew krwią i na drapieżniki ok.
Mączka na karpiowate jest ok. A ona robi za wysokobiałkowe i energetyczne resztki martwej ryby. Karp jak świnie zje wszystko.
Marcin

Offline Nedia

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 02.03.2016, 18:30 »
No, no, Koczownik, ciekawe spostrzeżenie. Przyznam się bez bicia, że mimo wieloletniego doświadczenia nigdy z takimi tezami się nie spotkałem. Trudno mi zatem dyskutować o ich słuszności, ale mam nadzieję, że temat zostanie podjęty przez innych doświadczonych forumowiczów i dzięki temu a w szczególności Tobie uzyskam dodatkową wiedzę. Za to leci :thumbup:

Offline Koczownik

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 42
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 02.03.2016, 18:44 »
Dzięki, dzięki, ale muszę tu podkreślić, że główną zasługę ma ów autor zacytowanego artykułu, który robił te doświadczenia.
Za nic nie mogę jednak znaleźć jego nazwiska pod tym artykułem.

:)
Tomek

Offline gregorio

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #6 dnia: 02.03.2016, 20:51 »
Panowie, nie wiem, jak jest teraz, ale mogę się podpytać kolegi, jak współcześnie są wykonywane mączki rybne. Bo kiedyś to szło tylko wszystko, co z ryby oprócz właśnie  mięsa. Cholerny smród podczas produkcji wyczuwalny już z kilku kilometrów. Na statku przetwórni nic się nie marnuję i nic nie wraca do wody. Muszę kolegę podpytać jaką i z czego oni robią , może by przywiózł troszkę na próbę.
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline gregorio

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 02.03.2016, 23:14 »
I już wiem :). Mączka u kolegi na statku jest robiona z kręgosłupów kości i mięsa w tym zawartego. Jest to odpad po wycięciu fileta bez głowy. Kolorek ma jak to określił "cukier z trzciny". Zapaszek piękna suszona rybka :). Ona ma 80% protein. Jest to mączka typowo konsumpcyjna, spożywcza bardzo dobrego gatunku. Robiona z dorsza lub czarniaka, lub mieszanka dorsz/plamiak.
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #8 dnia: 02.03.2016, 23:17 »
Oo to mógłby być super dodatek do własnych miksów
Pozdrawiam
Marcin

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
« Odpowiedź #9 dnia: 02.03.2016, 23:32 »
Wiem tylko tyle, że duńskie kutry tzw. paszowce, zbierają w sieci wszystko, co jest w wodzie i przy takich ilościach nie ma technicznych możliwości patroszenia ryb itp. - łowią głównie drobnicę tj. dobijaki, szproty, stynki, narybek innych cennych ryb. Najlepsze są dla nich ryby tłuste, bo wychodzi lepszy pellet. Dzięki tym działaniom nasz bałtycki dorsz głoduje i znika jego populacja.
Pozdrawiam - Gienek

Offline gregorio

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 02.03.2016, 23:37 »
Prawda, Gieniu, są i takie. Jak pracowałem na jednostkach łowczych, zdawaliśmy właśnie setki ton szproty w Esbjerg w Danii. Oni to właśnie przerabiali, część na mączkę i Bóg wie co jeszcze. Mój kolega jest  na norweskim statku rybackim przetwórni, który robi fileta i pakuje w kartony. Oni, jak łowią, to konkretnie na poszczególne gatunki ryb - wedle zapotrzebowania. Co do paszowców, śmiesznie a zarazem niebezpiecznie wyglądało to jak wracał taki do portu. Na linii wodnej widoczna tylko nadbudówka, reszta poniżej. Oczywiście wszystko przy bardzo dobrej pogodzie i stanie morza.
Grzegorz > Kołobrzeg

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #11 dnia: 03.03.2016, 08:46 »
Te paszowce to duży problem, zwłaszcza na Bałtyku...

Co do pelletów - to te są produkowane w procesie, podczas którego poddawane są działaniu wysokiej temperatury i ciśnienia. Wątpię, aby było tam cokolwiek, co odstrasza ryby. Jak z chlebem - jest smaczny (mowa o chlebie a nie o tym tostowym badziewiu), ale powstaje z ziaren, które wcale smaczne nie są :)
Lucjan

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 03.03.2016, 08:55 »
Kilka dni temu oglądałem wywiad z kimś od gospodarki morskiej. Mówił, jaka tragedia jest z dorszem na Bałtyku, bo wyniszczyliśmy praktycznie rybki, którymi on się żywi. Teraz ciężko w Bałtyku o dorsza dobrego na filety. Nie dość, że jest ich mało, to są strasznie wychudzone. O ile się nie mylę, w tamtym roku zmniejszono też wymiar ochronny na tę rybę.
Zwróćcie też uwagę w sklepie na makrele. Niedługo będą sprzedawać sztuki wielkości średniej płotki.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline ps

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
« Odpowiedź #13 dnia: 04.03.2016, 18:45 »
Zamiast mączki rybnej - białko ze zmielonych świerszczy:
http://epoznan.pl/news-news-65233-Pod_Poznaniem_dziala_fabryka…_„robakow”
Objerzyjcie film na dole strony - już testują izolat białkowy na jesiotrach.
Paweł

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 04.03.2016, 19:05 »
Robert