Autor Wątek: Jak długo wędkujemy?  (Przeczytany 16738 razy)

Offline Karolo

• Ekspert
  • Reputacja: 16
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Jak długo wędkujemy?
« Odpowiedź #15 dnia: 28.12.2014, 21:45 »
Od 2 roku życia :)) Czyli jakieś 26 lat. ( wiem że wychodzi na to ze chodziłem w wieku 2 lat ale tak było.. wędke razem zemna trzymał mój ojciec :) ) Ale do tej pory wystarczała mi glupia telskopówa.. po wejściu na ten portal to się zmieniło.. czyli można powiedzieć że zaczynam od nowa :)

Offline Ścigacz

• Ekspert
  • Reputacja: 139
  • No fish no fun :)
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 28.12.2014, 21:49 »
Hmmm jak tak czytam wasze wpisy to czuje się  jak prawiczek. Pierwsze kroki w wędkarstwie stawiałem jak miałem z naście lat ale  wieku 17 lat pochwałem swoją Mamę i juz nie było czasu na zabawy. Szkoła praca dom potem studia i tak zlecialo. A mój powrot do wędkarstwa zaczął się 3 lata temu. Wyrobilem kartę wędkarska, po kilku miesiącach zostałem wice prezesem w kole pzw. Następnie zrobiłem licencje sędziego wędkarskiego i zostałem egzaminatorem na kartę wędkarska. 

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 28.12.2014, 21:49 »
Już się bałem, że piwo to ja kupię (od 1977 w PZW) ;) ;D ;D ;D
Czekałeś,aż ktoś starszy się wychyli? Ja też bym się bał,ale mamy na razie sponsora  ;)
Ps.nie jestem wybredny,aby tylko było zimne,bo nie ma nic gorszego od ciepłego piwa,no chyba,że zimna kobieta   :-[

Offline mirek

• Ekspert
  • Reputacja: 80
« Odpowiedź #18 dnia: 28.12.2014, 21:54 »
W 1975 roku brałem ślub i wyrobiłem kartę,teściu był zapalonym wędkarzem.Przy wyrobieniu karty musiało byc dwóch wprowadzających.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #19 dnia: 28.12.2014, 22:16 »
Ładny staż mają co niektórzy...  ;D Chylę czoła!

Ja pierwsze kontakty z wędką mialem mając kilka lat, na jeziorze w zielonogórskiem (dawnym oczywiście), czyli przed stanem wojennym. Za małolata wciągnęło mnie to na całego. Majac 10 lat, moja mama dostała od swojej pacjentki (jej mąż umarl i przekazała sprzęt 'potrzebującemu' czyli mnie) dwa kije bambusowe z 'centerpinami', spławikami i opsrzętem. Stałem się więc posiadaczem sprzętu jak dla mnie wtedy najwyższej klasy. Co ciekawe w spadku było pudełko z hakami - wszystkie z Zachodu - i najmniejszy bodajże 14 lub 16. Ile ja sie męczyłem aby je zawiązać! Ale sie udawało... ;) Odra w Opolu i Kanał Ulgi to były moje główne łowiska. Pamiętam jak nie dawało się łowić na Oderce, bo woda ze ściekami z zakładów papierniczych, po przejściu przez jaz pieniła sie strasznie tworząc pianę, wyglądającą jak kra lodowa.

I tak łowiło sie do połowy lat dziewięćdziesiątych, ze zmiennym szczęściem opłacając kartę. A później przerwa... W UK wróciłem na 'łono' wędkarstwa. Przerwa mi sie przydała z jednej strony. Jak zobaczyłem jak Angole łowią, postanowiłem 'zresetować' swoją wiedzę i podejście i spróbować od nowa, ucząc się prawie od zera, j z książek, filmów i gazet - zrywając ze starymi nawykami i przyzwyczajeniami. A było ich wiele...  Opłaciło się! ;)
Lucjan

Offline Ostap

• Ekspert
  • Reputacja: 149
  • Chciałeś Panią? Zapie.... na nią!
« Odpowiedź #20 dnia: 29.12.2014, 08:59 »
Ja wychowalem sie na podlaskiej wsi gdzie mialem i mam prywatny staw. Od zawsze pamietam leszczaka i pioro z gesi lub korek od butelki jako splawik. Moj dziadek potrafil siedziec caly dzien nad woda a ja razem z nim. Nie wiem ile wtedy mialem lat? Kilka zapewne. Jeszcze przed liceum w wakacje z kolega jezdzilismy codziennie na komercje na ktorej nie placilismy (znajomi) i tak skonczylem przygode z wedkarstwem. Liceum sie zaczelo i juz nie bylo czasu na wedkowanie (koledzy, kolezanki, imprezy, melanze itp. itd.) Pamietam ze w tym okresie czasami chodzilem nad staw poukladac mysli z wedka bardzo to lubilem. Pozniej studia czytaj impreza ktora nie mogla sie skonczyc przez dlugi czas. Dziwne towarzystwo i ogolnie to nie ciekawie az poznalem moja teraz juz zone :D
Wyhamowalem i po slubie (maj 2011) na moje urodziny w sierpniu zaczalem kompletowac sprzet ktory i tak sie zmienil kilka razy. Karte tez chyba tego roku juz mialem lub w 2012 chyba tak. Bylo dla mnie wielkim szokiem po tylu latach jak sytuacja w sklepach wedkarskich sie zmienila. Dlatego mozna powiedziec ze jak Luk zrobilem reset i teraz wszystkiego ucze sie na nowo. Moze zbyt malo sie udzielam na forum lecz ja zawsze wolalem czytac ze zrozumieniem a pozniej testowac rozne sposoby. Tak wiec Panie i Panowie po piwko tym razem nie skocze ja lecz chetnie cos lykne :D
Pozdrawiam

Łukasz

Mazovia Fishing Team

Offline Maciek

• Ekspert
  • Reputacja: 74
  • Dzień bez wędkowania jest dniem straconym.
« Odpowiedź #21 dnia: 29.12.2014, 09:28 »
W PZW od 1994
Maciek

Offline klonek

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #22 dnia: 29.12.2014, 20:42 »
W PZW od 1973r
Andrzej

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #23 dnia: 29.12.2014, 20:55 »
w 73 to o mnie nie myśleli rodzice jeszcze :D
Krzysztof

Kaśka

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 31.12.2014, 10:26 »
wędkuje bardzo amatorsko ,bardziej służę synowi jak i dzieciom z klubu jako saport techniczny  od 6 lat ;)  w tym roku zalegalizowałam związek z PZW .  :D hmmmmmm jestem chyba najmłodsza stażem :)
Wystartowałam tylko raz na zawodach z synem który tym razem robił za saport i chyba tylko dlatego zajęłam 4 miejsce :P

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #25 dnia: 31.12.2014, 11:56 »
Hehe, dobre i tyle 4 miejsce to dobre miejsce :d
Krzysztof

Petr54

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 31.12.2014, 14:12 »
Jeżeli wstąpienie do PZW jest potwierdzeniem wędkowania.
Mam 56 lat i wstąpiłem do PZW w 1973 r a rodzice musieli wyrazić zgodę z kartą jako młodociany a 1975 otrzymałem normalną kartę
Tak naprawdę dużo wcześniej uciekałem z domu nad wodę a mama wciąż krzyczała ,,po kim to masz ?,,masz się uczyć bo ci wędki wyrzucę,,   :D

ps. kartę mam do tej pory w UK na pamiątkę tylko znaczki latają lużno  ;D

Kaśka

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 31.12.2014, 14:22 »
 skąd ja to znam ...... ech

Offline zbyszek73

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #28 dnia: 09.02.2015, 21:19 »
zaczynałem 30 lat temu
kij z leszczyny , bambus . spinning z włókna szklanego na każdą metodę ;))

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 09.02.2015, 21:23 »
To chyba jak większość z nas