Autor Wątek: Kołowrotek pod ciężki feeder  (Przeczytany 13697 razy)

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Odp: Kołowrotek pod ciężki feeder
« Odpowiedź #15 dnia: 08.03.2016, 00:50 »
Wczoraj na PAA perchu polecałem Ci Shimaniaka Baitrunner model D. Kupiłem sobie dwie sztuki bo serwisowałem dwie sztuki kumplowi.
Mam teraz:
- Shimano Baitrunner st model fa i fb.
- Shimano Baitrunner dl,
- Shimano Baitrunner D,
- Miałem możliwość naprawiać też Baitrunnera wersję b i oc,
- Mam też wspomniane DAM owskie Quick calybry fs 450.

Mam te kolowrotki i każdego z nich w tym roku Rozebrałem i przeanalizowałem pod względem ceny i jakości.

Najlepiej konstrukcyjnie wygląda Shimano Baitrunner B, stara niezawodna konstrukcja, idzie dostać leżaki magazynowe, ale już bez gwarancji.
Bebechy ma tak solidne masywne, że jak go rozebrałem, to się zakochałem.

Jako nr dwa na mojej liście jest Shimano Baitrunner model D dalej klepany porządny drogi.

Nr 3 to DAM, na forum znajdziesz recenzje kolegi Wonskiego - ona wystarczy moich argumentów nie potrzeba.

Miejsce 4 czyli pierwszy przegrany to DL wraz z OC - blaszki cienkie wszystko, takie delikatne.

Miejsce piąte to Shimaniak st, po przeliczeniu kosztów dodatkowej szpuli wymiany tulei na łożyska nie opłaca się go kupować.

Jak umiejscowić tutaj nowe Aero, nie wiem, nie wpadł w moje ręce jeszcze zbyt wcześnie jeszcze wszystkie na gwarancji ;)

Taka kolejność pozwalam sobie przedstawić na podstawie swoich obserwacji z rozkładania tych młynków.
Tak jak widać mam słabość do Shimano, ale DAM owskie Baitrunnery cenie sobie bardzo wysoko.

Na twoim miejscu wybrałbym Shimano Baitrunnera D, nie zawiedzie twoich wymogów, a ja mogę Ci go polecić i spać spokojnie. Z prawidłowym holem i serwisem dokręcisz nim do emerytury ;)

Niestety nie zadzwonisz do mnie, bo od niedzieli jestem w PL i walczę ze zdrowiem - co najwyżej Skype, bo mam neta

I jeszcze jedno - nowe TP to gówno, czytała Krystyna Czubówna ;)

Offline Skand

• Ekspert
  • Reputacja: 19
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 08.03.2016, 06:42 »
kop3k, kolego toś mnie podłamał dopiero co kupiłem Shimano Baitrunner DL, a Ty mnie tu piszesz, że to shit. >:O
Janusz

Offline kop3k

• Ekspert
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
« Odpowiedź #17 dnia: 08.03.2016, 08:17 »
Broń Boże nie pisze, że to shit tylko tamte są lepsze :) i poza DAM'em conajmniej dwa razy droższe
Ludzie go w UK nazywają baby baitrunner ;) dobrze, że kupiłeś DL'a a nie ST :)
Mam 4 ST i po jakimś czasie widać różnice między DL a ST i po przeliczeniu ST po prostu się nie opłaca :p

Jest też firma Quantum miałem ich parę młynków spiningowych i powiem wam, że stradicom do nich bardzo daleko.
Wiem, że mają baitrunnera ale jeszcze nie wpadł w moje ręce.

Offline Perch87

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #18 dnia: 08.03.2016, 08:34 »
Siema Kop3k :-) a właśnie czytałem Wczoraj na paa o twoich typach. Nie wiedziałem jednak ze się zajmujesz serwisem i znasz te bestie pod tym kątem tak dobrze ;-)
Dobrze wiedzieć! 
Wracając do tematu.  Mój obecny typ to właśnie D. Aczkolwiek na dzień dzisiejszy wypada tylko 10 f taniej od Aero heh. Szukałem tez tego DAM ale Noe znalazłem na eBayu nic pod tą nazwą... Ja jestem trochę negatywnie nastawiony do nowości ( nowości dla mnie).  Shimano droższe modele znam i mi się ich praca podoba. Co do aero są na rynku już długo, ja też mam moje dość długo bp drugi sezon ale nie łowiłem aż tak dużo... Quantum hmmm. Mam Casting Quantum smoke.  Jest niepokojąco lekki.  Rozbierałem go bo zmieniałem łożyska dla samego siebie na ceramiczne z Boca bearings.  I jak do tego do czego go używam czyli lżejsze castingu do 50 gram myślę że będzie u mnie dożywocie... Ale gruntowych kreciolow od quantum nie miałem w ręce.  Myślę że na 100 są inne lepsze kołowrotki od Shimano ale jak mówię z Shimano u mnie jest tak ze w miarę ufam im tylko właśnie z Baitrunnerami.  Nie mam ani jednej innej rzeczy typu wędka czy kołowrotek od nich (mam Stradica do ultra lekkiego kija na spinning) bo Noe uważam ze robią świetne rzeczy. Na pewno jest to firma która od baaaardzo dawna produkuje różnego rodzaju przekładnie rowerowe,  wędkarskie itd dlatego wyższe modele ich produktów są raczej dobrej jakości. 
Na koniec życzę zdrowia i więcej brzan!  Ja sam teraz chorowałem zresztą do końca zdrowy nie jestem dalej... 
Tak to z nami wędkarzami jest ze wydajemy kasę na wędkarstwo a o siebie samych nie dbamy czasem...

Edycja administratora:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1878.0
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2757.0

Offline kop3k

• Ekspert
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
« Odpowiedź #19 dnia: 08.03.2016, 08:56 »
DAM quick calyber fs to wersja wycofana już z produkcji z jakieś 10 lat temu :) w skrócie full metal body i porządne wnętrze, taki kołowrotek do zadań specjalnych :) mimo różnicy w rozmiarze o 500 w porównaniu do shimano 4000 jest ogromny.

Aero nie pamiętam klepane od 95' zmieniał się design ja sobie i tak lubię kupić czarnucha starego japońca ten plastik jest zupełnie inny stopki nie mogę wyciąć siłowo tylko trzeba mieć dużo podkładek ;)

Wracając do wersji D

Po zdjęciu widzisz, że wszystko w środku jest grubsze sam mechanizm wolnego biegu (same metalowe części) ważą dwa razy więcej niż w DL.

Nie porównam Ci go z nowym aero bo go nie rozbierałem po schemacie niewiele się różnia, z mojego punktu widzenia. Tak jak pisałem polecam Ci D i próbuje znowu zasnąć bo mecze się okrutnie o 4 zasnąłem i o 6 już mnie obudzili jak ja ku..a nienawidzę białych ścian ; (

Offline maniek

• Ekspert
  • Reputacja: 56
« Odpowiedź #20 dnia: 08.03.2016, 09:00 »
JUŻ WIEM KTO BĘDZIE SERWISOWAŁ MI MŁYNKI :) Szybkiego powrotu do zdrowia Kamil 

Offline kop3k

• Ekspert
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
« Odpowiedź #21 dnia: 08.03.2016, 09:04 »
Spoko maniek akurat będę wiózł z polski dwa czarnuchy to i na twojego 6010 o ile dobrze pamiętam podkładek starczy ;)

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #22 dnia: 08.03.2016, 09:27 »
Panowie jak ma być do ciężkiej orki to proponuję Daiwa bg 60 a jeśli komuś zależało by na oraniu dna albo wyciąganiu zatopionych samochodów to Daiwa bg 90 :P  ( stare ale jare, proste mechanizmy ale wytrzymałe )
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #23 dnia: 08.03.2016, 09:30 »
http://allegro.pl/kolowrotek-daiwa-emcast-br-4000-a-wolny-bieg-i5838429166.html
 Myślę że ta Daiwa to bardzo dobra opcja w rozsądnych pieniądzach.
Arek

Offline Perch87

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 08.03.2016, 09:31 »
Ja tez juz wiem gdzie podjadę żeby zbadać jeden mój młynek :-D znalazłem te baitrunner-y B ale małe wielkości :-( mnie interesuje powyżej 4000+.  Poszukam w tych D. Kamil powiedz lepiej skoro tak technicznie znasz sprawę jaki mi byś polecił pod brzany wielkosciowo?  6000 czy 8000? Czy one się różnią wykonaniem w środku?  Np aero 6000 jest cięższy od 8000 i 6000 ma więcej łożysk kulkowych...

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #25 dnia: 08.03.2016, 09:49 »
Na brzany wystarczy Ci DL 4000 Perczu, nie kombinuj. Jak dla mnie to kręcioł stworzony do takiego łowienia właśnie, w UK i tak nie będziesz daleko rzucał na rzekach. Ja też myślałem, że 6000 będzie lepszy - ale nie jest.  Lepiej się sprawdzi gdy chcemy uzyskać większą odległość - np. 60-70 metrów łowiąc leszcze czy karpie na jakieś wodzie stojącej - ale do brzanowych Avonów Baitrunner DL 4000 jest po prostu idealny, zaś dystans na jakim będziesz łowił do 30-40 metrów zaledwie, i to na Tamizie lub Trencie. Na innych rzekach zarzucasz bliżej, czasami trzeba celować (jak na Wye). Dlatego dobrze dopasowany wagowo kołowrotek jest bardzo ważny.
Lucjan

Offline kop3k

• Ekspert
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
« Odpowiedź #26 dnia: 08.03.2016, 09:59 »
Ja pod brzanowe zasiadki stosuje i będę stosować Dam'a i shimano baitrunnera D wielkość 4500 i 4000.
I sądzę, że te ciągniki w zupełności wystarczą.
Podczas holu brzany 78 cm w wylanym Trencie wszystko było ok.
Używałem wtedy ciężarków 220 i 250 g. Nie było problemu ze zbyt powolnym zwijaniem.
Podczas zwijania zestawu bez pompowania nie czuć przekładni w baitrunerze st 4000 fb było ją czuć jak cholera, na DL'u 4000 już nie..(ten dodatkowy system jest jednak zauważalny przy dużym nurcie)

Bardziej niż na rozmiar zwrócił bym uwagę na to z czego jest zrobione ciało kolowrotka, im mniej podatne na odkształcenia tym lepiej. Elementy napędu muszą być masywne luzy przekładni zredukowane do wymaganego minimum.

Powtórzę wypowiedź z innego tematu. Wymiana tulei na łożyska i kasowanie luzu fabrycznego należy przeprowadzić PRZED rozpoczęciem użytkowania. Późniejsza wymiana nie przyniesie tak dobrego efektu a w przypadku wymiany tulei na łożyska może być wręcz niemożliwa.

Offline Perch87

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 08.03.2016, 10:36 »
A o co chodzi z oznaczeniem np Baitrunner 4000d eu?

Offline maniek

• Ekspert
  • Reputacja: 56
« Odpowiedź #28 dnia: 08.03.2016, 10:37 »
Ja pod brzanowe zasiadki stosuje i będę stosować Dam'a i shimano baitrunnera D wielkość 4500 i 4000.
I sądzę, że te ciągniki w zupełności wystarczą.
Podczas holu brzany 78 cm w wylanym Trencie wszystko było ok.
Używałem wtedy ciężarków 220 i 250 g. Nie było problemu ze zbyt powolnym zwijaniem.
Podczas zwijania zestawu bez pompowania nie czuć przekładni w baitrunerze st 4000 fb było ją czuć jak cholera, na DL'u 4000 już nie..(ten dodatkowy system jest jednak zauważalny przy dużym nurcie)

Bardziej niż na rozmiar zwrócił bym uwagę na to z czego jest zrobione ciało kolowrotka, im mniej podatne na odkształcenia tym lepiej. Elementy napędu muszą być masywne luzy przekładni zredukowane do wymaganego minimum.

Powtórzę wypowiedź z innego tematu. Wymiana tulei na łożyska i kasowanie luzu fabrycznego należy przeprowadzić PRZED rozpoczęciem użytkowania. Późniejsza wymiana nie przyniesie tak dobrego efektu a w przypadku wymiany tulei na łożyska może być wręcz niemożliwa.
Na brzany wystarczy Ci DL 4000 Perczu, nie kombinuj. Jak dla mnie to kręcioł stworzony do takiego łowienia właśnie, w UK i tak nie będziesz daleko rzucał na rzekach. Ja też myślałem, że 6000 będzie lepszy - ale nie jest.  Lepiej się sprawdzi gdy chcemy uzyskać większą odległość - np. 60-70 metrów łowiąc leszcze czy karpie na jakieś wodzie stojącej - ale do brzanowych Avonów Baitrunner DL 4000 jest po prostu idealny, zaś dystans na jakim będziesz łowił do 30-40 metrów zaledwie, i to na Tamizie lub Trencie. Na innych rzekach zarzucasz bliżej, czasami trzeba celować (jak na Wye). Dlatego dobrze dopasowany wagowo kołowrotek jest bardzo ważny.
Perchuniu pomyśl lepiej o mocniejszej wędce ,w tedy zbalansuje się wszystko.Na targach zrobimy napad na wędki brzanowe i będziemy macać jedna po drugiej :) Eu to chyba produkcja europejska

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 186
    • Galeria
« Odpowiedź #29 dnia: 08.03.2016, 10:46 »
Mi w grudniu wpadł w ręce kołowrotek firmy Okuma. Model Okuma Trio SRS Baitfeeder 65, mam zamiar użytkować go przy karpiówce. Myślę, że byłby on idealny przy rzecznym brzanowaniu, konstrukcja wydaję się być solidna, a marka sama w sobie pewna. Po sezonie będę mógł powiedzieć coś więcej, pora na testy ;D