Autor Wątek: Jaki kołowrotek do method feeder poleciłbyś innym?  (Przeczytany 90373 razy)

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Jaki kołowrotek do method feeder poleciłbyś innym?
« Odpowiedź #195 dnia: 25.11.2015, 12:44 »
Do mnie totalnie nie trafiają argumenty typu "feeder i tak leży na podpórkach" waga całego zestawu gra dla mnie praktycznie najważniejszą rolę.

Co do wyważenia wędki to tutaj mamy do czynienie z mitem wędkarskim który zabrany został z dyscypliny spiningowej . Ciężko jest nam wyważyć Feedera który leży cały czas w podpórkach i ma długość np. 360 cm, bo gdybyśmy to robili to przy takiej długości wędki kołowrotek musiałby ważyć 700-800 gram .
Z poważaniem Marcin

Offline Daniel

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #196 dnia: 25.11.2015, 16:09 »
Zgadzam się, w metodach w których wędki spory czas spoczywają na podpórkach dobieramy kołowrotek do odległości na której chcemy łowić no i od grubości używanych żyłek czyli pojemność szpuli a wiadomo że im większy kołowrotek tym większa szpula

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
« Odpowiedź #197 dnia: 25.11.2015, 16:50 »
Jak lubisz 4000 to polecam
Penn SSV 4500 LL - pancerna maszyna, wolny bieg

Gdzie zakupiłeś jesli mozna wiedzieć. Rozważam go jako alternatywę dla baitrunera DL 4000 FA

W Bass ale dawno, teraz jest w dobrej cenie w Askari.
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
« Odpowiedź #198 dnia: 25.11.2015, 17:01 »
Zaznaczmy że każdy dobiera kołowrotek przede wszystkim do grubości swojego portfela ;D

Czy można dobrać kołowrotek w methodzie do odległości , hmm ?? ja raczej patrzę na pojemność szpuli, nie lubię nawijać km żyłki bo i tak jej nie wykorzystam, w tym sezonie żyłkę główną miałem 100 m a i tak może ze 40 m żyłka była wykorzystana.

No i musi być mocny a nie jakiś plastik na jeden sezon.
Z poważaniem Marcin

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #199 dnia: 25.11.2015, 17:09 »
Masz rację Marcin. Ale nie jest łatwo znaleźć nawijak który nas interesuje i to z płytką odpowiednio szpulą. Dawno już ograniczyłem szukanie takich. Oparłem sprawę na podkładzie. Raz odpowiednio nawinięty zostaje na długo, do linki odpowiedniej grubości. Method feeder nie wymaga od nas super cienkich żyłek gdzie podkład może zakłócić ich dobre ułożenie na szpuli. Nie trzeba zaraz dla podkładu kupować żyłek. Ja swoje stare,zużyte przewijam na wolne szpule i czekają na swoją, podkładową drugą młodość.
Arek

Offline Marcin Cichosz

• Ekspert
  • Reputacja: 431
  • Feeder Fans
    • Galeria
    • Feeder Fans
« Odpowiedź #200 dnia: 25.11.2015, 17:41 »
Nie trzeba zaraz dla podkładu kupować żyłek. Ja swoje stare,zużyte przewijam na wolne szpule i czekają na swoją, podkładową drugą młodość.

To też jest bardzo dobre rozwiązanie :thumbup:
Ja od kiedy można kupić "rolkę" Daiwy na allegro w ilości 2000-3000 m żyłki, za przyzwoite pieniądze, przestaję robić podkład.

Offline Rafcio

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #201 dnia: 10.12.2015, 00:18 »
Witam.
Na początku, chcialem Pozdrowić kolegów o kiju.
Jest to mój pierwszy post ale forum czytam juz od roku.
Dzisiaj dostalem SHIMANO BAITRUNNER X-AERO 4000FA kupiony w Askari za dobra cene. Wiem, ze wielu kolegow go posiada lub model bez wolnego biegu. Mam mianowicie problem ze zbijaniem kablaka. Przy lekkim obrocie korbka staje w miejscu i nie moge go zbic . Natomiast przy energicznym i silnym ruchu sie zamyka. Posiadam inne kolowrorki ;D ale tam zbijanie chodzi lekko. Czy w waszych mlynkach tez tak jest ? Czy jest to nowy kolowrotek i sie rozkreci ? Czy go reklamowac ?

Offline Rafcio

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #202 dnia: 10.12.2015, 00:50 »
Czy na dzien dzisiejszy, tez byście go jeszcze raz kupili ?

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #203 dnia: 10.12.2015, 00:52 »
Witam.
Dzisiaj dostalem SHIMANO BAITRUNNER X-AERO 4000FA kupiony w Askari za dobra cene. Wiem, ze wielu kolegow go posiada lub model bez wolnego biegu. Mam mianowicie problem ze zbijaniem kablaka. Przy lekkim obrocie korbka staje w miejscu i nie moge go zbic . Natomiast przy energicznym i silnym ruchu sie zamyka. Posiadam inne kolowrorki ;D ale tam zbijanie chodzi lekko. Czy w waszych mlynkach tez tak jest ? Czy jest to nowy kolowrotek i sie rozkreci ? Czy go reklamowac ?
Raczej nie, Może być gorzej! Słaba sprężyna!
Arek

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #204 dnia: 10.12.2015, 01:08 »
Dokładnie tak jak pisze Arunio. Sprężyna jakąś słabą się trafiła. Wymontować pójść do wędkarskiego, kupić bądź zamówić nową. Wstawić i łowić 8)

Offline Rafcio

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #205 dnia: 10.12.2015, 06:29 »
Chyba najlepiej będzie jak go zwrócę (przedwczoraj go kupiłem). Tylko się zastanawiam czy wymienić na sprawny. Czy zwrot kasy i coś innego ?. Czy na dzień dzisiejszy opłaca się go brać (540 pln)? czy kupili byście coś innego (pytanie do użytkowników co go posiadają lub posiadali).

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #206 dnia: 10.12.2015, 07:58 »
Witam , posiadam ten kołowrotek (SHIMANO BAITRUNNER X-AERO 4000FA), nie wiem Rafcio co się tam dopatrzyłeś, ja nigdy , przenigdy nie zbijam kabłąka korbką tylko zamykam ręką - to nie spining, że trzeba szybko reagować bo może być natychmiast branie, w moim jest tak samo, jak mocno obrócę korbką to się zamknie, może problem jest w tym że posiada dwie korbki??, nie reklamuj go bo nie ma potrzeby to świetna maszynka!
Sławek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #207 dnia: 10.12.2015, 20:47 »
Przy lekkim obrocie korbka staje w miejscu i nie moge go zbic . Natomiast przy energicznym i silnym ruchu sie zamyka. Posiadam inne kolowrorki ;D ale tam zbijanie chodzi lekko. Czy w waszych mlynkach tez tak jest ? Czy jest to nowy kolowrotek i sie rozkreci ? Czy go reklamowac ?
Ja posiadam zwykły Aero 4000 FA. Ciężko mi jednak odpowiedzieć na to pytanie, bo ja chyba nigdy nie zamykam kabłąka korbką. Próbuję sobie teraz przypomnieć, ale wydaje mi się, że nigdy tego nie robię.
Zaraz pójdę do piwnicy i sprawdzę jak to działa z ciekawości :)
Pozdrawiam
Mateusz

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #208 dnia: 10.12.2015, 22:35 »
Witam.

Rafcio, to jest najzupełniej normalne. Kołowrotek jest OK. Jakby to obrazowo wytłumaczyć... Łatwiej jest rozpędzić się na rowerze i podjechać pod górkę, niż stanąć pod górką i zacząć się dopiero rozpędzać :) Nie zawracaj sobie tym głowy i zbijaj kabłąk ręką :)

Offline Rafcio

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #209 dnia: 11.12.2015, 01:38 »
Dzięki za zainteresowanie się tematem. Posiadam większe młynki od Shimano i tam taki problem nie występuje. Dlatego postanowiłem zapytać się fachowców. Mateo taki sprzęt trzymasz w komórce ???.