Autor Wątek: Nowe pellety Mondiala do metody - identyczne jak Lorpio  (Przeczytany 14080 razy)

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Nowe pellety Mondiala do metody - identyczne jak Lorpio
« Odpowiedź #15 dnia: 09.03.2016, 22:43 »
Obstawiam paczki 1 kg i cena nie większa niż 10 zł. :)
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #16 dnia: 09.03.2016, 22:50 »
No nie byłbym taki pewien.. Raczej wątpię, żeby Lorenc brał 8-10 zł przebicia, bo tyle gdzieś wyjdzie, jak tam 12 zł za 700 a tu mówisz 10 za 1000 g.
W końcu biorą podobno z jednego źródła.
Na razie znalazłem, jak pisałem, jedną aukcję i jest 12,50 za 700 g właśnie, ale może dlatego, że nigdzie nie ma jeszcze.
Poczekamy zobaczymy ;)
Dawid

Offline FilipJann

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #17 dnia: 09.03.2016, 23:15 »
No nie byłbym taki pewien.. Raczej wątpię, żeby Lorenc brał 8-10 zł przebicia, bo tyle gdzieś wyjdzie, jak tam 12 zł za 700 a tu mówisz 10 za 1000 g.
W końcu biorą podobno z jednego źródła.
Na razie znalazłem, jak pisałem, jedną aukcję i jest 12,50 za 700 g właśnie, ale może dlatego, że nigdzie nie ma jeszcze.
Poczekamy zobaczymy ;)
Eh... Za mało dowodów mamy, żeby twierdzić że to kolejny "przepakowywacz" (czy jak im tam :P) A to, że ktoś tak napisał...
Ciekawe co by było, gdyby firma na "B" wypuściła pellet do methody "karpiowy" (typu: feed) - co? Też "przepakowywacz? Czy nagle powstaje, nowa linia produkcyjna firmy na "B" i tam produkują ten pellet? No bo raczej trudno zrobić taki pellet o innym kolorze i zapach. To samo tyczy się Beatiny i Halibuta.

Taki sam kolor (nie wiem czy też zapach) ma pellet Dynamite Baits i nikt nie twierdzi, że to "przepakowywacz" :)
Have fun.
Do what makes you happy.

Offline DvD

• Ekspert
« Odpowiedź #18 dnia: 09.03.2016, 23:22 »
Jasne Filip, ja się z Tobą zgadzam w 100%, całą swoją wypowiedź oparłem na info od Artura, które wpędziło mnie w przekonanie, że jest to ten sam pellet.
To co mówisz ma sens, ale i tak cena nie powinna być tak niska. Stwierdzimy chyba razem, że pellet basic Piotrka jest niezły. (jean - nie mówię "dobry" :D)
W takim razie dlaczego Lorpio ma produkować przyzwoity pellet w cenie 10zł za kilogram u producenta, a mondial tak samo dobry produkt za 6zł?
Coś tu śmierdzi chyba, nie?
Więc albo Piotr jest robiony w bambuco, w co wątpię, albo pellet mondiala musiałby być relatywnie gorszy! W drugim wypadku i tak w przeliczeniu na efekty wyjdzie, że bardziej opłaci się lorpio.

Poczekamy na ceny i testy, wyjdzie szydło z worka :)
Dawid

Offline FilipJann

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #19 dnia: 09.03.2016, 23:30 »
Mondial-f już w zeszłym roku miał pellety. Od 4 do chyba 6mm. Cena za 1kg. Ok 7zł. Pellet "rybny" - kolor i zapach miał identyko jak Lorpio. Jeśli receptury tego pelletu do methody będą takie jak tego pelletu 4-6mm to cena może być niska :)
Have fun.
Do what makes you happy.

Offline DvD

• Ekspert
« Odpowiedź #20 dnia: 09.03.2016, 23:32 »
Ale "rybny" z nazwy, czy ze składu i skuteczności?
Pytam bo nie używałem..

Kiedyś już Katmay pisał w którymś temacie o mączkach. Jak ze wszystkim i tutaj są Mączki i "mączki". Pewnie od tego zależy cena, później od procesu technologicznego, od tego zawsze w jakimś stopniu będzie zależeć skuteczność.
Dawid

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #21 dnia: 10.03.2016, 09:28 »
Mondial-f już w zeszłym roku miał pellety. Od 4 do chyba 6mm. Cena za 1kg. Ok 7zł. Pellet "rybny" - kolor i zapach miał identyko jak Lorpio. Jeśli receptury tego pelletu do methody będą takie jak tego pelletu 4-6mm to cena może być niska :)
Nie będzie tylko jest to są te same mam wiarygodne informacje a będę je miał za dwa tygodnie ;D
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #22 dnia: 10.03.2016, 09:39 »
A ja używałem Lorpio i " dupy nie urywa " a teraz następna firma to samo wypuszcza ale w innym opakowaniu ( żenada )

Wyrasta nam nowy forumowy malkontent :D

Zdania na temat wszystkiego są podzielone, może to wina dnia, może wody.. Nie ma reguły. Może po prostu jesteś przyzwyczajony do lepszych- droższych pelletów to i nie dziwię się, że nic Ci nie urywa ;)
A ty co z Dostajesz działkę z Lorpio , Mondiala czy prowadzisz sklep ? :)
Wkurza mnie w tym całym " piekiełku wędkarskim " to całe przepakowywanie i robienie z Nas idiotów, bo przecież to z firmy X jest lepsze od firmy Y mimo że obie firmy sprzedają to samo
A drogie z firm UK  coś coś tam Baits wcale też na mnie dużego wrażenia nie zrobiły, choć muszę szczerzę powiedzieć że opakowania mają najładniejsze ;D :P
Niewiele ostatnio piszę, ale wszystko czytam. I własnym zdaniem, wiele stary wymagasz. Daj coś w zamian. Jak na razie dużo krytyki. Pokaż, co jest lepsze! Proszę.
Dam jak przetestuję bo nie będę pisał że lepsze po wyglądzie, zapachu czy smaku :) ( ale po zapachu stwierdzam że lepsze :P
kupiłem w Poznaniu i w Sosnowcu też się do nich wybieram żeby coś kupić bo mają mieć jeszcze kilka nowości A szanuję ich za to że to POLSKA firma, mają własne produkty i inne od tych wymienionych przez Was :thumbup: :thumbup: :thumbup: :bravo:
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #23 dnia: 10.03.2016, 10:03 »
Jean, proszę, nie machaj tutaj flagą polską, bo nie trzeba. Mamy do czynienia z biiznesem, mnie nie interesuje kto co pakuje, ale to co sprzedaje. Póki co mamy dyskusję o czymś czego jeszcze nie ma, nie znamy szczegółów, ale są teorie.

Ja używam pelletów 'no name' od jakiegoś czasu. Płacę 3-4 razy mniej niż za produkt w wersji 'z nazwą'. Ale nie wieszam psów na firmie X.Y czy Z. Mam wolny wybór i kupuję to co lubię, uważam za lepsze. Jeżeli Mondial będzie miał podobny lub ten sam pellet w cenie o wiele niższej, sprawa będzie jasna...

Ja używałem wielu pelletów i zauważam, że one inaczej piją wodę, trochę się różnią (mowa o 2 mm). Domyślam się więc, że jakaś duża fabryka robi pellety wędkarskie pod daną firmę, wg odpowiedniej receptury, którą ułożono specjalnie pod tę firmę. Dlatego są one podobne, ale nie takie same (w wersji karpiowej). Nie da się porównać pelletów Dynamite'a i Sonubaitsa, bo są robione wg pewnej receptury, osobnej dla każdej z firm. Zwłaszcza Sonu ma tyle pelletów, że głowa boli. Nie ma dziesięciu smaków owocowych (po jakiego grzyba tyle?), ma za to typowo pod dane gatunki, jest coś na karpia typowo, na brzany, klenie.

Myślę więc, że i polskie firmy będą działać w ten sam sposób, zamawiać pellet 'pod siebie'. Ja póki co za pellet 2 mm płacę 1 funta za kilogram. W sklepie musiałbym 3.5 - 4 za 900 gram. Jest troszeczkę może słabszy, ale działa :) To jest zwykły pellet do karmienia ryb, ot co...

Lucjan

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #24 dnia: 10.03.2016, 10:25 »
Lucek dochodzę po kilku latach testów do tych samych wniosków  - jak dla mnie czy pellet z firmy X czy Y czy no name - to ta sama mechanika działania zgodze się że są jedne bardzie j do pracowane drugie mniej.
Grunt że rybki to łykaja - porównam pellet do chleba który jemy jedni kupują chleb za 20 zł za 1 kg a inni za 3,5 zł za 1 kg - jednym smakuje ten a drugim ten a w praktyce jak człowiek będzie głodny to nie będzie wybrzydzał zje to i to.
Decydującym czynnikiem w wyborze jest wiara oraz bardzo często przekaz medialny - otóż odkąd reklamą w firmach wędkarskich zajęły się profesjonalne komórki marketing rozrósł się niewyobrażalnie - w porównaniu do samochodowego w niczym nie ustepuje filmy , gazety , publikacje , targi , ec.
Po obejrzeniu reklamy i pokazanych tam wyników od razu klient się podpala - płaci - a potem rozczarowanie z szitem jest proste wytłumaczenie ach nie działa na tej wodzie itp. ale prawda może być zupełnie inna bo ktoś pujdzie nad wodę gdzie ryb jest mnóstwo do tego wciągają wszystko i na ten sam produkt połowi i powie ah formuła 1.
Zdrowy rozsądek moim zdaniem i ciągłe szukanie doprowadza do sukcesu ( tylko szkoda że to wszystko tyle kosztuje)
Maciek

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #25 dnia: 10.03.2016, 10:31 »
Luk zawszę machałem Polską flagą i będę machał (tak mi zostało od pochodów 1Majowych :D :P na które zabierał mnie Ojciec)
Ja nie wieszam na nikogo psów ale czy nie uważasz że sprzedawanie tego samego produktu pod kilkoma lub kilkunastoma nazwami ( tu mam na mysli kulki ) to jedna wielka ściema ?
I Proszę nie wmawiaj mi że zmieniają skład, bo w to nie uwierzę (przynajmniej przy tych tańszych pelletach)
Znam linie produkcyjne makaronów i konserw które produkowane są pod własną nazwą, dla dużych hiper marketów i marketów, z przykrością muszę stwierdzić że to ten sam produkt o przepraszam inaczej opakowany lub w przypadku makaronów opakowanie 400 g a nie 500, czy to ci czasem czegoś nie przypomina ? ;D :-X
Ja po prostu uważam że to jest Dobre Bo Polskie A może chcę żeby było więcej miejsc pracy żebyś szybciej wrócił do Kraju ? :)
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline DvD

• Ekspert
« Odpowiedź #26 dnia: 10.03.2016, 10:38 »
Taka jest polityka firm nastawionych na zyski. Nikt nie produkuje nic dla zadowolonych klientów, tylko dla kasy. Jeśli nie ma produktu wspaniałego, a tylko przeciętne według Ciebie, to ile powinien kosztować taki cud, żeby zasłużył na dobrą twoją opinię??
Śmiało możesz zrobić coś dobrego i pokazać że umiesz i się da. Tylko jeśli cena będzie adekwatna to ciekawe ile zarobisz.

Nie dziwię się firmom, szczególnie polskim, bo realia mamy jakie mamy. I chwała takiemu Lorpio, że jako pierwszy równa w górę, a nie w dół!

Edycja administratora: http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=518.msg37838#msg37838
Dawid

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #27 dnia: 10.03.2016, 10:59 »
Jean, ja też lubię polskie firmy! Mi chodzi jednak o to, że polskość w przypadku Lorpio, Mondial-F to rzecz bardzo względna. Przecież wiesz kim są właściciele i co robią, jakie firmy prezentują lub nimi handlują :) A czy biorą towar z Polski? Wątpię, przynajmniej nie zawsze. Jedni mają towar od Włochów i Angoli a drudzy od Francuzów :D Dlatego nie wbijajmy tutaj narodowej nuty, bo akurat wiele polskich firm to agencje sprzedające chiński towar (podkręcam 8) ), wiele zaś tych typowo polskich jak Gut-mix, ma tak niskie noty, że aż żal...

Co do pelletów karpiowych, to zobaczcie jaki mają skład. Jednak pomimo tych samych procentów (białka,tłuszcze, cukry) nie uzyskacie tego samego produktu końcowego. Inaczej będzie pił wodę, inaczej się rozpadał (chodzi o czas). Tu dodają czegoś, tam czegoś. Dlatego jeden pellet po dodaniu wody puchnie i daje się rozdzielać bez problemu, inny robi się ciapowaty i trzeba wodę dozować bardzo ostrożnie. Tak jak zanęta na bazie mączek nie jest taka sama, tak i pellety mogą się różnić. Na pewno to co mamy to nie jest ten sam pellet 2 mm pakowany w paczki różnych producentów. Wątpię aby taki Sonubaits czy Dynamite lub Bait-tech pozwalaliby sobie na coś takiego. Ja akurat używam brytyjskiego Skrettinga obecnie i jest on inny niż holenderski Coppens. Ten mó jest dwa razy tańszy praktycznie.

Polska fabryka pelletów na Pomorzu, robi pellety pod zamówienie. Normalnie robią pasze - ale dla Ciebie zrobią pellet jaki chcesz. Dogadaj się jakiej receptury potrzeba, co chcesz - i będziesz miał pellety, Oni mają wszelkie atesty, certyfikaty, więc nie trzeba kupować krowy aby napić sie mleka (stawiać fabryki robiącej pellety). Jakie firmy trak robią? Nie mam pojęcia. Jedno jest pewne, nie każdy pellet będzie miał odpowiednie właściwości aby użyć go do miksu 50/50 lub samego do Metody. Za jakiś czas pewnie nabiorą wprawy, pojawią się odpowiednie przepisy na pellet idealny. Póki co - niektórzy wola kupować towar ze sprawdzonych źródeł. A jak będzie cena i co będziemy kupować - zależy od nas samych. Jeden lubi jeździć Audi inny Ładą, nie ma sensu sie kłócić co lepsze. Każdy swój rozum ma :)

Lucjan

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #28 dnia: 10.03.2016, 11:08 »
Panowie, pilnujmy aby dyskusja była dyskusją, pliz, bez wyjazdów. Popieracie  obydwoje to co polskie, jednocześnie są takie różnice! Dziwne, co? :o
Lucjan

Offline DvD

• Ekspert
« Odpowiedź #29 dnia: 10.03.2016, 11:12 »
Ja nigdzie nie napisałem że lepszy jest jeden czy drugi, po prostu jeden znamy, drugiego jeszcze nie. A używam przykładu Lorpio bo nie ma innego takiego pelletu w Polsce, chyba się zgodzisz? Jeśli mondial będzie tak samo dobry i tańszy to świetnie! Wtedy będę go polecał jako fajna i tania opcja.

I tak każdy zrozumie to jak będzie chciał..
Dawid