Jean, ja też lubię polskie firmy! Mi chodzi jednak o to, że polskość w przypadku Lorpio, Mondial-F to rzecz bardzo względna. Przecież wiesz kim są właściciele i co robią, jakie firmy prezentują lub nimi handlują

A czy biorą towar z Polski? Wątpię, przynajmniej nie zawsze. Jedni mają towar od Włochów i Angoli a drudzy od Francuzów

Dlatego nie wbijajmy tutaj narodowej nuty, bo akurat wiele polskich firm to agencje sprzedające chiński towar (podkręcam

), wiele zaś tych typowo polskich jak Gut-mix, ma tak niskie noty, że aż żal...
Co do pelletów karpiowych, to zobaczcie jaki mają skład. Jednak pomimo tych samych procentów (białka,tłuszcze, cukry) nie uzyskacie tego samego produktu końcowego. Inaczej będzie pił wodę, inaczej się rozpadał (chodzi o czas). Tu dodają czegoś, tam czegoś. Dlatego jeden pellet po dodaniu wody puchnie i daje się rozdzielać bez problemu, inny robi się ciapowaty i trzeba wodę dozować bardzo ostrożnie. Tak jak zanęta na bazie mączek nie jest taka sama, tak i pellety mogą się różnić. Na pewno to co mamy to nie jest ten sam pellet 2 mm pakowany w paczki różnych producentów. Wątpię aby taki Sonubaits czy Dynamite lub Bait-tech pozwalaliby sobie na coś takiego. Ja akurat używam brytyjskiego Skrettinga obecnie i jest on inny niż holenderski Coppens. Ten mó jest dwa razy tańszy praktycznie.
Polska fabryka pelletów na Pomorzu, robi pellety pod zamówienie. Normalnie robią pasze - ale dla Ciebie zrobią pellet jaki chcesz. Dogadaj się jakiej receptury potrzeba, co chcesz - i będziesz miał pellety, Oni mają wszelkie atesty, certyfikaty, więc nie trzeba kupować krowy aby napić sie mleka (stawiać fabryki robiącej pellety). Jakie firmy trak robią? Nie mam pojęcia. Jedno jest pewne, nie każdy pellet będzie miał odpowiednie właściwości aby użyć go do miksu 50/50 lub samego do Metody. Za jakiś czas pewnie nabiorą wprawy, pojawią się odpowiednie przepisy na pellet idealny. Póki co - niektórzy wola kupować towar ze sprawdzonych źródeł. A jak będzie cena i co będziemy kupować - zależy od nas samych. Jeden lubi jeździć Audi inny Ładą, nie ma sensu sie kłócić co lepsze. Każdy swój rozum ma