Autor Wątek: Nowe pellety Mondiala do metody - identyczne jak Lorpio  (Przeczytany 14081 razy)

Offline jean72

• Ekspert
  • Reputacja: 50
  • Ulubione metody: bat i feeder
Odp: Nowe pellety Mondiala do metody - identyczne jak Lorpio
« Odpowiedź #30 dnia: 10.03.2016, 11:15 »
Spoko, kupię na "targowisku" w Sosnowcu ten mój nowy super tajny pellet i Tobie wyślę a Ty ocenisz czy warto czy nie :)
Takie jest moje zdanie na ten temat i nikt nie musi się z nim zgadzać

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #31 dnia: 10.03.2016, 11:15 »
Ok każdy ma swoje rację ale rację najważniejszą ma Luk :thumbup:

Wcale tak nie uważam, mam swoje zdanie - a to co innego 8)  Nie podpisuję się jednak pod teoriami o spisku firmy X i o działalności na rzecz Polski firmy Y. Prawda jest banalna bardzo często, nie trzeba dopisywać do niej ideologii.

Będzie produkt, porównamy, zobaczymy, będziemy 'wiedzieć'.
Lucjan

Offline jean72

• Ekspert
« Odpowiedź #32 dnia: 10.03.2016, 11:18 »
Ok każdy ma swoje rację ale rację najważniejszą ma Luk :thumbup:

Wcale tak nie uważam, mam swoje zdanie - a to co innego 8)  Nie podpisuję się jednak pod teoriami o spisku firmy X i o działalności na rzecz Polski firmy Y. Prawda jest banalna bardzo często, nie trzeba dopisywać do niej ideologii.

Będzie produkt, porównamy, zobaczymy, będziemy 'wiedzieć'.
Dobra tobie też kupię nie będę taki :D ale do UK nie wysyłam, wyślę do Opola czy gdzie sobie życzysz :P

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #33 dnia: 10.03.2016, 11:24 »
Spoko, może być Opole... :D

Aczkolwiek Jean podsunąłęś mi pomysł, aby zrobić lekki test pelletów 2 mm kilku firm. Może rzeczywiście warto przyjrzeć się im z bliska? Teraz jest masa pelletów, w tym kukurydzianych, owocowych. One tez są dobre. Można wybadać jak się zachowują...
Lucjan

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #34 dnia: 10.03.2016, 11:25 »
Ja używam pelletów 'no name' od jakiegoś czasu. Płacę 3-4 razy mniej niż za produkt w wersji 'z nazwą'.
Czyli cena podobna do Aller Aqua. Czy jest to chudszy i jaśniejszy produkt? Z Aller miałeś styczność.
Arek

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #35 dnia: 10.03.2016, 11:26 »
To w końcu chcesz mieć produkt tylko polski, czy dobrze działający i w miarę tani? Bo mnie nie jara siedzenie bez brania ale z satysfakcją, że wspieram polski przemysł. Dodatkowo taki producent będzie przekonany, że jego produkt spełnia oczekiwania klienta, bo go kupiłem.
Dawid

Offline jean72

• Ekspert
« Odpowiedź #36 dnia: 10.03.2016, 11:26 »
Spoko, może być Opole... :D

Aczkolwiek Jean podsunąłęś mi pomysł, aby zrobić lekki test pelletów 2 mm kilku firm. Może rzeczywiście warto przyjrzeć się im z bliska? Teraz jest masa pelletów, w tym kukurydzianych, owocowych. One tez są dobre. Można wybadać jak się zachowują...
Dokładnie o tym samym pomyślałem, tylko czy taki test laboratoryjny czy praktyczny nad wodą ? A może jeden i drugi.

Offline jean72

• Ekspert
« Odpowiedź #37 dnia: 10.03.2016, 11:29 »
To w końcu chcesz mieć produkt tylko polski, czy dobrze działający i w miarę tani? Bo mnie nie jara siedzenie bez brania ale z satysfakcją, że wspieram polski przemysł. Dodatkowo taki producent będzie przekonany, że jego produkt spełnia oczekiwania klienta, bo go kupiłem.
Moim marzeniem jest kupić Polski produkt, dobry, który relatywnie będzie tańszy od tego z UK lub podobnej cenie ale ja będę wiedział że wspieram Polską gospodarkę a nie UK czy Holandii
Tyle, jadę do pracy co by mieć kasę na " targowisko " :)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #38 dnia: 10.03.2016, 11:57 »
Jean, chciałbym abyś miał pewne spectrum widzenia. Wiele osób zarzuca mi promowanie marek brytyjskich, ale mi trudno jest pokazywać coś polskiego. Zwłaszcza, że kilka razy napisałem maile z propozycjami współpracy i zawsze nie było żadnego odzewu.

Aby kupować polskie produkty, trzeba przede wszystkim mieć myśl techniczna polską. Bo kupując Tandem Baitsa czy Jaxona wcale nie wspieramy polskich marek, wspieramy Chinoli i ich przemysł, w którym się zrzyna patenty innych firm. Produkcja może czasem być w Chinach - ale przynajmniej pomysł i myśl techniczna powinna być z Polski. Bo mamy co najmniej tak samo łebskich wędkarzy jak w UK, mogących wymyślać i oprocentowywać 'nowe' wynalazki. Możemy zawojować rynki Europy, tak jak oni to robią z naszym. Co ciekawe - ich produkty są drogie, nasze mogą być tańsze, bo robocizna jest kilkukrotnie niższa niż w takim UK. Jak działa Guru? Podajniki wymyślone przez kilku wyczynowców, drukowane na drukarce 3D, przekazane później do masowej produkcji. Zobacz jak się sprzedają. Jeden model koszyka na rzeki i wody stojące w dwóch rozmiarach i czterech opcjach wagowych -ale jak pomyślany(rozkład obciążenia, możliwość montowania przez rurkę koszyka). To jest coś co sprawia, że produkt ma wartość, jest cenny - tym powinniśmy się kierować. Dlatego takie spławiki Jakuba, krzesło Cuzo i inne rzeczy - są pokazywane na tym forum. Bo jako Polacy mamy możliwości. Ale wielu nie dostrzega tego, uważa, że promując Drennana lub pokazując Prestona robi się źle. Ale ja chcę pokazać, że można, nie trzeba wcale Einstaina aby wymyślić fotel do feedera czy być niczym Pasteur aby skomponować skuteczną zanętę. Proszę - zmiel pellety Aller Aqua o których pisze Arek, dodaj do zanęty zmielonej mocniej i masz miks do Metody! Dlaczego jednak tego nie robią inne firmy? Nie wiem... Dlaczego robi się większość w Chinach? Nie wiem. Nawet 'wielka' firma na D swoje kije kupuje od Chinoli, zlecając im produkcję nowej serii. Projekt nawet nie jest polski, tylko zamówienie. Chińczyk robi kij do feedera na polskie wody, dla Polaków, sam nie ma pojęcia jakie ryby u nas pływają. Pisałem o tym jak nie są pewne firmy zainteresowane sponsorowaniem Angoli, rynek w UK jest dla nich 'nieciekawy'. Żenujące!!! Dlatego trzeba też promować zdrowy rozsądek, bez promocji tylko tego co polskie bo 'jest polskie'. Niech polskie firmy się wysilą, niech taki Wirek czy Kostal dopasuje się z ofertą, przebijając Drennana, Koruma czy Guru. Korzystają z idealnej technologii, bo robia metalowe, trwałe koszyki, ale brakuje im 'pomyślunku' właśnie. Przykłady można mnożyć i mnożyć.

Oczywiście, że są polskie firmy działające dobrze. Jak Lorpio czy Mondial-f. Ale wymagajmy więcej o rodzimych producentów, podnośmy im poprzeczkę. Na pewno stać ich na więcej. Sukces Elektrostatyka pokazuje, że można w Polsce zrobić coś co jest równie dobre i praktyczne jak markowy sprzęt innych firm... Nie dajmy się jednak nabierać - bo polskie to powinno być coś jest polskie, a nie jest tylko towarem z Chin, z logo polskiej firmy X czy Y. 
Lucjan

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #39 dnia: 10.03.2016, 12:22 »
Jean, ja też lubię polskie firmy! Mi chodzi jednak o to, że polskość w przypadku Lorpio, Mondial-F to rzecz bardzo względna. Przecież wiesz kim są właściciele i co robią, jakie firmy prezentują lub nimi handlują :) A czy biorą towar z Polski? Wątpię, przynajmniej nie zawsze. Jedni mają towar od Włochów i Angoli a drudzy od Francuzów :D Dlatego nie wbijajmy tutaj narodowej nuty, bo akurat wiele polskich firm to agencje sprzedające chiński towar (podkręcam 8) ), wiele zaś tych typowo polskich jak Gut-mix, ma tak niskie noty, że aż żal...

Co do pelletów karpiowych, to zobaczcie jaki mają skład. Jednak pomimo tych samych procentów (białka,tłuszcze, cukry) nie uzyskacie tego samego produktu końcowego. Inaczej będzie pił wodę, inaczej się rozpadał (chodzi o czas). Tu dodają czegoś, tam czegoś. Dlatego jeden pellet po dodaniu wody puchnie i daje się rozdzielać bez problemu, inny robi się ciapowaty i trzeba wodę dozować bardzo ostrożnie. Tak jak zanęta na bazie mączek nie jest taka sama, tak i pellety mogą się różnić. Na pewno to co mamy to nie jest ten sam pellet 2 mm pakowany w paczki różnych producentów. Wątpię aby taki Sonubaits czy Dynamite lub Bait-tech pozwalaliby sobie na coś takiego. Ja akurat używam brytyjskiego Skrettinga obecnie i jest on inny niż holenderski Coppens. Ten mó jest dwa razy tańszy praktycznie.

Polska fabryka pelletów na Pomorzu, robi pellety pod zamówienie. Normalnie robią pasze - ale dla Ciebie zrobią pellet jaki chcesz. Dogadaj się jakiej receptury potrzeba, co chcesz - i będziesz miał pellety, Oni mają wszelkie atesty, certyfikaty, więc nie trzeba kupować krowy aby napić sie mleka (stawiać fabryki robiącej pellety). Jakie firmy trak robią? Nie mam pojęcia. Jedno jest pewne, nie każdy pellet będzie miał odpowiednie właściwości aby użyć go do miksu 50/50 lub samego do Metody. Za jakiś czas pewnie nabiorą wprawy, pojawią się odpowiednie przepisy na pellet idealny. Póki co - niektórzy wola kupować towar ze sprawdzonych źródeł. A jak będzie cena i co będziemy kupować - zależy od nas samych. Jeden lubi jeździć Audi inny Ładą, nie ma sensu sie kłócić co lepsze. Każdy swój rozum ma :)
Pelety w Polsce robi kilkanaście firm. Jest to karma dla ptaków kury indyka.
Linia jest jedną. Sposób robienia jeden. Różnią się tylko tym co dajesz do środka. Średnicę zaczynają się od 1mm po 4mm. Cena za tonę paszy początkowej z mączką rybną to jakieś 1500-1750 zł za tonę. Z dowozem. Jak zechcesz to jeszcze zrobią kruszonkę. Drobne granulki o nieregularnym kształcie. Co mogło by być strzałem w 10 jeśli chodzi o pelet do koszyczka.
Jeśli byś zrobił receptury pod ryby (ptaki mają 3% mączki) i zwiększył mączke do 10% (koszty w górę) wywalił koksydiostatyki i inne typowo ptasie dodatki (cena w.dol) skończysz na poziomie 2300-2700zł za tonę.
To daje 2.5 do 3 zł z pakowaniem.
Jeśli chcesz zrobić towar premium idzie do 50% mączki (inaczej nie zrobisz granulki bo się rozpadnie). To da cenę max 4500 - 5000 zł za tonę.
A to daje do myślenia.
Marcin

Offline Morgoth13

• Ekspert
  • Reputacja: 163
« Odpowiedź #40 dnia: 28.03.2016, 09:07 »
...
Prosty i uczciwy student ze mnie :-P
...

Przecież to się wzajemnie wyklucza :D
Pozdrawiam
Mirek

Offline JKarp

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #41 dnia: 28.03.2016, 19:56 »
Pellet a granulat to coś zupełnie innego.
To tak w celu ukierunkowania porównań ;)
JK

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #42 dnia: 28.03.2016, 20:09 »
No ale nikt nie używa w nazwie słowa granulat raczej... ;)
Lucjan

Offline JKarp

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #43 dnia: 29.03.2016, 08:13 »
Mówię tu o Allerze, ale nie tylko. "Pellety w Polsce robi kilkanaście firm. Jest to karma dla ptaków kury indyka".
Pellety powstają w wyniku ekstruzji, a nie w wyniku sprasowania-uformowania.
JK

EDIT
Tak trochę z innej beczki, ale to jest film pokazowy o produkcjii pelletów:

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #44 dnia: 29.03.2016, 20:06 »
Właśnie dostałem te pellety 2 i 4 mm red czyli red halibut, Halibut, czyli black halibut i green, czyli green betain. Powiem, że black jest identyczny, ale red jest minimalnie jaśniejszy.
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki