Autor Wątek: Metoda z klipsem do białych robaków  (Przeczytany 13937 razy)

Offline piotro001

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 2
Metoda z klipsem do białych robaków
« dnia: 10.03.2016, 10:22 »
Mam pytanie do Was, jakich przyponów używacie do klipsa na białe robaki? i czy w ogóle stosujecie przypony z takim klipsem do metody.

Offline yarousseau

• Ekspert
  • Reputacja: 41
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Metoda z klipsem do białych robaków
« Odpowiedź #1 dnia: 10.03.2016, 10:26 »
Mam pytanie do Was, jakich przyponów używacie do klipsa na białe robaki? i czy w ogóle stosujecie przypony z takim klipsem do metody.

O jakim klipsie piszesz Kolego? Do podajnika z białymi robakami stosuję przerobiony przypon z Drennana 30 albo gotowca z mikrozadziorem z Prestona (dłuższy)...
yarousseau
Mazovia Fishing Team
https://www.facebook.com/mazoviaft/

Offline Fabregasik9

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 75
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 10.03.2016, 10:28 »
Chodzi mu o klips do białych robaków, na które nakłada się robaki a ten klips jest mocowany do włosa. Dzięki temu możemy łowić na pęczek białych, żywych, na włosie.

Coś takiego: http://allegro.pl/traper-klips-agrafki-do-bialych-robakow-14mm-i6017918373.html

Offline yarousseau

• Ekspert
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #3 dnia: 10.03.2016, 12:46 »
Wolę już sposób polegający na nadzianiu robaków na nitkę a jeszcze bardziej bezpośrednio na hak ;p
yarousseau
Mazovia Fishing Team
https://www.facebook.com/mazoviaft/

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #4 dnia: 10.03.2016, 20:58 »
Pozwoliłem sobie wydzielić ten wątek, bo podobnego tematu jeszcze na forum nie było.
Poniższy link prowadzi do tematu związanego stricte z samym klipsem:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=631.0
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2224
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 10.03.2016, 21:19 »
Ja normalnie walę białe na push-stopa i jest git. Przestają się od razu wiercić, a zachowują wszystkie właściwości. Tego karpia z mojego awatara złowiłem na 7 białych tak właśnie podanych.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #6 dnia: 10.03.2016, 21:34 »
Biale na włos ? ja jak zakładałem to od razu pękały i w sumie wyglądało to źle..., może zależy jaki włos ? nie wiem
Krzysztof

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2224
  • MFT
« Odpowiedź #7 dnia: 10.03.2016, 21:35 »
Normalnie na drennanowskiego pushstopa.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #8 dnia: 10.03.2016, 21:40 »
Hmm to może muszę poćwiczyć , ale tak jak mówię , jak przebijałem to strzelały mi :P
Krzysztof

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #9 dnia: 10.03.2016, 21:49 »
Chodzi mu o klips do białych robaków, na które nakłada się robaki a ten klips jest mocowany do włosa. Dzięki temu możemy łowić na pęczek białych, żywych, na włosie.

Coś takiego: http://allegro.pl/traper-klips-agrafki-do-bialych-robakow-14mm-i6017918373.html

Używałem takich, tylko z TB. Mocowałem te klipsy na włosie, mocowałem na kółeczku na trzonku haczyka. U mnie - porażka. A u kolegi - miodzio, działało. Łowiliśmy w sumie tak samo, na to samo, podobnym sprzętem, obok siebie. Jakiś powód musiał być, że tak różne efekty mieliśmy.

W każdym razie to działa. Ale nie u mnie :-[

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
« Odpowiedź #10 dnia: 10.03.2016, 21:54 »

Powiem, że jeszcze tak nie próbowałem zakładać białych, ale skoro piszesz, że tak idzie to trzeba spróbować może i mi się uda ich nie zepsuć.
Robert

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
« Odpowiedź #11 dnia: 10.03.2016, 21:57 »

Niecały tydzień temu stosowałem przypon do methody zakończony klipsem na białe robaczki . Nie robiłem specjalnie nie wiadomo jakich przyponów , miałem gotowe przypony do methody z Guru oraz Prestona zakończone push-stopem, ale... pozbyłem się (nożyczkami) tego stoperka , nałożyłem małą (dosłownie 2 mm rureczkę) na pętelkę, a pętelkę przełożyłem przez klips. I tam, gdzie jest w klipsie (na górze) małe zwężenie, nałożyłem tę rureczkę, aby zbytnio klips nie latał po pętelce . Nie pamiętam rozmiaru klipsa, ale nie był duży, coś może ok. 4 mm, rozmiar haka 12. Na klips spokojnie wchodziło 4,5 robaczków, a na upartego można 1 jeszcze wcisnąć :-X

Skubać , skubało mi ;) ale za pewnie coś małego :o bo samo zacięcia nie było , a na klipsie ani jednego robaczka ;D Pewnie jakaś mała rybka która nie była w stanie poderwać koszyczek 35 g . Dałem sobie spokój z białymi ( bo to nie na moje nerwy :) ) i przerzuciłem się na kulki itp. :narybki:
Z poważaniem Marcin

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #12 dnia: 10.03.2016, 21:58 »

Powiem, że jeszcze tak nie próbowałem zakładać białych, ale skoro piszesz, że tak idzie to trzeba spróbować może i mi się uda ich nie zepsuć.
Była gadka, że sztucznych białych nie da się na Pusha. Bzdura. Przynajmniej Slurpa bez problemu nawlekam. Myślę, że większe białe tez przejdą . Choć mogą skapcanieć po przebiciu.
Arek

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
« Odpowiedź #13 dnia: 10.03.2016, 22:10 »

Była gadka, że sztucznych białych nie da się na Pusha. Bzdura. Przynajmniej Slurpa bez problemu nawlekam. Myślę, że większe białe tez przejdą . Choć mogą skapcanieć po przebiciu.

Arek, to przepraszam, że przeoczyłem ten fragmenty o tym, że chodzi o sztuczne. To powiem Wam, że ja sztuczne zakładam na wkrętkę - tę, co sam robię, a podobne są do BAIT BAYONETS z Guru.
Robert

Offline MaciejK

• Zaawansowany użytkownik
« Odpowiedź #14 dnia: 10.03.2016, 22:23 »
Używam od lat do nocnych polowań na leszcze, zestaw helikopterowy. Dają radę. używam clipów TB rozmiar  średni,  Clip jest o tyle wygodniejszy od haczyka, że drut jest cienki i robaki dość długo żyją. Po nabiciu na zwykłe haczyki 4-2 niewiele z nich zostaje. Druga korzyść jest taka, że można kulką styropianową podnieść clipa z madami. To kolejny wariant prezentacji. Czasami nie używam koszyka/podajnika, na lead core nawlekam duże pellety (20 mm) z dziurką. Kończę zestaw ciężarkiem 40 G Częste zarzucanie przyspiesza pracę pelletów, ryby kręcą się koło przyponu i biorą. W łowisku mam również pellety różnych rozmiarów+kuku i bobik.