Autor Wątek: Pianka PVA - tańszy zamiennik i do czego służy  (Przeczytany 8492 razy)

Offline Pyza

• Ekspert
  • Reputacja: 543
  • Wody PZW - po prostu Pyza na swojskich wodach ;)
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Witam

Oto moja krótka prezentacja zastosowania pianki PVA, która całkowicie rozpuszcza się w wodzie - jak zdobyć zamiennik, jak ją rozróżnić, do czego nam się przyda w czasie wędkowania i prezentacji naszej przynęty na dnie.

Tu jest oryginalna pianka PVA firmy FOX, ale dziś się nią nie będziemy zajmować, tylko tak jak wspomniałem - zamiennikami, które dość, że są tańsze, to nie kiedy można w całkowicie darmowy sposób je dostać z niektórymi przesyłkami.

Sprzedawcy, którzy wysyłają nam produkt, pakują go w różne materiały, żeby nie zniszczył się w czasie transportu. Tak jak widzicie na zdjęciu, są pianki PVA i styropian.

Tu miałem moją przesyłkę zapakowaną w PVA biodegradowalna.
Cechy produktu:
- Worek pełny wypełniacza 100% biodegradowalnego wykonanego na bazie składników pochodzenia naturalnego, rozpuszczalnego w wodzie, kompostowalnego, łatwego w użyciu i utylizacji!
- wypełniacz idealny do zabezpieczania drobnych przedmiotów lub w przypadku wysyłki kilku przedmiotów w jednym kartonie np. przed wysyłką, transportem wysyłanych w nieco większym pudełku;
- Aby poprawnie zabezpieczyć przedmiot należy wysypać na dno kartonu wypełniacz, włożyć przedmiot i zasypać go wypełniaczem "z górką", tak aby po zamknięciu kartonu wypełniacz idealnie dopasował się do pakowanego przedmiotu.

Musimy oddzielić "śmieci" od pianek PVA. W tym wypadku naszymi "śmieciami" jest styropian i materiały nie do końca rozpuszczalne w wodzie.

Tu produkt wybrany przeze mnie, pianki które nadają się do wędkowania.

Tak jak tu na zdjęciu, różnego rodzaju pianki PVA oraz różne kolory (oprócz tych w kolorze zielonym, które się nie nadają). Oddzielone przeze mnie od niepotrzebnych śmieci, które są nie przydatne podczas wędkowania.

Nawet z Japońskiej przesyłki, towar PVA jest całkowicie rozpuszczalny.

Nie kiedy, możemy napotkać się, że towar jest wysyłany w pociętych papierach ewentualnie całych papierach. Różnych opakowaniach nieprzydatnych dla nas - czyli po prostu śmieci... które nas nie interesują

A tutaj parę rodzai materiału, który otrzymujemy w przesyłkach ale nie nadaje się do łowienia, po prostu zwykły styropian i materiał nie rozpuszczający się.

Nawet trafiają się takiego pianki, które w środku są pokryte nie wielką zawartością PVA.

Po zamoczeniu tej pianki, nie wielka zawartość PVA kurczy się i rozpuszcza, a i tak zostaje wielka po niej "skóra", która jest nie korzystna jak i nie przydatna dla naszego wędkowania.

A tutaj cały zestaw, różnego rodzaju wszystkich moich pianek, które są w 100 % rozpuszczalne. Różne kształty oraz o różnym czasie rozpuszczania się w wodzie. I jak rozróżnić takiego pianki? Najlepiej zanurzyć jeden kawałek w ciepłej wodzie i zobaczyć w jakim stopniu się on rozpuści lub nie rozpuszcza. Wtedy można zrobić szybką selekcję PVA i wybrać te najlepsze.

To tyle o piankach a raczej o ich zamiennikach, może teraz zacznijmy do czego to nam potrzebne? Taka selekcja, przebieranie, powiedzmy "jak to bywa w sortowaniu śmieci".

Pierwszy sposób
Bierzemy taką piankę PVA, ładujemy na zmianę z peletem, różnego rodzaju ziarnami np., i mamy wtedy gotową tzw. kiełbaskę. Którą montujemy to zestawu końcowego i zarzucamy w wyznaczone miejsce do wędkowania.

Zestaw w łowisko opada, kiełbaska z zawartością peletu i PVA delikatnie unosi się o długość przyponu w naszym łowisku. Możemy przeciągnąć delikatnie zestaw i mieć pewność, że nam przynęta nie ugrzęźnie w mule.

Po chwili czasu wszystko się ładnie rozpuszcza, zanęta w kiełbasce nam opada, pianka PVA nam się rozpuszcza a haczyk z przynętą delikatnie opada na dno.

A tutaj już widzicie jak się ładnie prezentuje nasza przynęta na dnie łowiska w punktowym nęceniu. Mamy pierwszy sposób wykorzystania pianki PVA.

Drugi sposób
Czasami łowimy w miejscach gdzie na dnie leży duża ilość liści i zależy nam aby po zarzuceniu zestawu i naciągnięciu zestawu haczyk był wolny od podwodnej roślinności, tak jak w moim przypadku na zdjęciu pokazałem w nieodpowiedni sposób podania przynęty i przeciągnięcie po dnie w miejscu łowienia no i zahaczeniu się naszej przynęty o liścia lub ewentualnie o jakąś roślinność, gdybyśmy to zostawili to przy braniu karpia, karp mógłby się nie zapiąć na nasz zestaw.

Wtedy używamy pianek PVA, które po krótkim czasie rozpuszczają się. Zaczepiamy po prostu w ten sposób.

Po opadnięciu na dno, tak jak w przypadku I, przypon unosi się na dnie o swoją długość. Wtedy możemy jeszcze delikatnie zestaw napiąć skorygować, wtedy będziemy pewni, że nam przynęta nie ugrzęźnie w mule i nie zaczepi się o żadną wodną przeszkodę leżącą na dnie.

Po rozpuszczeniu się PVA, przynęta opada nam na dno, mamy idealnie wyeksponowaną naszą przynętę w łowisku. To był sposób drugi wykorzystania PVA.

Sposób trzeci.
Wykorzystanie PVA przy łowieniu na zig rig.

Ślinimy/moczymy piankę PVA, po prostu sklejamy ją ze sobą, obwijamy na około antenki pływaka, zahaczamy nasz haczyk z przynętą, używamy przypony oczywiście różnej długości, niekiedy bardzo długie. I w ten sposób zaczepiania haczyka z przynętą nie powoduje nam splątania się zestawu podczas rzutu.

I cały taki zestaw zarzucamy w miejsce wybrane do naszego łowienia.

I cały taki zestaw tak się nam prezentuje w wodzie.

Po pewnym czasie, pianka PVA się rozpuszcza, uwalnia nasz haczyk z przynętą, która unosi się w górę o długość przyponu.

I tak wtedy wygląda nasz zestaw z zamontowaną przynętą, łowiąc metodą zig rig z wykorzystaniem pływaka. Jeszcze tylko regulacja pływaka, naciągnięcie go w odpowiedni sposób w stosunku do głębokości na której zamierzamy łowić i szukać naszej zdobyczy.

Mam nadzieję, że się podobało i okaże się przydatny ten wpis.

Pozdrawiam
Koło PZW Iskra Kielce

Zapraszam na moje konto na YouTube:

https://www.youtube.com/channel/UC-WNdomDqMgACLhluPj8F6w

Sylwek

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Pianka PVA - tańszy zamiennik i do czego służy
« Odpowiedź #1 dnia: 11.03.2016, 12:06 »
Świetna sprawa z tymi piankami, pierwszy raz zakupiłem te z foxa, pewnego razu w pracy podczas wypakowywania towaru też rzuciły mi się w oczy takie pianki i od razu myśl - pod kran i patrzę a one się rozpuszczają całkowicie jak te z foxa. Od tego momentu miałem darmowe do zig riga i do zabezpieczania dłuższych włosów przy przyponach przed splątaniem. Świetna sprawa :thumbup:
Sławek

Offline Awek

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 11.03.2016, 12:17 »
Kolego Sylwek mam pytanie?, widzę że wędkujesz na zig riga, ja również - moje największe karpie zostały złapane dzięki tej metodzie ale do rzeczy, czy zauważyłeś podczas łowienia na zig rig z komponentów foxa, że jest problem ze skręcaniem się żyłki powyżej pływaka, podczas wielu rzutów żyłka bardzo mi się skręca (pływak obraca się wokół własnej osi i powoduje skręcenie, jest tam krętlik ale nic nie pomaga), czy masz podobnie?
Sławek

Offline Pyza

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 11.03.2016, 12:25 »
Kolego Sylwek mam pytanie?, widzę że wędkujesz na zig riga, ja również - moje największe karpie zostały złapane dzięki tej metodzie ale do rzeczy, czy zauważyłeś podczas łowienia na zig rig z komponentów foxa, że jest problem ze skręcaniem się żyłki powyżej pływaka, podczas wielu rzutów żyłka bardzo mi się skręca (pływak obraca się wokół własnej osi i powoduje skręcenie, jest tam krętlik ale nic nie pomaga), czy masz podobnie?

Pod koniec ubiegłego roku i w tym zakupiłem potrzebny sprzęt i akcesoria do łowienia zig rig, to będzie pierwszy mój sezon, który poświęcę tej metodzie. Na ten pływak jeszcze nie łowiłem, to nic niestety o nim nie powiem, użyłem go tylko raz, do mojej dzisiejszej prezentacji. Ogólnie to miałem efekty, na kulki i dumbelki, Pop Up, na dłuższych i krótszych przyponach przy użyciu podajników do metody. Dlatego, zakupiłem pływak FOX i będę próbował rozwiązania z pływakami i szukania ryby w toni.

Pozdrawiam
Koło PZW Iskra Kielce

Sylwek

Offline Awek

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 11.03.2016, 12:33 »
Życzę powodzenia, z moich obserwacji - metoda zig rig daje świetne efekty ale nie zawsze i nie na każdej wodzie, jednego dnia dała mi nawet 9 brań (ponad 70 kg ryb) a drugiego przy takiej samej pogodzie i ciśnieniu ani brania. Jedna z moich najskuteczniejszych przynęt to kombinacja białego i żółtego koloru (biała kulka 16mm + połówka żółtej fluo 10mm lub biała pianka i żółty pozycjoner z foxa), skórka z chleba też się sprawdza, polecam!
Sławek

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2223
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 11.03.2016, 12:36 »
Pyza :thumbup:
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 11.03.2016, 13:17 »
Sylwek po raz kolejny leci  :thumbup: - opracowanie pierwsza liga!.
Maciek

Offline Pyza

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 11.03.2016, 13:58 »
Dziękuję za uznanie! A myślę, że warto pokombinować z takimi piankami, podniesie to skuteczność na naszych łowiskach :)

Pozdrawiam
Koło PZW Iskra Kielce

Sylwek