Autor Wątek: Sprzęt pomiarowy do domowego użytku  (Przeczytany 4009 razy)

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Sprzęt pomiarowy do domowego użytku
« dnia: 12.03.2016, 18:20 »
Koledzy, moja stara suwmiarka przeznaczona do domowego użytku (którą posiadam od 1986 r.) już jest na wyczerpaniu. Od tego czasu dużo się zmieniło, ja jednak nie miałem aż tak dużej potrzeby jej użytkowania. Są duże prześwity co nie daje w miarę wiarygodnego pomiaru. Swoje pytanie kierują do wędkarzy - majsterkowiczów domowych: gdzie można kupić w miarę dobrą suwmiarkę do domowego użytku w zakresie pomiaru do 150 mm?

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
Odp: Sprzęt pomiarowy do domowego użytku
« Odpowiedź #1 dnia: 12.03.2016, 18:39 »
Jurku, jeżeli nie zależy Ci na precyzyjnych pomiarach, czyli nie będziesz używał suwmiarki "zawodowo", a jedynie przy majsterkowaniu, wędkarstwie itp. to możesz sobie kupić - np. w sklepie typu "Stonka" - suwmiarkę z wyświetlaczem ciekłokrystalicznym (jest to takie "dosco polo" dla amatorów - oczywiście te tanie modele). Cena takiego cuda jest żenująco niska - 25, może 35 zł.
Jeśli natomiast chcesz zostać frezerem, to tutaj zaczną się schody. Ceny dobrego sprzętu pomiarowego nie mają górnej granicy.
Jest teraz tyle tego, że pęka głowa od wyboru. To nie czasy, gdy trzeba było mieć szczęście, żeby cokolwiek kupić.

Oto pierwsza z brzegu oferta z portalu aukcyjnego (takie coś powinno wystarczyć do domowego użytku):

http://allegro.pl/suwmiarka-elektroniczna-0-01mm-150mm-lcd-1-quality-i5966121431.html
Jacek

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 12.03.2016, 19:06 »
Jacek myślisz czy w ciemno można dokonać tego zakupu ? Szukalem kontaktu tym bardziej że lokalizacja podanego przez ciebie namiaru sprzedaży jest z Warszawy więc nie było by dla mnie problemem osobistego odbioru choć czasowo nie mieszkam. Nie chodzi mi już o cenę tylko o to bym mógł zobaczyć to co kupuję.

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #3 dnia: 12.03.2016, 19:10 »
Jurku, za takie pieniądze wziąłbym w ciemno, serio. Jeśli tańsze sprawują się dobrze, to ten model będzie nie mniej solidny.

PS
No tak, przecież Ty jesteś z Warszawy :)
Jacek

Offline Mario8

• Ekspert
  • Reputacja: 185
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #4 dnia: 12.03.2016, 19:37 »
Mam podobną i do domowych pomiarów w zupełności wystarcza.

glizdziarz

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 12.03.2016, 21:35 »
Jurku, ta twoja suwmiarka ma prześwity, bo się wytarły szczęki, czy może wymaga tylko regulacji? Może tak być, że wystarczy pokręcić wkrętami regulacyjnymi od strony szczęk do wymiarów wewnętrznych. Niezbędny będzie wkrętak zegarmistrzowski. Czasem wyciera się mosiężna wkładka w suwaku.

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 12.03.2016, 21:42 »
Tymi malutkimi wkrętami to już brat parę lat temu próbował regulować zjechane są już szczeki do mierzenia wymiarów zewnętrznych. To już żadna naprawa i regulacja nie pomoże zresztą ten model który koledzy podali nie jest aż tak drogi żeby starą naprawiać. Chodzi mi tylko o to by były dobre pomiary

glizdziarz

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 12.03.2016, 21:44 »
Jeśli tak, to faktycznie złom. Z elektroniczną uważaj, bo nie lubi gwałtownych zmian temperatury i wstrząsów, bo wtedy kantuje, a i jak bateria pada. Za tę kasę to dobry zakup.

Offline shmuggler

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 14.03.2016, 08:58 »
Nie lepiej kupić zwykłą suwmiarkę dobrej klasy?
Podstawowy model marki Limit to jakieś 75 zł.

Wysłane z mojego GT-I9305 przy użyciu Tapatalka